Cozonac de post

Autor:

Numai ce s-a stins, se pare, polemica iscata legat de putinatatea oualor in cozonacul meu impletit, ca am decis sa merg chiar mai departe cu blasfemia, facand un cozonac… fara niciun ou! Fara oua, fara unt, fara lapte… ce mai, cozonac de post, cu pretentia de a iesi la fel de pufos si de gustos ca unul facut cu toate bunatatile. Iata rezultatul:

Cozonac de post, reteta de cozonac de post

Si o sectiune, ca sa vedeti, inainte de a va apuca si voi de framantat, ca n-a fost gluma cand am spus ca e la fel de pufos:

Cozonac de post, reteta de cozonac de post, sectiune

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cozonac De Post:

toate ingredientele la temperatura bucatariei

  • 500 de grame de faina 000 – eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur), daca folositi doar cea 000, probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid
  • 40 de grame de drojdie de bere proaspata
  • 250-270 ml. de apa minerala carbogazoasa sau suc carbogazos, de culoare galbena ( daca folositi apa minerala e bine sa adaugati cateva fire de sofran pentru a da culoare aluatului)
  • 80 de ml. de ulei
  • 100 de grame de zahar daca folositi apa minerala, respectiv 60 de grame de zahar daca folositi suc (are zahar si sucul, nu e nevoie de mai mult)
  • 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare
  • umpluturi la alegere, eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)

Preparare Cozonac de Post:

Se cerne faina intr-un bol:

cozonac de post 1

Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc  sau apa minerala la temperatura camerei (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva:

cozonac de post 2

Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 3

In acest moment, eu am desertat continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior). Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 4

Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 5

Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul):

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 6

Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 7

… pe cealalta cubulete de rahat:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 8

Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 9

Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel:

Cozonac de post reteta, preparare cozonac de post 10

Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bat pentru frigarui in mijlocul lui si iata-l:

Cozonac de post reteta, cum se face cozonac de post 2

Abia am asteptat sa se raceasca, l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii:

Cozonac de post, reteta de cozonac de post 2

A doua zi (adica azi) a fost la fel de bun, la cafeluta de dimineata.

 

Print Friendly

Poate îți place și:

  • Salată de vinete cu maioneză veganăSalată de vinete cu maioneză vegană Salată de vinete cu maioneză vegană din lapte de soia Nu cred că se putea un moment mai potrivit pentru […]
  • placinta-cu-dovleacPlacinta cu dovleac Toamna se numara si dovlecii, nu? Ei bine, eu nu i-am numarat si nici nu as avea cum sa o fac, pietele sunt […]
  • Placinta intinsa - retetaPlacinta intinsa Placinta intinsa este un desert pe cat de simplu din punctul de vedere al ingredientelor, pe atat de fin. In […]
  • fursecuri de post cu ciocolataFursecuri de post cu ciocolata Dragii mei, cand am descoperit reteta asta de fursecuri, m-am gandit imediat la voi, la aceia dintre […]
  • langosiLangosi Pai ce banateanca mi-s eu fara o reteta de langosi pe blog? Una asa, ca-n piata Iozefin (timisorenii stiu ce […]
  • gogosele+de+malaiGogosele de malai Hai sa incep prin a marturisi ca mie imi place mamaliga tare mult! Imi place cu peste, imi place cu branza, […]
  • fondante 038Bomboane fondante – de post Am citit pe culinar.ro o reteta postata de Natasha careia i-am tot dat tarcoale, in final hotarandu-ma sa o […]
  • gulii umplute de post 033Gulii umplute de post Va propun azi o reteta de post, gulii umplute, perfect comparabile cu verisoarele lor cu carne, prin gust si […]
  • prajitura de post - rum baba 1Prajitura Rum Baba, de post Ce mi-o fi venit sa fac o prajitura de post,  cand aproape  ca nu am terminat bine cu sarbatorile? Pai... […]
  • sarailie pozaSarailie Sarailia este o reteta de inspiratie otomana, dulce-insiropata ca mai orice desert ce provine din Turcia; […]

Lasa un comentariu

81 Comentarii la "Cozonac de post"


Vizitator
6 aprilie, 2015

cu suc fara acid nu ar merge?

Vizitator
6 aprilie, 2015

aseara l-m facut acum il savurez langa cafea,este minunat,este cel mai bun cozonac facut vreodata de mine…copilul meu este alergic la oua si cozonacul asta a fost solutia ideala…deja si el a mancat jumatate de felie…multumim pt reteta,o recomand cu tarie…sarbatori fericite dragi bucatarese!!!

Vizitator
6 aprilie, 2015

este ciocolata de post ? nu stiam

Vizitator

abia astept sai savurez cozonacul facut de sotie

Vizitator
6 aprilie, 2015

felicitari pare super apetisant il icerc si eu