Placinta simpla cu mere

Autor:

placinta cu mere, reteta de placinta rapida cu mere 2

Placinta simpla cu mere ca la bunica

Ce desert mai potrivit pentru o dupa amiaza in familie, ce prajitura de casa sau placinta simpla sa fi ales ca sa ne simtim, toti membrii familiei, din nou copii, asteptand cu nerabdare sa iasa minunatia din cuptorul bunicii, lacrimand de pofta din cauza mirosului dulce parfumat de mere si scortisoara? Placinta simpla cu mere parca evoca cel mai bine copilaria noastra, petrecuta in timpuri destul de austere, dar pe care bunicile si mamele au stiut sa le faca mai frumoase cu astfel de rasfaturi care nu costau bani multi, dar umpleau de satisfactie toti degustatorii.

Mi-e dor si azi de placinta simpla cu mere ca la bunica si nu pierd nicio ocazie sa o pregatesc, cu blatul ei fin si crocant, cu grilajul de biscuit lasand sa se vada umplutura rumena de mere, cu gustul nemaipomenit de bun, ramane unul dintre cele mai savoroase deserturi, cu toata simplitatea ei.

Placinta asta este plina de „defecte”: primul, ca e de moda veche, apoi, cand o gusti, nu te mai poti opri, si mai are unul, acela ca familionul meu, daca o fac azi, o sa o ceara si maine, si poimaine, si tot asa.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Placinta simpla cu mere:

Pentru aluat:

  • 400 de grame de faina
  • 180 de grame de zahar
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 125 de grame de unt 80%
  • 1 ou
  • cateva linguri de lapte (cat sa se lege aluatul)
  • coaja de lamaie rasa, zahar vanilat
  • 1 praf de sare

Pentru umplutura:

  • 1 kg de mere cantarite fara coaja si casuta semintelor
  • 1/2 lamaie
  • 1 pahar de zahar
  • 200 ml suc de fructe (de mere sau portocale)
  • 4 linguri de amidon de porumb, sau 5 linguri cu varf de faina, sau 1 plic budinca de vanilie
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • zahar cristal pentru presarat deasupra

Preparare Placinta simpla cu mere:

Aluatul se prepara dupa procedeul clasic de pate brisee, asa cum am facut si la aluatul Tartei cu smantana si fructe: amestecati ingredientele uscate, taiati in interiorul lor margarina sau untul pana la obtinerea unei granulatii fine, apoi framantati foarte rapid cu oul si cateva linguri de lapte, pana se aduna toate ingredientele intr-o bila de aluat:
Preparare Placinta simpla cu mere 1

Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, ideal ar fi o ora.

Merele decojite si curatate de casuta semintelor se cantaresc:

Preparare Placinta simpla cu mere 2

Se dau pe razatoare si imediat se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi se amesteca rapid, pentru a preintampina oxidarea:

Preparare Placinta simpla cu mere 3

Se amesteca merele rase cu toate celelalte ingrediente, obtinand umplutura:

Preparare Placinta simpla cu mere 4

Aluatul se scoate din frigider si se imparte in vizual in patru, apoi se lasa un sfert deoparte, iar restul de trei sferturi se intinde in tava – eu am folosit o tava de dimensiuni foarte mari si m-am cam chinuit, dar pentru o tava obisnuita de aragaz e chiar suficient. Aluatul se poate presa direct in tava, cu mana, eu am aplicat tehnica de intindere pe care am folosit-o si la Prajitura „Alba ca zapada” si am intins foaia intre doua coli de hartie de copt:

Preparare Placinta simpla cu mere 5

Cand aluatul s-a intins cat coala de hartie, am dezlipit coala de deasupra si am l-am tras cu tot cu hartia de la baza in tava, unde i-am mai ajustat dimensiunile:

Preparare Placinta simpla cu mere 6

Restul de aluat l-am mai framantat cu putina faina, atat cat sa devina mai usor de manipulat si l-am intins pe planul de lucru infainat intr-o foaie subtire, decupand fasii cu grosimea de aproximativ 7-8 mm cu ajutorul rolei ondulate de patiserie:

Preparare Placinta simpla cu mere 7

Am pus umplutura peste foaia de aluat, niveland-o pe toata suprafata:

Preparare Placinta simpla cu mere 8

Apoi am asezat pe diagonala fasiile ondulate, suprapunand altele perpendicular pe primele, pana la crearea unui „grilaj” deasupra prajiturii. Am presarat cu zahar cristal – eu am pus zahar brun:

Preparare Placinta simpla cu mere 9

Am dat placinta simpla cu mere la cuptorul preincins la 180 de grade pana s-a rumenit frumos (asta a durat vreo 35 de minute):

Preparare Placinta simpla cu mere 10

Am lasat placinta sa se raceasca in tava (se poate taia si calduta, dar nu fierbinte) apoi am impartit-o in portii generoase, pe masura poftei degustatorilor:

placinta cu mere, reteta de placinta rapida cu mere

Placinta asta e absolut delicioasa, cu sau fara inghetata (sau un sos de vanilie): crusta crocanta si fina, umplutura aromata cu tenta de jeleu, iti vine sa mananci un hectar!

