Cornuri din aluat cu iaurt, dospit la rece

Autor:

Am reteta acestui aluat pentru cornuri de la sora mea, care la randul ei a gasit-o intr-o revista de pe la inceputul anilor ’90. De fapt, la origine, aluatul era recomandat pentru pateuri si sora mea chiar a facut din el niste delicioase pateuri cu ciuperci, eu m-am gandit, insa, sa incerc aluatul asta si sub forma de cornuri. Ei bine, mi-au reusit niste minunatii de cornuri si le-am reluat de sute de ori, cu diverse umpluturi, dulci sau sarate. Aluatul asta e foarte usor de lucrat, dar cu rezultate foarte bune, adaptabil foarte multor forme – placinte, cornuri, pateuri, blaturi etc. – si care poate fi facut atat sarat, cat si dulce, adaugand ceva mai mult zahar in compozitie si aromele preferate (coaja de lamaie, vanilie etc.). Asadar, iata cornurile mele (sunt umplute cu branza):

cornuri aluat cu iaurt

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Cornuri Din Aluat Cu Iaurt, Dospit La Rece:

  • 500 de grame de faina
  • 200 de grame de unt (sau margarina) rece, taiat in bucati
  • 1 ou
  • 1 pahar de iaurt (150-175 ml.)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar (pt. varianta dulce adaugati aproximativ 80 de grame de zahar si arome, 1 lingurita de extract de vanilie si coaja rasa de la 1 lamaie)
  • 25 de grame de drojdie proaspata sau 1 lingura rasa de drojdie granulata (uscata)

pt. umplutura:

  • 150 de grame de branza de vaci (proaspata)
  • 60 de grame de cascaval ras
  • 1 ou
  • sare dupa gust

pt. finisat:

  • 1 ou batut
  • cascaval ras prin razatoarea mica

Preparare Cornuri Din Aluat Cu Iaurt Dospit La Rece:

Drojdia se dizolva in 1-2 linguri de apa si se lasa deoparte.

Untul se incorporeaza in faina amestecata cu sarea si zaharul, fracandu-l cu degetele pana cand compozitia are un aspect nisipos:

cornuri aluat cu iaurt 2

cornuri aluat cu iaurt 3

Se adauga oul, iaurtul si drojdia dizolvata in apa:

cornuri aluat cu iaurt 4

Se framanta rapid ingredientele, pana cand aluatul se desprinde complet de pe vas si nu mai este deloc lipicios:

cornuri aluat cu iaurt 5

Se infoliaza bolul si se da la frigider pentru 3 ore. Dupa trecerea acestui timp, aluatul si-a dublat volumul (cel putin):

cornuri aluat cu iaurt 6

Se amesteca ingredientele pentru umplutura.

Pe planul de lucru presarat cu faina, se intinde aluatul intr-o forma dreptunghiulara, in grosime de aproximativ 5-7 mm. Se taie in forma de dreptunghiuri, care se impart la randul lor pe diagonala, obtinandu-se triunghiuri (20-24 de bucati, in functie de cat de mari se doresc cornurile). La baza fiecarui triunghi se aseaza cate o lingurita cu umplutura:

cornuri aluat cu iaurt 7

Se ruleaza de la baza spre varf, formand cornurile, care se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt:

cornuri aluat cu iaurt 8

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Intre timp, cornurile vor mai creste, la temperatura bucatariei. Cand cuptorul s-a incins, cornurile se ung cu pensula cu ou batut si (optional) se presara cu cascavalul ras (sau seminte de susan, mac etc.):

cornuri aluat cu iaurt 9

Se dau la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, pana se rumenesc frumos:

cornuri aluat cu iaurt 10

Cornurile sunt foarte fragede si gustoase, atat caldute cat si reci. O sectiune:

 

cornuri aluat cu iaurt sectiune

 

Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

53 Comentarii la "Cornuri din aluat cu iaurt, dospit la rece"


Vizitator
RATIU LARISA
22 martie, 2016

am facut aceste cornuri , sunt minunate , o nebunie si ce miros era in bucatarie

Vizitator
Amalia
24 ianuarie, 2016

Buna ziua!
Am preparat aluatul in varianta sărata, am adăugat condimente ( fulgi de chili, semințe de chimionul si negrilica si mult piper). Am congelat jumătate din cantitate si am utilizat bucata de aluat congelată dupa vreo doua saptamâni, ca blat pentru o Tarta cu legume. A fost excelent!!!

Vizitator
A'isha Gabriela
9 iulie, 2015

Bună ziu. Arata tare bine. Voi iîncercasșieu aceasta reteta, dar am o iîntrebare…… Pot face și cornulețecu rahat, cele mici, din acest aluat? MMulțumesc

Vizitator
Mona Luiza
21 ianuarie, 2014

am făcut cornulețele în weekend ! o minunăție : pufoase, sărate (eu am amestecat brînză de vaci, telemea și cașcaval) și extraordinar de gustoase!
Mulțumim mult pentru rețetă! :)

Vizitator
lauralaurentiu
21 ianuarie, 2014

Ma bucur tare mult, e o reteta veche si foarte buna. :) Sa va fie de bine!

Vizitator
Andreea
17 noiembrie, 2012

Delicioase! Le-am facut dulci si am adaugat 80g de zahar in aluat, asa cum ati specificat, iar in branza (210g telemea de oi) inca 40g. Tocmai am dat gata 3 bucati, si in timp ce scriu mesajul, imi ploua in gura :))! Multumim pentru reteta :*!