Saptamana Restaurantelor

Strudel cu mere

16 noiembrie, 2009 in categoria patiserie
In patiseria clasica austro ungara, strudelul cu mere – numit la Wien apfel-strudel si la Budapesta alma-retes – este, probabil, desertul cel mai raspandit si agreat. Nu este greu de facut, e gustos si aromat, cu putine ingrediente, doar tehnica intinderii foii de aluat, care trebuie sa fie atat de subtire, spune traditia, incat sa poti citi ziarul prin ea, este putin mai pretentioasa, dar numai pana cand reuseste prima data. Strudelul cu mere se serveste simplu, cu schlag (frisca batuta) sau sos de vanilie (eu voi prefera intotdeauna aceasta ultima varianta):
Strudel cu mere

Ingrediente:

  • 400 de grame de faina cernuta
  • 1 lingurita de otet
  • 1 praf de sare
  • 250 ml. de apa
  • ulei
  • faina pentru presarat

Umplutura:

  • 4-5 mere acrisoare
  • 4 linguri de gris
  • 1 lingurita cu pudra de scortisoara
  • coaja rasa de lamaie (eu am pus de limette si lamaie, macerata)
  • stafide dupa gust
  • zahar dupa gust
  • zeama de la 1/2 de lamaie, pentru stropit merele

Preparare:

Intr-adevar, aluatul si tehnica folosita e aceeasi ca la placintei intinse iar foile obtinute vor fi fine si gustoase.

Pentru inceput, cerneti faina intr-un bol, amestecati apa, otetul si sarea si turnati la mijloc:

apfel strudel 2

Se framanta un aluat neted, foarte elastic si omogen, care nu trebuie sa fie deloc lipicios (la nevoie, se mai adauga cate o lingurita de apa, sau, dimpotriva, de faina, pentru obtinerea unui aluat de consistenta plastilinei framantate bine):apfel strudel 03

Bila de aluat se unge cu ulei, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.

In acest timp se prepara umplutura. Se aleg merele:

mere

Se curata de coaja, se indeparteaza casuta semintelor iar pulpa fructelor se taie in cubulete:

apfel strudel 1

Se stropesc cuburile de mere cu zeama de lamaie, pentru a preintampina oxidarea. Se amesteca cu stafidele (eu am pus cam 100 de grame), scortisoara, coaja de lamaie (scortiosara si coaja de lamie sunt aromele clasice ale acestui desert, dupa gust se mai pot adauga si altele, de exemplu rom) zaharul si grisul:

apfel strudel 9

Se acopera masa pe care se va lucra aluatul cu o fata de masa de bumbac:

apfel strudel 008

Se presara fata de masa cu faina:

apfel strudel 4

Aluatul se aseaza pe masa:

apfel strudel 5

Se intinde cu sucitorul, atat cat se pote subtia prin aceasta tehnica:

apfel strudel 6

Se baga mainile sub foaia de aluat si cu dosul palmelor se incepe intinderea aluatului, de la mijloc catre margini. Cand mijlocul devine transparent, se aseaza aluatul pe fata de masa:apfel strudel 7

Se stropeste aluatul cu ulei, intinzandu-l cu mana pe toata suprafata (nu incercati cu pensula, aluatul e foarte fragil si se va perfora) si se trage de margini cu finete, intinzand aluatul. In final, acesta va fi mai intins decat tablia mesei:apfel strudel 8

De jur imprejurul foii de aluat, marginile vor avea o anumita grosime. Acestea se vor decupa. Aluatul se stropeste cu ulei. Se aseaza umplutura la marginea mai lunga a aluatului:apfel strudel 10

Cu ajutorul fetei de masa, se incepe rularea aluatului:

apfel strudel 11

Suprafata ruloului se stropeste cu ulei:

apfel strudel 12

Ruloul obtinut se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt:

apfel strudel 13

Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade, pana ce se rumeneste frumos:

apfel strudel 14

Se lasa sa se raceasca si se portioneaza, servindu-se alaturi de un sos de vanilie, frisca, sau pudrat cu zahar praf. Strudelul se poate servi atat caldut, cat si complet rece, e la fel de savuros.apfel strudel 15 

Poate te intereseaza si:Prajitura cu mere si cocos, Tarta Tatin cu mere, Placinta cu mere , Spirale cu mere si stafide , Tarta cu spuma de mere

5.7 based on 7 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Ralu

    Vai, vai, ce deliciu! Incredibil ce lucruri minunate poti face!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    daca nu pun fata de masa de bumbac si pun aluatul pe suprafata mesei nu se intinde atat de bine sau..?si pot renunta la stafide?pot inlocui cu fulgi de ciocolata?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Nu se intinde la fel de bine, ba s-ar putea sa se si rupa. In afara de asta, fata de masa este esentiala cand trebuie sa rulezi aluatul, se ridica de la un capat facand ruloul sa se rasuceasca. Daca ti se pare reusita combinatia mar-ciocolata… fa-o pe gustul tau1

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Buna ziua

    am facut azi strudelul, totul a fost ok dar s-a intarit dupa coacere.  Aveti cumva vreo explicatie?

    Reeta e delicioasa iar intinderea foii( de care mi-a frica) o joaca de copil. Multumesc pentru aceste retete minunate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ar fi fost bine sa-l acoperi cu un prosop de bucatarie cat era fierbinte si sa-l lasi sa se raceasca astfel, acoperit, daca iti place mai moale. Daca se raceste lent, aburind, se inmoaie foaia. Ma bucur ca ti-a reusit si ca l-ai gasit pe gustul tau, sa va fie de bine!

      2012/2/4 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Voi incerc din nou acoperindu-l la racire. Am mai gasit o reteta de strudel vienez dar coca este cu lapte si un ou. Nu stiu cit de elastica este. In orice caz multumesc pt retete. Sunt delicioase.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Ma intreb daca am pus suficient ulei dupa intinderea foi si inainte de a o rula. Pe youtube am vazut cu fac sirbii aceste foi si pun destul de mult ulei.

    O alta intrebare:
    Eu nu locuiesc in Romania si pe aici (in Franta) nu prea se gasesc foi de placinta. Ma gindeam sa le fac eu dar nu cunosc nici o reteta , iar cele (sirbesti) de pe youtube nu pot sa le traduc caci nu cunosc limba. Aveti cumva vreo reteta de foi de placinta?

    multumesc anticipat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Pentru foi de placinta reteta e aceeasi si la sarbi se face tot asa. Intr-adevar, uleiul ajuta mult, nu lasa aluatul sa se usuce. Stiu ca exista o varianta cu ou si lapte dar eu (inca) nu am incercat-o, chiar intentionez sa o probez.

      2012/2/5 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    As mai avea o intrebare despre strudel – cum impiedicam zaharul sa se scurga sub strudel si sa se caramelizeze?

    multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Azi l-am refacut si dupa cum m-ati sfatuit la scoaterea din cuptor i-am pus deasupra un servet ud si a ramas moale. E superb, exact asa cum il doream.

    Multumesc inca o data de sfaturi si de minunatul blog culinar, plin de traditie si miresme.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur din tot sufletul, sa va fie de bine! Sper sa va mai am ca si cititor mult timp de acum inainte :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Asta e sigur, sunt “addicted” la situl dvs.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Buna ziua

    cum as putea face ca sa nu mai iasazaharul din strudel la coacere si sa se caramelizeze dedesubt.

    multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sincer, asta nu stiu, si mie mi se prelinge zahar dar mie imi place :). As zice (mi-a venit acum o idee) sa se pensuleze cu ou batut cu furculita locul de imbinare al foilor. Dar nu garantez :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ianghelovici

    Mama mea face placinta in felul acesta dintotdeauna. Nici nu mi-as putea inchipui altfel :) Arata foarte bine si imi aminteste de copilaie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/eu.noi1 Eu Noi

    arata mortal, imi aduc aminte de perioada “ceausescu”, cand nu prea gaseai ceva in magazine.Strudelul era la putere , cu nimic, faceai un deliciu.Dar recunosc ca e f mult de muncit la foi.Multumesc pt postare si mai ales pt fotografii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)