Mini-tarte cu ganache de ciocolata alba si fructe

Autor:

Mini-tarte cu ganache de ciocolata alba si fructe, un desert elegant si delicat

Azi nu aveam nici cea mai mica intentie sa ’’prajituresc’’. Am ajuns, insa,  in piata de legume si fructe si de aici lucrurile s-au complicat.

Cum piata era incarcata de fructe care mai de care mai apetisante, evident ca am cumparat cirese mari, parguite si zmeura dolofana, cu vadita intentie de a le manca, impreuna cu familia, in starea lor naturala.

Pe drumul de intoarcere spre casa, imaginatia mi-a luat-o razna, cautand posibile combinatii de desert in care sa se asorteze aceste minunate fructe. Am incercat sa rezist eroic tentatiei, dar intr-un final am capitulat si au iesit aceste mini-tarte cu ganache de ciocolata alba si fructe. In momentul in care in bucatarie a inceput sa se simta un miros subtil de unt de la aluatul de tarta, imaginatia mea s-a mai domolit, dar s-au activat nerabdatoare, papilele gustative, in asteptarea clipei degustarii.

PRODUS FINAL

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Mini-tarte cu ganache de ciocolata alba si fructe

  • 70 g unt rece, 82% grasime
  • 35 g zahar pudra ( eu am folosit zahar brun, macinat)
  • 150 g faina cernuta
  • 1 galbenus de ou
  • 1-2 linguri cu apa rece
  • un praf de sare
  • 2-3 lingurite de cacao pudra
  • 400 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca, 30 % grasime
  • 1 mana generoasa de zmeura
  • 1 mana generoasa de cirese
  • 50 g ciocolata alba topita
  • 1 fasie ingusta de 3 cm de folie transfer ciocolata

 Preparare Mini-tarte cu ganache de ciocolata alba si fructe

1. Atunci cand pregatim aluatul de tarta, este esential ca ingredientele folosite sa fie reci, in special untul.

Se cerne faina, se amesteca cu praful de sare, pudra de cacao si zaharul, apoi se adauga untul rece, taiat cubulete. Este esential ca acest aluat sa nu fie framantat cu mana, pentru a preveni incalzirea untului, de la caldura mainilor. De aceea se foloseste fie o spatula, fie robotul de bucatarie, pentru amestecarea acestora.

Se va obtine un aluat nisipos peste care se va adauga apoi galbenusul de ou. Dupa incorporarea galbenusului, se adauga treptat cantitatea de apa rece, framantand pana cand obtinem un aluat omogen. Acesta se impacheteaza apoi intr-o folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.

2. Dupa timpul de asteptare, se scoate aluatul din frigider si se pune pe o suprafata infainata, se intinde cu sucitorul la o grosime de 5 mm si se imparte in 4 bucati.

Eu am folosit 4 tavi mai mici de tarta, de diametru 12 cm. Inainte de a pune aluatul in tavi, am uns tavile cu unt. Se inteapa aluatul din tava cu o furculita, ca sa nu se umfle la coacere.

ALUAT

3. Tartele se coc in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30 minute, la o temperatura de 180 grade Celsius.

Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si se lasa la racit pe un gratar.

RACIRE

4. Ganache-ul din ciocolata alba se prepara asfel: se pune smantana pentru frisca intr-o cratita, pe aragaz, la foc mediu si se amesteca din cand in cand cu o spatula, sa nu se prinda pe fundul cratitei.

Cand se infierbanta foarte bine, dar inca nu fierbe, se ia de pe foc si se pune peste ciocolata maruntita. Se lasa sa stea 5 minute, fara sa se amestece. Dupa timpul de asteptare se amesteca bine cu un tel sau o spatula, astfel incat sa rezulte o crema omogena, fara cocoloase.

5. Dupa ce tartele coapte s-au racit, se umplu cu ganache-ul din ciocolata alba si se pun la frigider.

GANACHE

6. Cand ganache-ul din tarte s-a intarit, se scot din frigider si se decoreaza dupa preferinte, cu fructe. Eu am folosit pe langa fructe si un decor facut din ciocolata alba topita pe care am pus-o peste o fasie de folie de transfer ciocolata. Folia am pus-o in frigider ca sa se intareasca, apoi, dupa racire, am scos folia si am decupat patrate din ea, cu care am decorat tartele.

DECOR2

DECOR 1

Ce a rezultat?

PRODUS FINAL

Sa va fie de bine!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

    • Simona Cirmu a zis

      Multumesc! Folia de transfer o folosesti o singura data intrucat modelul de pe folie se imprima in totalitate pe ciocolata, la prima utilizare. Eventual poti folosi folia ramasa, daca este perfect curata, pentru a crea ulterior pe ea diverse decoratiuni, din ciocolata topita, intrucat confera un aspect lucios acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *