Saratele

Autor:

Sărățele românești, cu cașcaval sau telemea, cu chimen sau cu mac, perfecte cu o țuică bună, cu vin, cu bere sau…ca atare. In ultimii ani, acest aperitiv pe cât de simplu și de ieftin, pe atât de gustos, a cam pierdut teren în fața saleurilor din aluat foietaj cumpărat, mult mai rapide și mai ușor de făcut, dar nici pe departe atât de gustoase ca și sărățeaua națională. Unde mai pui că sărățelele noastre au cam 40% grăsimi față de foietajul cumpărat, care are un raport de 1:1 între făină și grăsimea folosită. In plus, sărățelele noaste au o consistență perfectă, crocante fără a fi tari, ușor sfărâmicioase când le muști, gustoase… au un singur defect, sunt exact ca semințele, când iei una, cu greu te mai poți opri! Nu știu cum de am omis să public până acum rețeta de sărățele, dar in urma cererilor unor cititori, am hotărât să indrept greșeala făcută. Iată-le:

saratele, reteta de saratele

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Sărățele:

  • 400 de grame de faina
  •  250 de grame de unt sau 180 de grame de untura sau 100 de grame de unt si 100 de grame de untura
  • 150-200 de grame de iaurt (in functie de calitatile fainii, poate sa fie necesar mai mult sau mai putin)
  • 25 de grame de drojdie
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de chimen macinat

in plus:

  • 1 ou pentru uns saratelele pe deasupra
  • faina pentru presarat planul de lucru
  • cascaval ras, telemea mai uscata rasa sau chimenn pentru presarat pe deasupra

Preparare Sărățele:

Saratelele se fac atat de usor si rapid, incat efortul de a merge pana la magazin dupa un aluat de cumparat este mult mai mare. Dupa cum ati observat, la grasimea incorporata in aluat am dat 3 variante: cu unt sunt bune, fine si gustoase, daca folositi untura vor fi foarte fragede, iar ultima varianta, pe care am folosit-o si eu, dupa parerea mea e cea mai buna, vor avea atat un gust usor lactat de la unt, cat si un plus de fragezime de la untura.

Se cantareste faina intr-un castron incapator si se adauga grasimea rece (unt sau/si untura, repet, eu am folosit 100 gr. unt + 100 gr. untura) taiata in bucati (poza 1). Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza (poza 2). Grasimea se incorporeaza rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult, doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase, apoi se adauga sarea si chimenul macinat (poza 3). Se adauga drojdia lichefiata si iaurtul, la inceput 150 de grame (poza 4), daca va mai fi nevoie se va mai adauga in timpul framantarii. Se framanta foarte rapid, doar 3-4 minute, cat sa se omogenizeze totul; textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare, in orice caz mai densa decat a unui aluat de paine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la inceput, daca mai e nevoie, se mai adauga cate 1/2 de lingura (poza 5).  Aluatul neted se modeleaza intr-o bila (poza 6) care se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei timp de 20 de minute.

preparare aluat saratele

Dupa trecerea timpului de odihna, se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime (eu am impartit aluatul in 2 si am facut atat cu cascaval, cat si cu chimen). Se decupeaza saratele late de 1,5 cm. si lungi… dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, in lipsa, un cutit infainat mereu.

saratele, preparare saratele

Oul se bate cu furculita si se ung bine saratelele pe suprafata, se presara apoi cu ce doreste fiecare.

saratele chimen

Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt cu o mica distanta intre ele (nu vor creste mult la copt, in niciun caz nu se vor lati, dar e bine sa nu fie lipite intre ele pentru ca nu vor mai fi la fel de crocante). Rezulta 2 tavi.

saratele, preparare saratele 2

Se dau la copt cele 2 tavi pe rand, in cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este 15-20 minute la o sarja, trebuie sa fie rumene, fara a le arde.

