Saptamana Restaurantelor

Creveti cu usturoi

29 ianuarie, 2011 in categoria peste, fructe de mare
O reteta cu fructe de mare foarte rapida, eleganta si rafinata, care se potriveste atat ca fel principal al unei cine usoare cat si ca aperitiv cald, reteta de creveti cu usturoi pe care v-o propun azi va fi pe placul tuturor celor care agreaza fructele de mare.

 

creveti cu usturoi

Ingrediente:(pentru 3-4 persoane)

  • 1 kilogram de creveti black tiger, cruzi, nedecorticati, sau 600-700 de grame de creveti curatati
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 3 catei mari de usturoi
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • 4 linguri de ulei de masline
  • cativa fulgi de chilli, dupa gust (optional)
  • 20 de grame de unt
  • sare marina
  • optional, pentru prezentare, cate 60 de grame de parmezan/portie, daca doriti sa ii asezati intr-o cupa sau un cornet din parmezan

Preparare:Iata protagonistii:

creveti cu usturoi 1

Crevetii se despart de cap si se curata, coada pastrandu-se atasata.

creveti cu usturoi 2

 

Din carapace si capete se poate prepara o supa de baza din crustacee, care poate fi pastrata in portii de cate 150-200 de ml. la congelator si se poate utiliza la alte retete.
Usturoiul si patrunjelul se toaca, se pun intr-un bol si se freaca cu 1 lingurita de sare marina (se pastreaza 1 lingura de patrunjel tocat pentru ornat). Se adauga 3 linguri de ulei de masline, apoi zeama de lamaie. Marinata obtinuta se toarna peste creveti.
creveti cu usturoi 3
Se intorc crevetii pe toate partile, ca sa fie bine imbracati in marinata si se dau la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, puteti prepara cornetele sau cupele de parmezan: se incinge cuptorul la 200 de grade; parmezanul razuit se imprastie pe hartie de copt intr-un strat uniform, daca doriti sa faceti cupe, acest strat va avea forma unui disc ce trebuie sa depaseasca diametrul bolului dupa care veti modela cupele (cate 1 disc pentru fiecare cupa), daca doriti cornete, acestea vor trebui sa aiba lungimea cercului desfasurat de la baza cornetului (sper ca m-am facut cat de cat inteleasa). Tava cu parmezanul astfel pregatit se da la cuptor cateva minute, pana ce incepe sa bolboroseasca branza topita si marginile se rumenesc. Se scoate tava, se lasa sa se raceasca putin, apoi se transfera discurile de branza deasupra bolurilor rasturnate, pentru a forma cupe, iar pentru cornete, se infasoara in jurul unui cilindru (de exemplu un borcan infasurat in hartie de copt). Se lasa sa se raceasca si sa se solidifice apoi se monteaza crevetii (sau altceva) in aceste forme de parmezan.
Dupa trecerea celor 30 de minute de marinare, intr-o tigaie incapatoare se incinge uleiul de masline ramas (1 lingura). Se adauga untul si se lasa sa se topeasca.
unt sfaraind
Crevetii se scurg de marinata (care se pastreaza) si se adauga in tigaie, calindu-se la foc iute doar atat cat sa devina carnea opaca si rozalie (4-5 minute).
creveti cu usturoi 4
Crevetii se scot imediat din tigaie si se condimenteaza cu fulgi de chilli (daca se doreste).
creveti cu usturoi 6
In tigaie se toarna marinata ramasa si se caleste scurt, 1-2 minute. Se ia deoparte si se servesc crevetii imediat, alaturi de sosul marinat.
creveti cu usturoi7
Se pot servi pe un pat de salata verde sau alaturi de orez fiert simplu, oricum i-ati prezenta, sunt deliciosi. Mie, una, imi plac mai picanti.
5.8 based on 10 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • adriana

    Cred că sunt un deliciu. Fără orez, fără salată, fără nimic numai gustul lor picant .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Adriana, si mie imi plac crevetii la nebuie, sunt absolut deliciosi. Desi nu
      e un “must”, alaturarea cu parmezanul usor rumenit mi s-a parut tare
      inspirata.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bombonel_dulce

    Intr-adevar reteta pare usoara dar rezultatul arata exceptional, multe felicitari! Gustul din descriere imi inspira numai bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Bombonel_dulce, ma bucur ca te inspira aceasta reteta, confirm ca e
      delicioasa si te mai astept!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Oana83

    E o reteta foarte, foarte aratoasa, dar nu prea accesibila din pacate. Felicitari pentru inspiratie dar eu una nu am gustat creveti in viata mea. NU ma indoiesc ca sunt foarte buni dar nu imi permit sa ii cumpar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Oana, imi pare rau :(, ce sa zic? Nici eu nu cumpar in fiecare zi, iar
      acestia nici nu mi s-au parut scumpi din cale-afara. Adica nu sunt ca si
      carnea de pui, dar nici ca muschiul de vita argentiniana. Mai exact, i-am
      luat de la metro, in cutie de 1 kilogram, congelati. Pretul difera in
      functie de dimensiunea crevetilor, cu cat sunt mai mari, cu atat mai scump e
      kilogramul. Acestia au fost sortimentul 30-32/kilogram, au costat in jur de
      35 de lei (1 kil).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Christinel_ro

    Laura, eu nu inteleg manevra cu cupele de parmezan si vreau sa fac crevetii asa cum ai scris tu. Poate adaugi o poza cu cupele respective.
    Multumesc
    Cristi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Imi pare rau, nu am alte poze. E ceva vreme de cand am facut crevetii astia… dar nu e greu deloc, presari parmezanul ras intr-un strat de o grosime de aproximativ 1/2 cm (tasezi usor) in forma dorita, dai putin in cuptorul incins si cand marginea devine usor aurie, parmezanul va fi topit si modelabil. Poti sa rasucesti in jurul uni pahar (sau sucitor) pana se raceste sau sa asezi bucatile semisolide intr-o cupa, ca sa se raceasca asa.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Teodora

    merg super cu un sos tartar. Crevetii se servesc nu foarte fierbinti.
    Astia sunt creveti de-aia uriasi, cei mai buni sunt cei mai mititei atata ca-s fara spor la curatat.
    Daca-i infigi intr-o tepusa si-i faci pe gratar, toate matzele din jur vin dupa miros.
    In loc de patrunjel merge tare bine rozmarin.
    Cu o salata verde, gata masa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Fifi

    Nu am iancercat astăzi i fac sper sa iasă

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)