Strudel cu mere

In patiseria clasica austro ungara, strudelul cu mere – numit la Wien apfel-strudel si la Budapesta alma-retes – este, probabil, desertul cel mai raspandit si agreat. Nu este greu de facut, e gustos si aromat, cu putine ingrediente, doar tehnica intinderii foii de aluat, care trebuie sa fie atat de subtire, spune traditia, incat sa poti citi ziarul prin ea, este putin mai pretentioasa, dar numai pana cand reuseste prima data. Strudelul cu mere se serveste simplu, cu schlag (frisca batuta) sau sos de vanilie (eu voi prefera intotdeauna aceasta ultima varianta):
Strudel cu mere

Ingrediente:

  • 400 de grame de faina cernuta
  • 1 lingurita de otet
  • 1 praf de sare
  • 250 ml. de apa
  • ulei
  • faina pentru presarat

Umplutura:

  • 4-5 mere acrisoare
  • 4 linguri de gris
  • 1 lingurita cu pudra de scortisoara
  • coaja rasa de lamaie (eu am pus de limette si lamaie, macerata)
  • stafide dupa gust
  • zahar dupa gust
  • zeama de la 1/2 de lamaie, pentru stropit merele

Preparare:

Intr-adevar, aluatul si tehnica folosita e aceeasi ca la placintei intinse iar foile obtinute vor fi fine si gustoase.

Pentru inceput, cerneti faina intr-un bol, amestecati apa, otetul si sarea si turnati la mijloc:

apfel strudel 2

Se framanta un aluat neted, foarte elastic si omogen, care nu trebuie sa fie deloc lipicios (la nevoie, se mai adauga cate o lingurita de apa, sau, dimpotriva, de faina, pentru obtinerea unui aluat de consistenta plastilinei framantate bine):apfel strudel 03

Bila de aluat se unge cu ulei, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.

In acest timp se prepara umplutura. Se aleg merele:

mere

Se curata de coaja, se indeparteaza casuta semintelor iar pulpa fructelor se taie in cubulete:

apfel strudel 1

Se stropesc cuburile de mere cu zeama de lamaie, pentru a preintampina oxidarea. Se amesteca cu stafidele (eu am pus cam 100 de grame), scortisoara, coaja de lamaie (scortiosara si coaja de lamie sunt aromele clasice ale acestui desert, dupa gust se mai pot adauga si altele, de exemplu rom) zaharul si grisul:

apfel strudel 9

Se acopera masa pe care se va lucra aluatul cu o fata de masa de bumbac:

apfel strudel 008

Se presara fata de masa cu faina:

apfel strudel 4

Aluatul se aseaza pe masa:

apfel strudel 5

Se intinde cu sucitorul, atat cat se pote subtia prin aceasta tehnica:

apfel strudel 6

Se baga mainile sub foaia de aluat si cu dosul palmelor se incepe intinderea aluatului, de la mijloc catre margini. Cand mijlocul devine transparent, se aseaza aluatul pe fata de masa:apfel strudel 7

Se stropeste aluatul cu ulei, intinzandu-l cu mana pe toata suprafata (nu incercati cu pensula, aluatul e foarte fragil si se va perfora) si se trage de margini cu finete, intinzand aluatul. In final, acesta va fi mai intins decat tablia mesei:apfel strudel 8

De jur imprejurul foii de aluat, marginile vor avea o anumita grosime. Acestea se vor decupa. Aluatul se stropeste cu ulei. Se aseaza umplutura la marginea mai lunga a aluatului:apfel strudel 10

Cu ajutorul fetei de masa, se incepe rularea aluatului:

apfel strudel 11

Suprafata ruloului se stropeste cu ulei:

apfel strudel 12

Ruloul obtinut se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt:

apfel strudel 13

Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade, pana ce se rumeneste frumos:

apfel strudel 14

Se lasa sa se raceasca si se portioneaza, servindu-se alaturi de un sos de vanilie, frisca, sau pudrat cu zahar praf. Strudelul se poate servi atat caldut, cat si complet rece, e la fel de savuros.apfel strudel 15 

Poate te intereseaza si:Prajitura cu mere si cocos, Tarta Tatin cu mere, Placinta cu mere , Spirale cu mere si stafide , Tarta cu spuma de mere

Print Friendly

Leave a Reply

25 Comments on "Strudel cu mere"


Guest
Ionel Chifu
6 aprilie, 2015

E o reteta „Ca la mama„merita incercata.In loc de zahar puder am pus zahar normal(dupa ce am stropit cu apa si am lasat acoperit cu prosop-ul)si merge mai ales cand e rece.A 2-a metoda de a sevura cu placere:Atunci cand studel-ul e inca fierbinte puneti inghetata de vanilie peste sau langa….mmmmmm:)

Guest
Sidonia Calpac
6 aprilie, 2015

ce bun e!

Guest
Gabriela Medesan-Ionescu
6 aprilie, 2015

minunat…doar putin tare,dar o voi mai incerca o data:))

Guest
Victor Nechiti
6 aprilie, 2015

FOARTE BUNAAAAAAAAAAAA

Guest
Mariana Lavinia Giurcanu
6 aprilie, 2015

ffff bun