Pogacele cu jumari

25 octombrie, 2010

Autor: Laura Laurentiu

Pogacele cu jumari, bune si fragede de se topesc in gura!

Parcă v-am spus deja ca am taiat porcu’, nu? Ei da, v-am spus, cand i-am transformat cotletu’ in friptura! Pe langa alte retete de preparate din carne de porc, la noi in Banat si in toata Transilvania, traditia impune ca la scurta vreme dupa tăierea porcului, găzdărita să facă din jumările proaspete pogăcele cu jumări.

Doar n-o sa ma abat tocmai eu de la traditii, nu? Anul asta, de topitul jumarilor s-a ocupat varu’ Miodrag (Ghida, svaka ti čast , baš si majstor!) si le-a facut minunate, bine scurse de grasime, rumenite atat cat trebuie, crocante fara a fi tari, ce mai, perfecte! Am profitat de aceasta splendida prestatie pentru a preparara, deci, reteta mea de pogacele cu jumari:

pogacele cu jumari

Ingrediente Pogacele Cu Jumari:

  • 550 de grame de faina 000
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 2 linguri de untura de porc (rece, nu topita)
  • 200 ml. de lapte caldut (+/-)
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 200 de grame de jumari (merg si 250 de grame, dar pe restul le-am mancat, ca tare bune erau :P)
  • sare si piper dupa gust1 ou batut
  • putin chimen

Preparare Pogacele Cu Jumari:

Intai de toate, sa ma laud cu frumuseţe de jumări:

pogacele cu jumari 1
Jumarile se macina iar pasta obtinuta se amesteca cu sare si piper dupa gust.
Intr-o cana, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, se adauga 2 linguri de faina si putin lapte caldut si se asteapta sa faca basici (se pune intr-un loc caldut).
Intr-un castron, faina se freaca cu untura si sarea pana capata un aspect nisipos. Se face un loc la mijloc in care se toarna drojdia dospita si se adauga putin cate putin laptele caldut in care s-a batut oul intreg, framantand pana la obtinerea unui aluat neted, ceva mai consistent decat aluatul de cozonac.
pogacele cu jumari 2

Se acopera aluatul si se lasa sa dospeasca la temperatura bucatariei pana cand isi dubleaza volumul, apoi se rastoarna pe planul de lucru un cu o pelicula fina de ulei.

pogacele cu jumari 3
Aluatul se intinde, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 8 mm.
Aveti la dispozitie doua alternative de lucru: fie impartiti pasta de jumari in 3, ungand aluatul cu cate o treime la fiecare impachetare, ori faceti ca mine si puneti de la inceput toata pasta de jumari pe aluat. Rezultatul va fi acelasi, oricare cale alegeti sa o urmati.

Se unge aluatul cu pasta de jumari:

pogacele cu jumari 4
Pornind din cele doua laturi mai scurte ale dreptunghiului, se aduc marginile aluatului catre mijloc pana se intalnesc, apoi se pliaza in doua, pe linia de imbinare:
pogacele cu jumari 5
Dreptunghiul lung si ingust obtinut se indoaie in doua de la jumatate (pe latura lunga) dupa cum am descris si la procedeul de impachetare de la Haios, apoi se infoliaza si se da la frigider.
Dupa 20-30 de minute, aluatul se intinde din nou, si se pliaza pe latura cea mai lunga, de data aceasta doar in 3:
pogacele cu jumari 6
Se da din nou la frigider si dupa acest  timp de asteptare se mai impacheteaza o data, identic, in 3. Se lasa la frigider inca 30 de minute, apoi se presara planul de lucru cu putina faina, se intinde aluatul intr-o foaie de 5-7 mm si se decupeaza cu un pahar (sau ce forma se doreste) pogacelele:
pogacele cu jumari 7
Eu am adunat resturile de aluat rezultate de la decupare intr-o gramajoara, le-am intins din nou cu sucitorul si am decupat niste saleuri delicioase, chiar daca nu la fel de aspectuoase ca si pogacelele.
Pogacelele se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt (de fapt, mi-au rezultat doua tavi) si se lasa la temperatura bucatariei pana cresc frumusel:
pogacele cu jumari 8
Se unge pe deasupra cu ou batut – atentie, sa nu ungeti si marginile ca vor creste mai putin sau asimetric la cuptor – si se presara cu chimen.
pogacele cu jumari 9
Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade pana se rumenesc frumos (vreo 15-20 de  minute).
pogacele cu jumari 10
Sunt fragede de se topesc in gura, foietate, aromate si picante. Merg de minune la un pahar de vin rosu, dar si fara el:
pogacele cu jumari 11
Print Friendly

Lasa un comentariu

26 Comentarii la "Pogacele cu jumari"


Vizitator
Ana
4 septembrie, 2013

Azi am asteptat minute bune pe langa cuptorul unei brutarii unguresti sa iasa asa numitele „pogy”, in varianta cu branza. Gustoase, dar nici pe departe asa frumoase ca ale tale, Laura! Am venit acasa pornita sa gasesc reteta originala si sa nu mai stau la mana lor, asa ca prima oprire a fost pe site-ul tau. Am gatit cu succes multe din retetele tale, am sa o incerc si pe asta, dar as vrea sa inlocuiesc pasta de jumari cu pasta de branza. Ma gandesc la un amestec de unt, cascaval si branza sarata, care crezi ca sunt proportiile ideale, sa iasa la fel de fragede ca ale tale? Iti multumesc si te felicit pentru tot ce faci!

Vizitator
Radu
7 ianuarie, 2013

Am facut reteta, au iesit bune, iar ca aspect sunt exact ca acelea din poza, multumim frumos. Nu stiu, poate ma inseala memoria, am mancat mai demult, in urma cu vreo 15 ani, facute de un domn (ungur din Ardeal) si mi s-a parut ca seamana mai degraba cu un foietaj, in timp ce la acestea coca seamana mai mult cu cea de paine. oricum, mi-au placut mult!

Vizitator
Zorina
21 decembrie, 2012

eu in loc de untura pun ulei, 50 ml. sunt delicioase

Vizitator
iulian
19 decembrie, 2012

aluatul cade de regula cand ai adaugat prea multa drojdie,

Vizitator
Benyo_ramona
23 mai, 2012

ffff gustoase…tinand cont ca am facut pt prima oara dupa reteta ta….au f extraordinare  super perfecta reteta! bravoooo!

Vizitator
lauralaurentiu
23 mai, 2012

Ma bucur mult, Ramona, sa-ti fie de bine :). Sigur ca reteta e perfecta, dar numai pentru cineva care ii acorda atentie cuvenita si e si indemanatic. :)