Covrigi sarbesti

2 februarie, 2009

Autor: Laura Laurentiu

La Pekaria Sarbeasca din Piata Badea Cartan (in Timisoara) se coc si se vand niste covrigi sarati mari, cu miezul pufos si exteriorul crocant, prelinsi cu un amestec albicios cu gust de sare. Un deliciu acesti covrigi cu sare, cu greu rezistam sa nu ne oprim de fiecare data cand trecem pe acolo, tentati de parfumul care ajungea pana in strada. Va sa gasesc o reteta de covrigi cat mai apropiata de cei care ma ispitesc cu parfumul lor, am cautat  „covrigi” pe google in limba sarba, „perece” , si am descoperit reteta de mai jos. Astia sunt „impricinatii”:

1000475

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Covrigi Sarbesti:1000444
  • 300 de grame de faina tip 400
  • 500 de grame de faina tip 550
  • 300 ml apa calda
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 15 grame de drojdie granulata

Pentru finisat:

  • 1 ou batut
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita de sare

Asa cum m-am obisnuit, toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat cat timp eu m-am delectat cu o cafea si cu un baton de cereale din cele pe care le-am facut ieri seara. Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, Aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.1000446Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul. (In planul al doilea se poate vizualiza „fituica” mea).1000451Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite:1000450Este momentul sa pornim cuptorul – la pozitia 240 de grade.Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale (eu am facut 24). Fiecare bucata se ruleaza intr-un „snur” lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm – 1 cm.1000452„Snurul” de aluat se indoaie in doua:1000453Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului – parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului:1000455Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (atentie, tava mea e foarte mare, 60/48 cm, intr-o tava obisnuita nu incap mai mult de patru covrigi odata) si se lasa inca 5 minute la temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor (preincins la 240 de grade).1000456Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca, la inceput mai timid:1000458Se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri):1000460Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca. Gata:10004611000472Apoi, am pus cateva bucati intr-o straicuta frumoasa si am plecat, cu ei cu tot, la cineva drag noua, care i-a apreciat la fel de mult ca noi.1000469

Print Friendly

Lasa un comentariu

32 Comentarii la "Covrigi sarbesti"


Vizitator
claw
15 martie, 2014

Bestiaaali!!!!

Vizitator
Carmen
31 octombrie, 2013

Grozavi, ca in copilarie! Mersi de reteta, a devenit reteta oficiala de covrigi a familiei. :-)

Vizitator
Elisa
27 octombrie, 2012

undeva in reteta ati scris ceva de maia.Se poate face si fara?multumesc anticipat.ELISA

Vizitator
mikaelacorina
27 martie, 2012

Ma intereseaza bucataria sarbeasca.Uite asa am revenit aici.Nu am facut covrigi niciodata ,mie imi placeau mult cei cufundati inainte de coacere in apa fiarta.Dar sa stii ca reteta aceasta postata de tine o sa o trec la favorite si o voi si executa curand.

Vizitator
Lydiavl_89
4 martie, 2012

salivez!! pe maine covrigei deliciosi!! :)))