Cornuri din aluat cu iaurt, dospit la rece

28 iunie, 2010 in categoria patiserie

Azi am rasfoit retetele mai vechi pe care le-am postat eu pe culinar.ro. Multe din ele au poze jalnice, facute cu telefonul (deh, nu ma invrednicisem inca sa-mi iau un aparat de fotografiat, pe vremea aia!), dar sunt retete chiar foarte bune pe care prezentarea mai putin atragatoare le-a azvarlit undeva in strafundurile forumului. M-am gandit sa le reiau, pe rand, cu convingerea ca oricine le-ar incerca va fi in castig. Prima din aceste retete este cea pe care v-o propun azi, cornuri fragede dintr-un aluat foarte usor de lucrat dar cu rezultate foarte bune, adaptabil foarte multor forme – placinte, cornuri, pateuri, blaturi etc. – si care poate fi facut atat sarat, cat si dulce, adaugand ceva mai mult zahar in compozitie si aromele preferate (coaja de lamaie, vanilie etc.). Asadar, iata cornurile mele (sunt umplute cu branza):cornuri aluat cu iaurt

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Cornuri din aluat cu iaurt, dospit la rece:cornuri aluat cu iaurt 1

  • 500 de grame de faina
  • 200 de grame de unt (sau margarina) rece, taiat in bucati
  • 1 ou
  • 1 pahar de iaurt (150-175 ml.)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar (pt. varianta dulce adaugati aproximativ 80 de grame de zahar)
  • 25 de grame de drojdie proaspata sau 1 lingura rasa de drojdie granulata (uscata)

pt. umplutura:

  • 150 de grame de branza de vaci (proaspata)
  • 60 de grame de cascaval ras
  • 1 ou
  • sare dupa gust

pt. finisat:

  • 1 ou batut
  • cascaval ras prin razatoarea mica

Preparare:

Drojdia se dizolva in 1-2 linguri de apa si se lasa deoparte.

Untul se incorporeaza in faina amestecata cu sarea si zaharul, fracandu-l cu degetele pana cand compozitia are un aspect nisipos:

cornuri aluat cu iaurt 2

cornuri aluat cu iaurt 3

Se adauga oul, iaurtul si drojdia dizolvata in apa:

cornuri aluat cu iaurt 4

Se framanta rapid ingredientele, pana cand aluatul se desprinde complet de pe vas si nu mai este deloc lipicios:

cornuri aluat cu iaurt 5

Se infoliaza bolul si se da la frigider pentru 3 ore. Dupa trecerea acestui timp, aluatul si-a dublat volumul (cel putin):

cornuri aluat cu iaurt 6

Se amesteca ingredientele pentru umplutura.

Pe planul de lucru presarat cu faina, se intinde aluatul intr-o forma dreptunghiulara, in grosime de aproximativ 5-7 mm. Se taie in forma de dreptunghiuri, care se impart la randul lor pe diagonala, obtinandu-se triunghiuri (20-24 de bucati, in functie de cat de mari se doresc cornurile). La baza fiecarui triunghi se aseaza cate o lingurita cu umplutura:

cornuri aluat cu iaurt 7

Se ruleaza de la baza spre varf, formand cornurile, care se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt:

cornuri aluat cu iaurt 8

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Intre timp, cornurile vor mai creste, la temperatura bucatariei. Cand cuptorul s-a incins, cornurile se pensuleaza cu ou batut si (optional) se presara cu cascavalul ras (sau seminte de susan, mac etc.):

cornuri aluat cu iaurt 9

Se dau la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, pana se rumenesc frumos:

cornuri aluat cu iaurt 10

Cornurile sunt foarte fragede si gustoase, atat caldute cat si reci. O sectiune:

cornuri aluat cu iaurt sectiune

5.3 based on 25 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Nela

    Moama cum pot sa arate si sunt atat de apetisante.O seara placuta in continuare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Draga Laura,
    Sunt convinsa ca, cornurile acestea sunt foarte bune, ca si "cornuri de brutar", de altfel( pe care adesea la fac), insa, fiind o mare fana a aluaturilor, ma obsedeaza gogosii aceeia din colajul de poze din susul paginii… nu ai postat reteta?
    Nu fac gogosi, pentru ca, am incercat de cateva ori si mi-au iesit tari, ca piatra. Care-i secretul unora pufosi si moi, ca cei din fotografie?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Buna Laura, esti minunata! Am mai auzit eu cum ca aluaturile cresc ele si la frigider dar nu m-am incumetat sa incerc pana acum. Vazand la tine…sigur e de bine!:) asa ca voi executa si eu cornurile astea. Permite-mi sa imprumut si eu reteta de la tine, caci eu una sunt innebunita dupa branza!:)Daca voi posta vreodata reteta la mine pe blog am sa scriu cu litere mari de o schioapa ca am luat-o de la tine ca sa vada lumea intreaga cat de super esti! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela

    Buna Laura
    Arata foarte bine, mmm… si cu pranza nu mai zic. Acum cu caldurile aste e mai buna dospirea la frigider.
    Pe curand.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Liana10

    Excelente! Ti-am furat doua…poate ma mai intorc dupa alte doua…lasa-le la indemana, draga Laura.Merci!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Irina

    Laura, arata excelent.Sunt convinsa ca sunt foarte fragede!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luiza

    Lauraaa…la cum arata cornurile…ti-e foame si daca esti satul…un deliciu! chiar ca imi trebuia o idee de ceva cornulete,ca tot vreau sa fac de cateva zile…va pupam!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dorina

    Ma gadila la nas mirosul cornurilor tale proaspat scoase din cuptor…Serios , am udat tastatura.Cat de curand vreau sa le fac si eu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ciusca

    Ei da, pe cornurile astea mi-ar placea – rara treaba – mai mult decat sa le fac, sa le gasesc dimineata calde pe masa langa un pahar cu lapte. Si cred ca, daca ar trebui, as putea sa ma multumesc si doar cu uitatul la ele :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Le-am facut aseara si mi-au iesit 32 de cornulete din care, azi dimineata, supravietuisera vreo 5-6…

    Cris.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ellis_el

    Mi-au placut tare mult cornurile astea cand le-am vazut asa ca le-am si facut imediat.Pe langa faptul ca sunt nemaipomenit de bune si usor de facut mai ies si multe,le-am umplut si cu gem si cu branza si am fost foarte multumita,ca de altfel de toate retetele Dvs.Mii de multumiri

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Nela, multumesc foarte mult, vizita ta mi-a facut placere si te mai astept.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Pt. persoana interesata de gogosi bine crescute: ceea ce vezi pe antetul blogului sunt asa numitele "crofne", gasesti reteta aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/02/crofne-banatene.html. Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Andreea, ma bucur mult ca te incanta reteta asta, e foarte practica si usor de facut, sunt convinsa ca o sa iti prinda bine. Sunt curioasa de rezultatul tau si te astept cu impresii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Daniela, multumesc de complimente, intr-adevar, dospirea la frigider e buna: nu trebuie sa ai grija sa feresti aluatul de curenti de aer, de schimbari de temperatura, in plus, in timpul de asteptare, poti face orice altceva.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Liana10 – le-ai furat, sa-ti fie de bine! :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Irina, multumesc frumos, asa e, sunt fragede de tot. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Luiza, ma bucur mult daca le faci, te astept cu impresii, va pupam si noi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Dorina, daca te vei hotari sa le faci, te astept cu impresii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Ciusca, te inteleg, dar crede-ma ca se fac intr-o joaca! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Cris, daca au disparut atat de repede inseamna ca v-au placut, sa va fie de bine! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    ellis-el , ma bucur din suflet, sa va fie de bine! E o reteta buna sa ti-o amintesti cand ai vreo petrecere, pana te ocupi de restul, astea se dospesc in frigider, nici nu stii caand le-ai facut! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • pansy

    dupa ce ma intorc din vacanta am sa le fac si eu.par asa fragede.probabil ca si sunt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Pansy, chiar sunt foarte fragede si cu un gust foarte bun. Vacanta placuta iti doresc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lale

    Laura,arat super cornuletele tale eu vreau sa fac si sa le umplu cu nuca si zahar.Oare merg?
    Pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Laura, tocmai am scos de la cuptor cornuletele si mananc unul. Sunt de viiiis. La capitolul aspect nu prea mi-au iesit, cred ca din cauza da nu am intins destul de bine foaia de aluat, dar gustul compenseaza din plin. Cred ca sunt cele mai bune cornulete pe care le-am mancat pana acum.( mai ales ca sunt primele pe care le fac :D in cariera mea de gospodina ) Foarte , foarte fragede !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Penzionarul_oz

