Saratele

24 aprilie, 2012 in categoria patiserie

Sărățele românești, cu cașcaval sau telemea, cu chimion sau cu mac, perfecte cu o țuică bună, cu vin, cu bere sau…ca atare. In ultimii ani, acest aperitiv pe cât de simplu și de ieftin, pe atât de gustos, a cam pierdut teren în fața saleurilor din aluat foietaj cumpărat, mult mai rapide și mai ușor de făcut, dar nici pe departe atât de gustoase ca și sărățeaua națională. Unde mai pui că sărățelele noastre au cam 40% grăsimi față de foietajul cumpărat, care are un raport de 1:1 între făină și grăsimea folosită. In plus, sărățelele noaste au o consistență perfectă, crocante fără a fi tari, ușor sfărâmicioase când le muști, gustoase… au un singur defect, sunt exact ca semințele, când iei una, cu greu te mai poți opri! Nu știu cum de am omis să public până acum rețeta de sărățele, dar in urma cererilor unor cititori, am hotărât să indrept greșeala făcută. Iată-le:

saratele, reteta de saratele

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Sărățele:

  • 400 de grame de faina
  •  250 de grame de unt sau 180 de grame de untura sau 100 de grame de unt si 100 de grame de untura
  • 150-200 de grame de iaurt (in functie de calitatile fainii, poate sa fie necesar mai mult sau mai putin)
  • 25 de grame de drojdie
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de chimion macinat

in plus:

  • 1 ou pentru uns saratelele pe deasupra
  • faina pentru presarat planul de lucru
  • cascaval ras, telemea mai uscata rasa sau chimion pentru presarat pe deasupra

Preparare:

Saratelele se fac atat de usor si rapid, incat efortul de a merge pana la magazin dupa un aluat de cumparat este mult mai mare. Dupa cum ati observat, la grasimea incorporata in aluat am dat 3 variante: cu unt sunt bune, fine si gustoase, daca folositi untura vor fi foarte fragede, iar ultima varianta, pe care am folosit-o si eu, dupa parerea mea e cea mai buna, vor avea atat un gust usor lactat de la unt, cat si un plus de fragezime de la untura.

Se cantareste faina intr-un castron incapator si se adauga grasimea rece (unt sau/si untura, repet, eu am folosit 100 gr. unt + 100 gr. untura) taiata in bucati (poza 1). Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza (poza 2). Grasimea se incorporeaza rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult, doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase, apoi se adauga sarea si chimionul macinat (poza 3). Se adauga drojdia lichefiata si iaurtul, la inceput 150 de grame (poza 4), daca va mai fi nevoie se va mai adauga in timpul framantarii. Se framanta foarte rapid, doar 3-4 minute, cat sa se omogenizeze totul; textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare, in orice caz mai densa decat a unui aluat de paine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la inceput, daca mai e nevoie, se mai adauga cate 1/2 de lingura (poza 5).  Aluatul neted se modeleaza intr-o bila (poza 6) care se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei timp de 20 de minute.

preparare aluat saratele

Dupa trecerea timpului de odihna, se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime (eu am impartit aluatul in 2 si am facut atat cu cascaval, cat si cu chimion). Se decupeaza saratele late de 1,5 cm. si lungi… dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, in lipsa, un cutit infainat mereu.

saratele, preparare saratele

Oul se bate cu furculita si se ung bine saratelele pe suprafata, se presara apoi cu ce doreste fiecare.

saratele chimen

Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt cu o mica distanta intre ele (nu vor creste mult la copt, in niciun caz nu se vor lati, dar e bine sa nu fie lipite intre ele pentru ca nu vor mai fi la fel de crocante). Rezulta 2 tavi.

saratele, preparare saratele 2

Se dau la copt cele 2 tavi pe rand, in cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este 15-20 minute la o sarja, trebuie sa fie rumene, fara a le arde.

saratele in tava, reteta saratele

Se lasa sa se raceasca si se degusta dupa plac, atentie doar la apetit! Saratele rezista vreme indelungata intr-o cutie de caston, asezata la loc racoros. Doar sa apuce vremurile alea… O sectiune:

saratele, reteta saratele fragede

4.5 based on 130 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Oana Slovenszky

    Ce bine le-ai descris! Arata minunat1 Voi face si eu; sunt innebunita dupa saratele!:) Multumim pentru reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu multa placere, Oana. Si mie imi plac… necazu-i ca-mi plac cam prea tare ;)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Aariadna_75

        Acelasi necaz il am si eu.Le-am facut de dimineata la prima ora(nu era 7) ;si deja cer altele

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.mamebune.ro/ Cristina

    Eu chiar astăzi am să probez rețeta :). Deja îmi lasă gura apă.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Se fac foarte usor, Cristina. Mie cel mai greu mi se pare sa le asez in tava :))))! Nu greu, dar ceva mai migalos, trebuie apucate cu varful degetelor de unul dintre capetele inguste si trasferate rapid la locul lor. Spor :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://www.mamebune.ro/ Cristina

        Mersi, Laura! Sunt convinsă că îmi vor ieși fiindcă am mai probat câteva dintre rețetele tale și niciodată n-am avut probleme. Felicitări pentru blog. Din punctul meu de vedere e cel mai bun blog culinar de la noi. Deja am o listă lungă de rețete pe care vreau să le încerc, dar astăzi mă rezum la sărățele :).

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://www.kemell.k5.ro/ mell

        Eu le făceam cu brânză şi margarină. Aş încerca şi cu unt şi untură. Arată foarte bine.
        Mie aşa mi-au ieşit  
        http://kemell.k5.ro/incercari-culinare/am-reusit-sa-fac-saratele-in-casa/

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anita

          sunt atat de bucuroasa ca am descoperit acest blog….mii de felicitari! am notat deja cateva retete, iar azi am si facut Checul si a iesit delicios! abia astept maine sa fac alte retete….sunt tentante si usor de preparat!!!! bravooooo

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
      • Anita

        sunt atata de bucuroasa ca am descoperit acest blog!! mii de felicitari! am notat deja cateva retete inclusiv saratelele! Astazi am si preparat chec dupa reteta dumneavoastra….a iesit tare delicios!!! aveti retete tentante si usor de preparat!!! inca o data felicitari! (si mesajul de mai jos tot pt Dv era, dar am grasit eu, fiind noua pe aici)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://pulse.yahoo.com/_F2TNPIOPZCHRGKHRF5APCNKPHI Monik

    arata delicios … în weekend le încerc și eu :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.mamebune.ro/ Cristina

    Laura, drojdia când se adaugă? Mă gândesc că la început…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Multumesc ca mi-ai atras atentia, Cristina, am omis sa scriu de drojdie, am editat acum. Se adauga deodata cu iaurtul.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Antoaneta Sofian

    multumim pentru reteta, le asteptam cu nerabdare, acum avem ce sa rontaim. va pupam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.mamebune.ro/ Cristina

    Gata, le-am terminat! Nu arată chiar la fel de bine ca ale tale, dar cu siguranță sunt la fel de bune. Eu una nu mă pot opri din degustat, și văd că și fetiței mele care e foarte pretențioasă îi plac. Mulțumim de rețetă! 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Bravo, Cristina draga, ce operativa ai fost :))! Nu pui si o poza? Ma indoiesc ca nu arata bine, de ce nu ar arata? Ma bucur mult ca va plac si tie si fetitei, sa va fie debine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://www.mamebune.ro/ Cristina

        Faza e că eu n-am reușit să întind aluatul într-o pătură chiar triunghiulară, motiv din care au dimensiuni și forme diferite, dar asta contează prea puțin :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

           Ce faineee-s! Mie mi se par chiar foarte aspectuoase iar d ebune stiu sigur ca sunt. ;) Sa va fie de bine!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maraoravita

    perfecte ….am sa le fac …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Camy

    No , ce bine arata  chiar acum  ma pregatesc sa le prepar !!!Sunt usor de preparat dar ,cred ca sunt si tare gustoase!!!!! NU STIU CE O SA MA FAC CU DIETA!!!!!! Las dieta pe altadata? De data asta cred ca DA!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • MARIVAS1953

    arata foarte bine . cred ca sunt si foarte gustoase. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Tamarahorvath

    dumnezeule mare!nu ma mai pot opri de facut fursecurile fragede cu nuca (tot reteta ta )si acum vii cu saratelele astea ;chiar nu rezist le voi executa maine;apropo:fursecurile sunt grozave,deja toate prietenele vecinele si rudele le fac.asa ca te pupam toti toti pt minunatele tale retete,te pupam si te iubim

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.myfancycake.com/ Raluca

    Minunate!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cornelia

    Arata grozav de bine !
    Asi dori sa te intreb Laura, daca nu am untura pot folosi numai unt? Aici la noi nu vad untura in supermarket-uri.
    Abia astept sa le incerc!
    Multumesc si eu ca toti ceilalti pentru reteta si astept in continuare si alte noutati delicioase de la tine. Spor la treaba si toate cele bune :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Simona L

      Depinde unde locuiesti…. de exemplu in Ontario( Canada) gasesti untura
      la supermagazin sub numele de Tenderflake.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Cornelia, se poate si numai cu unt, unmele fete le-au facut asa sau cu margarina. Ies foarte bine oricum. Consistenta e usor mai placuta daca folosesti si untura, dar, fara grija, si cu unt vor fi foarte bune.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • http://www.facebook.com/jovanka.ivanov.3 Jovanka Ivanov

          reteta este buna se vede ca ai mostenit-o pe bunica ta am cunoscut-o

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • ann

    interesanta  ideea de-a pune si unt si untura, multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Tania13noroc

    Ce se poate folosi in loc de untura ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Oana

    le voi executa si eu in week-end o data cu checul si revin cu detalii sper sa iasa:) sunt super retetele

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina Demidov

    Perfecte!!!!!!!!! Exact pe gustul meu si sigur si al sotului care nu este inca acasa. A doua tava este in cuptor. Pacat ca nu gasesc untura sau osanza unde locuim si treb sa ma multumesc doar cu uitatul la multe din retele pe care le-am memorat :(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    Flicitari laura ! E o reteta foarte buna si foarte usoara pe care o fac si eu.  Saratelele se topesc in gura, au un gust si o textura rafinata. Merita sa le incercati si o sa vedeti ca are Laura dreptate, nu te cam poti lasa de ele.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    Scuze , vroia sa fie “Felicitari”….graba bat-o vina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/viorica.g.ichim Viorica Greavu-Serban Ichim

    super, astazi le si fac:) merg la parinti in vizita si o sa le pregatesc aceste minunate saratele si burekul cu lapte sau galaktoboureko cum este el trecut:) minunate retete!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dedy

    buna in loc de unt/untura pot pune margarina la pachet??? si in loc de iaurt smantana?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Da, se poate si asa. Te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ildi

    laura in sfarsit o reteta pe placul meu, ma refer de saratele.
    am o nelamurire, la inceput scrie ca din ingredientele prezentate rezulta 12 portii, dar dupa ca sunt 2 tavi…nu inteleg cum vine asta…
    intrebarea mea : din ingredintele prezentate cam cate saratele ies?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ildi draga, nu am numarat saratelele. Cand am scris 12 portii, m-am gandit ca sunt suficiente ca sa le asezi, ca aperitiv, pe o masa de 12 persoane, care sa le guste inaintea felurilor principale, nu sa se sature cu saratele. :)) Cam 7-800 de grame rezulta.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Ildi

         multumesc mult laura !

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Diana

    Le-am facut si eu azi!!Au iesit excelente!!De mult cautam aceasta reteta insa nu am gasit decat retete cu branza in aluat sau fara drojdie…am incercat retete din alea dar nu m-au incantat!!Insa astea facute dupa reteta dvs sunt exact ce vroiam si ce mancam in copilarie acasa la bunica mea!!Multumesc pt reteta si pt ca am redescoperit gustul copilariei:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • mihaela

      Nemaipomeniteeeee! Le-am facut azi, nu ma satur, mi-e ca ma fac cat casa, as manca continuu….

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Sa va fie de bine :). Stiu si eu ca dau dependenta, de aia ma si feresc sa le fac prea des :).

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ataraq

    mamaaaaaa, mi-ai facut o pofta…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Herculea Raluca Anamaria

    le-am facut…nu au “rezistat” decat cateva ore….cele mia fragede,cea mai buna reteta de saleuri….asta e a3-a reteta pe care o incerc de pe acest blog si sunt f mandra ca mi-au reusit toate….urmatoarea e “briose flori de cires”…pacat ca nu am un aparat foto…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dumitrascuemilia

    as vrea sa le incerc si eu,dar am o nelamurire:in aluat nu se pun si oua?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Daca nu scrie nimic de oua, inseamna ca nu se pun :). Ai nevoie de ou doar ca sa le ungi pe deasupra.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ninel

    O DESCRIERE A RETETEI FOARTE REUSITA,MERITATI FELICITARI .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Serban-Gigi/100003461150449 Serban Gigi

     CHIAR ACUM SOTIA  SE APUCA SA LE PREPARE,SPER SA IASA ,,,VA TIN LA CURENT

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      :) o sa sa iasa sigur, nu va faceti griji. Reteta e usoara si cu rezultate sigure.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ioannaa

    :))) si eu o sa le fac, desi orice mananc cu untura ma face sa ma simt ft rau :(( da din cand in cand ma risc :p. Din nou vesnica problema: aici nu gasesc chimeon :( ce zici, Laura, i bai daca nu pun ? T pup . Ioannaa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Iulia

    Buna Laura si felicitari pentru retele minunate cu care ne faci pofta. Eu sunt o “junioare” in bucatarie si vreau sa incerc si eu aceste saratele dar am o intrebare: cand ai frecat drojdia cu zaharul ai adaugat si apa? pentru ca eu stiu de la mama ca la aluaturi drojdia se pune la dospit in putin lapte caldut

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu, Iulia, am frecat drojdia proaspata cu zaharul pana a devenit lichida (se lichefiaza cand da de zahar) si am adaugat acest lichid peste restul ingredientelor. In acest aluat nu se pune lapte si nici apa, se framanta cu iaurt. Nici nu trebuie sa fie prea dospit, nu urmarim sa fie pufoase saratelele :). In general, ceea ce ai invatat de la mama se aplica cu succes, acesta e doar un caz particular.

      2012/5/17 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • M.

        dar trebuie drojdie neaparat? am gasit retete si fara/.. ies mai bune cu drojdie? mersi:*

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • M.

          sau in loc de iaurt se poate pune smantana?

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • lauralaurentiu

            Aceasta reteta este cu drojdie. Nu contest ca nu vor fi fiind altele, fara drojdie, bune si acelea. Eu prefer intotdeauna sa folosesc drojdia, care e o materie vie, decat praful de copt care e un produs chimic.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • lauralaurentiu

            Se poate, numai ca nu are rost. Punand smantana in loc de iaurt nu vei face decat sa cresti aportul de grasime din aluat, care deja este destul de gras. Nu vei obtine nimic mai bun, nici textura, nici gust.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicoleta

    EU AVEAM O RETETA DE LA MAMA IN CARE PUNEAM BRANZA SI IESEAU FOARTE BUNE, DAR SI RETETA DVS ESTE SUPERBA AM INCERCAT O DE MAI MULTE ORI SI PARCA NU NE SATURAM, MAI ALES CA AM O FETITA MICA DE 8 LUNI CARE ACUM AR MANCA ORICE
    MULTUMESC PENTRU RETETA SI ASTEPTAM ALTE PRODUSE USOARE DE PATISERIE

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult de tot, sa va fie de bine si voua si celei mici :). Eu am o reteta cu branza in aluat, dar o folosesc mai ales atunci cand fac covrigei.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • NIKOL

      DRAGA LAURA,TE FELICIT PT RETETA TA ATIT DE GUSTOASA…NUMAI CA EU AM FACUT ALUATUL SI L-AM AMESTECAT CU BRINZA ,A IESIT SUPER GUSTOS,INCERCATI SI VOI E F.BUN,SUCCES!!!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • NIKOL

      DRAGA LAURA,TE FELICIT PT RETETA TA ATIT DE GUSTOASA…NUMAI CA EU AM FACUT ALUATUL SI L-AM AMESTECAT CU BRINZA ,A IESIT SUPER GUSTOS,INCERCATI SI VOI E F.BUN,SUCCES!!!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Iulia

