Covrigi cu branza si cascaval

Autor:

Tradiționali și foarte savuroși, covrigii sunt printre cele mai îndrăgite gustări sau aperitive românești, fie că sunt covrigi opăriți, covrigi pufoși sau fragezi, covrigi cu chimion sau cu cașcaval. Mai știu de existența unui fel de covrigi tari ca iasca, dar și aceia au fanii lor, chiar dacă mie mi se par inadmisibil de uscați și cumva împietriți. Reteta de covrigei pe care v-o propun azi este foarte, foarte ușor de făcut, covrigeii ies fragezi, sfărâmicioși doar atat cât trebuie, gustoși și nemaipomeniți lângă un pahar de bere bună (dar și fără ea).  Sunt sigură că o să vă placă și că mulți veți încerca rețeta de covrigi, cu atât mai mult că acești covrigei fragezi se fac din aluat nedospit.

covigrei sarati din aluat nedospit retetecalamama

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3 tavi
Grad de dificultate: usor

Ingrediente covrigi cu branza si cascaval:

  • 250 de grame de unt
  • 125 de grame de branza de vaci (bine stoarsa de zer)
  • 125 de grame de telemea rasa (sa nu fie foarte uscata)
  • 250-275 de grame de faina
  • 1 lingurita rasa de sare (numai daca telemeaua nu e foarte sarata, caz in care nu se adauga sare suplimentar)
  • 1 ou batut pentru uns
  • 50 de grame de cascaval razuit pe razatoarea fina pt. presarat (se pot presara si cu susan, chimion, mac etc.)
  • in plus, faina pt. presarat planul de lucru

Preparare covrigi cu branza si cascaval:

1. Untul, branza de vaci, telemeaua rasa si sarea (daca se foloseste) se pun intr-un castron potrivit pt. mixer (poza 1).2. Se mixeaza ingredientele amintite pana se formeaza o crema (poza 2).3. Se adauga faina (poza 3- in functie de calitatea fainii poate sa fie nevoie de 1 lingura de faina in plus).4. Se framanta rapid, indiferent daca se va face framantarea mecanic sau manual, doar atat cat sa se lege aluatul (poza 4).5. Aluatul se prezeaza intr-o forma de bila si se infasoara in folie alimentara (poza 5). Se da aluatul la frigider cel putin jumatate de ora, ideal ar fi 2-3 ore.covrigei sarati preparareDupa trecerea timpului de odihna, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.Aluatul se imparte in 2 bucati egale, dintre care una se infasoara la loc in folie si se pune la frigider, cealalta se intinde cu sucitorul pe planul de lucru bine presarat cu faina pana la o grosime de 4-5 mm. Se decupeaza cu o forma speciala pentru covrigi (daca nu aveti forma, li se poate da si alta infatisare, de exemplu de saratele).preparare covrigi, reteta de covrigiResturile care cad de la decupare se aduna la un loc, se intind din nou in foaie si se decupeaza, rezultand alti covrigi.Covrigii formati se aseaza intr-o tava cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara cu cascavalul razuit pe razatoarea fina. Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade timp de 12 minute, pana cand covrigii devin aurii (nu se lasa sa se arda).preparare covrigi sarati, reteta de covrigi 1Se lasa sa se raceasca apoi se mananca… hm, cu pofta cam prea mare, ca-s exact ca semintele, iei unul si parca tot ai mai lua :)) !

covrigei sarati fara dospire-reteta

Din cantitatile de mai sus ies 3 tavi de covrigi de aproximativ 7×4 cm., parca insuficienti fata de pofta degustatorilor.O alta reteta de covrigi sarati, deliciosi si pufosi: Covrigi sarati sarbesti

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • saratele 1Saratele Sărățele românești, cu cașcaval sau telemea, cu chimen sau cu mac, perfecte cu o țuică bună, cu vin, cu bere […]
  • 1000475Covrigi sarbesti La Pekaria Sarbeasca din Piata Badea Cartan (in Timisoara) se coc si se vand niste covrigi sarati mari, cu […]
  • Placinta cu carne de puiPlacinta cu carne de pui In pragul unei noi saptamani pe care v-o doresc spornica si placuta, vin in fata domniilor voastre cu o noua […]
  • cornuri aluat cu iaurtCornuri din aluat cu iaurt, dospit la rece Am reteta acestui aluat pentru cornuri de la sora mea, care la randul ei a gasit-o intr-o revista de pe la […]
  • cornuri+de+brutar+cu+sareCornuri de brutar Buna ziua, dragi privitori ( si mari mancatori ) , transmitem in direct de la Ghiroda, ultimele evenimente […]
  • crenvursti in aluatCrenvursti in aluat Crenvursi in aluat. Nici nu-mi vine sa cred ca nu m-am invrednicit inca sa public reteta de crenvursti in […]
  • grisine, reteta de grisine, grissini torinesiGrisine De cand eram copil am avut o slabiciune pentru grisine. Nu demult, s-a intamplat ca Lidl sa lanseze o […]
  • croissante+si+pateuri+rapide+din+aluat+foetat+024+copyCroissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid Un croissant sau un pateu dulce sau sarat ne pica tuturor bine la micul dejun. Aluatul clasic pentru […]
  • Plăcintă bănățană de la satPlacinta banateana de la sat Azi am copt o plăcintă rustică, inspirată de bunicile din Banatul de odinioară. Bună mai e și azi, […]
  • rulouri cu leurda si parmezan-1Rulouri cu leurda si parmezan Rulouri cu leurda si parmezan, in prima zi de primavara Nu cred ca exista vreo iarba, vreo frunza, vreo […]

Comentarii

  1. Andreea a zis

    Buna, Laura! Ai putea te rog sa-mi spui asa cu aproximatie cam ce cantitate de covrigei ti-a iesit? Vreau sa-i fac singura pentru nunta (crantanele de pus pe masa) si mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc!!!

