Langosi

Autor:

Pai ce banateanca mi-s eu fara o reteta de langosi pe blog? Una asa, ca-n piata Iozefin (timisorenii stiu ce vreau sa zic), plini de basici crocante pe suprafata si prea putin asemanatori cu painea, ca si consistenta. Nici nu se putea moment mai potrivit: pe barbatu-meu l-a ajuns pofta de langosi, timp este berechet (azi, ca niciodata) si pe deasupra reteta e de post, foarte potrivita perioadei actuale, asadar. Deci, sa va arat cum au iesit langosii mei:

 

langosi

Ingrediente:(1/2 de portie, ca am facut numai de pofta)

  • 300 de grame de faina
  • 200 de mililitri de apa calda
  • 13 grame de drojdie proaspata (adica 1/2 de cub)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • ulei pentru uns si pentru prajit, fara zgarcenie, ca nu mancam toata ziua langosi :P
  • optional: branza sarata pentru umplutura

Preparare:

Intr-un bol se pune drojdia si se toarna apa calda (40 de grade). Se dizolva drojdia in apa si se adauga faina, sarea si zaharul.

 

langosi 1

 

Se amesteca bine, apoi se ia la framantat. Va fi un aluat moale si lipicios si framantatul nu va fi deloc placut, asa ca recomandarea mea este sa il desertati in masina de paine, robot sau ce „ajutoare” mecanice aveti voi pentru framantat. Eu l-am dat la masina de paine pe programul de framantare de 15 minute. Aluatul bine framantat se aseaza intr-un bol uns cu ulei din belsug, se toarna ulei si pe suprafata aluatului si se lasa intr-un loc caldut cel putin 30 de minute.

 

langosi 2

Dupa trecerea acestui timp, aluatul se rastoarna pe planul de lucru bine uns cu ulei.

langosi 3

 

Intr-o tigaie sau cratita cu peretii grosi (una de fonta ar fi ideala, eu nu am) se toarna ulei cam de 2 degete bune. Se pune cratita (tigaia) la incins.
Cu mainile unse de ulei, se rup bucati cam de marimea unui ou marisor (sau cat de mari doriti langosii) care se aplatizeaza pe planul de lucru bine, bine uns, modelandu-se langosii. Daca doriti langosi crocanti, subtiri si basicati, intindeti aluatul mai subtire, daca ii doriti mai consistenti, lasati-l ceva mai gros.

 

langosi 4

Langosii se transfera cu grija in uleiul deja incins.

langosi 5

Se prajesc pe ambele parti cat sa fie brun – aurii.

langosi 6
Se scurg bine de ulei si se mananca, de preferinta, calzi.
La fel se fac si langosii cu branza, pur si simplu se presara pe langosul intins ~ 2-3 linguri de branza telemea:

 

langosi 012

Se pliaza aluatul inchizand branza la mijloc si se lipesc marginile:

langosi 013

Se prajeste in ulei incins din belsug si… pofta buna!

langosi

Editare (16.03.2011):

Pentru ca zilele trecute, o persoana sloboda la tastatura (ca de gura nu pot zice) uitand ca suntem in Postul Pastelui, si-a permis sa posteze un comentariu in care si-a bagat toate partile anatomice, acuzandu-ma ca am postat aceasta reteta „la misto” si ca e gresit raportul dintre faina si lichid, revin cu aceasta precizare: aluatul este foarte moale, ceea ce am spus din momentul in care am postat. Nu stiu daca toata lumea a avut curiozitatea sa priveasca pe geamul vreunei gherete in care se frig langosi, pentru ca imaginea e aceeasi peste tot, o masa acoperita cu tabla de inox baltind de ulei, pe care aluatul pentru langosi este oarecum „revarsat”, pentru ca e foarte, foarte moale. Langosereasa, cu mainile la fel de unse ca tot acest tablou mirosind a ulei incins, modeleaza langosii in balta de ulei, apoi ii azvarle in fripteuze. 
Langosii din aluat de paine au o cu totul alta consistenta. Reteta o am de la o fosta vecina care lucrase o vreme ca langosereasa.

In final, recomand carcotasului din Arad sa foloseasca conexiunea de internet a SRL-ului unde lucreaza pentru scopuri mai de doamne-ajuta!

Print Friendly

Lasa un comentariu

137 Comentarii la "Langosi"


Vizitator
Moni
13 mai, 2015

Reteta Langos este super exceptionala

14 mai, 2015

Ma bucur ca iti place, sa iti fie de bine.

Vizitator
renate
29 aprilie, 2015

mä bucur,sint si eu bänäteancä dar se pare cä am uitat cum se fac langosi(28 ani inGermania)
MULTUMESC pt retetä

29 aprilie, 2015

Sper sa va fie de folos, doamna Renate! Va astept cu vesti bune!

Vizitator
Olimpia Marconi
6 aprilie, 2015

eu sunt din timisoara si mi-am adus aminte de vremurile frumoase cind mincm langosi.mersi de reteta.eu traiesc de 32 de ani in germania. salutari olimpia

Vizitator
Andrea Laichici
6 aprilie, 2015

Pentru prima oara, dupa multe incercari esuate dupa alte retete, mi-au iesit langosii asa cum mi-am dorit, a fost un pic bataie de cap cu framantatul ca nu posed aparatura, dar rezultatul este fantastic si recomand aceasta reteta pentru rezultat garantat. Am folosit 25 g drojdie proaspata (pakmaya) la 600 gr faina (cernuta in prealabil).

Vizitator
Balan Roxani Elena
6 aprilie, 2015

Pe fosta vecină cum o cheamă …am impresia că este soacră mea …pt ca recunosc reţeta şi a lucrat o vreme la langoserie?!? :-) felicitări pt reţetă …azi o so fac şi eu pt prietenii mei în grecia