saratele in tava, reteta saratele

Se lasa sa se raceasca si se degusta dupa plac, atentie doar la apetit! Saratele rezista vreme indelungata intr-o cutie de caston, asezata la loc racoros. Doar sa apuce vremurile alea… O sectiune:

saratele, reteta saratele fragede

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Covrigi cu branza si cascavalCovrigi cu branza si cascaval Tradiționali și foarte savuroși, covrigii sunt printre cele mai îndrăgite gustări sau aperitive românești, […]
  • cornuri aluat cu iaurtCornuri din aluat cu iaurt, dospit la rece Am reteta acestui aluat pentru cornuri de la sora mea, care la randul ei a gasit-o intr-o revista de pe la […]
  • Placinta cu carne de puiPlacinta cu carne de pui In pragul unei noi saptamani pe care v-o doresc spornica si placuta, vin in fata domniilor voastre cu o noua […]
  • crenvursti in aluatCrenvursti in aluat Crenvursi in aluat. Nici nu-mi vine sa cred ca nu m-am invrednicit inca sa public reteta de crenvursti in […]
  • cornuri+de+brutar+cu+sareCornuri de brutar Buna ziua, dragi privitori ( si mari mancatori ) , transmitem in direct de la Ghiroda, ultimele evenimente […]
  • soviacitze 032Soviacițe sau colãșei bãnãțeni Soviacite, saviecite, colesei... unul si acelasi lucru Etimologic vorbind, termenul "soviacița" (sau […]
  • cornuri fineCornuri fine N-am mai facut demult cornuri, sau mai degraba demultisor nu v-am propus o reteta de cornuri, familia mea […]
  • pute cu mac, reteta desert aluat cu macPuțe cu mac Rog obrazele subțiri, domnițele si domnișoarele sfioase precum și cucoanele prea-cuvioase să mă ierte, căci […]
  • croissante+si+pateuri+rapide+din+aluat+foetat+024+copyCroissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid Un croissant sau un pateu dulce sau sarat ne pica tuturor bine la micul dejun. Aluatul clasic pentru […]
  • supa de chimenSupa de chimen Supa de chimen, numita si "gulasul saracului", e inca una din amintirile placute ale copilariei mele. E o […]

Comentarii

  1. Eu a zis

    Pentru cei care au redactat reteta (nu au pus’o in practica niciodata cu siguranta) poate ar trebui sa stiti ca chimionul este foarte diferit de chimen(cel folosit pt saratele astea )in NICI UN CAZ CHIMION!!!este o FOARTE FOARTE mare diferenta intre cele doua condimente !!!

  2. Teo a zis

    Laura, vreau sa te intreb daca pot face aluatul si apoi sa il tin in frigider cateva ore. As vrea sa fac aluatul, dar as vrea sa fac saratele mai tarziu. Ce am sfatuiesti?
    Multumesc

  3. mirela a zis

    Buma ziua, ma scuzati ca va intreb, dar pot folosi si drojdie uscata? si o mai frec cu zaharul daca este uscata?

  4. Vali a zis

    foarte bune mi-au iesit! sarutmana ca ati impartasit reteta! sanatate va doresc! si…multumesc si cititoarelor ale caror comentarii m-au incurajat sa o incerc si eu. va imbratisez pe toate!

  5. Ony Sutia a zis

    Ce faci cand ti se anunta musafiri intr-o zi de duminica cand toate magazinele sunt inchise ( aici unde locuiesc eu) si nu ai mare lucru in casa? Improvizezi :)
    Pentru ca nu aveam drojdie in casa, ce puteam face? am pus praf de copt :))) iar in loc de iaurt am pus smantana. Si pentru ca eram foarte presata de timp, branza si chimenul le-am pus in aluat, iar bastonasele le-am facut in mana, rasucite :)) la cat de grabita eram nu era timp de intins aluatul si de facut forme :p
    Vreau sa iti spun ca au iesit niste saratele atat de delicioase,pufoase si fine la gust, incat intr-o ora mi s-au terminat 3 tavi ( atatea mi-au iesit).Laudele curgeau cu fiecare imbucatura luata de toti, incat am zis ca trebuie neaparat sa iti scriu sa iti multumesc inca o data ca retele tale ma scot mereu din incurcatura, asta e drept cu mici modificari din lipsa de ce era nevoie initial.
    te pup

