Cozonac cu ciocolata, marmorat

Autor:

Reteta asta s-a nascut pentru a satisface doua mari pofte: a mea de ceva bun si pufos, a fiica-mii de ciocolata. Rezultatul a fost un cozonac cu ciocolata care si pufos si nemaipomenit de gustos si nu in ultimul rand aspectuos. Ingredientele pentru reteta de cozonac cu ciocolata nu sunt scumpe, as zice ca sunt la indemana fiecaruia, iar manopera nici pe departe complicata, cu toate ca sectiunea acestui cozonac arata destul de sofisticat, dupa parerea mea. Textura cozonacului e foarte de placuta, neschimbata dupa o noapte de repaus in bucatarie iar gustul… intens ciocolatos. :)

cozonac cu ciocolata, marmorat 1 Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cozonac cu ciocolata marmorat:

  • 400 de grame de faina
  • 80 de grame de zahar
  • 50 de grame de unt topit + 50 de grame de unt moale (pentru umplutura)
  • coaja razuita fin de la 1 lamaie sau 1 portocala
  • 25 de grame de drojdie
  • 1 lingurita de miere de albine
  • 3 oua intregi
  • 1 praf de sare
  • 40 de ml. de ulei vegetal (de floarea soarelui sau de rapita)
  • 150 de ml. de lapte caldut
  • 50 de grame de cacao
  • 4 linguri cu varf de zahar pudra
  • 3-4 linguri de amidon de porumb (gustin) sau 5-6 linguri de faina

Preparare Cozonac cu ciocolata marmorat:

Intr-o cescuta se amesteca mierea de albine cu drojdia pana se lichefiaza. Laptele se incalzeste usor (sa aiba maximum 40 de grade Celsius, atat cat sa fie placuta temperatura daca se incearca cu degetul). Se separa 2 oua si albusurile se pastreaza separat. Cele doua galbenusuri si oul intre ramas se bat cu furculita, adaugand si sarea, atat cat sa se lichefieze. Amestecul de oua se dilueaza cu laptele caldut si se omogenizeaza bine, se dizolva in acest amestec si drojdia lichefiata apoi se adauga untul topit (dar nu fierbinte) si uleiul.

Faina se amesteca cu sarea, zaharul si coaja de lamaie intr-un castron incapator. Se adauga amestecul de ingrediente lichide putin cate putin (poza 1), framantand la robot sau la mana pana cand se obtine un aluat neted si nelipicios (poza 2) care se pune intr-un castron uns cu ulei, se infoliaza cu film alimentar si se lasa sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent timp de 30 de minute. In functie de calitatea fainii folosite, ar putea fi nevoie sa se adauge cateva linguri de faina in plus.

Cata vreme aluatul creste, se pregateste umplutura: untul moale se amesteca omogen cu cele 4 linguri de zahar pudra, se adauga cacaua si untul moale, apoi albusurile pastrate deoparte (nu batute, pur si simplu se toarna in compozitie). Se adauga amidonul, lingura cu lingura, pana la obtinerea unei creme destul de consistente (poza 3 – amidonul se poate inlocui cu faina).

preparare cozonac cu ciocolata

1. Dupa ce aluatul s-a odihnit timp de 30 de minute intr-un loc caldut (eu prefer cuptorul incalzit pana la 35-40 de grade pentru a crea un mediu perfect cresterii aluatului) se intinde pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei pana la o grosime de 1-2 cm., formand un dreptunghi care se unge pe toata suprafata cu crema de cacao (poza 1).

2. Se imparte vizual dreptunghiul in 3 si una dintre laturi se aduce peste treimea din mijloc, acoperind-o (poza 2).

3. Treimea ramasa libera se aduce in partea opusa, formand un dreptunghi lung si ingust (poza 3).

4. Pe latura lunga a dreptunghiului obtinut se pliaza inca o data in 3, aducand o treime peste cea din mijloc si acoperindu-le pe ambele cu cea din partea opusa (poza 4). „Pachetul” astfel obtinut se pune inapoi in castronul uns cu ulei, se acopera cu film alimentar si se mai lasa la crescut timp de 30 de minute intr-un loc caldut.

5. Dupa 30 de minute, aluatul impachetat se pune pe planul de lucru si cu ajutorul sucitorului, incepand de la mijloc, se intinde din nou intr-un dreptunghi (poza 5). Daca crema de cacao are tendinta sa iasa pe alocuri nu e nicio problema, se ia cu degetul si se unge pe aluat undeva la mijloc.

