Saratele

Autor:

Sărățele românești, cu cașcaval sau telemea, cu chimion sau cu mac, perfecte cu o țuică bună, cu vin, cu bere sau…ca atare. In ultimii ani, acest aperitiv pe cât de simplu și de ieftin, pe atât de gustos, a cam pierdut teren în fața saleurilor din aluat foietaj cumpărat, mult mai rapide și mai ușor de făcut, dar nici pe departe atât de gustoase ca și sărățeaua națională. Unde mai pui că sărățelele noastre au cam 40% grăsimi față de foietajul cumpărat, care are un raport de 1:1 între făină și grăsimea folosită. In plus, sărățelele noaste au o consistență perfectă, crocante fără a fi tari, ușor sfărâmicioase când le muști, gustoase… au un singur defect, sunt exact ca semințele, când iei una, cu greu te mai poți opri! Nu știu cum de am omis să public până acum rețeta de sărățele, dar in urma cererilor unor cititori, am hotărât să indrept greșeala făcută. Iată-le:

saratele, reteta de saratele

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Sărățele:

  • 400 de grame de faina
  •  250 de grame de unt sau 180 de grame de untura sau 100 de grame de unt si 100 de grame de untura
  • 150-200 de grame de iaurt (in functie de calitatile fainii, poate sa fie necesar mai mult sau mai putin)
  • 25 de grame de drojdie
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de chimion macinat

in plus:

  • 1 ou pentru uns saratelele pe deasupra
  • faina pentru presarat planul de lucru
  • cascaval ras, telemea mai uscata rasa sau chimion pentru presarat pe deasupra

Preparare:

Saratelele se fac atat de usor si rapid, incat efortul de a merge pana la magazin dupa un aluat de cumparat este mult mai mare. Dupa cum ati observat, la grasimea incorporata in aluat am dat 3 variante: cu unt sunt bune, fine si gustoase, daca folositi untura vor fi foarte fragede, iar ultima varianta, pe care am folosit-o si eu, dupa parerea mea e cea mai buna, vor avea atat un gust usor lactat de la unt, cat si un plus de fragezime de la untura.

Se cantareste faina intr-un castron incapator si se adauga grasimea rece (unt sau/si untura, repet, eu am folosit 100 gr. unt + 100 gr. untura) taiata in bucati (poza 1). Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza (poza 2). Grasimea se incorporeaza rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult, doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase, apoi se adauga sarea si chimionul macinat (poza 3). Se adauga drojdia lichefiata si iaurtul, la inceput 150 de grame (poza 4), daca va mai fi nevoie se va mai adauga in timpul framantarii. Se framanta foarte rapid, doar 3-4 minute, cat sa se omogenizeze totul; textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare, in orice caz mai densa decat a unui aluat de paine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la inceput, daca mai e nevoie, se mai adauga cate 1/2 de lingura (poza 5).  Aluatul neted se modeleaza intr-o bila (poza 6) care se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei timp de 20 de minute.

preparare aluat saratele

Dupa trecerea timpului de odihna, se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime (eu am impartit aluatul in 2 si am facut atat cu cascaval, cat si cu chimion). Se decupeaza saratele late de 1,5 cm. si lungi… dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, in lipsa, un cutit infainat mereu.

saratele, preparare saratele

Oul se bate cu furculita si se ung bine saratelele pe suprafata, se presara apoi cu ce doreste fiecare.

saratele chimen

Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt cu o mica distanta intre ele (nu vor creste mult la copt, in niciun caz nu se vor lati, dar e bine sa nu fie lipite intre ele pentru ca nu vor mai fi la fel de crocante). Rezulta 2 tavi.

saratele, preparare saratele 2

Se dau la copt cele 2 tavi pe rand, in cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este 15-20 minute la o sarja, trebuie sa fie rumene, fara a le arde.

saratele in tava, reteta saratele

Se lasa sa se raceasca si se degusta dupa plac, atentie doar la apetit! Saratele rezista vreme indelungata intr-o cutie de caston, asezata la loc racoros. Doar sa apuce vremurile alea… O sectiune:

saratele, reteta saratele fragede

Print Friendly

Lasa un comentariu

99 Comentarii la "Saratele"


Vizitator
Dia
10 ianuarie, 2014

foarte bune mi-au iesit ! mersi mult :)

Vizitator
lauralaurentiu
10 ianuarie, 2014

Ma bucur mult, Dia, te mai astept si sa iti fie de bine!

Vizitator
Teo
26 noiembrie, 2013

Laura, vreau sa te intreb daca pot face aluatul si apoi sa il tin in frigider cateva ore. As vrea sa fac aluatul, dar as vrea sa fac saratele mai tarziu. Ce am sfatuiesti?
Multumesc

Vizitator
lauralaurentiu
26 noiembrie, 2013

E foarte bine daca tii aluatul la frigider. Succes si te astept cu vesti bune!

Vizitator
mirela
15 mai, 2013

Buma ziua, ma scuzati ca va intreb, dar pot folosi si drojdie uscata? si o mai frec cu zaharul daca este uscata?

Vizitator
lauralaurentiu
16 mai, 2013

Poti folosi drojdie uscata, sigur ca da. Nu mai trebuie sa o freci cu zaharul.

Vizitator
Vali
21 martie, 2013

foarte bune mi-au iesit! sarutmana ca ati impartasit reteta! sanatate va doresc! si…multumesc si cititoarelor ale caror comentarii m-au incurajat sa o incerc si eu. va imbratisez pe toate!

Vizitator
lauralaurentiu
24 martie, 2013

Ma bucur mult, sa va fie de bine!

Vizitator
Ramona
16 februarie, 2013

Foarte bune, multumesc pt reteta!!

Vizitator
lauralaurentiu
18 februarie, 2013

Ma bucur, sa va fie de bine!