Peste cu legume la cuptor

Autor:

Pentru toti cei care au postit cu smerenie pana acum, vine dezlegarea la peste! Pe 25 martie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Buna Vestire, ziua cand Arhanghelul Gavril i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului, cand cucul cânta pentru prima data in an. Sugestia mea pentru meniul cu peste de Buna Vestire este un peste – crap – cu legume la cuptor, inabusit cu vin si mirodenii si nemaipomenit de gustos langa o portie zdravana de mamaliga.peste cu legume la cuptor, reteta de peste cu legume la cuptorTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Peste cu legume la cuptor:

  • atatea bucati zdravene de peste (in jur de 200-250 de grame) cati meseni aveti de saturat, eu am folosit file de crap
  • 4 linguri de ulei (eu am folosit extravirgin de masline, dar merge de oricare)
  • 1 ceapa marisoara
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu
  • 1-2 morcovi
  • telina cat 1 ou mic (sau 1-2 tije de telina)
  • 400 de ml. de rosii in bulion (rosiile si sucul)
  • 200 de ml. de vin alb
  • 3-4 linguri de faina
  • 10 boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • cimbru
  • sare, piper macinat
  • verdeata tocata pentru presarat (patrunjel si cimbru, dupa preferinte)

Preparare Peste cu legume la cuptor:

Bucatile de peste se sareaza si se pipereaza (poza 1) apoi se dau prin faina. Se incing intr-o tigaie 3 linguri de ulei si pestele se rumeneste pe ambele parti (poza 2). Odata rumenit, pestele se scoate din tigaie si se pastreaza deoparte.

In aceeasi tigaie, fara a o spala, se adauga restul de ulei, apoi ceapa tocata, telina tocata marunt, usturoiul zdrobit si ardeiul taiat fasiute. Se calesc pana incep sa se inmoaie, amestecand constant,  apoi se adauga si morcovii curatati si taiati rondele. Se adauga 2-3 linguri de vin si se inabusa legumele timp de 5-6 minute (poza 3).preparare peste cu legume la cuptor 1Se ia de pe foc tigaia cu legume si se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intr-o tava adanca, potrivita pentru cuptor si de dimensiuni adecvate cantitatii de peste ce urmeaza sa se pregateasca, se  aseaza toate legumele. Deasupra se aseaza bucatile de peste, se toarna sucul de rosii iar rosiile se toaca marunt si se distribuie deasupra pestelui. Se toarna restul de vin in tava.preparare peste cu legume la cuptorSe adauga boabele de piper (eu am pus piper rosu, e foarte aromat fara a fi iute), frunzele de dafin rupte in bucati si cateva ramurele de cimbru.preparare peste cu legume la cuptor 2Tava se acopera foarte bine (cu capacul sau cu foile de aluminiu) si se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius pentru 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se indeparteaza capacul si se mai lasa in cuptor pana cand se rumeneste preparatul deasupra.peste cu legume la cuptor final. peste cu legume la cuptor retetaSe serveste pestele cald, presarat cu verdeata tocata, alaturi de o portie de legume din tava, cu mamaliga sau cartofi natur (sau ce garnitura ii place fiecaruia). Optional, se poate stropi cu mujdei de usturoi (optiunea mea a fost sa o fac).

peste cu legume la cuptor, reteta de peste cu legume la cuptor 2Mai multe retete de peste la cuptor.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Anca T a zis

    Eu am făcut rețeta asta cu somon și a fost magnific! Ne-am lins degețelele cu toții acasă! :-)

    Mie, personal, mi se pare cea mai gustoasa maniera de a consuma pestele.

    Mulțumim frumos, Dna Laura !

    • lauralaurentiu a zis

      Si mie mi se are la fel, poate nu cea mai eleganta, dar fara discutie una dintre cele mai gustoase retete cu peste. Sa va fie de bine!

  2. Liviu Negru a zis

    Dragă Laura  iți mulțumesc pentru această savuroasă rețetă, vreau să-ți spun că a fost extraordinar de delicioasă, nu gătesc foarte mult însă mi-a făcut plăcere să gătesc astăzi de Florii fiind soția la serviciu și dorind să-i fac o surpriză după o zi de muncă, îți mulțumesc, cu respect Liviu

  3. Virgilutz a zis

    Pe cate ingrediente, tot atatea arome! 
    Un meniu intreg intr-o farfurie: 
    …”tutti a tavola, – per mangiare!!” 

  4. Ionela a zis

     Minunat, l-am incercat si eu ieri de Buna Vestire, abia am apucat sa-l gust pentru ca baietii mei au fost foarte incantati, dar m-am bucurat nespus si de legumele ramase, totul a fost foarte delicios, multumim de reteta si cu si siguranta o vom repeta de Florii!

  5. Delia a zis

    Maine fac si eu reteta, desi nu am tinut post si as vrea sa va intreb daca ati folosit vin sec sau dulce, care il recomandati ?

    • lauralaurentiu a zis

      M-as bucura sa o faci, nu e deloc greu de facut si iese un preparat cu peste foarte, foarte bun. Te astept cu impresii.

  6. Rodica_gheorghita a zis

    este o reteta buna si, pt cei care au probleme cu stomacul ,pestele merge la cuptor si fara a fi prajit,nu-i asa Laura?.Oricum,un peste cu orice fel de legume,la cuptor ,este super

  7. Mioara a zis

    este o reteta ff .gustoasa….eu pestele il fac la gratar (trecut prin pesmet inainte de a fi pus pe gratar) cu cartofi natur cu patrunjel verde,legume la cuptor facute in sucul lor si sos de usturoi cu iaurt.Am sa incerc si reteta ta.

    • lauralaurentiu a zis

      Am spus deja ca eu am folosit fileuri de crap. Poti folosi si fileuri de salau de exemplu, cu sau fara piele, va fi la fel de bun. Dar cartofii, ce-i cu ei? Te referi daca se poate servi preparatul cu cartofi? Da, se poate, iti recomand cartofii fierti natur, stropiti cu un pic de unt topit si patrunjel si poate o idee de usturoi.

  8. Elena.M a zis

    Doamna Laura,vreti de pe acum sa ne innebuniti cu reteta asta.Oooooo,pana duminica mai e mult,dar si cand pun in aplicare reteta asta,o sa mananc pana numai pot.Va pup,doamna Laura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *