Saptamana Restaurantelor

Covrigi sarbesti

2 februarie, 2009 in categoria patiserie
La Pekaria Sarbeasca din Piata Badea Cartan (in Timisoara) se coc si se vand niste covrigi sarati mari, cu miezul pufos si exteriorul crocant, prelinsi cu un amestec albicios cu gust de sare. Un deliciu acesti covrigi cu sare, cu greu rezistam sa nu ne oprim de fiecare data cand trecem pe acolo, tentati de parfumul care ajungea pana in strada. Va sa gasesc o reteta de covrigi cat mai apropiata de cei care ma ispitesc cu parfumul lor, am cautat  “covrigi” pe google in limba sarba, “perece” , si am descoperit reteta de mai jos. Astia sunt “impricinatii”:

1000475

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Covrigi Sarbesti:1000444
  • 300 de grame de faina tip 400
  • 500 de grame de faina tip 550
  • 300 ml apa calda
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 15 grame de drojdie granulata

Pentru finisat:

  • 1 ou batut
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita de sare

Asa cum m-am obisnuit, toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat cat timp eu m-am delectat cu o cafea si cu un baton de cereale din cele pe care le-am facut ieri seara. Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, Aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.1000446Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul. (In planul al doilea se poate vizualiza “fituica” mea).1000451Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite:1000450Este momentul sa pornim cuptorul – la pozitia 240 de grade.Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale (eu am facut 24). Fiecare bucata se ruleaza intr-un “snur” lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm – 1 cm.1000452“Snurul” de aluat se indoaie in doua:1000453Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului – parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului:1000455Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (atentie, tava mea e foarte mare, 60/48 cm, intr-o tava obisnuita nu incap mai mult de patru covrigi odata) si se lasa inca 5 minute la temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor (preincins la 240 de grade).1000456Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca, la inceput mai timid:1000458Se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri):1000460Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca. Gata:10004611000472Apoi, am pus cateva bucati intr-o straicuta frumoasa si am plecat, cu ei cu tot, la cineva drag noua, care i-a apreciat la fel de mult ca noi.1000469

4.8 based on 24 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Iulia

    Arata super,Laura!
    O sa ii incerc si eu saptamana asta ca arata prea bine ca sa sarim peste ei:)
    Prajituri nu mai avem voie decat la sfarsit de saptamana … asa k sa ne mai mentinem putin silueta:)
    Felicitari pentru blog si mult succes in continuare!Poooop:*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Multumesc, Iulia draga. Blogul meu e inca un “nou nascut”, are abia o zi, dar ma straduiesc sa il “cresc bine”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ina

    Si la noi in Tg Mures acesti covrigi sunt f populari. Credeam insa ca doar aici :) De cand caut o reteta…. in sfarsit a aparut si reteta ta pe care 100% o voi incerca azi! Te pup Laura!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Te pup si eu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luiza

    Bine ii sade straicutei cu covrigii in ea….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Asa-i? Straicuta am adus-o acasa si am asezat-o la loc de cinste, numai continutul a fost pentru nepotel :P.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Pentru mine acestia sunt covrigii copilariei din Arad! (si eu credeam ca doar acolo se gasesc:-)) Oricum, m-am bucurat tare mult sa dau de-aceasta reteta – sunt foarte, foarte gustosi!
    Magda

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Magda, ma bucur mult ca ti-au placut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Buna Laura. Imi place foarte mult blogul tau , de cand l am descoperit toata ziua sunt aici in "bucataria' ta. Ai niste retete super , esti grozava . Azi o sa fac si eu niste covrigi ..o sa incerc de fapt . Sunt la dieta asa ca am sa inlocui cu faina neagra …sper sa iasa ceva.
    Multumim pentru blogul tau

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    cam cati covrigi ies daca respectam proportiile de mai sus??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    depinde cat de mari ii modelezi, eu am scris mai sus "impartiti aluatul in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale, eu am facut 24". Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bety12071990

    ador covrigii astia :) felicitari pentru site

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Bety, multumesc foarte mult, si mie imi plac covrigii astia :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Bety12071990

        am facut ! sa sti saptamana trecuta ! mi-au iesit in jur de 40 de covrigi pufosi !!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Bety, probabil i-ai modelat mai micuti :). Foarte bine, sa va fie de bine!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lili

    tare buni sunt si imi plac tare mult. pana acuma nu am stiut reteta dar azi o sa ii si incerc…multumesc mult de tot.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cu multa placere, eu iti doresc mult succes si sa reuseasca, te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://liligospodini.blogspot.com Lili

        Mi-au iesit tare buni cu toate ca am folosit faina alba..fetele mele au fost tare incantate. multumesc inca o data. pupici ..

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Imi pare bine, bine de tot! :) Stii ce? Ar trebui sa ii reiau si eu, maine :). Sa va fie de bine!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristinaploscar

    deliciosi, azi promit sa-mi incant familia cu acesti minuntai covrigi.Multumesc pentru toate super retetele tale.Pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cristina, sunt curioasa cum ti-au reusit :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristinaploscar

    mi-au iesit tare buni, ador acest site care imi incanta bucataria….felicitari pentru tot ce faci si tine-o tot asa…..pupici din cluj

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cristina, sa-ti fie de bine! Ma bucur ca au reusit conform asteptarilor tale!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • catalina

    Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra:ce inseamna faina tip 400 si 500?as vrea tare mult sa incerc reteta asta si locuiesc foarte departe de casa,in lima,peru.pot folosi faina pentru paine de cea normala sau nu??’multumesc mult de tot si astept raspunsul d-voastra

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Catalina draga, foloseste cu incredere! :) Vor iesi ceva mai pufosi covrigii tai, dar tot foarte buni!

      2011/8/12 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Liliana_COVACI

    arata bine dar as vrea sai fac umpluti cu fineti se poate?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Nu. Sunt niste covrigi sarati, nu ai cum sa-i umpli cu finetti. Incearca sa cauti una din retetele de cornuri, de exemplu aceasta: Cornuri pufoase cu unt, care se preteaza si pentru a fi umplute.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lydiavl_89

    salivez!! pe maine covrigei deliciosi!! :)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mikaelacorina

    Ma intereseaza bucataria sarbeasca.Uite asa am revenit aici.Nu am facut covrigi niciodata ,mie imi placeau mult cei cufundati inainte de coacere in apa fiarta.Dar sa stii ca reteta aceasta postata de tine o sa o trec la favorite si o voi si executa curand.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elisa

    undeva in reteta ati scris ceva de maia.Se poate face si fara?multumesc anticipat.ELISA

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Carmen

    Grozavi, ca in copilarie! Mersi de reteta, a devenit reteta oficiala de covrigi a familiei. :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • claw

    Bestiaaali!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)