     Multumesc Laura pentru indicatii, le-am facut si eu sambata, au iesit super delicioase si au fost apreciate de toata lumea … prin urmare data viitoare trebuie sa fac portie dubla :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu multa placere, ma bucur ca ti-au reusit si ti-au placut :)!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Veliu Mihaela

    buna . ma interesat reteta ta si acum sunt in bucatarie astept sa odihneasca ! abea astept sa le gust arata minunat :) multumim ca impartasesti cu noi retetele tale:*:*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luiza Crava

    Delicioase! de cand ti -am descoperit reteta nu ma pot opri nici din facut nici din mancat :)).Imi amintesc de copilarie si de cele facute de mama mea  Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dumitrascuemilia

    Multumesc tare mult pentru reteta,le-am facut si eu ieri si au iesit foartebune.Te apreciez pentru tot ceea ce faci .PUPICI……….Voi mai incerca si alte retete ,cred ca urmeaza fursecurile fine cu nuci

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aariadna_75

    le-am facut la inceputul saptamani si acum mai fac o portie.foarte bune

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Claudia Davis

    Sunteti sursa de inspiratie pentru multa lume. Va felicit!!! Eu sunt o incepatoare care iubeste gatitul si arta fotografica. Cele doua pasiuni se imbina perfect in site-ul meu unde de curand am postat o reteta inspirata de pe site-ul dv. Multumesc. http://www.claudiashomecooking.com/caraway-bread-sticks/ 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ligiutza

    Le-am facut si eu ieri..au iesit foarte bune…felicitari pentru reteta..!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc, felicitari si tie pentru reusita! Sa va fie de bine. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • violeta

    d-na Laura,sunt delicioase,as vrea sa va intreb daca
     se pot face si de post?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Violeta, nu stiu ce sa zic, hai ca untul sau ntura se inlocuiesc cu margarina, dar iaurtul? S-ar putea inlocui si el cu lapte de soia si eventual sa se adauge 1-2 linguri de zeama de lamaie, pentru aciditate. Merita incercat, sunt chiar curioasa cum ar iesi. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Raluca

    am si eu o mica intrebare. vreau sa incerc neaparat reteta aceasta de saratele, dar nu am gasit chimion…pot sa nu=l mai adaug ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Hm… nu va dauna in niciun caz consistentei preparatului, dar ii va lipsi ceva la gust.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Raluca

         pai si nush chimen pot sa adaug in lipsa chimionului sau nush altceva care gasesc.. deci chiar nu am gasit,,,,app super retete , am incercat cateva si au iesit de te lingi pe degete de bune ce erau :d

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Emilia

    Doamna Laura,
    Va multumesc din suflet pentru retetele postate , am o mica problema : in tara in care mă aflu nu găsesc drojdie proaspata. Ati putea fi draguta sa-mi spuneti câtă cantitate de drojdie granulata se pune la aceasta reteta.
    Cu respect,
    Emilia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • gabyta

    Domna Laura,atat m-am tot invartit pe langa saratelele astea de cate ori citeam vreo reteta sau intram sa fac vreuna(ca am incercat destule de aici si toate cu succes :**) si uite ca ma luam cu altele si iar scapau,, :) .De data asta am un gand mare: pe sambata vreau sa le fac ptr o nunta ,,credeti ca pot s ama apuc pe miercuri ,joi de ele ? se pastreaza bine cateva zile cred eu datorita unturii…si daca da cum sa le pastrez,in cutii de carton dar si cu folie de plastic sau doar intre coli de hartii?
    Va multumesc anticipat , o zi buna .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Fara nicio problema poti sa le faci de joi pentru sambata, vor fi inca si mai fragede. Se vor pastra foarte bine, poti sa le pui pur si simplu in cutii de carton sau in pungi de hartie. Spor la treaba si te astept cu impresii!

      2012/8/26 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Iulia

    Buna ziua d-na Laura. Va multumesc ptr retelele delicioase care le impartiti cu noi cei care nu prea le avem cu bucataria :). Mi-au iesit niste saratele ce se topesc in gura yum yum . Am incercat si langosi cu branza nu au durat 30 min pe farfurie ca au si disparut toti iar placinta de branza cu aluat de foietaj nu mai zis nimic,o mare bunatate,am profitat de reteta de aluat si am facut si un cremes delicios.Urmatoare reteta:eclerul ,sa sper ca imi iasa si desigur pe viitor voi incerca din ce in ce mai multe retete.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Iulia, ma bucur tare mult pentru toate aceste reusite. Sa va fie de bine, te mai astept cu drag!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Diana

    Tocmai le-am scos din cuptor si sunt absolut minunate ! Mii de multumiri pentru retetaa !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anca

    Se poate folosi Smantana in loc de iaurt…..am vazut si retete asa ?????

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Anca, se poate, dar e un aport de grasime in plus si absolut inutil. Adica nu ies cu nimic mai bune daca pui smantana in loc de iaurt.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • malina

    nu-ti povestesc de cate ori le-am facut. au intrat la sectiunea “obligatoriu” cand vrem ceva de rontait. superbisime.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/gherghina.mihaela Mihaela Gherghina

    Arata super, asa ca sunt convinsa ca sunt la fel de gustoase. Le voi incerca, cu siguranta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/deea.s.manu Lisman Andreea Marius

    Acum am scos ultima tava din cuptor, SUNT DELICIOASE!! :D Sa le faceti cu incredere! In loc de chimen am presarat susan, mac si cristale de sare mare.
    O zi frumoasa!! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult ca au iesit pe placul vostru. Felicitari pentru reusita si sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • X33

    Am avut o pofta nebuna de asa ceva, asa ca m-am pus pe treaba. Au iesit frumoase, dar nu chiar asa de gustoase:

    1- se simte gustul de drojdie, deci cred ca trebuia specificat ce tip de drojdie s-a folosit in reteta. Eu am folosit la plic si conform retetei 25g= 3x plicuri a cite 8g. Mult prea multa, asa ca pe viitor voi folosi doar un plic sau poate chiar deloc.

    2- nu stiu de ce dar chimenul da o aroma foarte puternica desi am folosit extrem de putin. Poate o fi asta un soi extraterestru…:) Renunt la el data viitoare, doar daca nu cumva conform traditiei romanesti de a numi albul negru si negrul gri, ar fi vorba despre chimion:)

    Mai experimentez, poate va iesi ceva pina la urma..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ony Sutia

    Ce faci cand ti se anunta musafiri intr-o zi de duminica cand toate magazinele sunt inchise ( aici unde locuiesc eu) si nu ai mare lucru in casa? Improvizezi :)
    Pentru ca nu aveam drojdie in casa, ce puteam face? am pus praf de copt :))) iar in loc de iaurt am pus smantana. Si pentru ca eram foarte presata de timp, branza si chimenul le-am pus in aluat, iar bastonasele le-am facut in mana, rasucite :)) la cat de grabita eram nu era timp de intins aluatul si de facut forme :p
    Vreau sa iti spun ca au iesit niste saratele atat de delicioase,pufoase si fine la gust, incat intr-o ora mi s-au terminat 3 tavi ( atatea mi-au iesit).Laudele curgeau cu fiecare imbucatura luata de toti, incat am zis ca trebuie neaparat sa iti scriu sa iti multumesc inca o data ca retele tale ma scot mereu din incurcatura, asta e drept cu mici modificari din lipsa de ce era nevoie initial.
    te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ramona

    Foarte bune, multumesc pt reteta!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Vali

    foarte bune mi-au iesit! sarutmana ca ati impartasit reteta! sanatate va doresc! si…multumesc si cititoarelor ale caror comentarii m-au incurajat sa o incerc si eu. va imbratisez pe toate!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • mirela

    Buma ziua, ma scuzati ca va intreb, dar pot folosi si drojdie uscata? si o mai frec cu zaharul daca este uscata?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Poti folosi drojdie uscata, sigur ca da. Nu mai trebuie sa o freci cu zaharul.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Teo

    Laura, vreau sa te intreb daca pot face aluatul si apoi sa il tin in frigider cateva ore. As vrea sa fac aluatul, dar as vrea sa fac saratele mai tarziu. Ce am sfatuiesti?
    Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      E foarte bine daca tii aluatul la frigider. Succes si te astept cu vesti bune!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dia

    foarte bune mi-au iesit ! mersi mult :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult, Dia, te mai astept si sa iti fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)