 Poate te intereseaza si:

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Plăcintă cu mere cu foi cumpăratePlăcintă cu mere cu foi cumpărate Plăcintă cu mere și foi subțiri din comerț. Plăcintă cu mere cu foi cumpărate, o idee de desert rapid și […]
  • colac cu mac si mere 1Colac cu mac si mere Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit […]
  • spirale cu mere si stafide ~ copySpirale cu mere si stafide Am observat o chestie destul de ciudata, oridecate ori improvizez in bucatarie sau inventez cate ceva, ies […]
  • placinta cu mere - apple pie 018Placinta mea cu mere Hai sa vorbim mai pe larg despre placinta mea cu mere de la Ziua recunostintei. Ce desert puteam sa aleg ca […]
  • placinta-cu-dovleacPlacinta cu dovleac Toamna se numara si dovlecii, nu? Ei bine, eu nu i-am numarat si nici nu as avea cum sa o fac, pietele sunt […]
  • cozonac cu ciocolata sectiune 1 sCozonac cu ciocolata, marmorat Reteta asta s-a nascut pentru a satisface doua mari pofte: a mea de ceva bun si pufos, a fiica-mii de […]
  • danish+pastry+daneze+cu+vanilie+1+-Daneze – danish pastry – tot un fel de croissants "Danish Pastry" - aluatul danez - este un aluat dulce care a devenit foarte raspandit si agreat in Danemarca […]
  • placinta cu rubarba si capsuni_2Placinta cu rubarba si capsuni Placinta cu rubarba si capsuni... stiti de cand visez la ea? Pana acum, m-am multumit sa salivez privind […]
  • Tort cu mere si coniacTort cu mere si coniac Ce reteta de tort sa alegi cand e vorba de a sarbatori un om care pretuieste infinit mai mult fondul decat […]
  • panettone-Panettone L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare […]

Comentarii

  1. a zis

    Cred ca este cea mai complicata reteta de placinta cu mere, dar sigur rezultatul este unul de exceptie. Aspectul este de o frumusete rara, iar buchetul de arome complex: coaja lamaie, scortisoara, suc de fructe, zahar vanilat, suc de lamaie si eventual budinca….mai ca imi vine sa comand o portie.

  2. Eviana a zis

    Cate linguri de amidon alimentar trebuie puse la acesata reteta, caci nu stiu un plic de budinca din Romania cat cantareste ?.As vrea sa o fac pentru maine seara la Haloweenul de la gradinita fiica-mi si cred ca voi da lovitura, impreuna cu saratelele tale…(trebuie ceva dulce dar si sarat).Pare nemaipomenita!
    Si aveam nevoie si de un sfat : am un cuptor care cam arde dedesubt si deasupra cam ramane crud si-mi strica si cozonaci si tot.Am incercat pe etajul cel mai de sus ,am incercat si cu tava intermediara dar tot arde….stii vreun truc sa mai potolesc naravasul asta de cuptor?Merci anticipat de raspuns.

    • lauralaurentiu a zis

      Cu aceeasi cantitate de amidon alimentar din porumb (gustin) sau faina de grau. Preferabil amidonul, umplutura va fi mai fina si translucida.

    • lauralaurentiu a zis

      Foarte bine arata, chiar suprinzator de bine pentru toate peripetiile prin care zici ca a trecut. Concidenta e ca si eu ma afacut placinta asta in acest weekend, am servit-o cu inghetata de vanilie si toti mesenii au fost super incantati. Ma bucur ca esti de parere ca e gustoasa, si noua ne place la nebunie. Sa va fie de bine!

  3. a zis

    ooo draga Laura! prajitura asta mi-a mancat sufletul cat am preparat-o. Intinsul foii a fost cel mai dificil.  iar pt grilaj chiar nu am mai reusit, asa ca impreuna cu baietul mare am rupt bucatele mici de aluat pe care le-am pus peste mar.Apoi in cuptor mi-a curs suc de la ea si s-a ars si fum…cand era in cuptor la coacere am zis ca nu o sa mai fac niciodata! dar….cand am gustat din ea…am zis ca merita orice sacrificiu pentru ca e un deliciu, e extraordinar de gostoasa. eu mereu faceam placinta cu mar, dar cu marul preparat inainte si un alauat cu drojdie. mi se pare de zeci de ori mai gustoasa asa!!!! foarte buna, la toata familia, inclusiv musafirilor le-a placut! Am atasat si o fotografie!

  4. Poppteo a zis

    Delicios, sotul meu m-a intrebat de citeva ori care este ingredientul care da acest gust subtil de jeleu.

    As avea o intrebare: chiar trebuie pus sucul de mere ca merele mele au lasat enorm de mult suc, a trebuit sa le mai storc.

    multumesc, este o reteta delicioasa, mail ales cu acest blat subtire.

  5. diana florescu a zis

    imi vine sa plang de pofta :D trebuie sa fac cevaaa! am facut cateva retete din cele postate. sunte ti un ajutor! :*

  6. arwen a zis

    Delicioasa doamna,am facut placinta asta de doua ori si este ffff. buna!!!! de acum placinta cu mere am sa o fac numai in felul acesta,aveti niste retete extraordinare si f. bine explicate ,am sa facut mai multe retete:covrigii sarbesti,prajitura kinder pingui,placinta cu branza dulce ..etc (toate f. bune)si am sa fac si multe altele,sunt fanatica dupa retetele dumneavoastra!!!!
    multumesc mult si felicitari atat pentru retete cat si pentru vocea dumneavoastra!!!!

    • Anonim a zis

      @arwen, multumesc foarte mult pentru complimente. Ma bucur sa te stiu printre cititorii mei si te astept cu impresii orice ai mai incerca!

  7. Simona a zis

    Foarte buna reteta dumneavoastra, am incercat-o si eu. Mi-a placut mai ales umplutura, data viitoare o sa incerc sa fac aluatul fara praf de copt, respectand reteta clasica de pâte brisée care n-are praf de copt. Multumim mult pentru retete, aveti un blog tare frumos!

  8. Anonymous a zis

    Da ,este o placinta super,buna mai ales cand iese de pe maini talentate.FELICITARI!am vizitat si eu blogul dumneavoastra ,trebuie sa recunosc am avut ce invata …sunteti o artista !!!
    cu drag MARA .

  9. laura laurentiu a zis

    margret, sunt convinsa ca vei fi apreciata pentru placinta asta ca pentru toate bunatatile pe care le faci copilasilor tai, poate te vei alege cu ceva pupicei in plus! :)

  10. margret a zis

    arata atat de bine placinta aceasta….trebuie sa o incerc si eu pentru copilasii mei…
    sa ma tina minte cand or creste….

    o zi frumoasa.

  11. laura laurentiu a zis

    Andrei, esti o figura! Nu demult ma cereai pe mine, acuma lansezi o cerere pe world wide web? Hai sa iti gasim nevasta – auziti, fetelor, gateste si se apuca si de dulciuri! :P

  12. Andrei G. a zis

    O placinta ca la maica-mea acasa, Dumnezeu sa o ierte :) . Da, ai spus de fapt la inceputul retetei ca e de moda veche, dar chiar nu e un defect asta, mi-am dat seama ca ai glumit! Felicitari! Am gatit o fasole strasnica dupa reteta ta, daca ma apuc si de placinte chiar devin barbatul ideal! Nici o doritoare? :P

  13. Ioana a zis

    Pentru ca ieri te-ai gandit tu la mine si m-ai premiat, azi m-am gandit sa te premiez eu!
    Asa ca te asteapta un premiu pe blogul meu culinar, un premiu pe care il meriti la cat mi-a plouat in gura de cand iti vizitez blogul! :)

    Pupici si iti doresc o zi cat mai reusita!

  14. laura laurentiu a zis

    Simo, de buna e foarte buna. Aluatul e ceva intre moale si crocant, adica umiditatea merelor nu patrande pana la baza, pentru ca e stabilizata prin gelificarea amidonului.

  15. Simo a zis

    Mvaaaaiii, ce placinta faina! Sunt convinsa ca e o bunaciune! Spune-mi te rog, Laura, foia se umezeste sau ramane crocanta?

  16. laura laurentiu a zis

    Ioana, draga mea, crede-ma ca e foarte usor de realizat!
    Poti sa iti satisfaci pofta in maximum o ora! Te pup si eu!

  17. Ioana a zis

    Ti-am pus o intrebare la tarta cu spuma de mere. Fiind mai veche postarea, poate nu observi. Amidonul de porumb poate fi inlocuit cu faina de porumb fina sau cu ce altceva?
    :)
    Pupici.

  18. Ioana a zis

    Of, ce pofta mi-ai facut pe ea! Tare imi plac prajiturile cu mere, de orice fel! Si dupa ce vad eu ca scrie la umplutura…deja imi lasa gura apa!
    Mi-oi face si eu curaj sa o execut intr-o zi. La prima citire nu imi pare foarte usor de realizat.
    Pana atunci, primesc si eu o bucatica, asa, de pofta?

    Pupici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *