Covrigi cu branza si cascaval

Autor:

Tradiționali și foarte savuroși, covrigii sunt printre cele mai îndrăgite gustări sau aperitive românești, fie că sunt covrigi opăriți, covrigi pufoși sau fragezi, covrigi cu chimion sau cu cașcaval. Mai știu de existența unui fel de covrigi tari ca iasca, dar și aceia au fanii lor, chiar dacă mie mi se par inadmisibil de uscați și cumva împietriți. Reteta de covrigei pe care v-o propun azi este foarte, foarte ușor de făcut, covrigeii ies fragezi, sfărâmicioși doar atat cât trebuie, gustoși și nemaipomeniți lângă un pahar de bere bună (dar și fără ea).  Sunt sigură că o să vă placă și că mulți veți încerca rețeta de covrigi, cu atât mai mult că acești covrigei fragezi se fac din aluat nedospit.

covigrei sarati din aluat nedospit retetecalamama

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3 tavi
Grad de dificultate: usor

Ingrediente covrigi cu branza si cascaval:

  • 250 de grame de unt
  • 125 de grame de branza de vaci (bine stoarsa de zer)
  • 125 de grame de telemea rasa (sa nu fie foarte uscata)
  • 250-275 de grame de faina
  • 1 lingurita rasa de sare (numai daca telemeaua nu e foarte sarata, caz in care nu se adauga sare suplimentar)
  • 1 ou batut pentru uns
  • 50 de grame de cascaval razuit pe razatoarea fina pt. presarat (se pot presara si cu susan, chimion, mac etc.)
  • in plus, faina pt. presarat planul de lucru

Preparare covrigi cu branza si cascaval:

1. Untul, branza de vaci, telemeaua rasa si sarea (daca se foloseste) se pun intr-un castron potrivit pt. mixer (poza 1).2. Se mixeaza ingredientele amintite pana se formeaza o crema (poza 2).3. Se adauga faina (poza 3- in functie de calitatea fainii poate sa fie nevoie de 1 lingura de faina in plus).4. Se framanta rapid, indiferent daca se va face framantarea mecanic sau manual, doar atat cat sa se lege aluatul (poza 4).5. Aluatul se prezeaza intr-o forma de bila si se infasoara in folie alimentara (poza 5). Se da aluatul la frigider cel putin jumatate de ora, ideal ar fi 2-3 ore.covrigei sarati preparareDupa trecerea timpului de odihna, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.Aluatul se imparte in 2 bucati egale, dintre care una se infasoara la loc in folie si se pune la frigider, cealalta se intinde cu sucitorul pe planul de lucru bine presarat cu faina pana la o grosime de 4-5 mm. Se decupeaza cu o forma speciala pentru covrigi (daca nu aveti forma, li se poate da si alta infatisare, de exemplu de saratele).preparare covrigi, reteta de covrigiResturile care cad de la decupare se aduna la un loc, se intind din nou in foaie si se decupeaza, rezultand alti covrigi.Covrigii formati se aseaza intr-o tava cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara cu cascavalul razuit pe razatoarea fina. Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade timp de 12 minute, pana cand covrigii devin aurii (nu se lasa sa se arda).preparare covrigi sarati, reteta de covrigi 1Se lasa sa se raceasca apoi se mananca… hm, cu pofta cam prea mare, ca-s exact ca semintele, iei unul si parca tot ai mai lua :)) !

covrigei sarati fara dospire-reteta

Din cantitatile de mai sus ies 3 tavi de covrigi de aproximativ 7×4 cm., parca insuficienti fata de pofta degustatorilor.O alta reteta de covrigi sarati, deliciosi si pufosi: Covrigi sarati sarbesti

Print Friendly

Poate îți place și:

  • saratele 1Saratele Sărățele românești, cu cașcaval sau telemea, cu chimion sau cu mac, perfecte cu o țuică bună, cu vin, cu […]
  • 1000475Covrigi sarbesti La Pekaria Sarbeasca din Piata Badea Cartan (in Timisoara) se coc si se vand niste covrigi sarati mari, cu […]
  • cornuri aluat cu iaurtCornuri din aluat cu iaurt, dospit la rece Am reteta acestui aluat pentru cornuri de la sora mea, care la randul ei a gasit-o intr-o revista de pe la […]
  • Placinta cu carne de puiPlacinta cu carne de pui In pragul unei noi saptamani pe care v-o doresc spornica si placuta, vin in fata domniilor voastre cu o noua […]
  • cornuri+de+brutar+cu+sareCornuri de brutar Buna ziua, dragi privitori ( si mari mancatori ) , transmitem in direct de la Ghiroda, ultimele evenimente […]
  • crenvursti in aluatCrenvursti in aluat Crenvursi in aluat. Nici nu-mi vine sa cred ca nu m-am invrednicit inca sa public reteta de crenvursti in […]
  • grisine, reteta de grisine, grissini torinesiGrisine De cand eram copil am avut o slabiciune pentru grisine. Nu demult, s-a intamplat ca Lidl sa lanseze o […]
  • Plăcintă bănățană de la satPlacinta banateana de la sat Azi am copt o plăcintă rustică, inspirată de bunicile din Banatul de odinioară. Bună mai e și azi, […]
  • croissante+si+pateuri+rapide+din+aluat+foetat+024+copyCroissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid Un croissant sau un pateu dulce sau sarat ne pica tuturor bine la micul dejun. Aluatul clasic pentru […]
  • rulouri cu leurda si parmezan-1Rulouri cu leurda si parmezan Rulouri cu leurda si parmezan, in prima zi de primavara Nu cred ca exista vreo iarba, vreo frunza, vreo […]

Lasa un comentariu

30 Comentarii la "Covrigi cu branza si cascaval"


Vizitator
Andreea
9 septembrie, 2014

Buna, Laura! Ai putea te rog sa-mi spui asa cu aproximatie cam ce cantitate de covrigei ti-a iesit? Vreau sa-i fac singura pentru nunta (crantanele de pus pe masa) si mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc!!!

Vizitator
Andreea
2 septembrie, 2013

Buna,
Mai intai as vrea sa iti multumesc pentru reteta eclerelor, a avut un mare success printre ai mei.
Acum, referitor la covrigeii astia care imi lasa gura apa, voiam sa te intreb daca ar merge si cu branzica de burduf in locul celei de vaci.
Merci pentru raspuns!
Andreea

Vizitator
lauralaurentiu
2 septembrie, 2013

Cum sa nu mearga, vor fi usor picanti si absolut deliciosi. Sa iti fie de bine si eclerele :).

2013/9/2 Disqus

Vizitator
Andreea
2 septembrie, 2013

Merci mult!

Vizitator
Elis
23 decembrie, 2012

Foarte buni covrigeii facuti dupa acesta reteta. Au avut un imens succes la copii mai ales ca au si muncit la ei….-))))

Vizitator
daniela
6 septembrie, 2012

buna laura cred ca e delicioasa reteta am sai incerc dar ce nu am vazut in reteta e praf de copt sau drojdie nu sunt necesare ca si ingrediente .

Vizitator
lauralaurentiu
6 septembrie, 2012

Nu sunt necesare, exact.

Vizitator
malina
20 august, 2012

am reusit. miam miam.