Pește în crustă crocantă cu bere

Autor:

peste in crusta de aluat crocant cu bere 1

Pește în crustă crocantă cu bere, cu salată de crudități și sos olandez

Acest pește îmbrăcat într-o crustă crocantă și gustoasă o să vă ducă cu gândul la clasicul fish&chips din pub-urile englezești. Doar că, evident, în loc de chips (cartofi prăjiți) am pus alături de pește o salată proaspătă, asezonată lejer. Ei bine, ador peștele pregătit în felul acesta, crusta crocantă care închide ermetic în interiorul ei peștele moale și umed care, dacă este pus în valoare de un sos acrișor și catifelat, așa ca sosul olandez, devine un adevărat răsfăț.

Eu am ales pentru acest preparat fileul de cod de Atlantic de la Edenia, un pește pescuit în apele reci ale Atlanticului (pește de captură) cu un conținut de glazură (stratul de gheață care protejează fileul) mult mai mic decât la sortimente asemănătoare încercate în trecut. Codul Atlantic este un peşte de apă sărată, foarte popular, cu carnea albă, densă, aroma uşoară şi conţinut scăzut de grăsimi.

În același aluat cu bere, însă, puteți îmbrăca și alte preparate, de exemplu inele de calamar și alte fructe de mare dar și legume blanșate (de exemplu puteți pregăti conopida gen ”tempura” cu o crustă foarte crocantă și gustoasă).
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redusă

Ingrediente Pește În Crustă Crocantă Cu Bere

Pește în crustă cu bere

  • 600 de grame cod de Atlantic Edenia (pachetul conține 5-6 fileuri fără os și piele, cu masa netă de 540 gr, după decongelare)
  • 100 de grame de făină
  • 30 de grame amidon de porumb
  • 1 linguriță paprika (dulce sau picantă, după cum preferați)
  • 1/2 linguriță rasă de piper
  • 1 linguriță pudră de ceapă (dacă nu aveți, puteți înlocui cu 1 lingură de ceapă rasă foarte fin)
  • 125 ml. de bere foarte rece
  • sare și piper
  • ulei pentru prăjit

Salata de crudități

  • 1 salată frisée (sau frunzele de salată preferate)
  • 1 șalotă mică tăiată rondele fine
  • 1 măr verde, acrișor, tăiat bastonașe cât mai fine
  • 1 morcov tăiat julienne (sau ras)
  • 40 de grame sfeclă roșie crudă, foarte fin tăiată
  • 2-3 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper

Sos olandez

  • 2 gălbenușuri
  • 125 grame de unt
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 1 linguriță de muștar
  • sare și piper

Preparare Pește În Crustă Crocantă Cu Bere

1. Chiar dacă lista ingredientelor pare lungă, de fapt e un preparat destul de simplu. În imaginea de mai jos am grupat toate ingredientele laolaltă, codul de Atlantic, în stânga sunt ingredientele pentru crustă (berea, făina, amidonul etc dar și uleiul pentru prăjit), în dreapta sus sunt ouăle, untul, muștarul și lămâia pentru sosul olandez iar restul sunt ingredientele pentru salată, care pot fi înlocuite/adaptate preferințelor voastre.

ingrediente file de peste in aluat cu crusta de bere cu salata si sos olandez

2. Peștele în crustă crocantă cu bere se va pregăti foarte rapid, așa încât vă recomand să începeți cu sosul olandez, pentru al cărui mod de preparare vă invit să urmăriți rețeta de Sos Olandez deja publicată pe site (inclusiv în varianta video, click pe link). După ce sosul e gata, păstrați-l la cald până în momentul în care e gata peștele.

3. Într-un castron încăpător se amestecă făina, amidonul, pudra de ceapă, piperul și 1 linguriță rasă de sare.

peste in crusta de aluat crocant cu bere - preparare pasul 1

4. Fileurile de cod, pe care le-am decongelat în prealabil lent, peste noapte, se scurg bine de apa de la glazura congelată, se tamponează cu hârtie absorbantă și se condimentează cu sare și piper.

peste in crusta de aluat crocant cu bere - condimentare fileuri

5. Se tăvălesc bine fileurile de cod prin amestecul de făină și se scutură bine.

peste in crusta de aluat crocant cu bere - preparare pasul 3

6. Se toarnă berea foarte rece peste amestecul de făină rămas și se amestecă rapid. E foarte important să nu amestecați foarte mult, e preferabil să rămână cocoloașe decât să se dezvolte glutenul din făină, ceea ce ar duce la o crustă mai degrabă cleioasă decât crocantă.

peste in crusta de aluat crocant cu bere - mod de preparare 4

 

7. Se încinge pe foc, într-o tigaie încăpătoare, uleiul pentru prăjit. Temperatura recomandată pentru prăjire este de 180 de grade, astfel crusta se va întări repede și nu va absorbi ulei în exces. Rând pe rând, fileurile deja presărate cu făină se îmbracă în aluatul cu bere, se scurg puțin și se pun la prăjit în uleiul încins, fără a le înghesui (se fac în două tranșe). Se prăjesc pe ambele părți până când crusta devine brun-aurie.

peste in crusta de aluat crocant cu bere  preparare 5

 

8. Fileurile de pește în crustă crocantăse scot pe hârtie absorbantă ca să se dreneze bine de ulei.

peste in crusta de aluat crocant cu bere - mod de preparare 6

9. Foarte rapid, se asezonează salata cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, sare și piper după gust.

salata de cruditati, garnitura peste in aluat crocant cu bere

 

10. Se asamblează pe farfurie peștele în crustă crocantă cu bere, salata și sosul olandez și se servește cât e cald atât peștele, cât și sosul. E un preparat care mie, cel puțin, îmi aduce întotdeauna multă satisfacție. Poftă mare!

peste in crusta de aluat crocant cu bere 2

Print Friendly

Poate îți place și:

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

4 Comentarii la "Pește în crustă crocantă cu bere"


Vizitator
Silviana
29 martie, 2016

Arata divin! Astazi am sa fac reteta. Multumiri pentru tot ceea ce faci, esti un real ajutor in bucataria mea iar sotul e cel mai fericit! :)

Vizitator
elena
2 februarie, 2016

Buna, chiar cred ca este o reteta simpla, rapida si de efect in acelai timp, intrebarea mea este cu ce ati taiat atat de subtire morcovul si sfecla? Numai bine.