  6. X33 a zis

    Am avut o pofta nebuna de asa ceva, asa ca m-am pus pe treaba. Au iesit frumoase, dar nu chiar asa de gustoase:

    1- se simte gustul de drojdie, deci cred ca trebuia specificat ce tip de drojdie s-a folosit in reteta. Eu am folosit la plic si conform retetei 25g= 3x plicuri a cite 8g. Mult prea multa, asa ca pe viitor voi folosi doar un plic sau poate chiar deloc.

    2- nu stiu de ce dar chimenul da o aroma foarte puternica desi am folosit extrem de putin. Poate o fi asta un soi extraterestru…:) Renunt la el data viitoare, doar daca nu cumva conform traditiei romanesti de a numi albul negru si negrul gri, ar fi vorba despre chimion:)

    Mai experimentez, poate va iesi ceva pina la urma..

    • Oana a zis

      Poate greșesc, dar de obicei înainte sa schimbi ceva la o rețetă, te interesezi. In cazul de față, gramul de drojdie uscata nu va echivala in veci cu gramul de drojdie proaspătă. Pliculeț de 7gr=pachețel de 25 gr drojdie proaspătă. Internetul pentru începători ;)

    • lauralaurentiu a zis

      Anca, se poate, dar e un aport de grasime in plus si absolut inutil. Adica nu ies cu nimic mai bune daca pui smantana in loc de iaurt.

  7. Iulia a zis

    Buna ziua d-na Laura. Va multumesc ptr retelele delicioase care le impartiti cu noi cei care nu prea le avem cu bucataria :). Mi-au iesit niste saratele ce se topesc in gura yum yum . Am incercat si langosi cu branza nu au durat 30 min pe farfurie ca au si disparut toti iar placinta de branza cu aluat de foietaj nu mai zis nimic,o mare bunatate,am profitat de reteta de aluat si am facut si un cremes delicios.Urmatoare reteta:eclerul ,sa sper ca imi iasa si desigur pe viitor voi incerca din ce in ce mai multe retete.

  8. gabyta a zis

    Domna Laura,atat m-am tot invartit pe langa saratelele astea de cate ori citeam vreo reteta sau intram sa fac vreuna(ca am incercat destule de aici si toate cu succes :**) si uite ca ma luam cu altele si iar scapau,, :) .De data asta am un gand mare: pe sambata vreau sa le fac ptr o nunta ,,credeti ca pot s ama apuc pe miercuri ,joi de ele ? se pastreaza bine cateva zile cred eu datorita unturii…si daca da cum sa le pastrez,in cutii de carton dar si cu folie de plastic sau doar intre coli de hartii?
    Va multumesc anticipat , o zi buna .

    • lauralaurentiu a zis

      Fara nicio problema poti sa le faci de joi pentru sambata, vor fi inca si mai fragede. Se vor pastra foarte bine, poti sa le pui pur si simplu in cutii de carton sau in pungi de hartie. Spor la treaba si te astept cu impresii!

      2012/8/26 Disqus

  9. Emilia a zis

    Doamna Laura,
    Va multumesc din suflet pentru retetele postate , am o mica problema : in tara in care mă aflu nu găsesc drojdie proaspata. Ati putea fi draguta sa-mi spuneti câtă cantitate de drojdie granulata se pune la aceasta reteta.
    Cu respect,
    Emilia

  10. Raluca a zis

    am si eu o mica intrebare. vreau sa incerc neaparat reteta aceasta de saratele, dar nu am gasit chimion…pot sa nu=l mai adaug ?

