Placinta cu branza dulce

Autor:

Pe acest blog culinar sectiunea de retete de placinta e cam aglomerata, asta dovedind in mod cert preferintele familiei mele pentru acest fel de desert. Reteta pe care o sa v-o propun azi este chiar o reteta ca la mama acasa, pentru ca sursa de inspiratie este… mama, care mi-a dictat-o la telefon, acum cateva zile.  Aluatul de placinta se potriveste atat pentru placinta cu branza dulce, cat si pentru placinta cu mere si eu zic ca reteta chiar merita incercata, e o  placinta simpla, ieftina, usor de facut si foarte gustoasa.Placinta cu branza dulceTimp de pregatire Timp de coacere: Timp total: Tava de 36×38 cm.
Portii: 24 portii

Ingrediente Placinta cu branza dulce:aluat:

  • 450 de grame de faina 000 (pentru prajituri, cozonaci)
  • 80-90 de grame de faina 550 sau 650 (pentru paine)
  • 14 linguri de ulei
  • 2 oua intregi
  • 10 grame de drojdie proaspata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 lingura de lapte
  • 50-60 de ml. iaurt (sau sana, kefir)
  • 1 praf de sare
  • 800 de grame de braza de vaci bine stoarsa de zer
  • 3 oua mari sau 4 mai mici (pentru umplutura)
  • 2 linguri de gris
  • 150 de grame de stafide
  • zahar dupa gust (cat de dulce va place umplutura)
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • optional, coaja rasa de lamaie sau scortisoara
  • 1 galbenus de ou
  • zahar pudra (pentru finisat)
  • in plus: cateva linguri de faina pentru paine pentru presarat planul de lucru

Preparare Placinta cu branza dulce:

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva cu 1 lingura de lapte caldut. Faina pentru prajituri (450 de grame) se amesteca cu sarea, se adauga 7 linguri de ulei, cele doua oua intregi si drojdia amestecata cu laptele:Preparare Placinta cu branza dulce 1

Se amesteca bine, apoi se adauga cate o lingura de iaurt, framantand constant, pana la obtinerea unui aluat omogen, nelipicios si elastic (in functie de calitatea fainii poate fi nevoie de mai mult sau mai putin iaurt). Aluatul bine framantat se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina pentru paine:

Preparare Placinta cu branza dulce 2

E de preferat sa se foloseasca faina pentru paine pentru presararea planului de lucru deoarece aceasta avand o granulatie mai mare decat cea fina, pentru prajituri, aluatul nu va ingloba faina in exces, ingreunandu-se.

Separat, faina pentru paine (80-90 de grame) se amesteca cu cele 7 linguri de ulei ramase, formandu-se o pasta.Aluatul se intinde pe planul de lucru, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de aproximativ jumatate de cm. grosime, care se unge cu pasta de faina si ulei:

Preparare Placinta cu branza dulce 3

Aluatul se ruleaza strans, se acopera lejer cu folie alimentara si se lasa la temperatura bucatariei aproximativ 10 minute, sa se odihneasca:

Preparare Placinta cu branza dulce 4

In acest timp, se prepara umplutura, amestecand toate ingredientele specifice. Dupa trecerea timpului de odihna, ruloul de aluat se taie in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire, de dimensiunea tavii (am folosit o tava de 38×35 cm.):

Preparare Placinta cu branza dulce 5

Cu ajutorul sucitorului, se transfera foaia in tava captusita cu hartie de copt. Deasupra se pune umplutura si se niveleaza:

Preparare Placinta cu branza dulce 6

Se acopera cu cea de a doua foaie. Pentru a putea taia placinta mai frumos, eu am taiat foaia de sus in patrate cat a fost cruda (dupa aceea am constatat ca nu ar fi fost necesar, placinta se taie foarte usor, fara sa se imprastie foile) apoi am finisat aluatul ungand delicat cu pensula cu galbenus de ou batut cu 2 lingurite de apa rece.

Preparare Placinta cu branza dulce 7

Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, dupa 10 minute reducandu-se focul la 180 de grade Celsius. In total, placinta se coace aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos (depinde si de cuptor).Preparare Placinta cu branza dulce 8

Tava cu placinta fierbinte, imediat ce e scoasa din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa in jur de 20-30 de minute sa se mai raceasca. Apoi se pudreaza cu zahar pudra si este perfecta de mancat:Preparare Placinta cu branza dulce 9
Placinta este foarte gustoasa, cu un aluat care se desface in foi si o anumita consistenta rustica. Sunt sigura ca nu veti rezista sa o incercati!

Print Friendly

au incercat aceasta reteta:

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

38 Comentarii la "Placinta cu branza dulce"


Vizitator
Katalin Manole
6 aprilie, 2015

Aam facut si eu acum..inca e la cuptor.Am o singura nelamurire,este suficienta cantitatea ptr o tava ca eu am intans coca pana a ajuns subtirica de tot,cca 10 mm.Acum astept.

Vizitator
Angelina Bubulina
6 aprilie, 2015

o sa incerc

Vizitator
Rozalia Rodica Eftimie
6 aprilie, 2015

mmmmmmmmmmmmm arata bine!

Vizitator
Ana-Maria Oprea
6 aprilie, 2015

retete faine…ca la bunica!:)

Vizitator
Popescu Lavinia
6 aprilie, 2015

prima prajitura care imi iese cum trebuie…super gustoasa!!!
si e foarte bine explicata metoda de preparare…multumi