6. Se repeta plierile identic cum am descris anterior.

asamblare cozonac cu ciocolata

Aluatul pliat se aseaza in castronul uns cu ulei si acoperit bine cu film alimentar si se lasa sa creasca timp de 45 de minute – 1 ora.

cozonac cu ciocolata preparare 2

Dupa ce aluatul nostru a crescut frumusel in castronul acoperit cu film alimentar si asezat intr-un loc caldut si ferit de curent, i se da o forma lunguiata, marginile se baga sub „franzela” modelata si se pune aluatul in forma captusita cu hartie pergament (forma mea e mare, are 36 x 11 x 12 cm.).

preparare cozonac cu ciocolata 3

Cat timp cozonacul creste in forma, se incinge cuptorul al 180 de grade Celsius.

Se da cozonacul la copt la o inaltime medie si se coace timp de 35-40 de minute. Daca are tendinta sa se bronzeze mai mult decat este de dorit, se acopera cu o foile de aluminiu sau cu o coala de hartie de copt umezita.

Cozonacul copt se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar special, preferabil mai intai pe o parte, intorcandu-l apoi pe partea celalata si in final in picioare.

cozonac cu ciocolata copt

Dupa ce se raceste, se taie in felii si se degusta. E bun… si pufos, cu riscul sa ma repet :).

cozonac cu ciocolata sectiune 1 s

Se pastreaza perfect, invelit cu folie alimentara. Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • floare cu scortisoara, cozonac impletit retetaCozonac Floare Cu Scortisoara "Floarea cu scortisoara" e o minune de cozonac. Un colac impletit mestesugit, cu aspect incantator, […]
  • cozonac jurcovan reinterpretat, cu crema caramel sCozonac cu crema caramel Cozonacul este, poate, cel mai indragit desert de sarbatori al romanilor. Iar cand e vorba despre traditie […]
  • cozonac cu aluat oparit silvia jurcovan reteta cu pozeCozonac cu aluat oparit – reteta Silviei Jurcovan Am promis acum destul de mult timp ca voi posta reteta de cozonac cu aluat oparit din cartea de bucate a […]
  • coronita cu mac - cozonacCoronita cu mac Prin anul 2000 am cumparat o revista "Practic in bucatarie" dedicata sarbatorilor pascale in care era si […]
  • panettone-Panettone L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare […]
  • baigli cu nuca si cu mac 1Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca Un domn care, ca sa citeasca ale mele scrieri si retete, vine pana aici pe calea virtuala de peste mari si […]
  • colac cu mac si mere 1Colac cu mac si mere Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit […]
  • pasca cu smantana, reteta de pasca cu smantana pt. pastePasca cu smantana Nu demult, o cititoare mi-a cerut - pe pagina de facebook - o reteta de pasca cu smantana. Marturisesc […]
  • cozonac pufos cu nuca si ciocolataCozonac impletit Am incercat multe retete cozonaci, de cand ma invart eu in jurul cuptorului - multe dintre ele foarte […]
  • cornuri cu magiun -1Cornuri cu magiun Cornuri cu magiun pentru un mic dejun incantator Cu greu imi pot imagina un start mai frumos al unei zile: […]

Lasa un comentariu

36 Comentarii la "Cozonac cu ciocolata, marmorat"


Vizitator
Ioana
15 decembrie, 2015

Buna ziua :). Intrebarea mea este daca aceasta umplutura poate fi folosita la un cozonac traditional, rulat, fara a-l marmora. Multumesc!

Vizitator
24 decembrie, 2015

Sigur ca da, spor la treaba!

Vizitator
6 aprilie, 2015

La-m facut si eu… cu computerul in fata :) A iesit foarte bun. Dar am adaugat mai multa faina decat scrie, atat cat a cerut aluatul, si umplututa cam imi iesea din aluat, dar oricum rezultatul a fost fantastic. Mersi mult.

Vizitator
6 aprilie, 2015

La-m facut si eu… cu computerul in fata :) A iesit foarte bun. Dar am adaugat mai multa faina decat scrie, atat cat a cerut aluatul, si umplututa cam imi iesea din aluat, dar oricum rezultatul a fost fantastic. Mersi mult.

Vizitator
6 aprilie, 2015

Il fac si eu maine, abia astept sa vad cum iese :-)

Vizitator
6 aprilie, 2015

Il fac si eu maine, abia astept sa vad cum iese :-)