Placinte triunghiuri cu branza

Autor:

Ieri mi-a fost pofta de placinte; mi-am lasat fantezia sa zburde, pana cand lasat inspiratia m-a purtat la aceste triunghiuri cu branza. Afara era frig si innegurat, incepuse sa ninga marunt si aspru, mi-am zis ca nu pot gasi un moment mai potrivit pentru a coace un cuptor plin de placinte. Inca o data mi s-a dovedit ca ceea ce a dus la aparitia unor preparate foarte bune musai sa fi fost improvizatia, pentru ca am vrut sa fac ceva ce nu mai facusem niciodata, fara a urma neaparat vreo reteta, si rezultatul au fost niste placinte atat de bune, parfumate si gustoase, incat merita cu prisosinta consemnate pe blog si impartasite cu oricine ar dori sa le incerce.
placinte triunghiuri-cu branzaTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Placinte Triunghiuri Cu Branza:

aluat:

  • 500 de grame de faina
  • 7 grame drojdie proaspata (sau 2 grame drojdie uscata)
  • 200 ml. lapte
  • 1 ou + 1 albus
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 4 linguri de ulei

pentru uns:

  • 4 linguri de ulei
  • 50 de grame untura de porc sau 60 de grame unt cu 82% grasime

umplutura:

  • 400 de grame branza de vaci
  • 100 de grame telemea maturata, sarata
  • 1 ou

in plus:

  • 1 galbenus pentru finisat placintele
  • seminte pentru presarat, eu am folosit negrilica, merg si de mac, susan etc.

Preparare Placinte Triunghiuri Cu Branza:

Inainte de a ne apuca de treaba, cateva precizari:

  • umplutura de branza puteti s-o faceti cu orice fel de branzeturi va plac, eu am folosit branza grasa de vaci in amestec cu telemea rasa, la fel de bine puteti folosi numai branza de vaci condimentata cu putina sare sau o telemea nu prea sarata sfaramata marunt, cas etc.
  • de asemenea, umplutura se poate imbogati cu ceapa verde calita, praz calit, spanac sotat, marar tocat etc.
  • untul gras poate substitui untura de porc, dar trebuie sa tineti cont ca untura da o fragezime deosebita aluaturilor si ramane cea mai buna alegere.
  • folositi o faina de calitate buna si tineti cont ca in functie de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de ceva mai mult sau mai putin lichid in reteta aluatului.

Si-acum, sa purcedem!

1. Drojdia se pune intr-un castronel (sau o cana) si se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 4 linguri de lapte caldut (din cantitatea totala) si se lasa deoparte. Daca folositi drojdie uscata, se dilueaza cu 4 linguri de lapte, se adauga zaharul si se lasa deoparte pana incepe sa faca basicute la suprafata. Intre timp, se cantareste faina, se separa ouale si se pregatesc restul ingredientelor.

2. Faina se amesteca cu sarea intr-un castron mare, se face la mijloc un locsor si se adauga drojdia activata. Se adauga oul intreg batut cu albusul si laptele caldut. Se framanta un aluat omogen, se adauga pe rand cele 4 linguri de ulei si se continua framantarea pana cand aluatul devine foarte neted si complet nelipicios. 3. Aluatul se imparte imediat in 12 bucati cat mai egale, care se modeleaza fiecare in forma de bila. Se pun intr-o farfurie 2 linguri de ulei si se tavalesc pe rand bilele de aluat, ca sa fie bine unse  pe toate partile.  Se aseaza in farfurie si se acopera cu folie alimentara. Se lasa sa se odihneasca intr-un loc caldut timp de 1 ora.
Preparare Placinte triunghiuri cu branza 1 Preparare Placinte triunghiuri cu branza 2

4. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius. Se pregateste umplutura si se topeste untura (sau untul) asa incat sa fie lichida, dar nu fierbinte si se amesteca cu cele 2 linguri de ulei ramase.

