Cozonac cu crema caramel

Autor:

Cozonacul este, poate, cel mai indragit desert de sarbatori al romanilor. Iar cand e vorba despre traditie culinara, Silvia Jurcovan, aceasta Julia Child a romanilor, este, probabil, modelul cel mai potrivit. Pentru ca in ultima vreme se aude tot mai des de reinterpretarea si reinventarea traditiilor culinare romanesti, mi-am propus eu de o vreme ca atunci cand o sa mi se faca intaia oara pofta de cozonac, sa reinterpretez reteta de cozonac cu aluat oparit a Silviei Jurcovan, dandu-i o infatisare mai speciala si un gust delicios si inedit in acelasi timp. Tot gandindu-ma ce sa pun eu in cozonacul meu, asa incat care sa-l transform intr-unul dintre cele mai bogate deserturi din cate a facut vreodata, pana la urma mi-a venit ideea sa-l umplu cu o crema caramel onctuoasa, pacatos de buna. Ei bine, azi mi-am facut curaj sa-mi pun ideea in practica si iata ce a iesit:
cozonac jurcovan reinterpretat, cu crema caramel s

Cu acest cozonac doresc sa particip la provocarea lansata de Fairy si Chef Florin Dumitrescu, care impreuna incearca sa descopere reteta preferata a romanilor. In urma centralizarii tuturor propunerilor trimise de public, cele mai nominalizate au fost:  reteta de papanasi, fasolea cu afumatura, sarmalele, cozonacul, mamaliga cu branza, parjoalele, tochitura de porc, ciorba de burta, piftia si drobul. Ce-i drept, toate aceste preparate delicioase fac fala meselor de sarbatori ale tuturor romanilor si fac cu adevarat parte din traditia noastra culinara!

Va invit sa participati si voi la stabilirea cat mai exacta a acestei retete indragite de toata natiunea, nu trebuie decat sa va trimiteti votul prin formularul „Cea mai apreciata reteta traditionala romaneasca” aflat in coloana din dreapta; in acest formular veti regasi cele zece retete finaliste. Bifati in dreptul celei care va place cel mai mult, apasati butonul verde „voteaza reteta preferata” si votul vostru va fi inregistrat. In jurul datei de 10 decembrie vor fi stabilite cele trei mari finaliste si tot in decursul lunii decembrie se va alege marea castigatoare a inimilor si papilelor gustative ale tuturor conationalilor nostri.

Dar sa ne intoarcem la cozonacul nostru cel reinterpretat:

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cozonac Cu Crema Caramel:

  • 550 de grame de faina
  • 100 de grame de unt
  • 2 linguri de ulei (de floarea soarelui, de rapita, de samburi de struguri, nu de masline)
  • 4 galbenusuri
  • 300 de ml. de lapte
  • 30 de grame de drojdie proaspata
  • 100 de grame de zahar
  • coaja fin razuita de la 1 portocala
  • 1 lingurita extract de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura cu varf de cacao de buna calitate
  • 1 conserva de 400 gr. lapte condensat indulcit
  • optional: pt. finisat deasupra – galbenus de ou, fulgi de migdale, zahar pudra

Preparare Cozonac Cu Crema Caramel:

Prepararea incepe cu o seara inainte, cand se pregateste asa numita dulceata de lapte (dulce de leche), cea care va constitui umplutura cozonacului. Sa faceti aceasta minunata crema de caramel este cum nu se poate mai simplu: conserva cu lapte condensat indulcit se pune intr-o oala si se acopera cu apa cat de multa, caci trebuie sa fiarba pe foc mediu timp de 3 ore. Daca apa se evapora, se mai adauga apa fierbinte asa incat conserva sa nu ramana pe uscat. Dupa 3 ore se stinge focul si se lasa la racit in apa. A doua zi, se taie ca orice conserva si inauntrul ei veti descoperi cea mai buna crema de caramel din cate ati gustat vreodata. E buna si pe paine, cu biscuiti, cu napolitane, am avut emotii cum se va comporta in interiorul cozonacului, dat fiind ca nu e o umplutura tocmai usoara si e si destul de umeda, dar in final a iesit daca nu cel mai frumos, in orice caz, de departe cel mai gustos cozonac din cate am gustat vreodata.

dulceata de lapte - dulce de leche s

Prepararea aluatului oparit pentru cozonac am descris-o foarte detaliat intr-un articol mai vechi, ceea ce am schimbat a fost doar faptul ca mi-am usurat munca, in sensul ca in locul framantatului istovitor la mana, de data asta am avut parte de sprijinul total al KA-ului meu si din nou am slavit ziua cand el a intrat in viata si in bucataria mea.

1. Se cerne faina. 50 de grame din cantitatea totala se pune separat intr-un castron incapator (cel in care veti framanta).

2. Din cantitatea totala de lapte, se pun pe foc 100 de ml., intr-o craticioara mica. Cand laptele clocoteste, se toarna peste cele 50 de grame de faina si se amesteca. Pasta care se formeaza se intinde cu dosul lingurii intr-un strat subtire pe peretii vasului, ca sa se raceasca mai rapid.

pregatire coca oparita cozonac

3. Separat, se amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar pana se lichefiaza. Cand coca oparita din castron este abia calduta (cam la 37-38 de grade) se adauga drojdia lichefiata si se amesteca bine. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa creasca pana se umfla vizibil si e masa amestecului e plina de basici.

maia crescuta aluat cu coca oparita

4. Cat timp drojdia creste, galbenusurile se freaca bine cu sarea si zaharul, intr-un castronel, se adauga coaja rasa de citrice, restul de 200 ml. de lapte caldut, 1 lingura de ulei (eu am folosit ulei de nuca), vanilia si 1/2 din untul topit, dar in niciun caz fierbinte.

5. Dupa ce coca oparita cu drojdie a crescut, se adauga peste amestecul de galbensuri, lapte si unt si se omogenizeaza bine.

6. Daca se framanta manual, acest amestec lichid se adauga peste faina putin cate putin, framantand energic cel putin 30 de minute. Eu m-am bazat, dupa cum spuneam, pe ajutorul robotului de bucatarie, framantand cam 15 minute pe treapta 1.

framantare cozonac cu coca oparita

7. Dupa ce aluatul este bine framantat, se adauga restul de unt topit (dar nu fierbinte) si se continua sa se framante pana cand se obtine o coca neteda si nelipicioasa (abia dupa ce este adaugata a doua sarja de unt aluatul va deveni cu adevarat nelipicios).

8. Am obtinut 1160 de grame de aluat, din care 600 de grame am pus deoparte intr-un castron uns cu ulei. La restul de 560 de grame am adaugat 1 lingura cu varf de cacao si 1 lingura de ulei, framantand pana s-a omogenizat bine, apoi am asezat si aluatul cu cacao intr-un alt castron uns cu o pelicula fina de ulei.

preparare cozonac cu crema caramel - aluat in doua culori framantat

 9. Cele doua castroane se infoliaza cu folie alimentara si se aseaza intr-un loc caldut, sa creasca pana isi dubleaza volumul.

10. Aluatul crescut (ambele culori) se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei si se impart in cate doua parti egale.

11. Se intinde mai intai una dintre bucatile albe, sub forma unui aproximativ dreptunghi cu grosimea de jumatate de centimentru (poza 1). Se poate intinde cu sucitorul, dar la fel de bine merge si cu palmele.

12. Se intinde identic o bucata de aluat cu cacao si se se aseaza deasupra celei albe, presand usor. Crema de caramel se amesteca energic, sa devina mai supla, apoi se unge 1/2 din continutul cutiei deasupra aluatului cu cacao. (poza 2).

cozonac cu crema caramel preparare 2

13. Se repeta identic cu celelalte doua bucati (una alba si una cu cacao) de aluat.

14. Se ruleaza aluatul in doi cilindri identici, care se rasuscesc si se aseaza in tava de cozonac (atentia, tava mea are 38×12 cm, trebuie deci o tava mare) captusita cu un strat dublu de hartie de copt.

cozonac cu crema caramel preparare 3

15. Se poate finisa suprafata cu galbenus de ou batut cu 1 lingurita de apa rece, eu am crestat in cateva locuri cu un cutit foarte bine ascutit, atat din considerente practice, pentru a evita pe cat posibil sa-mi crape cozonacul la copt, cat si din motive estetice, apoi am uns suprafata cu foarte putin lapte si am presarat cativa fulgi de migdale.

cozonac caramel in tava s

16. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Intre timp, cozonacul se acopera cu un prosop de bucatarie umed si se tine intr-un loc caldut, sa mai creasca 25 de minute – jumatate de ora.

17. Am copt cozonacul in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 45 de minute, dupa primele 25 minute am ridicat colile de hartie de copt de pe lateralele formei, pentru a nu permite cremei de caramel sa se scurga afara, si am acoperit cozonacul cu o alta coala de hartie de copt, bine umezita, ca sa nu il ia focul prea tare.

