Haioș

Autor:

Haioșul este o prajitura ungureasca, raspandita in Ardeal si in Banat. Un haioș reusit este, probabil, cel mai fin foietaj pe care l-a gustat cineva vreodata. Prajiturii ii este specifica osanza de porc cu care se fac impachetarile aluatului – denumita la banateni „untura mare” sau, in satele unguresti, „hai” – de unde si numele de haioș.

haios 015

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 60 portii
Grad de dificultate: ridicat

Ingrediente Haioș:

Aluatul 1:

  • 1 kg de faina alba de buna calitate (000)
  • 4 galbenusuri
  • 100 de grame de iaurt
  • 1 lingura de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • bicarbonat de sodiu cat o graunta – mai putin decat un varf de cutit, doar o idee
  • 1 lingurita de sare
  • apa rece cat cuprinde pentru a se forma un aluat omogen, nelipicios – adaugati o cana de la inceput apoi cate putin pana la atingerea consistentei ideale

Aluatul 2:

  • 600 de grame de osanza cruda, macinata
  • 300 de grame de faina

Umplutura:

  • gem acrisor – de prune, de macese, de caise
  • zahar praf

Preparare:
Se framanta cele doua aluaturi, pana la omogenizare – in poza de mai jos in dreapta e aluatul cu osanza, in stanga cel cu galbenusuri si iaurt:

aluat haios

Fiecare dintre cele doua aluaturi se presara cu faina, se infoliaza (bunicile le infasurau in prosoape infainate) si se dau la frigider pentru cel putin jumatate de ora.Dupa trecerea acestui timp, aluatul cu galbenusuri se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1/2 cm grosime, pe planul de lucru bine infainat:

haios 002

Aluatul cu osanza se imparte in trei parti, iar una dintre treimi se repartizeaza cat mai uniform deasupra foii intinse:

haios 003

Marginile aluatului se pliaza de la stanga spre dreapta, respectiv de la dreapta spre stanga, pana se intalnesc pe linia mediana:

haios 004

haios 005

Apoi se pliaza pe linia mediana, ca si cum s-ar inchide o carte:

haios 006

Se impacheteaza inca o data, pe lungime, in doua:

haios 007

Se infoliaza aluatul si se da la figider, din nou, pentru cel putin jumatate de ora.Dupa trecerea acestui timp, aluatul se intinde din nou intr-o foaie de aprox 1/2 cm grosime si se unge cu o a doua treime din aluatul cu osanza. este esential sa presarati planul de lucru cu faina, deasemenea si partea aluatului care va este expusa. Se pliaza la fel ca mai sus si se lasa din nou la frigider, cel putin jumatate de ora.Ultima impachetare – foaia unsa cu ultima treime de osanza:

haios 008

Foaia pliata pentru ultima data:

haios 009

haios 010

Se infoliaza aluatul si se lasa la frigider cel putin o ora (chiar de pe o zi pe alta). Acest aluat poate fi folosit cu succes pentru foi de cremschnitte – atunci se perforeaza cu furculita inainte de ca fi dat la cuptor.Inainte de folosire, aluatul se intinde intr-o foaie subtire (2 mm). Ca sa imi fie mai usor sa lucrez, l-am impartit in doua, apoi am intins fiecare parte pana la grosimea dorita:

haios 011

Marginile se decupeaza cu un cutit foarte bine ascutit, infainat, apoi se imparte aluatul in patrate cu latura de aproximativ 4 cm:

haios 012

Pe fiecare patrat se pune cam 1/2 lingurita de gem , nu puneti mai mult, pentru ca va curge in tava si se va carameliza inutil:

haios 013

Se pliaza pe diagonala, obtinand triunghiuri, sau pe jumatatea a doua laturi opuse, obtinand dreptunghiuri, care se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt, cu distanta intre ele:

haios 014

Se introduc in cuptorul preincins la 200 de grade (cu partea taiata catre fundul cuptorului). Temperatura ridicata se mentine aproximativ 10 minute, pana se deschid foile frumos, apoi se reduce la aproximativ 180 de grade pana ce haiosele prin o tenta de galbui. Se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate abundent cu zahar pudra vanilat:

haios 018

Print Friendly

Lasa un comentariu

61 Comentarii la "Haioș"


Vizitator
Miuta Ion
6 aprilie, 2015

la mine acasa se numesc SMER CHIFLE,.

Vizitator
Eleonora West
6 aprilie, 2015

Delicioase

Vizitator
Anagabriela Gazdac
6 aprilie, 2015

Multumes despre Posting. Foarte frumos Rezept.Kompliment !!
Am mincat cind au fost mic si a fost excelent.Doresc acum si eu sä faci.
Numai o Intrebare: ce este osanza cruda , macinata ??
Poate ai Timp si dai Feedback.

Vizitator
Paulina Ivancik Masnita
6 aprilie, 2015

super bune

Vizitator
Marya Lopez
6 aprilie, 2015

jakkyra