      • Raluca a zis

         pai si nush chimen pot sa adaug in lipsa chimionului sau nush altceva care gasesc.. deci chiar nu am gasit,,,,app super retete , am incercat cateva si au iesit de te lingi pe degete de bune ce erau :d

    • lauralaurentiu a zis

       Violeta, nu stiu ce sa zic, hai ca untul sau ntura se inlocuiesc cu margarina, dar iaurtul? S-ar putea inlocui si el cu lapte de soia si eventual sa se adauge 1-2 linguri de zeama de lamaie, pentru aciditate. Merita incercat, sunt chiar curioasa cum ar iesi. :)

  11. Dumitrascuemilia a zis

    Multumesc tare mult pentru reteta,le-am facut si eu ieri si au iesit foartebune.Te apreciez pentru tot ceea ce faci .PUPICI……….Voi mai incerca si alte retete ,cred ca urmeaza fursecurile fine cu nuci

  12. Luiza Crava a zis

    Delicioase! de cand ti -am descoperit reteta nu ma pot opri nici din facut nici din mancat :)).Imi amintesc de copilarie si de cele facute de mama mea  Multumesc!

  13. Veliu Mihaela a zis

    buna . ma interesat reteta ta si acum sunt in bucatarie astept sa odihneasca ! abea astept sa le gust arata minunat :) multumim ca impartasesti cu noi retetele tale:*:*

  14. Iulia a zis

     Multumesc Laura pentru indicatii, le-am facut si eu sambata, au iesit super delicioase si au fost apreciate de toata lumea … prin urmare data viitoare trebuie sa fac portie dubla :).

  15. Nicoleta a zis

    EU AVEAM O RETETA DE LA MAMA IN CARE PUNEAM BRANZA SI IESEAU FOARTE BUNE, DAR SI RETETA DVS ESTE SUPERBA AM INCERCAT O DE MAI MULTE ORI SI PARCA NU NE SATURAM, MAI ALES CA AM O FETITA MICA DE 8 LUNI CARE ACUM AR MANCA ORICE
    MULTUMESC PENTRU RETETA SI ASTEPTAM ALTE PRODUSE USOARE DE PATISERIE

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult de tot, sa va fie de bine si voua si celei mici :). Eu am o reteta cu branza in aluat, dar o folosesc mai ales atunci cand fac covrigei.

    • NIKOL a zis

      DRAGA LAURA,TE FELICIT PT RETETA TA ATIT DE GUSTOASA…NUMAI CA EU AM FACUT ALUATUL SI L-AM AMESTECAT CU BRINZA ,A IESIT SUPER GUSTOS,INCERCATI SI VOI E F.BUN,SUCCES!!!

    • NIKOL a zis

      DRAGA LAURA,TE FELICIT PT RETETA TA ATIT DE GUSTOASA…NUMAI CA EU AM FACUT ALUATUL SI L-AM AMESTECAT CU BRINZA ,A IESIT SUPER GUSTOS,INCERCATI SI VOI E F.BUN,SUCCES!!!

  16. Iulia a zis

    Buna Laura si felicitari pentru retele minunate cu care ne faci pofta. Eu sunt o „junioare” in bucatarie si vreau sa incerc si eu aceste saratele dar am o intrebare: cand ai frecat drojdia cu zaharul ai adaugat si apa? pentru ca eu stiu de la mama ca la aluaturi drojdia se pune la dospit in putin lapte caldut

    • lauralaurentiu a zis

      Nu, Iulia, am frecat drojdia proaspata cu zaharul pana a devenit lichida (se lichefiaza cand da de zahar) si am adaugat acest lichid peste restul ingredientelor. In acest aluat nu se pune lapte si nici apa, se framanta cu iaurt. Nici nu trebuie sa fie prea dospit, nu urmarim sa fie pufoase saratelele :). In general, ceea ce ai invatat de la mama se aplica cu succes, acesta e doar un caz particular.