18. Cozonacul copt se raceste pe un gratar special pentru prajituri, culcat alternativ, cate 15 minute minute, pe ambele laturi lungi, apoi se poate aseza vertical pe gratar,  pana se raceste complet.

cozonac cu crema caramel la racit

E bine sa nu se taie cozonacul pana nu este complet rece dar… va spun drept, parfumul sublim, imaginatia care o luase razna si-n plus cele cateva bucati caramelizate de crema scurse pe hartia de copt, care nu au avut unde sa se ascunda de mine, nu m-au lasat sa rabd prea mult, asa ca l-am taiat inca moale si caldut. Am descoperit, asa cum speram, straturile de aluat pufos alb alternand cu cele cu cacao si crema bogata de caramel (poate ca a fost un pic prea multa crema si ca daca as fi pus doar 300 de grame cozonacul ar fi avut o tinuta mai buna, dar, hei?! Dar gustul asta sublim?!!).

sectiune cozonac cu caramel s

Pofta buna, si nu uitati ca traditiile se păstrează cu placere atunci cand nu devin constrangeri, cand le putem interpreta si adapta timpurilor in care traim si mai ales, cand le aplicam în rețetele de gătit, nu în spălatul vaselor. Fairy Platinum îndepărtează grăsimea dificilă fără să înmoi vasele mult timp, în doar 10 Minute!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • cozonac cu ciocolata sectiune 1 sCozonac cu ciocolata, marmorat Reteta asta s-a nascut pentru a satisface doua mari pofte: a mea de ceva bun si pufos, a fiica-mii de […]
  • cozonac pufos cu nuca si ciocolataCozonac impletit Am incercat multe retete cozonaci, de cand ma invart eu in jurul cuptorului - multe dintre ele foarte […]
  • pasca cu smantana, reteta de pasca cu smantana pt. pastePasca cu smantana Nu demult, o cititoare mi-a cerut - pe pagina de facebook - o reteta de pasca cu smantana. Marturisesc […]
  • baigli cu nuca si cu mac 1Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca Un domn care, ca sa citeasca ale mele scrieri si retete, vine pana aici pe calea virtuala de peste mari si […]
  • cozonac cu aluat oparit silvia jurcovan reteta cu pozeCozonac cu aluat oparit – reteta Silviei Jurcovan Am promis acum destul de mult timp ca voi posta reteta de cozonac cu aluat oparit din cartea de bucate a […]
  • colac cu mac si mere 1Colac cu mac si mere Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit […]
  • coronita cu mac - cozonacCoronita cu mac Prin anul 2000 am cumparat o revista "Practic in bucatarie" dedicata sarbatorilor pascale in care era si […]
  • baton de ciocolata cu caramel 1Baton de ciocolata cu caramel Batonul de ciocolata cu caramel, cu o baza de biscuite crocant, e un desert pe placul multora si asta o stiu […]
  • rulouri-cu-ciocolata-si-nuci-2Rulouri cu ciocolata si nuci Priviti fotografia de mai jos: rulouri cu ciocolata si nuci... daca v-am declansat pofta pentru un desert […]
  • panettone-Panettone L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare […]

Lasa un comentariu

35 Comentarii la "Cozonac cu crema caramel"


Vizitator

[…] sărbătorilor românești mari sau mici, însă la Crăciun cozonacul trece de la tradițional la extraordinar. Se umple în exces cu nucă, stafide și ciocolată. Și mac și rahat. Se coc mulți și îi […]

Vizitator
flavia
7 aprilie, 2015

Va asigur e cel mai bun cozonac,,, multumesc Doamna Laura nu numai prntru reteta asta, pentru toate retetele pe care le-am incercat si care pe langa faptul ca mi-au iesit Foarte bine au fost si extraordinar de bune

Vizitator
lauralaurentiu
7 aprilie, 2015

Ma bucur foarte mult, Flavia! Sa iti fie de bine si sa te bucuri de Sarbatori frumoase!

Vizitator
6 aprilie, 2015

Daca am laptele in cutie de carton mai pot sa il fierb asa? Doar asa am gasit laptele condensat.

Vizitator
6 aprilie, 2015

Daca am laptele in cutie de carton mai pot sa il fierb asa? Doar asa am gasit laptele condensat.

Vizitator
6 aprilie, 2015

Mmm… arata delicios!!!