Placinta cu mere

25 martie, 2009 in categoria patiserie

Ce desert mai potrivit pentru o dupa amiaza in familie, ce prajitura de casa sau placinta sa fi ales ca sa ne simtim, toti membrii familiei, din nou copii, asteptand cu nerabdare sa iasa minunatia din cuptorul bunicii, lacrimand de pofta din cauza mirosului dulce parfumat de mere si scortisoara? Placinta cu mere parca evoca cel mai bine copilaria noastra, petrecuta in timpuri destul de austere, dar pe care bunicile si mamele au stiut sa le faca mai frumoase cu astfel de rasfaturi care nu costau bani multi, dar umpleau de satisfactie toti degustatorii. Mi-e dor si azi de placinta cu mere a bunicii si nu pierd nicio ocazie ca sa o pregatesc, cu blatul ei fin, cu grilajul de biscuit lasand sa se vada umplutura rumena de mere, cu gustul nemaipomenit de bun, ramane unul dintre cele mai savoroase deserturi, cu toata simplitatea ei.Placinta asta este plina de “defecte”: primul, ca e de moda veche, apoi, cand o gusti, nu te mai poti opri, si mai are unul, acela ca familionul meu, daca o fac azi, o sa o ceara si maine, si poimaine, si tot asa. Iat-o, asa cum am servit-o, cu inghetata de lamaie:

placinta cu mere, reteta de placinta rapida cu mere

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: redus

Pentru aluat:

  • 400 de grame de faina
  • 180 de grame de zahar
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 125 de grame de unt 80%  (sau margarina pentru prajituri )
  • 1 ou
  • cateva linguri de lapte (cat sa se lege aluatul)
  • coaja de lamaie rasa, zahar vanilat

Pentru umplutura:

  • 1 kg de mere cantarite fara coaja si casuta semintelor
  • 1/2 lamaie
  • 1 pahar de zahar
  • 200 ml suc de fructe (de mere sau portocale)
  • 4 linguri de amidon de porumb, sau 5 linguri cu varf de faina, sau 1 plic budinca de vanilie
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • zahar cristal pentru presarat deasupra

Preparare:

Aluatul se prepara dupa procedeul clasic de pate brisee, asa cum am facut si la aluatul Tartei cu smantana si fructe: amestecati ingredientele uscate, taiati in interiorul lor margarina sau untul pana la obtinerea unei granulatii fine, apoi framantati foarte rapid cu oul si cateva linguri de lapte, pana se aduna toate ingredientele intr-o bila de aluat:

Preparare Placinta cu mere 1

Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

Merele decojite si curatate de casuta semintelor se cantaresc:

Preparare Placinta cu mere 2

Se dau pe razatoare si imediat se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi se amesteca rapid, pentru a preintampina oxidarea:

Preparare Placinta cu mere 3

Se amesteca merele rase cu toate celelalte ingrediente, obtinand umplutura:

Preparare Placinta cu mere 4

Aluatul se scoate din frigider si se imparte in vizual in patru, apoi se lasa un sfert deoparte, iar restul de trei sferturi se intinde in tava – eu am folosit o tava de dimensiuni foarte mari si m-am cam chinuit, dar pentru o tava obisnuita de aragaz e chiar suficient. Aluatul se poate presa direct in tava, cu mana, eu am aplicat tehnica de intindere pe care am folosit-o si la Prajitura “Alba ca zapada” si am intins foaia intre doua coli de hartie de copt:

Preparare Placinta cu mere 5

Cand aluatul s-a intins cat coala de hartie, am dezlipit coala de deasupra si am l-am tras cu tot cu hartia de la baza in tava, unde i-am mai ajustat dimensiunile:

Preparare Placinta cu mere 6

Restul de aluat l-am mai framantat cu putina faina, atat cat sa devina mai usor de manipulat si l-am intins pe planul de lucru infainat intr-o foaie subtire, decupand fasii cu grosimea de aproximativ 7-8 mm cu ajutorul rolei ondulate de patiserie:

Preparare Placinta cu mere 7

Am pus umplutura peste foaia de aluat, niveland-o pe toata suprafata:

Preparare Placinta cu mere 8

Apoi am asezat pe diagonala fasiile ondulate, suprapunand altele perpendicular pe primele, pana la crearea unui “grilaj” deasupra prajiturii. Am presarat cu zahar cristal – eu am pus zahar brun:

Preparare Placinta cu mere 9

Am dat prajitura in cuptorul preincins la 180 de grade pana s-a rumenit frumos (asta a durat vreo 35 de minute):

Preparare Placinta cu mere 10

Am lasat-o sa se raceasca in tava (se poate taia si calduta, dar nu fierbinte) apoi am impartit-o in portii generoase, pe masura poftei degustatorilor:

placinta cu mere, reteta de placinta rapida cu mere 2

Placinta asta e absolut delicioasa, cu sau fara inghetata (sau un sos de vanilie): crusta crocanta si fina, umplutura aromata cu tenta de jeleu, iti vine sa mananci un hectar!

 Poate te intereseaza si:

 

4.7 based on 23 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Ioana

    Of, ce pofta mi-ai facut pe ea! Tare imi plac prajiturile cu mere, de orice fel! Si dupa ce vad eu ca scrie la umplutura…deja imi lasa gura apa!
    Mi-oi face si eu curaj sa o execut intr-o zi. La prima citire nu imi pare foarte usor de realizat.
    Pana atunci, primesc si eu o bucatica, asa, de pofta?

    Pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioana

    Ti-am pus o intrebare la tarta cu spuma de mere. Fiind mai veche postarea, poate nu observi. Amidonul de porumb poate fi inlocuit cu faina de porumb fina sau cu ce altceva?
    :)
    Pupici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ioana, draga mea, crede-ma ca e foarte usor de realizat!
    Poti sa iti satisfaci pofta in maximum o ora! Te pup si eu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simo

    Mvaaaaiii, ce placinta faina! Sunt convinsa ca e o bunaciune! Spune-mi te rog, Laura, foia se umezeste sau ramane crocanta?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Simo, de buna e foarte buna. Aluatul e ceva intre moale si crocant, adica umiditatea merelor nu patrande pana la baza, pentru ca e stabilizata prin gelificarea amidonului.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioana

    Pentru ca ieri te-ai gandit tu la mine si m-ai premiat, azi m-am gandit sa te premiez eu!
    Asa ca te asteapta un premiu pe blogul meu culinar, un premiu pe care il meriti la cat mi-a plouat in gura de cand iti vizitez blogul! :)

    Pupici si iti doresc o zi cat mai reusita!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ioana, iti multumesc mult! Las’ ca si tu ai destule bunatati! O sa trec sa imi ridic premiul! ;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andrei G.

    O placinta ca la maica-mea acasa, Dumnezeu sa o ierte :) . Da, ai spus de fapt la inceputul retetei ca e de moda veche, dar chiar nu e un defect asta, mi-am dat seama ca ai glumit! Felicitari! Am gatit o fasole strasnica dupa reteta ta, daca ma apuc si de placinte chiar devin barbatul ideal! Nici o doritoare? :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Andrei, esti o figura! Nu demult ma cereai pe mine, acuma lansezi o cerere pe world wide web? Hai sa iti gasim nevasta – auziti, fetelor, gateste si se apuca si de dulciuri! :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • margret

    arata atat de bine placinta aceasta….trebuie sa o incerc si eu pentru copilasii mei…
    sa ma tina minte cand or creste….

    o zi frumoasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    margret, sunt convinsa ca vei fi apreciata pentru placinta asta ca pentru toate bunatatile pe care le faci copilasilor tai, poate te vei alege cu ceva pupicei in plus! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Da ,este o placinta super,buna mai ales cand iese de pe maini talentate.FELICITARI!am vizitat si eu blogul dumneavoastra ,trebuie sa recunosc am avut ce invata …sunteti o artista !!!
    cu drag MARA .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simona

    Foarte buna reteta dumneavoastra, am incercat-o si eu. Mi-a placut mai ales umplutura, data viitoare o sa incerc sa fac aluatul fara praf de copt, respectand reteta clasica de pâte brisée care n-are praf de copt. Multumim mult pentru retete, aveti un blog tare frumos!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • arwen

    Delicioasa doamna,am facut placinta asta de doua ori si este ffff. buna!!!! de acum placinta cu mere am sa o fac numai in felul acesta,aveti niste retete extraordinare si f. bine explicate ,am sa facut mai multe retete:covrigii sarbesti,prajitura kinder pingui,placinta cu branza dulce ..etc (toate f. bune)si am sa fac si multe altele,sunt fanatica dupa retetele dumneavoastra!!!!
    multumesc mult si felicitari atat pentru retete cat si pentru vocea dumneavoastra!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      @arwen, multumesc foarte mult pentru complimente. Ma bucur sa te stiu printre cititorii mei si te astept cu impresii orice ai mai incerca!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • diana florescu

    imi vine sa plang de pofta :D trebuie sa fac cevaaa! am facut cateva retete din cele postate. sunte ti un ajutor! :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Delicios, sotul meu m-a intrebat de citeva ori care este ingredientul care da acest gust subtil de jeleu.

    As avea o intrebare: chiar trebuie pus sucul de mere ca merele mele au lasat enorm de mult suc, a trebuit sa le mai storc.

    multumesc, este o reteta delicioasa, mail ales cu acest blat subtire.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mie imi place asa, cu mai mult jeleu, dar puteti sa o adaptati preferintelor dv.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/vali.anaalexandru Ana Alexandru Vali

    ooo draga Laura! prajitura asta mi-a mancat sufletul cat am preparat-o. Intinsul foii a fost cel mai dificil.  iar pt grilaj chiar nu am mai reusit, asa ca impreuna cu baietul mare am rupt bucatele mici de aluat pe care le-am pus peste mar.Apoi in cuptor mi-a curs suc de la ea si s-a ars si fum…cand era in cuptor la coacere am zis ca nu o sa mai fac niciodata! dar….cand am gustat din ea…am zis ca merita orice sacrificiu pentru ca e un deliciu, e extraordinar de gostoasa. eu mereu faceam placinta cu mar, dar cu marul preparat inainte si un alauat cu drojdie. mi se pare de zeci de ori mai gustoasa asa!!!! foarte buna, la toata familia, inclusiv musafirilor le-a placut! Am atasat si o fotografie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/vali.anaalexandru Ana Alexandru Vali

    aici e si fotografia! nu a vrut sa o incarce in comentariul anterior!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Foarte bine arata, chiar suprinzator de bine pentru toate peripetiile prin care zici ca a trecut. Concidenta e ca si eu ma afacut placinta asta in acest weekend, am servit-o cu inghetata de vanilie si toti mesenii au fost super incantati. Ma bucur ca esti de parere ca e gustoasa, si noua ne place la nebunie. Sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dorina

    Am reusit datoria retetei tale sa fac o placinta buna de tot.
    Felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Te felicit eu pe tine, sa-ti fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Valentin

    Arata foarte bine,cu ce poate inlocui praful de budinca?
    Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu aceeasi cantitate de amidon alimentar din porumb (gustin) sau faina de grau. Preferabil amidonul, umplutura va fi mai fina si translucida.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eviana

    Cate linguri de amidon alimentar trebuie puse la acesata reteta, caci nu stiu un plic de budinca din Romania cat cantareste ?.As vrea sa o fac pentru maine seara la Haloweenul de la gradinita fiica-mi si cred ca voi da lovitura, impreuna cu saratelele tale…(trebuie ceva dulce dar si sarat).Pare nemaipomenita!
    Si aveam nevoie si de un sfat : am un cuptor care cam arde dedesubt si deasupra cam ramane crud si-mi strica si cozonaci si tot.Am incercat pe etajul cel mai de sus ,am incercat si cu tava intermediara dar tot arde….stii vreun truc sa mai potolesc naravasul asta de cuptor?Merci anticipat de raspuns.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      3-4 linguri vor fi suficiente (amidon alimentar din porumb). Succes!

      2013/10/30 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Dobre victoria

      Solutia este o alta tava cu apa , care se completeaza cu apa mereu.Garantat!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.jurnal-culinar.ro/ Bucatarul fara burta

    Cred ca este cea mai complicata reteta de placinta cu mere, dar sigur rezultatul este unul de exceptie. Aspectul este de o frumusete rara, iar buchetul de arome complex: coaja lamaie, scortisoara, suc de fructe, zahar vanilat, suc de lamaie si eventual budinca….mai ca imi vine sa comand o portie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)