Covrigi cu branza si cascaval

16 iulie, 2012 in categoria patiserie

Tradiționali și foarte savuroși, covrigii sunt printre cele mai îndrăgite gustări sau aperitive românești, fie că sunt covrigi opăriți, covrigi pufoși sau fragezi, covrigi cu chimion sau cu cașcaval. Mai știu de existența unui fel de covrigi tari ca iasca, dar și aceia au fanii lor, chiar dacă mie mi se par inadmisibil de uscați și cumva împietriți. Reteta de covrigi pe care v-o propun azi este foarte, foarte ușor de făcut, covrigeii ies fragezi, sfărâmicioși doar atat cât trebuie, gustoși și nemaipomeniți lângă un pahar de bere bună. Sunt sigură că o să vă placă și că mulți veți încerca rețeta de covrigi, însă înainte de a ne apuca de treabă vreau să vă mai spun ceva: în curând începe olimpiada și această rețetă de gustare bună de ronțăit în fața televizorului este prima dintr-o serie pe care vreau sa o dedic acestui eveniment. Fie să fie cu noroc si echipa de gimnastica a României, echipa de scrimă, cea de natație, de atletism, de canotaj și toti sportivii români calificați la olimpiada să ne facă multe, multe bucurii, că noi ne pregătim să-i urmărim!

covrigi sarati, reteta covrigi cu cascaval

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3 tavi
Grad de dificultate: usor

Ingrediente covrigi:

  • 250 de grame de unt
  • 125 de grame de telemea rasa (sa nu fie foarte uscata)
  • 125 de grame de branza de vaci (bine stoarsa de zer)
  • 250-275 de grame de faina
  • 1 lingurita rasa de sare (numai daca telemeaua nu e foarte sarata, caz in care nu se adauga sare suplimentar)
  • 1 ou batut pentru uns
  • 50 de grame de cascaval razuit pe razatoarea fina pt. presarat (se pot presara si cu susan, chimion, mac etc.)
  • in plus, faina pt. presarat planul de lucru

Preparare:1. Untul, branza de vaci, telemeaua rasa si sarea (daca se foloseste) se pun intr-un castron potrivit pt. mixer (poza 1).2. Se mixeaza ingredientele amintite pana se formeaza o crema (poza 2).3. Se adauga faina (poza 3- in functie de calitatea fainii poate sa fie nevoie de 1 lingura de faina in plus).4. Se framanta rapid, indiferent daca se va face framantarea mecanic sau manual, doar atat cat sa se lege aluatul (poza 4).5. Aluatul se prezeaza intr-o forma de bila si se infasoara in folie alimentara (poza 5). Se da aluatul la frigider cel putin jumatate de ora, ideal ar fi 2-3 ore.covrigei sarati preparareDupa trecerea timpului de odihna, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.Aluatul se imparte in 2 bucati egale, dintre care una se infasoara la loc in folie si se pune la frigider, cealalta se intinde cu sucitorul pe planul de lucru bine presarat cu faina pana la o grosime de 4-5 mm. Se decupeaza cu o forma speciala pentru covrigi (daca nu aveti forma, li se poate da si alta infatisare, de exemplu de saratele).preparare covrigi, reteta de covrigiResturile care cad de la decupare se aduna la un loc, se intind din nou in foaie si se decupeaza, rezultand alti covrigi.Covrigii formati se aseaza intr-o tava cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara cu cascavalul razuit pe razatoarea fina. Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade timp de 12 minute, pana cand covrigii devin aurii (nu se lasa sa se arda).preparare covrigi sarati, reteta de covrigi 1Se lasa sa se raceasca apoi se mananca… hm, cu pofta cam prea mare, ca-s exact ca semintele, iei unul si parca tot ai mai lua :)) !covrigi, reteta de covrigi cu cascaval 2Din cantitatile de mai sus ies 3 tavi de covrigi de aproximativ 7×4 cm., parca insuficienti fata de pofta degustatorilor.O alta reteta de covrigi sarati, deliciosi si pufosi: Covrigi sarati sarbesti

4.5 based on 28 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Gina_marina_1972

    o intrebare ,va rog….aici ,unde sunt eu nu am cum sa gasesc branza de vaci proaspata…o pot inlocui cu branza feta? multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Hm… cu o branza gen ricotta, mai degraba. Feta merge in loc de telemea (ca sunt ambele sarate), branza de vaci nefiind sarata va echilibra gustul final al aluatului.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Gina_marina_1972

        multumesc tuturor pentru sfaturi!!!! din tot sufletul!!!!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
    • http://www.facebook.com/elenashomedelivery Elena’s Home Delivery

      pentru d-na Gina,poate gasiti branza de burduf ,am incercat sa inlocuiesc cele doua branze cu burduf si au iesit minunati.Nici in Anglia nu gasesc branza de vaci ,dar de burduf da.Pentru satisfactia papilelor gustative merita.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Crinigavril

       branzica de vaci se poate face in casa, dintr-un lapte gras

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Categoric, de fapt ceea ce se vede in castronul ala pozat e o branza facuta de mine. Cred ca ar trebui sa postez modalitatea de preparare a branzei de vaci de casa.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aariadna_75

    ma apuc de treaba,revin cu impresii

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      :)) astept, hai ca nu dureaza mult!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.dulcegarii-culinare.ro/ Dulcegarii culinare

    Ce amintiri ma leaga de o forma de gen! Buna avea asa ceva si alte cateva, pe care din pacate mama le-a facut pierdute si si-a inzestrat bucataria cu ceva mai nou ;)(( Nici prin cap nu-i trecea c-o sa plang ;) eu mai tarziu dupa ele. Foarte buni covrigeii – ai copilariei, ce sa mai!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ionela

    Fantastici! Trebuie executati! Saratelele tale cu ut si untura le-am facut de 2 ori! 7×4 e dimensiunea covrigilor?  

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ionela, cam asa e forma mea (una de tabla, cumparata de la metro), dar e irelevant, poti sa le dai orice forma sau dimensiune vrei, aluatul in sine e foarte bun si gustos.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    Asa dupa cum am zis nu am forma de covrigi dar am facut aseara din acelasi aluat saratele….au disparut rapid toate !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    pacat ca nu se poate dauga o poza mai mare….dar asta e….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Pai dau click pe poza si o vad la dimensiunea originala :). Super arata, excelente! Multumesc mult pentru poza, Doina draga :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/hutuleac.maria Hutuleac Nicoleta Maria

    ciao laura azi ii fac,deja i-am framintat si am pus aluatul in frigider, io am sa il las 3 ore, am sa iti spun cum au iesit, ms de reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu multa placere, Nicoleta, sunt convinsa ca vor iesi perfecti!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://www.facebook.com/hutuleac.maria Hutuleac Nicoleta Maria

        i-am facut…nu sunt buni, sunt super,super super super buni! felicitari si ms de reteta,aceasta reteta va ajunge in cartea mea de retete, acuma ma laud, vreau sa vezi ce bine mi-au iesit,inca o data ms de reteta!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ramonacpc

    buna vvreau si eu sa incerc reteta dar nu inteleg ce fel de branza de vaci se fol.dulce sau cas putin sarat..ajutor. :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • cristina

    am pus aluatul la frigider si ai fac peste vreo ora sunt sigura ca vor iesi ft buni,am mai facut si saratelele si prajitura k schnite si sunt ft ft bune toate.
    pt cei care locuiesc in anglia ea mai aproape de original  e cottage chese branza de vaci doar ca trebuie scursa..sper sa fie de folos..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • carmen

    No, am spus io ca n-o sa mai execut nimica pana la sf. sptamanii viitoare, cand mi-am propus sa fac “Tortul de visine”, dar nu m-am putut abtine !!!!!!! Doamne, sunt dementiali covrigeii acestia. Reteta mea contine si drojdie, ou , smantana. Faptul ca aluatul nu contine drojdie, mi-a starnit curiozitatea. Si sunt foarte usor de facut, nefiind nevoita sa folosesc ap .de paine pt a-mi framanta aluatul.
    Draga mea, Laura, multumesc!! Te cunosc doar de cateva zile, dar deja esti printre favorite si incep sa te indragesc din ce in ce mai mult.
    Zile faine sa ai !
    Carmen

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Carmen, ma bucur tare mult. Asa e, e un aluat foarte fain si usor de facut, ma bucur ca ii apreciezi. :) Eu folosesc aluatul asta si la cruste pentru tarte sarate, uneori, ies minunate.

      2012/7/27 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • malina

    succes maxim, gust desavarsit, bucatareasa laudata :))) multzam pentru reteta, din cauza ta am alergat prin tot bucurestiul sa caut forma, pana la urma, exasperat de insistenta mea, a fost sotul in sellgros si mi-a gasit acolo, ca-n alta parte nu exista.nu pot sa pun poza, o sa mai incerc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • malina

    am reusit. miam miam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • daniela

    buna laura cred ca e delicioasa reteta am sai incerc dar ce nu am vazut in reteta e praf de copt sau drojdie nu sunt necesare ca si ingrediente .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu sunt necesare, exact.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elis

    Foarte buni covrigeii facuti dupa acesta reteta. Au avut un imens succes la copii mai ales ca au si muncit la ei….-))))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Buna,
    Mai intai as vrea sa iti multumesc pentru reteta eclerelor, a avut un mare success printre ai mei.
    Acum, referitor la covrigeii astia care imi lasa gura apa, voiam sa te intreb daca ar merge si cu branzica de burduf in locul celei de vaci.
    Merci pentru raspuns!
    Andreea

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cum sa nu mearga, vor fi usor picanti si absolut deliciosi. Sa iti fie de bine si eclerele :).

      2013/9/2 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Andreea

        Merci mult!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Buna, Laura! Ai putea te rog sa-mi spui asa cu aproximatie cam ce cantitate de covrigei ti-a iesit? Vreau sa-i fac singura pentru nunta (crantanele de pus pe masa) si mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)