Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid

Un croissant sau un pateu dulce sau sarat ne pica tuturor bine la micul dejun. Aluatul clasic pentru croissante, un aluat dospit foetat, este destul de greu de facut si mai ales implica lungi timpi de asteptare. Eu va ofer o varianta mult mai rapida, dar cu rezultate exceptionale, procedeul de impachetare e unul foarte ingenios, zic eu, pentru ca doar in doua impachetari si fara timpi de asteptare intre ele va ofera posibilitatea obtinerii a 64 de straturi ultrasubtiri de aluat:

croissants din aluat foietaj rapid, facut in casa

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingredientul principal este aluatul de baza al cornurilor de brutar, daca cineva doreste sa vada poza ingredientelor si framanatarea (la masina) a aluatului sa viziteze postarea respectiva – deci:

  • 500 de grame de faina
  • 300 ml apa
  • 40 ml ulei
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • 25 grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie deshidratata

in plus este nevoie de:

  • 125 grame de margarina sau unt 80%
  • 70 de grame de faina
  • galbenus pentru uns deasupra

umpluturi la alegere: crema pasticcera, nutella, branza dulce sau sarata, cremvursti etc.

Iata aluatul gata crescut, rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta

Margarina rece se framanta cu cele 70 de grame de faina pana la omogenizare:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 2

Se intinde aluatul intr-o foaie cat de cat rotunda, cu grosimea de aproximativ 7-8 mm, pe care se distribuie cat mai uniform amestecul de margarina si faina:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 3

Aluatul astfel uns se imparte in 8 parti aproximativ egale, pornind de la margine catre mijloc si crestand niste taieturi ca niste raze:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 4

Se pliaza fiecare „sector de cerc” astfel delimitat catre mijloc, acoperindu-l cu cel opus:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 5

Se continua plierea, de fiecare data din partea opusa ultimei bucati aduse catre mijloc, pana se aduna aluatul intr-o minge:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 6

Se intinde imediat intr-o foaie de dimensiune aproximativ egala ca prima data:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 7

Se repeta operatiunea de pliere identic:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 8

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 9

Aluatul astfel adunat se lasa doua trei minute pe masa din bucatarie, apoi se intinde intr-o foaie cu grosimea de 4-5 mm:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 10

Se trece la formarea cornurilor sau pateurilor dupa dorinta fiecaruia, eu am impachetat 6 cremvursti in acest aluat, dupa un procedeu postat pe culinar.ro cred ca de Daneza, daca nu e ea, imi cer scuze – se pozitioneaza cremvurstul pe un dreptunghi de aluat, se cresteaza marginile si fiecare fasie se aduce oblic peste cremvursti, urmatoarea pliata acoperind-o pe precedenta si creand un efect vizual de „cosita”:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 11

Restul de aluat l-am taiat in triunghiuri :

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 12

Si am format croissante asezand o lingurita de crema pasticcera (o crema groasa de vanilie) la baza si ruland pana la varf.Iata productia in tava, toate unse cu galbenus:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 13

Le-am introdus in cuptorul preincins la 200 de grade, pentru 10 minute, dupa care am redus focul la 180 de grade si le-am lasat pana s-au rumenit frumos (aprox.25-30 de minute, in functie de cuptor, precizez ca al meu e unul pe gaz, simplu).Iata-le scoase din cuptor:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 14

Cremvurstii in aluat:

cremvursti in aluat foietaj de casa rapid

Cornurile pudrate cu zahar pudra:

croissants din aluat foietaj rapid, facut in casa 2

Si o sectiune:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 17

Print Friendly

Leave a Reply

61 Comments on "Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid"


Guest
mabu76roma
1 mai, 2013

Sunt minunate, le-am facut azi. Toate au avut forma de cornulet, mai mic sau mai mare, in functie de umplutura. Pe cele de dulce le-am umplut cu cascaval si sunca de praga si le-am uns cu ulei si sare deasupra. Cele de post, din lipsa de un gem mai consistent, le-am umplut cu rahat si stafide. Le-am facut mai mari la inceput si seria a doua le-am injumatatit si au iesit mici si pufoase. Le-am uns deasupra cu zahar impreunat cu lamaie si limoncello, pentru ca nu am avut la indemana zahar pudra. Coca am facut-o la mana, am batut-o de masa de vreo suta de ori cred, ca nu aveam forta sa o framant ca la masina. Am impartit margarina in doua si am uns la ambele impachetari. Le-am lasat sa dospeasca in tava putin, ca tot au drojdie inauntru. Rezultatul a fost neasteptat…De ce m-am apucat de ele doar acum, ca se termina postul?!?
O sa incerc sa atasez poza, dar nu promit ca si reusesc…
Multumesc mult pentru reteta. De ceva timp tot urmaresc site-ul tau si pot spune doar ca ma incanta totul..Felicitari si un Paste fericit si plin de lumina! Marilena

Guest
mabu76roma
13 mai, 2013

Incerc sa iti arat o tava de cornuri, dar nu stiu daca va reusi sa trimita si poza…

Guest
lauralaurentiu
14 mai, 2013

Ma bucur tare mult, sa va fie de bine!

2013/5/13 Disqus

Guest
lauralaurentiu
3 mai, 2013

Sa va fie de bine, multumesc pentru urari si impresiile elogioase si te mai astept cu drag. Paste Fericit!

Guest
Acsinte Lorena Isabela
12 ianuarie, 2013

Ce ma bucur ca am gasit reteta aceasta :D e mai rapida, nu trebuie sa astept o zi intreaga ca sa mananc un croisant.

Guest
lauralaurentiu
13 ianuarie, 2013

E o alternativa buna si mult mai rapida :).

Guest
Olyvyuta
3 octombrie, 2012

ce frumos arata…si ce bune sunt

Guest
Ana Alexandru Vali
20 iunie, 2012

Asa da! stiam sigur ca la Dv vazusem, dar nu am mai gasit si nici nu am stiut unde sa ma uit excat!  multumesc! o sa fac cu siguranta si de astea!

Guest
Mihaela Rov
13 iunie, 2012

Nu poate fi congelat aluatul? As vrea dimineata in weekend sa savurez astfel de produse, dar nu as vrea sa ma trezesc cu noaptea in cap sa le fac. Si mi-ar place ca pana fac cafeaua si ma mai invart prim bucatarie, ele sa se coaca.
Mersi mult si tine-o tot asa!