Placinta cu branza dulce

22 octombrie, 2010 in categoria patiserie

Pe acest blog culinar sectiunea de retete de placinta e cam aglomerata, asta dovedind in mod cert preferintele familiei mele pentru acest fel de desert. Reteta pe care o sa v-o propun azi este chiar o reteta ca la mama acasa, pentru ca sursa de inspiratie este… mama, care mi-a dictat-o la telefon, acum cateva zile.  Aluatul de placinta se potriveste atat pentru placinta cu branza dulce, cat si pentru placinta cu mere si eu zic ca reteta chiar merita incercata, e o  placinta simpla, ieftina, usor de facut si foarte gustoasa.Placinta cu branza dulceTimp de pregatire Timp de coacere: Timp total: Tava de 36×38 cm.
Portii: 24 portii

Ingrediente Placinta cu branza dulce:aluat:

  • 450 de grame de faina 000 (pentru prajituri, cozonaci)
  • 80-90 de grame de faina 550 sau 650 (pentru paine)
  • 14 linguri de ulei
  • 2 oua intregi
  • 10 grame de drojdie proaspata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 lingura de lapte
  • 50-60 de ml. iaurt (sau sana, kefir)
  • 1 praf de sare
  • 800 de grame de braza de vaci bine stoarsa de zer
  • 3 oua mari sau 4 mai mici (pentru umplutura)
  • 2 linguri de gris
  • 150 de grame de stafide
  • zahar dupa gust (cat de dulce va place umplutura)
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • optional, coaja rasa de lamaie sau scortisoara
  • 1 galbenus de ou
  • zahar pudra (pentru finisat)
  • in plus: cateva linguri de faina pentru paine pentru presarat planul de lucru

Preparare Placinta cu branza dulce:

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva cu 1 lingura de lapte caldut. Faina pentru prajituri (450 de grame) se amesteca cu sarea, se adauga 7 linguri de ulei, cele doua oua intregi si drojdia amestecata cu laptele:Preparare Placinta cu branza dulce 1

Se amesteca bine, apoi se adauga cate o lingura de iaurt, framantand constant, pana la obtinerea unui aluat omogen, nelipicios si elastic (in functie de calitatea fainii poate fi nevoie de mai mult sau mai putin iaurt). Aluatul bine framantat se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina pentru paine:

Preparare Placinta cu branza dulce 2

E de preferat sa se foloseasca faina pentru paine pentru presararea planului de lucru deoarece aceasta avand o granulatie mai mare decat cea fina, pentru prajituri, aluatul nu va ingloba faina in exces, ingreunandu-se.

Separat, faina pentru paine (80-90 de grame) se amesteca cu cele 7 linguri de ulei ramase, formandu-se o pasta.Aluatul se intinde pe planul de lucru, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de aproximativ jumatate de cm. grosime, care se unge cu pasta de faina si ulei:

Preparare Placinta cu branza dulce 3

Aluatul se ruleaza strans, se acopera lejer cu folie alimentara si se lasa la temperatura bucatariei aproximativ 10 minute, sa se odihneasca:

Preparare Placinta cu branza dulce 4

In acest timp, se prepara umplutura, amestecand toate ingredientele specifice. Dupa trecerea timpului de odihna, ruloul de aluat se taie in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire, de dimensiunea tavii (am folosit o tava de 38×35 cm.):

Preparare Placinta cu branza dulce 5

Cu ajutorul sucitorului, se transfera foaia in tava captusita cu hartie de copt. Deasupra se pune umplutura si se niveleaza:

Preparare Placinta cu branza dulce 6

Se acopera cu cea de a doua foaie. Pentru a putea taia placinta mai frumos, eu am taiat foaia de sus in patrate cat a fost cruda (dupa aceea am constatat ca nu ar fi fost necesar, placinta se taie foarte usor, fara sa se imprastie foile) apoi am finisat aluatul ungand delicat cu pensula cu galbenus de ou batut cu 2 lingurite de apa rece.

