Panettone

8 ianuarie, 2011

Autor: Laura Laurentiu

L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare provocare si o mare ambitie, in acelasi timp. Am preferat sa aleg o reteta de pe un blog italian, mi-am zis sa fie neaparat o reteta de la ma-sa lu’ panettone asta de-acasa. Am gasit cateva diferite, probabil cu timpul o sa le incerc si pe celelalte, caci, cu toate ca procedeul dureaza in jur de 24 de ore, nu m-a descurajat deloc si nici nu sunt de parere ca ar fi fost efortul prea mare, pentru ca am reusit un panettone minunat, cu un gust splendid si merita sa il refac! Iata ce a iesit:
panettone, reteta de cozonac italian panettone

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: ridicat

Ingrediente cozonac italian Panettone:primul aluat (ora 17,30)

  • 25 de grame de drojdie de bere proaspata
  • 125 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 100 de grame de galbenusuri crude (6 bucati)
  • 2 linguri de albus de ou
  • 150 de ml. de apa
  • 135 de grame de unt moale
  • 500 de grame de faina manitoba – reteta specifica acest tip de faina, eu nu am avut-o si am folosit faina 000

aluatul al doilea (ora 7):

  • primul aluat
  • 125 de grame de zahar
  • 10 grame de miere de albine de salcam (eu am folosit poliflora)
  • 50 de grame de apa (sau 50 de grame de albusuri de ou)
  • 100 de grame de galbenusuri crude de ou (6 bucati)
  • 250 de grame de faina 000
  • 10 grame de sare
  • 125 de grame de unt moale
  • 100 grame de stafide inmuiate in cca. 50-60 ml. de rom sau lichior Grand-Marnier (eu am folosit lichiorul)
  • coaja de la 2 portocale bio – eu am folosit 3 linguri cu varf de coaja de portocala confiata

Preparare:

Din pacate, poze din timpul prepararii nu am, pentru ca procesul s-a desfasurat mai cu seama la ceasurile cand e intuneric, apoi am avut si niste emotii… sper sa reusesc sa planific diferit, data viitoare, procesul tehnologic al acestui panettone, asa incat sa am posibilitatea sa fac si niste poze cat de cat vizibile cu care sa completez aceasta postare.
Asadar:  se incepe in pragul serii, la 17,30, cu prepararea primului aluat.
Se dizolva drojdia in apa calduta, se amesteca jumatate din galbenusuri (3) cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga deasupra apa in care s-a dizolvat drojdia. Amestecul lichid se pune in masina de paine sau in vasul robotului (nu va recomand sa incercati sa framantati la mana, nu arata deloc ca un aluat usor de lucrat) si deasupra se adauga faina. Se seteaza programul de framantare al masinii (masina mea are un program de framantare de 15 min.) si se framanta pana cand se incorporeaza faina complet. Se adauga imediat celelalte galbenusuri si 2 linguri de albus. Se framanta pana cand se termina programul (de 15 minute), apoi se seteaza framantarea inca o data. In timp ce masina framanta, se adauga untul, cate o bucatica de marimea unei alune o data, pana cand se termina tot untul de incorporat. La finalul celui de-al doilea program (sau 30 de minute la robot) primul aluat este gata, trebuie sa fie neted, nelipicios, foarte elastic si destul de moale. Aluatul se rastoarna intr-un castron mare, incapator, se acopera cu un prosop de bucatarie inmuiat in apa si bine stors si apoi cu o folie alimentara. Se aseaza castronul in cuptorul incalzit la 25 de grade Celsius (asta inseamna mai putin decat minimum, eu am pus un termometru in cuptor si am ajustat temperatura pana am obtinut 25 de grade stabil) sau intr-un loc caldut si cu temperatura stabila (sa se mentina la fel pana a doua zi dimineata).
Stafidele se pun la inmuiat in rom sau lichior Grand Marnier (eu am pus in lichior pentru ca intamplator il aveam in casa).
Bineinteles, am tras cu ochiu’ la fiecare 5-10 minute la castronul in care aluatul se umfla si se umfla si se tot umfla ! M-am dus la culcare la 1 noaptea si abia am dormit de grija lu’ panettone :)). La 7 dimineata mi-a sunat ceasu’ si am sarit ca arsa, grabindu-ma sa finalizez prepararea, continuand cu aluatul al doilea:
Se rastoarna primul aluat, care intre timp se va fi transformat intr-o masa plina cu mici basicute de aer, in masina de paine sau in vasul robotului. Se adauga zaharul, cele 50 de grame de apa (sau 50 de grame de albus de ou crud), mierea si jumatate din galbenusuri. Se incepe framantarea, si deindata ce primele ingrediente s-au omogenizat, se adauga faina (250 de grame de faina 000) si sarea. Se continua pana la finalul programului de framantare (15 minute). Se seteaza un nou program si se adauga restul de galbenusuri. Se framanta pana ce aluatul devine foarte elastic, daca prindeti de el si trageti in sus ar trebui sa se intinda o coarda de 15-18 cm. fara sa se rupa. In acest moment se incepe adaugarea untului moale, bucatica cu bucatica, la fel ca la primul aluat. Se framanta pana la finele celui de-al doilea program de 15 minute, apoi se adauga stafidele bine scurse si date prin faina si coaja de portocala. Se mai framanta inca o data 15 minute si aluatul e gata. Se toarna in castron si se lasa in cuptor (la 25 de grade) descoperit, pentru o ora.
Dupa o ora, aluatul se toarna in forme. Am obtinut 1,96 kilograme de aluat, pe care l-am impartit in doua cratite tapetate cu strat dublu de hartie de copt:
panettone 1
Aluatul se lasa sa creasca descoperit, in cuptor la 25 de grade sau intr-un loc caldut, fara pic de curent, timp de 4-5 ore (pana cand ajunge sa umple forma. Se da la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 45 de minute (asa scria in reteta originala) mie mi-a luat vreo 50-55 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in aluat iese curata. Dupa 20 de minute de coacere, timp in care usa cuptorului nu se deschide, panettone se acopera cu folie de aluminiu si se continua coacerea pana cand e gata.
panettone 4
Ceea ce nu am reusit nicidecum, a fost sa ii racesc cu capul in jos, asa cum ar fi trebuit. Nu am avut vergele asa de lungi ca sa strapunga cei doi panettone dintr-o parte in cealalta (poate ar fi trebuit sa aleg forme cu diametrul bazei mai mic). I-am lasat sa se raceasca pe un gratar si iata sectiunea:
panettone 3
Chiar a meritat efortul! Sursa retetei: La cucina di Federica
Print Friendly
  • panettone 3
  • panettone+-+2
  • panettone 4
  • panettone 1
  • panettone -
  • panettone - 2

Lasa un comentariu

46 Comentarii la "Panettone"


Vizitator
Soran Ioana
6 aprilie, 2015

cum se procedeaza daca vrem sa punem cacao in loc de styafide si portocale?cand punem cacaua

Vizitator
Lary Larisa
6 aprilie, 2015

e foarte bun

Vizitator
Stelian Erdely
6 aprilie, 2015

arata super sper sa incerc si eu sa fac un panettone asemanator

Vizitator
Anna Haya-Sa
6 aprilie, 2015

E foarte bun…

Vizitator
Adina
31 martie, 2013

Vreau sa va intreb ce diametru au vasele in care ati facut dumneavoastra panettone? Multumesc.