Placinta cu crema de vanilie si pere

15 februarie, 2010 in categoria patiserie
Dragii mei cititori, iata-ma revenind dupa o absenta lunga, dar motivata, cu o reteta minunat de savuroasa: o placinta cu crema de vanilie si pere! Aluatul e acelasi pe care l-am facut la Placinta taraneasca cu varza sau la Placinta taraneasca cu branza, deci un aluat usor sarat, care contrasteaza minunat de placut cu umplutura dulce, vanilat-fructata:
Placinta cu crema de vanilie si pere

Ingrediente:aluatul:

  • 300 de grame de faina 000
  • 200 – 250 ml de apa – in functie de calitatea fainii
  • 1 lingurita de otet
  • o lingurita rasa de sare
  • aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei

crema:

  • 200 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 60 de grame de faina
  • 500 de ml. de lapte
  • 1 baton de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat

in plus:

  • pere din compot, feliate
  • zahar pudra pentru servit
Preparare:
Aluatul se face identic cu cel al Placintei taranesti cu varza. Crema cu care se umple aceasta placinta este crema de baza in patiserie, asa numita, de catre italieni, crema pasticcera, sau creme de patisserie, de francezi, stand baza multor alte preparate sau creme (creme chantilly, crema pt. cremschnitte, umplutura pt. croissante – deoarece aceasta crema se preteaza la copt – etc.). Pentru a prepara aceasta crema, se pun 450 de mililitri de lapte la fiert, intr-o oala cu fundul mai gros, pe foc mic, impreuna cu 100 de grame de zahar si batonul de vanilie (daca folositi). Intre timp, cele 4 galbenusuri se omogenizeaza cu zaharul ramas (poza 1), se adauga faina (poza 2) si apoi cei 50 de mililitri de lapte pastrati, amestecand cu multa grija, pentru a nu ramane niciun fel de cocoloase (poza 3). Cand laptele fierbe, se adauga compozitia cu galbenusuri, amestecand continuu, pana cand crema fierbe si se ingroasa (poza 4).
crema pasticcera
Se ia crema de pe foc si se lasa sa se raceasca, acoperita cu o folie alimentara, pentru a a evita formarea pojghitei la suprafata.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius. Se intinde aluatul pana la obtinerea unui cerc (aproximativ) cu diametrul de 50 de cm. Se decupeaza marginile de jur imprejur.
Odata crema racita, se aseaza 2/3 din crema in mijlocul foii de aluat, modeland un cerc cu diametrul de aproximativ 24 de cm.:
placinta cu crema de vanilie si pere 1
Deasupra cremei se aseaza feliile de pere din compot, bine scurse:
placinta cu crema de vanilie si pere 2
Se acopera cu restul de crema, apoi aluatul se aduna catre mijloc, acoperind umplutura:
placinta cu crema de vanilie si pere 3
Operatiunea de rasturnare a placintei cu partea cu aluatul pliat in jos e treaba destul de migaloasa, aluatul fiind subtire si fragil, iar umplutura moale. Eu am procedat astfel: am acoperit placinta cu o foaie mare de hartie de copt, am introdus un capat al colii de hartie cam 10-15 cm. sub o margine a placintei, apoi am raturnat-o rapid pe hartie.
placinta cu crema de vanilie si pere 4
Cu ajutorul hartiei de copt, am transferat placinta pe tava, apoi i-am ajustat forma, modeland-o sa fie cat mai rotunda:
placinta cu crema de vanilie si pere 5
Se da placinta la copt, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute. Placinta trebuie sa fie rumena:
placinta cu crema de vanilie si pere 6
Se lasa sa se raceasca (la temperatura camerei) si se serveste presarata cu zahar pudra:
placinta cu crema de vanilie si pere
Eu nu va spun cat de buna e, ghiciti voi sau… incercati-o!
6.0 based on 7 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • mihai2206

    Bine ai revenit, Laura! Incepeam sa ne ingrijoram :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Antzu’

    bine ai revenit, arata bine placinta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • sarah

    bine ai revenit!citesc de mult blogul tau si retetele tale sunt minunate.cat despre placinta cred ca se poate face prima foaie de aluat pe hartie de copt apoi cand placinta este gata formata acoperim cu alta coala de hartie de copt si printr-o miscare brusca rasturnam…oare merge?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anastasia

    cred ca e apogeul finetei aceasta placinta Laura, apropo de placinte am incercat 'Placinta banateana de la sat', a fost foarte gustoasa si apreciata, multam de reteta !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Mihai, iti multumesc mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Antzu, iti multumesc mult si incearca placinta cu incredere!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Sarah – iti multumesc mult de atentie. La cererea familionului am refacut placinta asta duminica si ce crezi? Am procedat asa cum ai spus tu: am intins foaia pe hartie de copt (chiar daca marginile depaseau mult hartia) apoi am pliat-o, am acoperit-o cu o alta hartie si am intors-o cu o miscare rapida. Numai ca nu am avut poze cu "miscarea" asta, asa ca am descris procedeul folosit prima data. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Anastasia, poti sa o incerci cu toata increderea si pe asta, nu cred ca te va dezamagi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)