Cornuri fine

10 februarie, 2011 in categoria patiserie
N-am mai facut demult cornuri, sau mai degraba demultisor nu v-am propus o reteta de cornuri, familia mea fiind innebunita dupa cornurile de brutar, le reiau pe acelelea foarte des. In fine, vin astazi cu o reteta de cornuri care au trecut testul exigentelor alor mei, niste cornuri fine cu gust bogat, numai bune pentru micul dejun, pentru o gustare, alaturi de un pahar de iaurt sau de lapte sau chiar pentru o masa cu aperitive.
Cornuri fine

Ingrediente:

  • 500 de grame de faina
  • 2 lingurite de sare
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 2 lingurite de zahar
  • 4 galbenusuri
  • 60 de grame de untura de porc
  • 200-250 ml. de lapte
  • 1 galbenus pentru finisat
  • seminte dupa plac pentru presarat
Preparare:
Se cantareste faina intr-un bol incapator si se amesteca cu sarea.
cornuri fine 1
Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza si se dilueaza cu cateva linguri de lapte cald (nu fierbinte). Se face o groapa in mijlocul fainii si se toarna drojdia lichefiata in ea. Se aseaza bolul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta circa 10 minute, pana cand drojdia face basici.
cornuri fine 2
Galbenusurile se dizolva in restul de lapte cald si se adauga si untura topita (fara sa fie fierbinte). Se framanta un aluat neted si nu prea tare, daca este nevoie se mai adauga cate o lingura de lapte cald. Aluatul se unge cu putin ulei (poza din stanga) si se lasa intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul (poza din dreapta).
Preparare Cornuri fine 3
Aluatul se imparte in 3-6 mingiute egale, in functie de cat de mari se doresc cornurile (daca se imparte in 3, se vor obtine 12 cornuri mari, eu am impartit in 6 si am obtinut 24 de cornuri micute).
cornuri fine 5
Fiecare mingiuta de aluat se aplatizeaza cu sucitorul in forma unui disc cu diametrul de aproximativ 20 de cm., care se imparte in 4.
cornuri fine 6
Se ruleaza cornurile si se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt, asa incat varful sa vina dedesubt (ca sa nu se desfaca la copt). Se aseaza tava intr-in loc caldut (cuptorul incalzit la 30-40 de grade e ideal) si se lasa cornurile sa mai creasca 30-45 de minute.
cornuri fine 7
Se ung cornurile cu galbenus.
cornuri fine 8
Se presara cu seminte (ceea ce nu e obligatoriu); eu am presarat cu mac, seminte de in si chimion.
cornuri fine 9
Se dau la copt in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius. In functie de dimensiunea cornurilor, vor fi gata in 15-25 de minute. Ale mele au fost gata dupa 15 minute.
cornuri fine 10
Si o sectiune pentru pofticiosi:
cornuri fine 11
Sunt niste cornuri foarte gustoase si aspectuoase si nici greu de facut nu sunt, chiar merita sa le incercati.
5.0 based on 18 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://jarebecca.blogspot.com/ ana-maria

    arata superb…cred ca o sa fie pe meniul de astazi. multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      ana-maria, ma bucur ca iti plac si ca iei in considerare posibilitatea sa le
      incerci :). Sunt foarte faine :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • apolonia

        cred ca o sa le fac azi …o sa revin cu impresii :))

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          apolonia, sunt curioasa ce impresie o sa-ti faca. Mie mi s-au parut foarte gustoase. :)

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Nicoleta

            Laura,

            Pot sa pun mai mult zahar si sa le fac dulci, aceste cornuri?

            Multumesc,
            Nicoleta

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • Anonim

            Nicoleta, nu stiu ce sa zic… parca nu as recomada, sunt mai robuste, asa,
            aduc a aperitiv.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anastasia

    Arata tare apetisant… dar oare daca le-as umple cu ceva? Din compozitia aluatului imi dau seama ca ar merge cu umplutura si dulce si sarata. Hmmm? Ce spui? Eu asa ma gandesc sa le fac.
    Multumesc de reteta. Mult spor si astept si altele.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Anastasia, cred ca ar fi minunate cu o felie subtire de prosciutto in interior, sau o felie de prosciutto si una de cascaval. :) Sau cu branza sarata, cu o umplutura de ciuperci etc. Ma bucur mult ca iti place reteta :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ersilia

    daaaa, pt pofticiosi……ma inscriu !!! ca norocul ca nu salivez asa de tare ,pt. ca am facut si eu azi ,dupa reteta ta, pogacele cu jumari si…nu ne mai saturam de ele asa de bune sant! voi incerca si aceste cornuri cu siguranta ..pe cele de brutar le-am facut mai demult si-au fost bune! si placintele banatene au trecut bine, multumesc pentru toate retetele tale! sant mereu “aproape” de tine!!!! Ersilia.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ersilia, multumesc, draga mea, deja stiu ca tu esti mereu aproape si incerci
      reteta dupa reteta. :)

      2011/2/10 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Clauuta

    Arata atat de bine!!!!!!!!!!!Din pacate acum nu pot sa le fac fiindca sunt la dieta ,dar poate totusi…. un cornulet nu strica…alerg un pic mai mult:)ufffffffffff,o sa le visez toata noaptea!!!Dar cu ce as putea sa inlocuiesc untura?Si din cantitatea de faina pe care ati folosit-o cate cornuri au iesit?
    P.S.Va urmaresc de mult timp blog-ul dar,e prima data cand indraznesc sa va scriu.Multumesc pentru sursa de inspiratie si felicitari pentu toate minunatiile pe care le faceti!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Draga Clauuta, iti multumesc mult pentru ca ma urmaresti si te mai astept cu
      mult drag. Am mentionat deja, aluatul se poate imparti dupa plac, poti sa
      faci 12 cornuri mari, 16 mijlocii sau 24 micute, cum am facut eu. :)

      2011/2/10 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Clauuta

        Ups…Ma scuzati pentru neatentie:),dar mi se facuse o pofta………..
        Dar,azi le-am facut si sunt absolut delicioase si am mancat mai mult de unul(vreo3)
        Multumesc mult pentru reteta!:)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Clauuta, sa-ti fie de bine, draga mea! Si sa nu-ti dauneze siluetei, daca e posibil :P!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mada

    Foarte faina reteta..dar oare cu ce pot inlocui untura? Se poate cu unt…si daca da,cu cat?

    Madalina,Cluj

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Mada, se poate inlocui untura cu unt, numai ca va avea cu totul alt gust
      preparatul final. Dar va fi tot un aluat reusit, sunt convinsa. As pune 70
      de grame, avand in vedere ca untul e mai putin gras decat untura.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    …cum stau da cuminti si cresc si se rumenesc faloase?!
    …ca daca le faceai carnite, le purtam cu fala cornuite!
    …is numa’ bunie da muiat in lapcie cald muls da la Joiana(si rumegacie cu ochii inchisi)!!
    Sa’ti dea Dumnezeu sanatate, bucurii multe, si voie buna in toate!!!
    Virgil’utz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Virgilutz, si tie :))! N-ai curaj sa ce sufleci si sa ce-apusi de framantat?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • adelyne

    foarteeeeeeee bune!Vai ce pofta mi-ai facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      :) Ei, au fost, s-au ocupat altii de ele! :))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Roman-Rodica/100000737283409 Roman Rodica

    Graga Laura am facut si eu reteta de cornuri fine si mi-au iesit super, eu iti multumesc ca mai ai timp si de mine , tu esti si ramai pentru mine gospodina de nota 10 cu mii si mii de stelute ,esti cea mai priceputa gospodina si dai dovada de mult talent si multa rabdare,eu tot ce pot sa-ti spun e: sanatate sa-ti dea d-zeu la toti dragi ai tai , iar la mama ta ii sarut mana ,fiindca datorita dansei avem atatea retete super , te pup .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Draga Rodica, asa un mesaj mi-ai scris ca m-ai facut sa ma imbujorez!
      Sunt sigura ca multe dintre minunatele doamne care citesc blogul, inclusiv tu, draga mea, sunt mai gospodine decat mine, eu excelez numai la bucatarie pentru ca asta imi place la nebunie.
      Sa iti fie de bine cornurile, ma bucur ca ti-au reusit si iti plac, te mai astept cu toata dragostea, iti multumesc pentru urarile de bine si sanatate, iti doresc si eu la fel! :*

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Angelica_timofte2000

        Buna-seara, va felicit pentru tot ce faceti. Cu mult drag Angelica
        Apropo, si eu am facut din retetele dvs. Excelente

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Angelica, iti multumesc mult ca ai avut incredere sa imi probezi retetele si
          ca ma apreciezi. Te mai astept cu mult, mult drag!

          2011/2/13 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mara

    Foarte frumoase :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Mara, multumesc pentru apreciere, te mai astept. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • BigMama

    cornurile de brutar le-am facut , gustoase , deci cu siguranta le fac si pe acestea, caci imi saliveaza gura ….am doar o mica intrebara draga laura, eu masor cu lingura de obicei , cam cate linguri ar avea 60 grame de untura?vreo 3 , asa fara varf ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      BigMama – cam asa :). Untura mea era foarte rece asa ca abia am rupt bucati
      din ea, de aia am cantarit-o. Te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Corina

    Arata excelent…
    Ador stilul tau de prezentare, informatii si detalii complete, plus poze…multumesc mult !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • silviadiana

    Le-am incercat eu si sint super,eu am pus deasupra numai sare mare ca asa ne place noua.Sint fantastice.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Roman-Rodica/100000737283409 Roman Rodica

    Draga Laura te salut cu mult ,mult respect si te felicit pentru tot ce faci pentru noi ,care nu santem asa experte ,vreau sa te anunt ca am facut reteta de cornuri fine .si mi-au iesit super, dar am imbunatatit un pic reteta in sensul ca le-am umplut cu branza telemea sarata, nu am pus 2 ling. de sare in aluat mai putin .dar in schimb le-am umplut cu branza sarata au iesit super. super. bune, colegele mele m-au intrebat de unde am reteta si am spus de la cine e . inrebare tu de unde o cunosti pe laura laurentiu ?>am spus cum ne-am cunoscut si s -au mirat putin de curajul meu , te pup esti o scumpa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Rodica, iti multumesc si eu pentru ca ai avut “curajul” sa probezi retetele mele. De fapt, dupa 2-3 reusite nu se mai pune problema de curaj :))! Sa-ti fie de bine, am spus si eu ca se pot face cu diverse umpluturi, foarte bine ai facut, sunt convinsa ca au fost foarte bune!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Oana Slovenszky

    Foaaarte gustoase! Mai am de lucrat putin la forma, e prima data cand ma incumetez la cornuri, dar sper sa fie din ce in ce mai bine! Multumim de reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa va fie de bine, Oana, ma bucur mult ca ti-au reusit!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://laurafrunza.com Laura Frunza

    Draga Laura, am facut si eu sambata seara aceste cornuri, dupa ce m-am invartit o zi intreaga prin casa si m-am tot gandit sa le fac, sa nu le fac, pe la ora opt am purces a framanta. Am scos ultima tava din cuptor pe la 11 noaptea dar a meritat. Sunt incredibile, sincer iti spun. Eu la brutarit nu prea ma pricep, fac rar paine si atunci la masina de paine. Cornuri si placinte fac si mai rar. Dar am vrut sa fac aceste cornuri pentru micul dejun, le si visam cu mult unt si dulceata. Mi-au iesit fix ca ale tale, cu o crusta usor crocanta si un interior pufos si fraged care s-a pastrat asa pana dimineata. Numai ca nu am avut unt si le-am mancat numai cu dulceata :-) Reteta asta ramane pe frigiderul meu, o s-o repet des, pentru ca e foarte usoara, aluatul e gata imediat, nici nu trebuie framantat prea mult. Nu stiu cine a zis ca n-au niciun Dumnezeu cornurile astea, ca sunt delicioase!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Laura draga, ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Au un gust bogat si sunt faine si cu dulce, si cu sarat, ma bucur mult ca ti-au placut!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.aromeinroz.com Lucia

    Le-am facut si eu, si le-am si umplut :) .Sunt delicioase, exact cum ma gandeam ca or sa fie, demult vroiam sa fac ceva asemanator cu batoanele copilariei. Of, si azi iar ziceam ca nu o sa mai pap dulciuri :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Lasa-te ca nu mai tine! :=)) Si eu ma laaaaaaas!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Claudia V

    Laura, am facut ceste cornuri insa le-am umplut cu crema de cioco… si rau am facut pt ca ele sunt de fapt sarate ca pt aperitiv. Trebuia sa-mi dau seama dupa cantitatea de sare :( ; insa au iesit de o pufosenie fantastica!!! promit sa le refac si sarate cu susan (cred ca merge si un pic de cascaval ras deasupra)si dulci (reducand sarea) pt ca sunt fantastice!!! Am incercat si alte retete de cornuri dar asta le intrece pe toate!
    te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur din suflet ca esti multumita (oareceum) de rezultat! Sa va fie de bine si te astept cu impresii si la urmatoarele incercari!

      2011/10/6 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • mery

    sint asa de pufoase…am facut o porie dar nu ne-a ajuns,……
    multa sanatate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur mult, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mateiadriandarie

    ceao,LAURA
    sunt foarte incantata de retelete tale,am un baietel de 3 ani si 6 luni si este foarte mofturos cand vine vorba de mancare sau deserturi.Dar retetele tale au mare succes…ceea ce ma bucura nespus de mult.multumesc de reteta,esti minunata……………………..ADRIANA

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur si eu! sa-ti creasca mare micul mofturos si sa te bucuri de el :).
      2012/4/12 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aariadna_75

    le-am facut ieri,fierbinti le-am pus intr-o punga de hartie si le-am dus la servici.
    au fost o nebunie.
    au mai ramas 2 si sunt la fel de bune si a doua zi.
    sanatate si timp sa ne incanti (pe langa voce) si cu alte delicii culinare.
    te tuc cu tot respectul

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult ca le-ai incercat si ca ti-au reusit. Asa e, sunt niste cornuri nemaipomenit de fragede si se mentin proaspete. Sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Amariei Mirela

    Untura se poate inlocui cu altceva? Va multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Se poate inlocui cu unt, dar nu vor chiar la fel de fragede. Dar tot bune :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)