      2012/5/17 Disqus

      • lauralaurentiu a zis

        Aceasta reteta este cu drojdie. Nu contest ca nu vor fi fiind altele, fara drojdie, bune si acelea. Eu prefer intotdeauna sa folosesc drojdia, care e o materie vie, decat praful de copt care e un produs chimic.

      • lauralaurentiu a zis

        Se poate, numai ca nu are rost. Punand smantana in loc de iaurt nu vei face decat sa cresti aportul de grasime din aluat, care deja este destul de gras. Nu vei obtine nimic mai bun, nici textura, nici gust.

  17. ioannaa a zis

    :))) si eu o sa le fac, desi orice mananc cu untura ma face sa ma simt ft rau :(( da din cand in cand ma risc :p. Din nou vesnica problema: aici nu gasesc chimeon :( ce zici, Laura, i bai daca nu pun ? T pup . Ioannaa

    • lauralaurentiu a zis

      Daca nu scrie nimic de oua, inseamna ca nu se pun :). Ai nevoie de ou doar ca sa le ungi pe deasupra.

  18. Herculea Raluca Anamaria a zis

    le-am facut…nu au „rezistat” decat cateva ore….cele mia fragede,cea mai buna reteta de saleuri….asta e a3-a reteta pe care o incerc de pe acest blog si sunt f mandra ca mi-au reusit toate….urmatoarea e „briose flori de cires”…pacat ca nu am un aparat foto…

  19. Diana a zis

    Le-am facut si eu azi!!Au iesit excelente!!De mult cautam aceasta reteta insa nu am gasit decat retete cu branza in aluat sau fara drojdie…am incercat retete din alea dar nu m-au incantat!!Insa astea facute dupa reteta dvs sunt exact ce vroiam si ce mancam in copilarie acasa la bunica mea!!Multumesc pt reteta si pt ca am redescoperit gustul copilariei:)

      • lauralaurentiu a zis

        Sa va fie de bine :). Stiu si eu ca dau dependenta, de aia ma si feresc sa le fac prea des :).

  20. Ildi a zis

    laura in sfarsit o reteta pe placul meu, ma refer de saratele.
    am o nelamurire, la inceput scrie ca din ingredientele prezentate rezulta 12 portii, dar dupa ca sunt 2 tavi…nu inteleg cum vine asta…
    intrebarea mea : din ingredintele prezentate cam cate saratele ies?

    • lauralaurentiu a zis

      Ildi draga, nu am numarat saratelele. Cand am scris 12 portii, m-am gandit ca sunt suficiente ca sa le asezi, ca aperitiv, pe o masa de 12 persoane, care sa le guste inaintea felurilor principale, nu sa se sature cu saratele. :)) Cam 7-800 de grame rezulta.

  21. Doina a zis

    Flicitari laura ! E o reteta foarte buna si foarte usoara pe care o fac si eu.  Saratelele se topesc in gura, au un gust si o textura rafinata. Merita sa le incercati si o sa vedeti ca are Laura dreptate, nu te cam poti lasa de ele.

  22. Cristina Demidov a zis

    Perfecte!!!!!!!!! Exact pe gustul meu si sigur si al sotului care nu este inca acasa. A doua tava este in cuptor. Pacat ca nu gasesc untura sau osanza unde locuim si treb sa ma multumesc doar cu uitatul la multe din retele pe care le-am memorat :(

  23. Cornelia a zis

    Arata grozav de bine !
    Asi dori sa te intreb Laura, daca nu am untura pot folosi numai unt? Aici la noi nu vad untura in supermarket-uri.
    Abia astept sa le incerc!
    Multumesc si eu ca toti ceilalti pentru reteta si astept in continuare si alte noutati delicioase de la tine. Spor la treaba si toate cele bune :)

    • Simona L a zis

      Depinde unde locuiesti…. de exemplu in Ontario( Canada) gasesti untura
      la supermagazin sub numele de Tenderflake.