  2. Andreea a zis

    Buna,
    Mai intai as vrea sa iti multumesc pentru reteta eclerelor, a avut un mare success printre ai mei.
    Acum, referitor la covrigeii astia care imi lasa gura apa, voiam sa te intreb daca ar merge si cu branzica de burduf in locul celei de vaci.
    Merci pentru raspuns!
    Andreea

  3. daniela a zis

    buna laura cred ca e delicioasa reteta am sai incerc dar ce nu am vazut in reteta e praf de copt sau drojdie nu sunt necesare ca si ingrediente .

  4. malina a zis

    succes maxim, gust desavarsit, bucatareasa laudata :))) multzam pentru reteta, din cauza ta am alergat prin tot bucurestiul sa caut forma, pana la urma, exasperat de insistenta mea, a fost sotul in sellgros si mi-a gasit acolo, ca-n alta parte nu exista.nu pot sa pun poza, o sa mai incerc.

  5. carmen a zis

    No, am spus io ca n-o sa mai execut nimica pana la sf. sptamanii viitoare, cand mi-am propus sa fac „Tortul de visine”, dar nu m-am putut abtine !!!!!!! Doamne, sunt dementiali covrigeii acestia. Reteta mea contine si drojdie, ou , smantana. Faptul ca aluatul nu contine drojdie, mi-a starnit curiozitatea. Si sunt foarte usor de facut, nefiind nevoita sa folosesc ap .de paine pt a-mi framanta aluatul.
    Draga mea, Laura, multumesc!! Te cunosc doar de cateva zile, dar deja esti printre favorite si incep sa te indragesc din ce in ce mai mult.
    Zile faine sa ai !
    Carmen

    • lauralaurentiu a zis

      Carmen, ma bucur tare mult. Asa e, e un aluat foarte fain si usor de facut, ma bucur ca ii apreciezi. :) Eu folosesc aluatul asta si la cruste pentru tarte sarate, uneori, ies minunate.

      2012/7/27 Disqus

  6. cristina a zis

    am pus aluatul la frigider si ai fac peste vreo ora sunt sigura ca vor iesi ft buni,am mai facut si saratelele si prajitura k schnite si sunt ft ft bune toate.
    pt cei care locuiesc in anglia ea mai aproape de original  e cottage chese branza de vaci doar ca trebuie scursa..sper sa fie de folos..

  7. Ramonacpc a zis

    buna vvreau si eu sa incerc reteta dar nu inteleg ce fel de branza de vaci se fol.dulce sau cas putin sarat..ajutor. :))

    • lauralaurentiu a zis

      Pai dau click pe poza si o vad la dimensiunea originala :). Super arata, excelente! Multumesc mult pentru poza, Doina draga :).

  8. Doina a zis

    Asa dupa cum am zis nu am forma de covrigi dar am facut aseara din acelasi aluat saratele….au disparut rapid toate !

  9. Ionela a zis

    Fantastici! Trebuie executati! Saratelele tale cu ut si untura le-am facut de 2 ori! 7×4 e dimensiunea covrigilor?  

    • lauralaurentiu a zis

      Ionela, cam asa e forma mea (una de tabla, cumparata de la metro), dar e irelevant, poti sa le dai orice forma sau dimensiune vrei, aluatul in sine e foarte bun si gustos.

  10. a zis

    Ce amintiri ma leaga de o forma de gen! Buna avea asa ceva si alte cateva, pe care din pacate mama le-a facut pierdute si si-a inzestrat bucataria cu ceva mai nou ;)(( Nici prin cap nu-i trecea c-o sa plang ;) eu mai tarziu dupa ele. Foarte buni covrigeii – ai copilariei, ce sa mai!

  11. Gina_marina_1972 a zis

    o intrebare ,va rog….aici ,unde sunt eu nu am cum sa gasesc branza de vaci proaspata…o pot inlocui cu branza feta? multumesc

    • lauralaurentiu a zis

       Hm… cu o branza gen ricotta, mai degraba. Feta merge in loc de telemea (ca sunt ambele sarate), branza de vaci nefiind sarata va echilibra gustul final al aluatului.

    • a zis

      pentru d-na Gina,poate gasiti branza de burduf ,am incercat sa inlocuiesc cele doua branze cu burduf si au iesit minunati.Nici in Anglia nu gasesc branza de vaci ,dar de burduf da.Pentru satisfactia papilelor gustative merita.

      • lauralaurentiu a zis

        Categoric, de fapt ceea ce se vede in castronul ala pozat e o branza facuta de mine. Cred ca ar trebui sa postez modalitatea de preparare a branzei de vaci de casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *