Trandafiri cu urda si migdale

Autor:

Placintele astea pufoase, frumoase si parfumate nu sunt nimic altceva decat o reinterpretare a clasicelor branzoaice romanesti. Cine-ar zice nu, la micul dejun, unei branzoaice pufoase, cu umplutura dulce si bine aromata? Eu zic ca e de nerefuzat, si la fel de tentanta ramane aceasta placintica pufoasa cu branza si ca desert, dupa un pranz usor, pentru ca ea in sine e destul de consistenta. Ei bine, cand ii mai dai clasicei branzoaice si-o forma placuta, de trandafiras imbobocit, parca ceaiul, cafeaua si chiar ziua devin mai aromate si mai frumoase.

trandafiri cu urda si migdale

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Trandafiri Cu Urda Si Migdale:

  • 500 de grame de faina
  • 200 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri + 1 ou intreg
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 180 de ml. de lapte
  • 20 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata
  • 1 praf de sare
  • 100 de grame de unt
  • 300 de grame de urda dulce de vaca (sau branza de vaci bine stoarsa de zer)
  • 75 de grame de migdale zdrobite (daca nu aveti migdale sau nu va plac, puteti pune stafide sau alte fructe uscate)
  • coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala
  • 1 lingurita de apa de flori de portocal (optional)
  • 1 lingura fulgi de migdale pentru presarat (optional)
  • zahar pudra pentru presarat

Preparare Trandafiri Cu Urda Si Migdale:

1. Intr-un castron se freaca drojdia cu 1 lingura de zahar (din cantitatea totala).

2. Pana cand se activeaza drojdia, se incalzeste laptele (ca pentru paine, la 37-38 de grade), se topeste untul (sa fie lichid, dar nu fierbinte) si galbenusurile se bat cu sarea, se adauga 80 de grame de zahar, 1 lingurita extract de vanilie si apoi si laptele. Coaja rasa de lamaie se amesteca cu faina.

3. Se omogenizeaza laptele amestecat cu galbenusuri cu drojdia activata si se toarna peste faina intr-un castron incapator, framantand energic cu mana sau cu mixerul. Dupa ce aluatul se leaga, se adauga si untul topit, putin cate putin, pana la incorporarea totala. Se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, deloc lipicios (cel putin 15 minute manual si 7-8 minute cu mixerul).

4. Se aseaza aluatul intr-un castron uns cu o pelicula fina de ulei si se acopera cu folie alimentara, asezandu-se intr-un loc caldut ca sa creasca pana isi dubleaza volumul.

trandafiri cu urda si migdale preparare 1

5. Pana aluatul creste, se pregateste umplutura: intr-un castron se pune urda, coaja rasa se portocale, migdalele sfaramate, 100 de grame de zahar, 1 lingurita de apa de flori de portocal si extractul de vanilie (1 lingurita). Separat, oul intreg se bate bine cu furculita. Referitor la migdale, mie mi-a placut foarte mult textura pe care au dat-o umpluturii, dar se poate la fel de bine renunta la ele. Se adauga cate putin ou (cate 1 lingurita) in timp ce se amesteca bine, doar atat cat e nevoie sa se formeze o umplutura destul de tare ca si consistenta. Restul de ou batut (cam 1/2) se pastreaza pentru uns placintele pe suprafata.

trandafiri cu urda si migdale, umplutura

6. Dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei si se imparte in 12 bucati egale.

7. Pe rand, fiecare bucata se aplatizeaza cu palma sau sucitorul, formand un disc pe cat posibil de apropiat de forma unui cerc cu diametrul de 15-16 cm., cu marginile frumoase si netede (poza 1).

8. Se cresteaza in forma de cruce pornind de la margini catre centrul discului, fara a desprinde bucatile complet (poza 2).

trandafiri cu urda si migdale, asamblare

9. Se aseaza la mijloc o „bila” de umplutura, cam de dimensiunea unei nuci (poza 3).

10.Se apuca una dintre „petalele” de aluat si se trage peste umplutura, colturile presandu-le dedesubt (poza 4).

11.Se continua cu „petala” imediat urmatoare (indiferent daca mergeti in contra sau in sensul acelor de ceasornic, daca ati pornit intr-o directie, pastrati-o pana la capat, nu alternati petalele in cruce).

12.In final, se obtine un trandafiras dragut (poza 6) care se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt.

13. Se lasa placintele sa creasca in tava, acoperite cu un servet umed, caldut, cam 1/2 de ora. Intre timp, se incinge cuptorul pana la 190 de grade Celsius. Inainte de a da placintele la cuptor, se ung cu oul batut diluat cu 1-2 lingurite de apa si eventual se presara cu fulgi de migdale.

trandafiri cu urda in tava

Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 20-25 de minute, timp in care trandafirii nostri umpluti cu urda vor creste si se vor rumeni frumos.

trandafiri cu branza si migdale, copti 1

Se presara branzoaicele, cu multa generozitate, cu o ploaie de zahar pudra.

trandafiri cu urda si migdale, zahar pudra 1

Sunt nemaipomenit de bune, de pufoase si de aromate. Sunt sigura ca va veti indragosti de ele! Spor la treaba si pofta buna!

Sursa din care m-am inspirat pentru ideea de asamblare a placințelelor.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • strudel cu branza si visine de varaStrudel de vara Strudel de vara, intr-adevar! Si bas ca e abia un inceput timid de primavara, acest strudel racoros ne pica […]
  • placinta-cu-dovleacPlacinta cu dovleac Toamna se numara si dovlecii, nu? Ei bine, eu nu i-am numarat si nici nu as avea cum sa o fac, pietele sunt […]
  • coronite moi cu scortisoaraCoronite cu scortisoara Aseara, prietena mea draga Stella mi-a facut pofta cu o fotografie in care se vedeau niste placintele […]
  • placinte triunghiuri cu branza-1Placinte triunghiuri cu branza Ieri mi-a fost pofta de placinte; mi-am lasat fantezia sa zburde, pana cand lasat inspiratia m-a purtat la […]
  • placinta cu rubarba si capsuni_2Placinta cu rubarba si capsuni Placinta cu rubarba si capsuni... stiti de cand visez la ea? Pana acum, m-am multumit sa salivez privind […]
  • placinta cu branza ca la mamaPlacinta cu branza dulce Pe acest blog culinar sectiunea de retete de placinta e cam aglomerata, asta dovedind in mod cert […]
  • placinta taraneasca cu branza 7Placinta taraneasca cu branza Cand am facut placinta cu varza, spuneam ca am facut o portie dubla de aluat. M-am gandit sa va dezvalui ce […]
  • placinta cu rubarba si bezea 1Placinta cu rubarba si bezea Adorabila, usor de facut si nespus de aromata, placinta cu rubarba si bezea s-a dovedit o adevarata […]
  • prajitura cu piersici si bezea, reteta prajitura cu piersiciPrajitura cu piersici si bezea Prajitura cu piersici si bezea, sau cu fructele de vara preferate! Stiu, am promis de vreo doua saptamani […]
  • placinta cu crema de vanilie si pere -1Placinta cu crema de vanilie si pere Dragii mei cititori, iata-ma revenind dupa o absenta lunga, dar motivata, cu o reteta minunat de savuroasa: […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. ukumelt a zis

    Buna Laura,am incercat si eu acesti minunati ”trandafiri” pt ca aveam ceva urda si nimeni nu se da in vant dupa ea dar vreau sa-ti spun ca intr-o saptamana a trebuit sa fac 3 ture de ”trandafiri” pt baietii mei.Multumim pt reteta!…..sunt deliciosi :)

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur din tot sufletul ca ti-au placut, sa va fie d ebine tie si baietilor. :) I-as repeta si eu tot a doua zi, daca nu as fi obligata sa creez mereu noi articole, implicit sa gatesc retete noi :).

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur din tot sufletul ca ti-au placut, sa va fie d ebine tie si baietilor. :) I-as repeta si eu tot a doua zi, daca nu as fi obligata sa creez mereu noi articole, implicit sa gatesc retete noi :).

  2. ukumelt a zis

    Buna Laura,am incercat si eu acesti minunati ”trandafiri” pt ca aveam ceva urda si nimeni nu se da in vant dupa ea dar vreau sa-ti spun ca intr-o saptamana a trebuit sa fac 3 ture de ”trandafiri” pt baietii mei.Multumim pt reteta!…..sunt deliciosi :)

  3. Angela a zis

    Draga Laura, ce bine arata, este deja in lista mea de meniu pt weekend, mai ales ca mie personal imi place tot ce contine branza si dulce si sarata…Cum ti-am mai spus, mereu ma inspir din ce postezi tu aici.Iti doresc la mai mare si multa sanatate tie si familiei.Cu drag.Angela

  4. Rita Oarga a zis

    Vai de mine! Tocmai ma gandeam cu drag ca ai pe cineva in familie care te ajuta la poze. :)
    Se pare ca ne descurcam cum putem. Foarte frumoasa poza.
    Iar migdalele imi plac in orice. Fulgii aia crocanti de la suprafata trebuie sa fie foarte buni.
    Iti doresc un weekend frumos!

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *