Spirale cu mere si stafide

Autor:

Am observat o chestie destul de ciudata, oridecate ori improvizez in bucatarie sau inventez cate ceva, ies lucruri surprinzator de bune. Asa a fost si cu aceste spirale cu mere si stafide.Sa vi le prezint:

spirale cu mere si stafideTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Spirale cu mere si stafide:

ingrediente spirale cu mere si stafide

  • 450 de grame de faina
  • 1 ou
  • 40 ml ulei
  • 220 ml iaurt
  • 100 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 zahar vanilat
  • 7 grame de drojdie deshidratata
  • ulei pentru uns aluatul

Pentru umplutura:

  • 3 mere curatate si taiate in cuburi
  • 2 linguri de stafide
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingura de amidon
  • 1 lingurita rasa de scortisoara
  • 1 galbenus pentru finisat

glazura:

  • 150 de grame de zahar pudra
  • zeama de lamaie

Din toate ingredientele specifice se framanta aluatul:

aluat spirale cu mere si stafide

Se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula de ulei si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent.Merele taiate cubulete se calesc, impreuna cu stafidele si zaharul. Cand lasa zeama se adauga amidonul amestecat cu 2-3 linguri de apa rece. Se amesteca si se lasa sa dea un clocot. Se presara scortisoara si se amesteca din nou. Se lasa deoparte sa se raceasca:

umplutura spirale cu mere si stafide

Intre timp aluatul a crescut:

spirale cu mere si stafide 007

Se rastoarna aluatul pe planul de lucru uns cu ulei, se intinde intr-o foaie rotunda groasa de aproximativ 0,8-1 cm, se unge fara zgarcenie cu ulei pe toata suprafata, se taie de la margine catre mijloc in 8 parti, ca niste raze, apoi se pliaza catre mijloc partile opuse, pana se aduna tot aluatul intr-o bila:

preparare spirale cu mere si stafide 1

Se lasa sa se odihneasca cateva minute, apoi se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0,5 cm:

preparare spirale cu mere si stafide 2

Se repartizeaza umplutura pe toata suprafata foii:

preparare spirale cu mere si stafide 3

Se pliaza foaia pe lungime, in trei:

preparare spirale cu mere si stafide 4

preparare spirale cu mere si stafide 5

Sulul obtinut, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se taie felii in grosime de 2 cm:

preparare spirale cu mere si stafide 6

Fiecare felie astfel obtinuta se rasuceste si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:

preparare spirale cu mere si stafide 7

Se pensuleaza cu galbenus amestecat cu cateva picaturi de apa si se dau la cuptorul preincins la 200 de grade:

preparare spirale cu mere si stafide 8

Dupa 10 minute se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea inca 15 minute (pana se rumenesc frumos):

preparare spirale cu mere si stafide 9

Se prepara glazura amestecand zaharul praf cu zeama de lamaie pana se obtine consistenta unui sos si se glazureaza prajiturile calde:

preparare spirale cu mere si stafide 10

Iata-le cum se pitesc, sarmanele, pe o farfurie, de teama dintilor devoratori care abia asteapta sa se infinga in ele:

spirale cu mere si stafide 1

Exceptional de bune au fost, caci nu mai sunt! Culmea, cele care au scapat de aseara pana azi-dimineata, parca erau si mai fragede.Poate te intereseaza si: Strudel cu merePlacinta cu merePrajitura cu mere si cocos

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • placinta+cu+mere+rereta pas cu pasPlacinta simpla cu mere Placinta simpla cu mere ca la bunica Ce desert mai potrivit pentru o dupa amiaza in familie, ce prajitura […]
  • colac cu mac si mere 1Colac cu mac si mere Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit […]
  • placinta cu mere - apple pie 018Placinta mea cu mere Hai sa vorbim mai pe larg despre placinta mea cu mere de la Ziua recunostintei. Ce desert puteam sa aleg ca […]
  • soviacitze 032Soviacițe sau colãșei bãnãțeni Soviacite, saviecite, colesei... unul si acelasi lucru Etimologic vorbind, termenul "soviacița" (sau […]
  • strudel cu branza si visine de varaStrudel de vara Strudel de vara, intr-adevar! Si bas ca e abia un inceput timid de primavara, acest strudel racoros ne pica […]
  • coronita cu mac - cozonacCoronita cu mac Prin anul 2000 am cumparat o revista "Practic in bucatarie" dedicata sarbatorilor pascale in care era si […]
  • momealaTarta cu spuma de mere In ale mele momente insomniace de ascum cateva nopti, pe cand visam in semi-trezie la mari momente de arta , […]
  • cuiburi pufoase cu portocale si cocosCuiburi pufoase cu portocale si cocos Ce se poate potrivi mai bine unei dupa-amieze de iarna decat niste placinţele calduţe, pufoase si […]
  • croissante+si+pateuri+rapide+din+aluat+foetat+024+copyCroissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid Un croissant sau un pateu dulce sau sarat ne pica tuturor bine la micul dejun. Aluatul clasic pentru […]
  • placinta cu rubarba si bezea 1Placinta cu rubarba si bezea Adorabila, usor de facut si nespus de aromata, placinta cu rubarba si bezea s-a dovedit o adevarata […]

Comentarii

  1. Alina a zis

    sunt foarte apetisante, chiar acuma le-am scos si le-am lasat putin sa se raceasca, extraordinare. Numai ca eu pe linga stafide si mere am pus si nuca, iar in loc de iaurt am pus chefir, iar greseala mica care am facuto a fost ca am pus umplutura putin calda si cam fugeau din miini la modelare, dar au iesit bine pina la urma, este una din retetele care cu siguranta o voi mai face. multumesc pentru retete deosebite, pe care reteta nu as face-o de la dumneavoastra toate imi ies foarte bine :),

  2. Irina Vacarasu a zis

    Sunt minunate! Glazura cu lamaie le da un gust usor acrisor foarte placut . A doua zi sunt la fel de moi si bune. Multumesc , Laura !

  3. Anda Turturean a zis

    si eu le incerc acum. nu prea mi-a crescu aluatul :P am lasat tot la temperatura camerei. oricum arata f bine. merci :D

    • lauralaurentiu a zis

      Din pacate, cred ca ceva ai gresit. Poate ca a fost putin prea rece pentru aluat, poate trebuia sa mai fi asteptat… nu stiu, nu am fost acolo. :)
      Sper ca data viitoare sa iasa perfect.

  4. Mony Hip a zis

    Acum le-am scos din cuptor sant grozave(desigur ca mi-am ars limba cu una tocmai fierbinte),multumesc pentru reteta si nu doar aceasta ci si multe altele la care am apelat…..Un sfarsit de saptamana frumos si linistit va doresc!!!!

  5. Alina a zis

    Am încercat și eu să fac spiralele astăzi, dar nu mi-au ieșit. Am văzut că mai sunt pe aici persoane cărora nu le-au ieșit. Am făcut de nenumărate ori aluat, dar niciunul nu mi-a ieșit așa de prost ca acesta. Sunt foarte dezamăgită. Nu am reușit să formez spirale, dar ca să nu arunc totul la coș, am pus aluatul cu mere într-o tavă la copt. Oricum, în rețetă nu sunt specificate prea multe detalii despre frământarea aluatului. Nu e chiar un lucru ușor să-ți reușească un aluat de calitate.

    • lauralaurentiu a zis

      Draga Alina, imi pare rau ca nu ti-au iesit. Inteleg ca esti frustrata in urma esecului, dar… persoanele carora nu le-a iesit sunt vreo doua. Majoritatea celor care au incercat reteta au inregistrat reusite, ba unii au adaugat si poze cu ceea ce le-a reusit lor, pe care le poti vedea la finalul retetei. bucatarmaniac a preluat reteta in 2009, specificand ca e de aici si i-au reusit dupa cum vezi: http://www.bucatarmaniac.ro/2009/05/spirale-cu-mere-si-stafide.html. De la el le-au preluat alte si alte persoane carora le-au reusit, deasemenea. In privinta aluatului, care e cu drojdie deshidratata: amesteca drojdia cu faina si zaharul, adauga restul ingredientelor si framanta bine, pana nu se mai lipeste deloc de maini. Sau… dizolva drojdia si zaharul in iaurt, amesteca faina cu sarea, toarna peste faina drojdia dizolvata in iaurt, adauga oul si uleiul si, la fel, framanta foarte bine. Poate ajuta masina de paine, sau alt aparat de framantat. Exista anumite tipuri de faina care au o calitate mai slaba si absorb mai putina umiditate, caz in care ar putea fi nevoie de 1-2 linguri de faina in plus. Atat.

      • Alina a zis

        Mulțumesc pentru lămuriri. Nu mă deranjează să fiu printre cele două persoane cărora nu le-au ieșit spiralele. La mine greșelile sunt constructive, și i se poate întâmpla oricui să dea greș cu o rețetă. Încercarea moarte n-are. A doua oară va fi cu noroc.

      • lauralaurentiu a zis

        E foarte bine ca gandesti asa :). O sa vezi, e un aluat neted si foarte placut, pe care il vei putea folosi si in alte combinatii, iar daca reduci zaharul la doar o lingurita, cat sa stimuleze drojdia, si cresti sarea la… tot o lingurita, vei putea folosi cu succes acest aluat pentru placinte sau pateuri cu diverse umpluturi, cu branza, cremvursti in aluat, cu carne etc. Iti tin pumnii si te astept cu vesti bune.

        2012/10/23 Disqus

      • Dohotariu-Avram Alina a zis

        Mulțumesc, o să le public în contul meu de aici și pe blog, dacă-mi reușesc. Am mai făcut aluaturi, dar niciodată cu iaurt. În toate există un început:)

  6. andreea a zis

    am facut azi reteta aceasta, am respectat indeaproape ingredientele, insa mi-a iesit un aluat incredibil de moale. AM mai pus faina (vreo 3 linguri in plus) si tot moale a fost. De aici, totul s-a dat peste cap, pentru ca nu am mai putut taia spiralele, ce sa mai zic de rasucitul lor!
    Asa ca am fost nevoita sa coc toata chestia intreaga, altfel risca sa ajunga la cosul de gunoi… Am reusit, astfel sa o salvez cat de cat, dar tare dezamagita am ramas…

    • lauralaurentiu a zis

      Regret esecul prin care ai trecut. Asta, insa, este o reteta postata de ani de zile, si incercata de foarte, foarte multa lume (vezi restul comentariilor). Inclin sa cred ca greseala a fost undeva la tine, sau poate un ingredient nu a fost de calitatea ceruta.

      2012/7/5 Disqus

      • lauralaurentiu a zis

        Pai… nu stiu, am putea descoperi. :) Una dintre probleme, care nu implica neaparat o greseala din partea ta, ar fi ca pe o asemenea canicula cum e acum, aluaturile dospite se pot comporta ciudat. Poate fi util sa reduci putin raportul de hidratare (mai putin lichid) si/sau timpul de dospire.

  7. a zis

    GATA!!!!! Am reusit sa le fac! am avut emotii cu rasucitul lor, dar au iesit bine! doar ca a mele au un pic mai multa umplutura si au iesit o idee mai maricele! doar eu le-am gustat, ca sunt surpriza pt cina! mie mi-aum placut mult….sunt parfumate si aromate! va multumesc pentru reteta!!! un sfarsit de saptamana frumos, cu bucurii!
     

  8. a zis

    vaaaai in fiecare zi gasec cate o reteta noua spectaculoasa! as vrea sa fac maine un dulce cu mar si nu ma pot hotara intre aceasta reteta si placinta cu mere! sunt tare incantata de pagina Dv, nu ma satur sa citesc! daca si pana acum am fost pasionata de gatit, acum parca e si mai mare dorinta de a proba noi retete! va pup
     

  9. Diana a zis

    Ah! Asta da improvizatie! De mi-ar venii si mie asa idei..:) Am facut si eu aceste delicioase de cateva ori insa..atat de delicoase fura ca n-am mai apucat sa le pozez. :)

  10. ionela a zis

    laura ,sper ca nu te superi dar ti-am imprumutat reteta! au iesit de milioane! daca ai timp poti trece sa le vezi si sa spui ce parere ai! te pup!

  11. Gabriela Cara a zis

    Minune de minune! Sunt in cautare de retete cu mere, baietilor le plac tare mult, asa ca v-a urma si aceasta. Multam si te pup de nu te vezi!

  12. laura laurentiu a zis

    Tantica, scumpa mea! sa va fie de bine! Rasfata-ti si tu barbatu’ ca eu pe al meu l-am cam plictisit cu rasfatul! :)) Va pup, „reintregitilor” !

  13. laura laurentiu a zis

    Maya, iti multumesc mult ca m-ai vizitat in „cuina virtuala” si ma bucur ca iti facura cu ochiul placintelele mele ;). Chiar au fost tare bune!

  14. laura laurentiu a zis

    Anonim – ma bucura tare mult ce mi-ai scris si faptul ca tu asa crezi ca te-am ajutat sa debutezi cu gatitul! E un lucru minunat, inseamna ca m-am facut pe deplin inteleasa si cele spuse de tine imi confirma ca nu ma zbat in van in aceasta „cuina virtuala”. Sunt convinsa ca strudelul cu piersici a fost delicios, ai avut o idee foarte buna! In privinta aluatului dospit: o masina de paine ar fi o achizitie super buna, pe langa faptul ca iti ofera posibilitatea de a avea in permanenta paine proaspata de casa, iti si framanta aluatul pe care, daca respecti intocmai indicatiile retei, nu mai ai decat sa il pui la loc caldut, sa nu il „ia frigul” (eu iti sugerez cuptorul incalzit doar putin, putin (40 de grade celsius) cu usa inchisa si cu un vas de apa calda care sa abureasca inauntru). Creste aluatul, o minune! Te pup si iti doresc succes si in viitor!

  15. Tantica a zis

    Doamne,tu cand te mai odihnesti ? Ne rasfeti cu atatea bunatati aratoase si gustoase (cateva le-am incercat si eu in masura timpului liber de care dispun) ,incat am ajuns sa ma gandesc numai la mancare toata ziua….
    Spiralele sigur trebuie sa le fac maine ,barbatu-meu tocmai a venit acasa si a ramas cu ochii ,,lipiti de ecran…”,….zupa si fasolea le fac saptamana cealalta ,….poate mai pun si eu macar 100 gr.pe mine (tu stii ce,,uscatura is”).Te pupa ,,familionul reintregit”

  16. Anonymous a zis

    am incercat multe din prajiturile dumneavoastra si au iesit super bune, chiar ieri am facut acel strudel de vara numai cum nu am avut visine lam facut cu pirsici din compot taiate cuburi ,,,in rest am respectat reteta … nici nu am avut timp sa le scot din cuptor, ca deja jumat enu mai erau ,cumnatul si prietenu meu au devorat totu :):)ce nu ma incumet e cu aluaturile ,,, ca nu imi cred …. sunteti persoana de la care pot sa invat sa gatesc,faceti lucruri minunate si gustuoase

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *