Saptamana Restaurantelor

Panettone

8 ianuarie, 2011 in categoria patiserie
L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare provocare si o mare ambitie, in acelasi timp. Am preferat sa aleg o reteta de pe un blog italian, mi-am zis sa fie neaparat o reteta de la ma-sa lu’ panettone asta de-acasa. Am gasit cateva diferite, probabil cu timpul o sa le incerc si pe celelalte, caci, cu toate ca procedeul dureaza in jur de 24 de ore, nu m-a descurajat deloc si nici nu sunt de parere ca ar fi fost efortul prea mare, pentru ca am reusit un panettone minunat, cu un gust splendid si merita sa il refac! Iata ce a iesit:
panettone, reteta de cozonac italian panettone

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: ridicat

Ingrediente cozonac italian Panettone:primul aluat (ora 17,30)

  • 25 de grame de drojdie de bere proaspata
  • 125 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 100 de grame de galbenusuri crude (6 bucati)
  • 2 linguri de albus de ou
  • 150 de ml. de apa
  • 135 de grame de unt moale
  • 500 de grame de faina manitoba – reteta specifica acest tip de faina, eu nu am avut-o si am folosit faina 000

aluatul al doilea (ora 7):

  • primul aluat
  • 125 de grame de zahar
  • 10 grame de miere de albine de salcam (eu am folosit poliflora)
  • 50 de grame de apa (sau 50 de grame de albusuri de ou)
  • 100 de grame de galbenusuri crude de ou (6 bucati)
  • 250 de grame de faina 000
  • 10 grame de sare
  • 125 de grame de unt moale
  • 100 grame de stafide inmuiate in cca. 50-60 ml. de rom sau lichior Grand-Marnier (eu am folosit lichiorul)
  • coaja de la 2 portocale bio – eu am folosit 3 linguri cu varf de coaja de portocala confiata

Preparare:

Din pacate, poze din timpul prepararii nu am, pentru ca procesul s-a desfasurat mai cu seama la ceasurile cand e intuneric, apoi am avut si niste emotii… sper sa reusesc sa planific diferit, data viitoare, procesul tehnologic al acestui panettone, asa incat sa am posibilitatea sa fac si niste poze cat de cat vizibile cu care sa completez aceasta postare.
Asadar:  se incepe in pragul serii, la 17,30, cu prepararea primului aluat.
Se dizolva drojdia in apa calduta, se amesteca jumatate din galbenusuri (3) cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga deasupra apa in care s-a dizolvat drojdia. Amestecul lichid se pune in masina de paine sau in vasul robotului (nu va recomand sa incercati sa framantati la mana, nu arata deloc ca un aluat usor de lucrat) si deasupra se adauga faina. Se seteaza programul de framantare al masinii (masina mea are un program de framantare de 15 min.) si se framanta pana cand se incorporeaza faina complet. Se adauga imediat celelalte galbenusuri si 2 linguri de albus. Se framanta pana cand se termina programul (de 15 minute), apoi se seteaza framantarea inca o data. In timp ce masina framanta, se adauga untul, cate o bucatica de marimea unei alune o data, pana cand se termina tot untul de incorporat. La finalul celui de-al doilea program (sau 30 de minute la robot) primul aluat este gata, trebuie sa fie neted, nelipicios, foarte elastic si destul de moale. Aluatul se rastoarna intr-un castron mare, incapator, se acopera cu un prosop de bucatarie inmuiat in apa si bine stors si apoi cu o folie alimentara. Se aseaza castronul in cuptorul incalzit la 25 de grade Celsius (asta inseamna mai putin decat minimum, eu am pus un termometru in cuptor si am ajustat temperatura pana am obtinut 25 de grade stabil) sau intr-un loc caldut si cu temperatura stabila (sa se mentina la fel pana a doua zi dimineata).
Stafidele se pun la inmuiat in rom sau lichior Grand Marnier (eu am pus in lichior pentru ca intamplator il aveam in casa).
Bineinteles, am tras cu ochiu’ la fiecare 5-10 minute la castronul in care aluatul se umfla si se umfla si se tot umfla ! M-am dus la culcare la 1 noaptea si abia am dormit de grija lu’ panettone :)). La 7 dimineata mi-a sunat ceasu’ si am sarit ca arsa, grabindu-ma sa finalizez prepararea, continuand cu aluatul al doilea:
Se rastoarna primul aluat, care intre timp se va fi transformat intr-o masa plina cu mici basicute de aer, in masina de paine sau in vasul robotului. Se adauga zaharul, cele 50 de grame de apa (sau 50 de grame de albus de ou crud), mierea si jumatate din galbenusuri. Se incepe framantarea, si deindata ce primele ingrediente s-au omogenizat, se adauga faina (250 de grame de faina 000) si sarea. Se continua pana la finalul programului de framantare (15 minute). Se seteaza un nou program si se adauga restul de galbenusuri. Se framanta pana ce aluatul devine foarte elastic, daca prindeti de el si trageti in sus ar trebui sa se intinda o coarda de 15-18 cm. fara sa se rupa. In acest moment se incepe adaugarea untului moale, bucatica cu bucatica, la fel ca la primul aluat. Se framanta pana la finele celui de-al doilea program de 15 minute, apoi se adauga stafidele bine scurse si date prin faina si coaja de portocala. Se mai framanta inca o data 15 minute si aluatul e gata. Se toarna in castron si se lasa in cuptor (la 25 de grade) descoperit, pentru o ora.
Dupa o ora, aluatul se toarna in forme. Am obtinut 1,96 kilograme de aluat, pe care l-am impartit in doua cratite tapetate cu strat dublu de hartie de copt:
panettone 1
Aluatul se lasa sa creasca descoperit, in cuptor la 25 de grade sau intr-un loc caldut, fara pic de curent, timp de 4-5 ore (pana cand ajunge sa umple forma. Se da la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 45 de minute (asa scria in reteta originala) mie mi-a luat vreo 50-55 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in aluat iese curata. Dupa 20 de minute de coacere, timp in care usa cuptorului nu se deschide, panettone se acopera cu folie de aluminiu si se continua coacerea pana cand e gata.
panettone 4
Ceea ce nu am reusit nicidecum, a fost sa ii racesc cu capul in jos, asa cum ar fi trebuit. Nu am avut vergele asa de lungi ca sa strapunga cei doi panettone dintr-o parte in cealalta (poate ar fi trebuit sa aleg forme cu diametrul bazei mai mic). I-am lasat sa se raceasca pe un gratar si iata sectiunea:
panettone 3
Chiar a meritat efortul! Sursa retetei: La cucina di Federica
4.7 based on 19 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Zazuza

    n-am mancat decat de cumparat, dar cred ca facut in casa e delicios! oricum, al tau arata asa frumos si auriu, felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • felis

    Mama mia cata munca… felicitari… arat foarte bine…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Stefania

    Bellissimo questo tuo panettone, ciao

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela

    Arata foarte bine, am facut si eu anul asta, dar fara gram de drojdie!
    Am folosit numai drojdia mea naturala din apa si faina.

    Pe curand.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Micul

    Arata super apetisant.
    O zi frumoasa iti doresc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Flora

    Multa munca, felicitari ! Cred ca tot efortul este rasplatit de minunatia obtinuta, cel putin asa pare din poze. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • maria mihalache

    Minunat arata.
    O zi frumosa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • bucatariavalentinei

    Arata foarte bine! As incerca si eu sa fac…Daca folosesc drojdie uscata o fi vreo problema? Cam cate grame ar trebui sa pun? Mersi mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Valentina, eu stiu ca 25 de grame de drojdie proaspata = 7 grame de drojdie uscata. Mult succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Federica

    ciao!!!!!!!!!!!grazie di cuore della fiducia per averlo provato!!! inserisco il tuo link nel mio spero ti faccio piacere!!grazie ancora! a presto e buona serata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Antonela

    Arata bine voi incerca si eu reteta…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • bucatariavalentinei

    Cam ce diametru au tavile in care i-ai copt? Mersi mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • bucatariavalentinei

    Consistenta este exact ca la cel din comert, nici nu ma asteptam sa iasa atat de bine. La gust mai am de lucrat, data viitoare voi pune multe fructe uscate/confiate. Oricum o reteta exceptionala!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Zazuza, multumesc foarte mult, sa stii ca e foarte, foarte asemanator, daca nu identic, cu cel cumparat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    felis, nu e chiar atata munca cu aceasta reteta de panettone, mai mult timp de asteptare :). Oricum, merita si se va repeta sigur!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Steffania, grazie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Daniela, interesanta reteta ta, am vazut-o si rezultatul arata foarte bine, felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Micul, Flora – asa e, merita efortul :). Data viitoare cand il voi prepara voi fi mai relaxata, cred ca voi dormi noaptea fara sa ma gandesc numai la felul in care creste aluatul :)).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    maria mihalache, multumesc foarte mult, la fel si tie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Cara Federica, ti ringrazio molto per i complimenti! Tu sei cosi dolce! La tua ricceta e eccelente, ho avuto un sacco di vincere perche ho provato!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Valentina, esti grozava, ti-am scris si pe blogul tau! Nici nu stiu cand ai apucat sa il faci atat de repede, dar arata grozav de bine panettone al tau si ma bucur foarte mult ca ti-a reusit! Iata, reteta e deja probata si de altcineva, care are parerea, la fel ca si mine, ca merita facut si alta data :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dana_bazso

    d-na Laura,imi plac f mult retetele d-voastra.As dori sa incerc reteta de panettone,va rog sa-mi spuneti cu mierea ce ati facut.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Patrunjela

    cum mai toate drepturile rezervate. 
    ‘ti-ar dreptul de autor…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andra

    Buna ziua,
    Am cateva nelamuriri: cate zile se mentine proaspat?(trebuie sa-l trimit prin colet-face cam 7 zile),_
    -merge umplut cu crema de lapte si unt(cateva gramajoare acolo), sau crema de vanilie clasica, untul fiind un adaos de grasime? Multumesc foarte mult!
    Andra

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu stiu. Noi l-am mancat in 3 zile si a fost perfect din prima pana in ultima. Nu l-am facut umplut niciodata, nu stiu daca merge sau nu.

      2012/3/5 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Andra

        Multumesc! Il voi trimite oricum si te anunt cum a ajuns! Cozonacul pe care il fac eu tine o saptamana si ramane la fel de proaspat, dar panettone e alceva. Sper sa fie o surpriza placuta.
        Andra

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ilinca.macarie Ilinca Macarie

    va admir ca ati avut ambitia si rabdarea sa faceti in casa asa un preparat complicat, si mai ales ca v-a reusit asa bine. Citind reteta mi-am amintit de povestirea bunicii mele care a vazut cum se faceau cozonacii in Moldova (unde zicea ea ca mancase cei mai fragezi cozonaci) si ca si acolo vazuzse cum sunt agatati cu capul in jos si se alungesc racindu-se, pe urma taind feliile se desprind unele de altele ca niste fibre. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • bogdan bogdan

    reteta ta e destul de buna. cu exceptia drojdiei de bere. daca vrei sa fie cu adevarat original, nu trebuie sa lipseasca drojdia naturala (,,lievito madre,,). ti-o poti face sigura, daca ai multa rabdare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mi-am “crescut” propria drojdie, dar nu am folosit-o pentru pannettone, ci pentru painea de toate zilele. Nu stiu in ce proportii sa o folosesc pentru asta.

      2012/10/10 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • stefanpizza

    Avem si noi o mica nelamurire legata de adaugarea mierii in al doilea aluat; va rugam sa ne ajutati!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Am uitat sa scriu cand am pus-o si pe ea :P. Tot atunci, cu apa (sau albusul). Grija mare, timpii respectati si iese… Va tin pumnii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • stefanpizza

        Multumim!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina

    Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Pingback: Panettone - cozonac italian | Savori Urbane