Cozonac impletit

Autor:

Am incercat multe retete cozonaci, de cand ma invart eu in jurul cuptorului – multe dintre ele foarte bune (reteta de cozonac a Silviei Jurcovan, de exemplu, cu coca oparita, mi-a ramas la suflet) dar azi am ales sa fac reteta de cozonac invatata de la nasa Jenica – cea care, la randul ei a primit-o de la prietena ei Aurora, care… in fine, uite ca aceasta reteta de cozonac s-a copt in cel putin trei case si cel putin trei familii au fost incantate de ea – o reteta probata si care circula pe calea prieteniei din casa in casa, ce poate fi mai frumos? Este o reteta de cozonac simplu, rapid si usor de facut, fara probleme din punctul de vedere al manoperei dar cu rezultate foarte frumoase.

cozonac pufos cu nuca si ciocolata

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente cozonac impletit:

Ingrediente Reteta Cozonac pufos, simplu

  • 500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
  • 1 galbenus de ou pt. finisat

Umpluturi – ce va place mai mult, eu am folosit mac oparit cu lapte, rahat si stafide inmuiate in rom, plus o lingurita de cacao pe care am amestecat-o intr-o treime de aluat.
Din cantitatile de mai sus rezulta un cozonac mare (forma mea este una de dimensiuni mai generoase, in lungime de 36 de cm), daca doriti doi cozonaci dublati ingredientele.

Preparare Cozonac:

Laptele, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie (pe care am folosit-o eu, dar nu e obligatoriu) se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade (eu am introdus vasul intr-un altul cu apa rece). Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare. Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces). Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine:

Preparare aluat Cozonac la masina de paine

Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata:

Preparare aluat Cozonac la masina de paine 2

Am programat masina la programul de framantare de 15 minute iar ea a facut, cuminte, treaba in locul meu.

In cazul in care folositi drojdie proaspata si/sau lucrati aluatul cu mana, dizolvati mai intai drojdia cu o lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. In momentul in care face bulbuci puteti sa incepeti framantatul: intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul si racit pana la 40 de grade, amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati. Si iar framantati. Atentie, aluatul este lipicios si nu tocmai usor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adaugati mai mult de 2, maximum 3 linguri de faina, in caz contrar aluatul isi va pierde finetea. Cand va fi asudat si grinda dar si cea care framanta, incepeti sa adaugati untul topit, dar nu fierbinte, putin cate putin, pana va fi complet absorbit.

Ei, dar masinuta mea de paine m-a scutit de efortul descris mai sus (de care am avut parte ani in sir, de altfel) si dupa un sfert de ora aluatul este gata. Daca doriti sa faceti cozonacul cu 3 umpluturi diferite (exemplu: cu cacao, cu rahat si cu mac), impartiti aluatul in 3, daca vreti sa-l impletiti doar in 2 (cu nuca si ciocolata sau chiar ambele parti cu aceeasi umplutura) impartiti aluatul in 2.

Preparare Cozonac

Optional, una dintre cele trei parti se poate framanta putin cu 1 lingurita de cacao, pentru a se colora diferit; se ung toate cele 3 (sau 2) cocute cu ulei si se aseaza intr-un vas, uns si el, la loc caldut, ca sa creasca.

Preparare Cozonac 2

Dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care vasul cu aluatul a sezut la caldurica in cuptorul cu microunde (stins, desigur) coca mai mult decat si-a dublat volumul, nu stiu cat se vede asta din poza de mai jos, dar crescuse in inaltime considerabil:

Preparare Reteta Cozonac 2

Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si am procedat astfel:

Pe una din treimi am pus rahat si am rulat:

Preparare Cozonac impletit 7

Pe partea cu cacao am presarat stafide inmuiate in rom, bine scurse:

Preparare Cozonac impletit 8

Iar pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac macinat, care fusese oparit (si racit, deja) cu 50 de ml de lapte, un zahar vanilat si 3 linguri de zahar:

Preparare Cozonac impletit 9

Cele trei parti umplute si rulate le-am impletit ca pe o cosita:

Preparare Cozonac impletit 10

Am asezat cozonacul in forma captusita cu hartie de copt si l-am lasat intr-un loc caldut si ferit de curent sa mai creasca:

Reteta Cozonac 10

Cand ajunge aproape de inaltimea formei se unge cu galbenus de ou batut cu 1-2 lingurite de apa si optional se poate presara cu zahar tos, caz in care se va coace acoperit cu o coala de hartie de copt, ca sa nu se arda pe suprafata.

Preparare Cozonac impletit 12

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Pentru ca aluatul este dulce, in plus mai e si uns cu ou si presarat cu zahar, are tendinta de a se arde repede pe deasupra, asa ca, in momentul in care gradul de rumenire este satisfacator, se acopera cozonacul cu hartie de copt, continuand coacerea pana la trecerea a 50 de minute. Cand este copt bine, o lama de cutit introdusa in cozonac trebuie sa iasa curata. (Atentie, daca sunt doi cozonaci in cuptor, timpul de coacere se poate prelungi!).

Dupa ce este copt, cozonacul se scoate din forma dupa aproximativ 5 minute si se lasa la racit pe un gratar pentru prajituri, de preferinta culcat pe o parte si invartindu-l de cateva ori de pe o parte pe cealalta. Nu se taie pana ce nu se raceste complet. Final, varianta impletita in 3 (cu mac, cacao si rahat):

cozonac impletit in 3, final

…si varianta impletita in 2, cu umplutura de ciocolata (pur si simplu am ras ciocolata pe foaia intinsa din jumatate din aluat) si nuca (200 de grame de nuca amestecata cu bezea din 2 albusuri batuta cu 4 linguri de zahar).

cozonac impletit in 2, final

Cateva sectiuni ale cozonacilor, in urmatoarea imagine e cel cu nuca si ciocolata, impletit in 2:

sectiune cozonac pufos cu nuca si ciocolata, reteta cozonac nuca

…si cel cu rahat, cacao cu stafide si mac:

cozonac impletit cu mac, rahat si cacao, reteta cozonac pufos

Va asigur ca finetea acestui cozonac este invers proportionala cu efortul depus la preparare, e cel mai bun posibil. Ca sa il pastrati proaspat mai multe zile, inveliti-l, dupa ce s-a racit complet, in folie alimentara, se va mentine pufos si moale.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • baigli cu nuca si cu mac 1Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca Un domn care, ca sa citeasca ale mele scrieri si retete, vine pana aici pe calea virtuala de peste mari si […]
  • cozonac cu aluat oparit silvia jurcovan reteta cu pozeCozonac cu aluat oparit – reteta Silviei Jurcovan Am promis acum destul de mult timp ca voi posta reteta de cozonac cu aluat oparit din cartea de bucate a […]
  • colac cu mac si mere 1Colac cu mac si mere Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit […]
  • coronita cu mac - cozonacCoronita cu mac Prin anul 2000 am cumparat o revista "Practic in bucatarie" dedicata sarbatorilor pascale in care era si […]
  • pasca cu smantana, reteta de pasca cu smantana pt. pastePasca cu smantana Nu demult, o cititoare mi-a cerut - pe pagina de facebook - o reteta de pasca cu smantana. Marturisesc […]
  • cozonac jurcovan reinterpretat, cu crema caramel sCozonac cu crema caramel Cozonacul este, poate, cel mai indragit desert de sarbatori al romanilor. Iar cand e vorba despre traditie […]
  • floare cu scortisoara, cozonac impletit retetaCozonac Floare Cu Scortisoara "Floarea cu scortisoara" e o minune de cozonac. Un colac impletit mestesugit, cu aspect incantator, […]
  • panettone-Panettone L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare […]
  • cozonac cu ciocolata sectiune 1 sCozonac cu ciocolata, marmorat Reteta asta s-a nascut pentru a satisface doua mari pofte: a mea de ceva bun si pufos, a fiica-mii de […]
  • pasca mini cu ciocolataPasca Mini cu ciocolata Pasca mini cu ciocolata - o alternativa la traditionala pasca de Pasti

Lasa un comentariu

163 Comentarii la "Cozonac impletit"


Vizitator
Costina Dobrin
29 noiembrie, 2016

Draga dna Laura, cozonaci mai minunati si fara gres nu am facut pana acum ! Reteta este absolut versatila si o utilizez in tot ce inseamna cozonac sau placinta, singura mea modificare este pe cantitatea de zahar,( pun 150 g), in rest este exact ceea ce trebuie sa fie pe masa de sarbatori, mai ales ! Il fac tot la masina de facut paine, de fiecare data dospeste si nu imi da emotii!
Multumesc pentru daruire !

Vizitator
Anda Crisan
20 septembrie, 2016

Va mulțumesc foarte mult pentru reţetă de cozonac şi pentru toate explicațiile! Cu toate că e primul meu cozonac mi-a reușit impecabil, e crescut, e frumos şi foarte, foarte pufos! Sarumana!

Vizitator
3 octombrie, 2016

Ce vești bune! Mă bucur tare mult să aflu că atât de bine ți-a reușit cozonacul, și încă din prima, felicitări! Te aștept cu drag să încerci și alte rețete :).

Vizitator
Madalina
18 mai, 2016

Super bun!
Cred ca cel mai bun cozonac pe care l-am incercat vreodata. Nici nu imi sa cred ca e facut de mine!

Vizitator
14 mai, 2016

VA MULTUMESC PT RETETA,MI-A REUSIT CEL MAI BUN COZONAC ! A CRESCUT FRUMOS DAR L-AM ‘ARANJAT’. PT CA AM PUS PREA MULTA CREMA.AM FACUT MAI MULTE RETETE DE PE SITE-UL D-VOASTRA SI TOATE MI-AU REUSIT PERFECT PT CA A-TI AVUT RABDARE SA DESCRIETI IN AMANUNT MODUL DE PREPARARE ,INCA O DATA MULTE MULTUMIRI!

Vizitator
10 mai, 2016

Am facut mai multe retete de pe site-ul dumneavoastra si toate mi-au reusit inclusiv reteta de cozonac cu ciocolata si am sa imi fac ‘curaj’sa o fac si pe aceasta.va rog daca puteti sa imi spuneti ce fel de faina folositi sau ce faina romaneasca pt cozonac ati recomanda.Va multumesc pt intelegere

Vizitator
24 august, 2016

De obicei cumpăr făină ungurească (finom liszt) dar am folosit și făină Dobrogea, PamBac, Băneasa etc.