Preparare Placinta cu branza dulce 7

Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, dupa 10 minute reducandu-se focul la 180 de grade Celsius. In total, placinta se coace aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos (depinde si de cuptor).Preparare Placinta cu branza dulce 8

Tava cu placinta fierbinte, imediat ce e scoasa din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa in jur de 20-30 de minute sa se mai raceasca. Apoi se pudreaza cu zahar pudra si este perfecta de mancat:Preparare Placinta cu branza dulce 9
Placinta este foarte gustoasa, cu un aluat care se desface in foi si o anumita consistenta rustica. Sunt sigura ca nu veti rezista sa o incercati!

4.5 based on 74 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Fuat Gencal

    Hayırlı günler, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.Müsadenizle bir iki dilim alıp gidiyorum.

    Saygılar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Site Brasov

    Doriti ca blogul dumneavoastra sa arate altfel? Doriti sa nu mai pierdeti datele de pe blog fara a le mai putea recupera, vreti sa treceti la un domeniu la comanda si sa aveti mai multi cititori sau vreti sa faceti bani din reclama?
    Echipa Site Brasov va poate oferi toate acestea cu preturi incepand de la 99 RON.

    E-mail: site_brasov@yahoo.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Novelinadelorto

    Vai ce placinta extraordinara…:DComplimente pare facuta de mama mea.Problema mea este cu fainele de la voi ca in italia nu sunt asa este "00" si "0" care trebe sa o folosesc exact?Miar face mare placere sa fac placinta asta ca este nemai pomenita.T e ambratisez si ati urez 1 sfardit de saptamana perfect….:D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  • lauralaurentiu

    Fuat Gencal, thank you for your visit and appreciation!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  • lauralaurentiu

    Novelinadeltorto, tu care faina o folosesti la paine? Incearca sa iei intre degete putina faina, frecand usor, cea care are granulatia mai mare (emai aspra) e pentru paine. Succes la preparat placinte!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doru

    Ai facut o placinta ca pe vremuri :). Cand eram copil cumparam ceva cam de genul asta in drum spre scoala, erau cu mere sau branza dulce, amanoua la fel de bune. Nu erau cu model deasupra, erau numai date cu zahar. Multumesc mult pentru reteta asta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea T

    Tare-i frumoasa!
    Noh, cred ca fac placinta cu branza mult mai curand decat planuiam :)
    Maine de exemplu? :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Radu Cristina

    Multumesc pentru reteta deosebita..azi am fost la mama la tara si am facut placinta dar am folosit doar faina 000 ca nu am avut altfel..nu am pus stafide ca nu ii place chistocului..

    Datorita dvs am reusit sa il conving pe tata sa manance branza de vaci,ca a fugit toata viata de ea..acum nu se mai satura mancand placinta..va multumesc din suflet..

    p.s:tot azi am facut si paine cu cartofi reteta nemteasca..multumesc..am printat retetele de pe blogul dvs si am fugit cu ele la mama sa le fac..

    p.s:imi place cum arata noua "hainuta" a blogului;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Doru, multumesc si eu pentru vizita si aduceri aminte :). Daca faci reteta, sa imi spui si mie cum ti-a reusit si ce parere ti-a facut. Mie imi place, e o placinta robusta si gustoasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Andreea T, multumesc mult pentru vizita, draga mea. :) Daca o faci, sunt curioasa ce parere vei avea.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Radu Cristina, ma bucur mult ca ai incercat reteta :). Sigur ca iese si cu faina 000 integral, doar ca va fi mai evident efectul de foietaj daca folosesti doua timpuri diferite. Sunt foarte fericita ca afopst un succes si le-a placut alor tai. Iti multumesc ca ai incredere in retetele mele si le incerci (ai incercat si reteta de paine de casa cu cartofi). Te mai astept cu mult drag.

    P.S. "hainuta" cea noua a blogului precede o mare schimbare ce va veni in curand ;). A fost necesar sa aleg un sablon cu trei coloane, retetele s-au inmultit foarte mult si indexul nu mai era accesibil vizitatorilor. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Arata de milioane!!! o fac si eu curand. I ♥ YOUR BLOG!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Draga Laura esti o bucatareasa de traditie,si ma bucur ca pe blogul tau aflu retete din Banatul Romanesc si Sirbesc,cu influente Nemtesti,eu sint din Vrset si toate retetele acestea le stiu si le fac foarte des,dar tu le-ai scos la lumina zilei si le faci pe tinerele bucatarese sa invete ceva nou!Hvala ti ,jer si otrgla od zavorava,stare proverene retepte koji su bili deo mog odrastanja i bude mi uspomene na moju baku! Viorica New Zealand

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    azi am incercat aceasta reteta si a iesit delicioasa,faina am falosit …adusa….. de la tara si a fost ok.mai mult a durat pana sa ma hatarasc ce reteta sa aleg.
    si inca un sfat ca aceasta reteta sa iasa mai dealiciasa…bucatarul inainte de treaba e musai sa bea un pahar de votca sau de vin.eu asa am procedat.mai ales ca azi se lasa si sec.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Am facut reteta. A iesit superrrr!!
    A trebuit s-o repet la cateva zile.
    Multumesc frumos!
    Monica – Deva

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maria

    Daca n-ai avea insiruirea aia de cuvinte fara sens de la inceput, cred ca reteta ar parea mult mai simpla si usor de preparat. Formatarea textului in bold sau strong nu mai are de mult nici o relevanta pentru seo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Monit01

    Este delicioasa aceasta placinta! Am combinat branza dulce cu urda in cantitati egale. Singura problema am avut-o cu foile, pe care destul de greu am reusit sa le intind uniform la dimensiunea tavii (30×35). A trebuit sa am grija sa nu le rup. Nu stiu daca am procedat corect cu aluatul, dupa cele 10 min. de odihna… Dupa ce am taiat ruloul in doua, fiecare bucata de aluat am mai framantat-o putin ca sa impregnez pasta de faina si ulei in aluat, altfel mi s-ar fi lipit sucitorul de aluat la intindere. Oare asa trebuia procedat? Dar, chiar si asa (cu foile de aluat mai peticite pe margini), mi-a iesit tare gustoasa. :) Placinta a crescut frumos, iar aluatul este foarte fraged. Multumesc frumos, Laura! Blogul tau este minunat, am in vedere sa incerc si alte retete de-ale tale :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu trebuia sa mai framanti aluatul:), pasta aia cu faina si ulei avea rolul de a separa aluatul in foite, daca nu l-ai fi framantat, ar fi iesit ca un fel de foietaj, trebuia doar sa intinzi fiecare rulou cu hotarare cu sucitorul :) Dar nu ma indoiesc ca a iesit gustoasa si asa, sa-ti fie de bine!

      2012/5/17 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Monit01

    Este delicioasa aceasta placinta! Am combinat branza dulce cu urda in
    cantitati egale. Singura problema am avut-o cu foile, pe care destul de
    greu am reusit sa le intind uniform la dimensiunea tavii (30×35). A
    trebuit sa am grija sa nu le rup. Nu stiu daca am procedat corect cu
    aluatul, dupa cele 10 min. de odihna… Dupa ce am taiat ruloul in doua,
    fiecare bucata de aluat am mai framantat-o putin ca sa impregnez pasta
    de faina si ulei in aluat, altfel mi s-ar fi lipit sucitorul de aluat la
    intindere. Oare asa trebuia procedat? Dar, chiar si asa (cu foile de
    aluat mai peticite pe margini), mi-a iesit tare gustoasa. :) Placinta a
    crescut frumos, iar aluatul este foarte fraged. Multumesc frumos, Laura!
    Blogul tau este minunat, am in vedere sa incerc si alte retete de-ale tale :)

    Toate cele bune!
    Monica

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eugenjanel

    cu ce se unge tava?
    va rog frumoooooos

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Incearca cu unt. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • mikaelacorina

    Draga Laura,ar trebui sa mearga si la strudel aluatul acesta,ma gandesc.Tu ce parere ai?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • paula

    incerc sa vad daca imi iasa sper k o sa iasa buna

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • simona spania

    multumim ptr reteta !!! este prima reteta explicata atat de bine si facuta cu iaurt ce-ea ce cautam !! multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • aura

    am incercato si a iesit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/dudici.iosif Dudici Iosif

    buna buna de tot…a incercat si mama,si i-a reusit :D,arata ca in fotografie Iti lasa gura apa :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • daniel

    este foarte buna am facuto de 2 ori si a iesit foarte foarte buna si va doresc pofta buna la toti

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Te felicit, Daniel, sa iti fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)