Cozonac de post

Numai ce s-a stins, se pare, polemica iscata legat de putinatatea oualor in cozonacul meu impletit, ca am decis sa merg chiar mai departe cu blasfemia, facand un cozonac… fara niciun ou! Fara oua, fara unt, fara lapte… ce mai, cozonac de post, cu pretentia de a iesi la fel de pufos si de gustos ca unul facut cu toate bunatatile. Iata rezultatul:

Cozonac de post, reteta de cozonac de post

Si o sectiune, ca sa vedeti, inainte de a va apuca si voi de framantat, ca n-a fost gluma cand am spus ca e la fel de pufos:

Cozonac de post, reteta de cozonac de post, sectiune

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:toate ingredientele la temperatura bucatariei

  • 500 de grame de faina 000 – eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur), daca folositi doar cea 000, probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid
  • 40 de grame de drojdie de bere proaspata
  • 250-270 ml. de suc carbogazos, de culoare galbena (eu am folosit Fanta)
  • 80 de ml. de ulei
  • 60 de grame de zahar (are zahar si sucul, nu e nevoie de mai mult)
  • 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare
  • umpluturi la alegere, eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)

Preparare:

Se cerne faina intr-un bol:

cozonac de post 1

Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva:

cozonac de post 2

Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 3

In acest moment, eu am desertat continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior). Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 4

Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 5

Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul):

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 6

Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 7

… pe cealalta cubulete de rahat:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 8

Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 9

Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 10

Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bat pentru frigarui in mijlocul lui si iata-l:

Cozonac de post reteta, cum se face cozonac de post 2

Abia am asteptat sa se raceasca, l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii:

Cozonac de post, reteta de cozonac de post 2

A doua zi (adica azi) a fost la fel de bun, la cafeluta de dimineata.

 

Print Friendly

Leave a Reply

81 Comments on "Cozonac de post"


Guest
Mitzu Mihai
6 aprilie, 2015

cu suc fara acid nu ar merge?

Guest
Cristina Tepebag
6 aprilie, 2015

aseara l-m facut acum il savurez langa cafea,este minunat,este cel mai bun cozonac facut vreodata de mine…copilul meu este alergic la oua si cozonacul asta a fost solutia ideala…deja si el a mancat jumatate de felie…multumim pt reteta,o recomand cu tarie…sarbatori fericite dragi bucatarese!!!

Guest
Mariana Odaie
6 aprilie, 2015

este ciocolata de post ? nu stiam

Guest
Dumitru V Constantin Bratu
6 aprilie, 2015

abia astept sai savurez cozonacul facut de sotie

Guest
Carmen Radulescu
6 aprilie, 2015

felicitari pare super apetisant il icerc si eu