Se stropeste planul de lucru cu putin din acest amestec si se unge bine. Rand pe rand, bilele de aluat se intind pe planul de lucru, presandu-le pana la obtinerea unui dreptunghi cu grosimea de 2-3 mm. (imaginea din stanga). Se stropeste cu amestecul de untura si ulei suprafata dreptunghiului de aluat (imaginea din dreapta).

preparare placinte triunghiuri cu branza 15. Se prind marginile aluatului si se intind, folosindu-ne de elasticitatea aluatului (imaginea din stanga). In final, trebuie sa obtinem un dreptunghi de aluat cam de 30×50 cm, iar stratul de aluat sa fie foarte subtire, chiar transparent (imaginea din dreapta). Daca in aluat vor aparea mici perforatii, nu e o problema prea mare, acestea se vor camufla in procesul plierii aluatului.

preparare placinte triunghiuri cu branza 26. Aluatul se stropeste cu amestecul de grasime si se pliaza in doua, pe lungime (imaginea din stanga). La unul din capetele dreptunghiului lung si ingust obtinut, se aseaza o lingura buna de umplutura (imaginea din dreapta).

preparare placinte triunghiuri cu branza 37. Se aduce unul din colturile aluatului peste umplutura, in forma de triunghi, acoperindu-o. Se pliaza din partea cu umplutura catre capatul liber, intotdeauna urmand una din laturile triunghiului format, asa incat la final placinta sa aiba forma triunghiulara.

preparare placinte triunghiuri cu branza 4

8. Se aduc marginile ramase libere ale aluatului dedesubtul triunghiului format si se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Se repeta la fel cu toate bilele de aluat ramase. 9. Se bate galbenusul cu 1 lingura de apa rece si se ung placintele pe suprafata. Dupa gust, suprafata placintelor se poate presara cu semintele care va plac cel mai mult sau se pot lasa simple, daca asa preferati.
Preparare Placinte triunghiuri cu branza 7 Preparare Placinte triunghiuri cu branza 8

10. Se coc placintele in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pana cand se rumenesc frumos (timp de 25 de minute, in cazul cuptorului meu).

placinte trinunghiuri cu branza coaptePlacintele sunt delicioase atat calde, cat si reci. Nu e genul acela de placinta unsuroasa, care iti cade greu, de altfel, contine cu mult mai putina grasime decat un aluat foietaj, dar are o textura incantatoare, usor crocanta la suprafata si moale in interior, desfacandu-se in foite.

placinte triunghiuri cu branza-1Spor la treaba si pofta buna va doresc!

Nu uitati, cu aplicatia ReteteCaLaMama pentru Android sau IOS puteti face mult mai usor aceasta reteta, la fel ca si aproape oricare reteta de pe site (in afara de cele video), fara sa fie nevoie sa printati sau sa notati reteta! Daca aveti o legatura buna la internet si aplicatia instalata in telefon sau tableta, poate sa va fie cel mai bun ajutor in bucatarie, unde puteti urmari direct din aplicatie instructiunile de preparare pas cu pas.

aplicatia retete ca la mama

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. alina a zis

    Am intrat pe site-ul dumneavoastra acum trei zile,am facut aceasta reteta ,am respect at reteta cu strictete(aproximativ:-D) au iesit superbe de ma mir si eu.singurul aluat care imi iesea bine era cell de pizza si gogosi.sunteti o profesoara culinara pe cinste .va multumesc pt reteta,am sa mai incercat sa ma inregistrez la acest site,nu prea ma lasa si nu stiu de CE.va doresc multa sanatate si putere in continuare,sa ne incantati cu retetele dumneavoastra delicioase!

  2. a zis

    pentru acest preparat, clar as da bani ca sa il mananc, arata demential! as prefera sa il cumpar deoarece mi se pare extrem de laborios de executat; am inteles bine ca aluatul il intinzi cu mainile fara facalet? … si il aduci la grosimea aceasta de foaie de hartie doar cu mana? pentru un incepator ar dura f mult timp. nu ca n-ar merita, astea sunt adevaraciunile

  3. a zis

    Ooooh, m-ai „lovit” in punctul sensibil, Laura draga! :))) Daca e branza implicata, m-ai cucerit pe vecie. Si placintele astea arata minunat si cred ca ar fi minunate cu o cana de lapte batut. Ultima oara am facut placinte cu branza sarata cu un aluat cu maia, o nebunie! Multumim mult de reteta! <3

    O zi minunata!
    Mariana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *