Cozonac Floare Cu Scortisoara

Autor:

„Floarea cu scortisoara” e o minune de cozonac. Un colac impletit mestesugit, cu aspect incantator, incredibil de moale si pufos si cu un gust si un parfum superb. Cu toate ca aspectul acestui cozonac cu scortisoara poate parea intimidant pentru cei mai putin versati in arta patiseriei, vreau sa asigur pe toata lumea ca procedeul este de fapt cat se poate de simplu. Fiecare dintre voi poate avea un cozonac „Floare cu scortisoara” pe o masa de sarbatoare sau pur si simplu cand vrea sa isi rasfete familia. Pentru cei care nu sunt prieteni cu scortisoara, o pot inlocui cu cacao si floarea se va transforma pe data intr-una cu ciocolata :).

floare cu scortisoara, cozonac impletit reteta
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cozonac Floare cu scortisoara:

  • 500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
  • umplutura: 2 linguri de scortisoara praf + 4 linguri de zahar
  • 1 galbenus de ou pt. finisat
  • glazura (optional): 2 linguri de zahar pudra+2-3 linguri de zeama de lamaie

Preparare Cozonac Floare cu scortisoara:

Cei care au incercat deja reteta mea de cozonac probabil ca au recunoscut deja ingredientele aluatului. Tin neaparat sa subliniez faptul ca am fost intotdeauna convinsa ca acest aluat este foarte bun, insa in aceasta combinatie a iesit de-a dreptul exceptional de pufos, parca mai pufos ca niciodata. Cred ca asta e din cauza ca umplutura a fost uscata si usoara si nu a avut ce sa ingreuneze catusi de putin aluatul in timpul coacerii.

Nu voi insista pe pasii prepararii aluatului, sunt cat se poate de clar explicati la reteta de cozonac impletit (click pe link pentru detalii), in principiu drojdia (daca se foloseste proaspata) se activeaza frecandu-se cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala recomandata pentru aluat, daca se foloseste uscata pur si simplu se amesteca cu faina. Faina se aseaza intr-un castron larg. Galbenusurile si oul intre se bat cu o furculita cu sarea. Laptele se incalzeste pana la temperatura de 36-38 de grade Celsius (sa fie neutru la atingerea cu mana) si in el se dizolva zaharul. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca, sa nu fie fierbinte. Se amesteca laptele cu drojdia activata (daca se foloseste proaspata), cu galbenusurile si oul batut si aromele (eu am folosit coaja rasa de lamaie si 1 lingurita de esenta de rom) si se adauga putin cate putin peste faina, amestecand continuu. Cand devine dificil de amestecat, se ia la framantat. Se framanta pana ce aluatul este deja omogen apoi se adauga treptat si untul topit, framantand energic pana cand aluatul este foarte fin si neted, complet nelipicios, desfacandu-se de pe maini si peretii vasului. Procesul framantarii dureaza in jur de 30 de minute manual si 15 minute la robot sau masina de paine. Aluatul obtinut se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei si se acopera cu folie alimentara sau cu 1-2 prosoape de bucatarie umezite. Se aseaza castronul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (in jur de 1 ora).

1. Se amesteca scortisoara cu zaharul, intr-un castronel.

2. Aluatul de cozonac crescut (poza 1) se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei. Se rupe din aluat o bucata cam cat 1 ou mare iar aluatul ramas se imparte in 4 bucati, pe cat posibil mai egale (poza 2).

cozonac floare cu scortisoara preparare 1

3.  Bucatica mai mica de aluat se aplatizeaza cu palma intr-o forma dreptunghiulara si se presara cu scortisoara si zahar (poza 1), apoi se ruleaza si se rasuceste obtinandu-se un rotocol care se lasa deoparte (poza 2).

4. Cele 4 bucati de aluat egale intre ele se aplatizeaza pe rand cu palma pe planul de lucru, dandu-le o forma pe cat posibil rotunda. Pe primele 3 bucati se imparte egal toata scortisoara cu zahar ramasa (poza 3) si se suprapun pe rand, presand usor cu palma si lipind marginile de jur imprejur. In final, se acopera cu a 4-a bucata de aluat modelata identic si se preseaza bine marginile (poza 4).

cozonac floare cu scortisoara preparare 2

5. Cu un cutit foarte bine ascutit se taie toate straturile suprapuse de aluat obtinand 8 triunghiuri aproximativ identice, apoi fiecare in parte se cresteaza ca si cum s-ar duce o bisectoare unghiului de la varf (poza 1).

6. Pe rand, fiecare varf al fiecarui triunghi in parte se ridica de la mijloc si se rasfrange in afara. Prin crestatura de la mijloc se trage varful inapoi, formand o bucla (poza 2).

7. Bucata cu bucata, se transfera fiecare triunghi in tava acoperita cu hartie de copt si se reconstituie cercul (poza 3).

8. Varfurile de la baza fiecarui triunghi se ridica in sus si se lipesc bine intre ele, apoi se trag catre exterior (poza 4).

9. Se continua ca la punctul 4 pana cand se obtine aspectul caracteristic de floare (poza 5).

10.In final, rotocolul format din bucatica mica de aluat se aseaza la mijloc si se preseaza usor (poza 6).

cozonac floare cu scortisoara preparare 3

Cozonacul modelat in forma de floare se unge cu pensula cu 1 galbenus de ou batut cu 1-2 lingurite de apa rece.

floare cu scortisoara preparare 4

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius, intre timp cozonacul se pastreaza intr-un loc caldut. Deindata ce cuptorul s-a incins se da cozonacul la copt intr-o pozitie mediana.

Cozonacul se coace la 190 de grade primele 10 minute, dupa care se reduce focul la 180 de grade pentru urmatoarele 12-15 minute. Atentie, fiind un aluat dulce va deveni destul de repede mai brun pe suprafata, cand atinge gradul de rumenire dorit se acopera cu o coala de hartie de copt umezita si se continua coacerea pana cand cozonacul e bine copt (22-25 de minute in total). Cozonacul e copt cand lama unui cutit introdusa in aluat revine afara curata iar daca se apasa aluatul, acesta revine imediat inapoi.

Cat timp cozonacul se coace, se omogenizeaza zaharul pudra cu zeama de lamaie pana ce se obtine un amestec de consistenta smantanii. Cozonacul copt, fierbinte, se stropeste cu glazura.

floare cu scortisoara 2-

Se lasa sa se raceasca complet inainte de degustare, desi marturisesc ca asta e foarte greu, pentru ca parfumul e paradiziac si afrodiziac in acelasi timp. :)

floare de scortisoara 4

Imaginea urmatoare, care prezinta o sectiune a cozonacului cred ca spune totul despre cat de pufos, ce coaja fina, ce reusit e acest cozonac:

sectiune floare cu scortisoara 1

In final nu pot decat sa va urez spor la treaba si pofta buna!

Sursa de la care am preluat ideea de asamblare.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • cozonac cu ciocolata sectiune 1 sCozonac cu ciocolata, marmorat Reteta asta s-a nascut pentru a satisface doua mari pofte: a mea de ceva bun si pufos, a fiica-mii de […]
  • colac cu mac si mere 1Colac cu mac si mere Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit […]
  • cozonac cu aluat oparit silvia jurcovan reteta cu pozeCozonac cu aluat oparit – reteta Silviei Jurcovan Am promis acum destul de mult timp ca voi posta reteta de cozonac cu aluat oparit din cartea de bucate a […]
  • panettone-Panettone L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare […]
  • coronita cu mac - cozonacCoronita cu mac Prin anul 2000 am cumparat o revista "Practic in bucatarie" dedicata sarbatorilor pascale in care era si […]
  • cozonac pufos cu nuca si ciocolataCozonac impletit Am incercat multe retete cozonaci, de cand ma invart eu in jurul cuptorului - multe dintre ele foarte […]
  • baigli cu nuca si cu mac 1Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca Un domn care, ca sa citeasca ale mele scrieri si retete, vine pana aici pe calea virtuala de peste mari si […]
  • pasca cu smantana, reteta de pasca cu smantana pt. pastePasca cu smantana Nu demult, o cititoare mi-a cerut - pe pagina de facebook - o reteta de pasca cu smantana. Marturisesc […]
  • cozonac jurcovan reinterpretat, cu crema caramel sCozonac cu crema caramel Cozonacul este, poate, cel mai indragit desert de sarbatori al romanilor. Iar cand e vorba despre traditie […]
  • cornuri cu magiun -1Cornuri cu magiun Cornuri cu magiun pentru un mic dejun incantator Cu greu imi pot imagina un start mai frumos al unei zile: […]

Lasa un comentariu

32 Comentarii la "Cozonac Floare Cu Scortisoara"


Vizitator

[…] sa o pozez, din diverse motive, asa ca azi mi-am facut timp. Iti multumesc, Laura Laurentiu, pentru reteta  ta de unde m-am […]

Vizitator

[…] de mijloc. Aceasta tehnica am preluat-o de la Laura Laurentiu (Retete ca la mama) – Cozonac floare cu scortisoara. 5 from 1 reviews Floare cu nutella   Tipareste lista de ingrediente Timp de […]

Vizitator
6 aprilie, 2015

Super……..

Vizitator
6 aprilie, 2015

foarte bun trebuie sa fie daca se maninca intai cu privirea

Vizitator
6 aprilie, 2015

O MINUNE! <3