    Sunt curios ce gust au si cam cand ar trebui mancati, ma refer ca desert sau intre mese ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dorina

    Am facut cornurile , sunt dementiale.Mi-au iesit 26 de bucati …. prea putine , :).Data viitoare dublez cantitatile.Si vreau sa incerc si varianta dulce.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • corni

    Am facut cornurike cu iaurt o reusita de reteta.BUNE LAURA TINE-O TOT ASA.Am incercat multe din retetele tale.sunt ffffoarte buuuneee.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • DiAnais

    Ce faine sunt! Ar fi tare interesant de vazut si una dintre pozele mai vechi – un fel de before and after. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Draga Laura,in loc de branza de vaci putem lucra oare cu crema-branza PHILADELPHIA?

    Multumesc,A.M.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • raluca

    Buna, Laura. Foarte bune si pufoase, le-am facut acum 2 seri si le-am umplut cu cascaval si branza philadelphia, si un pic de cascaval ras pe deasupra. perfecte cu un pahar de kefir, mai ales cand iti bate ploaia in geam, mai-mai sa dam drumul si la caldura, dar am zis ca nu o facem, macar de principiu, ca e iulie…(suntem in Redmond, wa).multumim.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    corni, raluca, va multuemsc foarte mult pentru aprecieri. Sa va fie de bine, draga Ralu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Angelica Mioveni

    O reteta de cornuri minunata, pozele pas cu pas m-au ajutat mult sa imi reuseasca. Nu am mai facut pana acum aluaturi dospite, dar mi-au resit. Multumesc, Laura

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • eu

    Laura iti urmaresc blogul cu mare interes si am preparat nenumarate retete de-ale tale.Toate au iesit excelent.Aceste cornuri pentru copilasii mei sunt o nebunie.Felicitari pentru felul in care gatesti .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rodica_mureszan

    super gustoase aceste cornuri, ….draga Laura ai niste retete minunate, pacat ca nu imi ajunge timpul pentru a le incerca pe toate…esti grozava…tine-o tot asa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa inteleg ca le-ai icnercat? Daca da, sa va fie de bine! In limita timpului, am convingerea ca o sa incerci si altele, Rodica. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristinaploscar

    de acord cu toti cei ce posteaza comentarii, super aceste cornuri, de altfel toate retetele tale.Le-am executat deja de 2 ori.Felicitari pentru tot ce faci.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Alina

    foarte bune.mi-au iesit super.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lenuta

    vreau sa va felicit pt.un asa blog frumos si gustos.Imi place foarte mult si mai ales ca aveti retete super bune!Am facut multe retete de pe el si toate au fost cu succes inclusiv aceste cornuri delicioase care le-am prestat pana acum de vre-o 4ori sub diferite .Multumesc ca impartasiti cu noi pasiune d-voastra care este si a noastra. Mult succes in continuare si sa va de-a d-zeu multa sanatate!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura

    Tocmai am scos cornurile din cuptor, arata minunat si sunt delicioase. Va multumesc pentru minunata reteta si, mai ales, pentru felul in care ati explicat fiecare pas ca sa priceapa tot nepriceputul. Felicitari pentru blog. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc mult, Laura, ma bucur ca ti-au reusit cornurile, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Claudia-Horvath/100002645205057 Claudia Horvath

    Draga Laura  ma surprinzi de fiecare data cu retele tale foarte delicioase, cornurile mi se par foarte gustoase , saptamana asta o sa incerc sa le fac . 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Delicioase! Le-am facut dulci si am adaugat 80g de zahar in aluat, asa cum ati specificat, iar in branza (210g telemea de oi) inca 40g. Tocmai am dat gata 3 bucati, si in timp ce scriu mesajul, imi ploua in gura :))! Multumim pentru reteta :*!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mona Luiza

    am făcut cornulețele în weekend ! o minunăție : pufoase, sărate (eu am amestecat brînză de vaci, telemea și cașcaval) și extraordinar de gustoase!
    Mulțumim mult pentru rețetă! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult, e o reteta veche si foarte buna. :) Sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)