      • lauralaurentiu a zis

        Cornelia, se poate si numai cu unt, unmele fete le-au facut asa sau cu margarina. Ies foarte bine oricum. Consistenta e usor mai placuta daca folosesti si untura, dar, fara grija, si cu unt vor fi foarte bune.

  24. Tamarahorvath a zis

    dumnezeule mare!nu ma mai pot opri de facut fursecurile fragede cu nuca (tot reteta ta )si acum vii cu saratelele astea ;chiar nu rezist le voi executa maine;apropo:fursecurile sunt grozave,deja toate prietenele vecinele si rudele le fac.asa ca te pupam toti toti pt minunatele tale retete,te pupam si te iubim

  25. Camy a zis

    No , ce bine arata  chiar acum  ma pregatesc sa le prepar !!!Sunt usor de preparat dar ,cred ca sunt si tare gustoase!!!!! NU STIU CE O SA MA FAC CU DIETA!!!!!! Las dieta pe altadata? De data asta cred ca DA!!

  26. a zis

    Gata, le-am terminat! Nu arată chiar la fel de bine ca ale tale, dar cu siguranță sunt la fel de bune. Eu una nu mă pot opri din degustat, și văd că și fetiței mele care e foarte pretențioasă îi plac. Mulțumim de rețetă! 

    • lauralaurentiu a zis

       Bravo, Cristina draga, ce operativa ai fost :))! Nu pui si o poza? Ma indoiesc ca nu arata bine, de ce nu ar arata? Ma bucur mult ca va plac si tie si fetitei, sa va fie debine!

      • a zis

        Faza e că eu n-am reușit să întind aluatul într-o pătură chiar triunghiulară, motiv din care au dimensiuni și forme diferite, dar asta contează prea puțin :)

      • lauralaurentiu a zis

         Ce faineee-s! Mie mi se par chiar foarte aspectuoase iar d ebune stiu sigur ca sunt. ;) Sa va fie de bine!

    • lauralaurentiu a zis

       Multumesc ca mi-ai atras atentia, Cristina, am omis sa scriu de drojdie, am editat acum. Se adauga deodata cu iaurtul.

    • lauralaurentiu a zis

      Se fac foarte usor, Cristina. Mie cel mai greu mi se pare sa le asez in tava :))))! Nu greu, dar ceva mai migalos, trebuie apucate cu varful degetelor de unul dintre capetele inguste si trasferate rapid la locul lor. Spor :).

      • a zis

        Mersi, Laura! Sunt convinsă că îmi vor ieși fiindcă am mai probat câteva dintre rețetele tale și niciodată n-am avut probleme. Felicitări pentru blog. Din punctul meu de vedere e cel mai bun blog culinar de la noi. Deja am o listă lungă de rețete pe care vreau să le încerc, dar astăzi mă rezum la sărățele :).

      • Anita a zis

        sunt atat de bucuroasa ca am descoperit acest blog….mii de felicitari! am notat deja cateva retete, iar azi am si facut Checul si a iesit delicios! abia astept maine sa fac alte retete….sunt tentante si usor de preparat!!!! bravooooo

      • Anita a zis

        sunt atata de bucuroasa ca am descoperit acest blog!! mii de felicitari! am notat deja cateva retete inclusiv saratelele! Astazi am si preparat chec dupa reteta dumneavoastra….a iesit tare delicios!!! aveti retete tentante si usor de preparat!!! inca o data felicitari! (si mesajul de mai jos tot pt Dv era, dar am grasit eu, fiind noua pe aici)

  27. Oana Slovenszky a zis

    Ce bine le-ai descris! Arata minunat1 Voi face si eu; sunt innebunita dupa saratele!:) Multumim pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *