Salata de icre de crap

11 mai, 2010 in categoria peste, fructe de mare
Salata de icre e traditionala la mesele sarbatoresti, mai ales cand mesenii agreaza preparatele piscicole. E o salata care permite multe feluri de servire si ornare (tartine, ca umplutura a unor legume, montata cu posul pe felii de lamaie sau pe platou etc.). Eu am folosit, pentru prepararea salatei, o parte din icrele proaspete ale unui crap de Dunare – sau “crapa” :)) ? Hm, oare cum o fi chemand-o pe nevasta crapului? sa-i zicem “crapceana”, da’ una zdravana de tot, de 6 kilograme, cu un continut de icre de 1 kil si jumatate! Bineinteles, pentru salata asta nu am folosit decat o parte din ele, restul le-am congelat. In fine, din salata obtinuta am incercat sa reconstitui “crapceana” pe platou, ia uite-o cum inoata printre felii de lamaie:P :salata de icre 10
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Salata de icre de crap

salata de icre 1

  • icre de crap – 200 de grame
  • ulei de floarea soarelui – 250 de mililitri
  • lamaie – 1 mica
  • gris – 2 linguri
  • sare
  • felii de lamaie, capere, ceapa verde si fasiute fine de morcov pentru ornat
Preparare:
Mai intai, icrele se spala cu atentie si se curata de orice urma de pielita. Se sareaza cu aproximativ 1 lingurita de sare si se lasa la frigider. Se pun la fiert 100 de ml. de apa si cand dau in fiert se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana ce se ingroasa bine. Se lasa sa se raceasca complet. Se pastreaza cam 1 lingura de icre, restul se pun intr-un vas potrivit pentru mixer, impreuna cu grisul fiert si racit.
salata de icre 2
Se mixeaza pana cand se omogenizeaza grisul si icrele.
salata de icre 3
Se adauga zeama de la 1/2 de lamaie si se incepe sa se toarne uleiul in fir subtire, mixand in permanenta, ca la maioneza. Compozitia se va lega si va creste.salata de icre 4Se adauga ceapa taiata foarte fin si restul icrelor.

salata de icre 5

Se mixeaza scurt, pentru a nu se sparge icrele adaugate mai pe urma, se potriveste gustul cu restul de zeama de lamaie si sare, daca mai e nevoie, si salata e gata. Se pastreaza la frigider, intr-un vas inchis, pana in momentul servirii (chiar si 2-3 zile).

salata de icre 6

O sugestie pentru o prezentare mai deosebita: se pune salata intr-un pos pentru ornare cu un varf stelat si se spriteaza pe platoul de servire:

salata de icre 7

Salatei i se poate da orice forma, eu am incercat sa o montez, dupa cum spuneam si in introducerea acestei retete, in forma de peste:

salata de icre 8

“Ochiul” pestelui e o boaba de caper, “coada” si “inotatoarele” sunt accentuate cu fasiute foarte fine de morcov. In final, se garniseste platoul cu ceapa verde si felii de lamaie.

salata de icre 9
Pofta buna!

4.5 based on 145 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • raluca

    Foarte frumos si gustos… si nici nu stiam ca se pot prepara icrele proaspete. eu totdeauna le-am lasat cu sare la frigider, ca asa am vazut la mama/soacra. fiecare zi e buna sa inveti cate ceva. multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Raluca – intr-adevar, gustos! Au stat la frigider cu sare vreo 10-15 minute, timp in care am fiert si racit grisul, le-a fost suficient. Cele pe care le-am congelat (nepreparate) nu le-am sarat deloc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Madalina

    Ce bine a venit reteta asta!
    Am in frigider niste icre si nu stiam cum sa le prepar. Ale tale arata foare bine.

    Madalina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Madalina, sunt foarte simplu de preparat si mai gustoase dacat salatele de la magazin, mai ales pentru ca poti sa potrivesti gustul dupa plac cu mai multa sau mai putina ceapa, lamaie, sare etc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • David Octavian

    Pfff,ce pofta mi-ai facut.Si cu ceapa verde langa……..mmmmmmmmmmmmmmmm.Neaparat trebuie sa fac si eu.Doar sa cumpar icre.Cele gata facute din comert sunt bune,dar nu asa ca astea facute in casa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Madalina

    Laura, sunt intru-totul deacord cu tine.

    Madalina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gospodina de Criza

    Frumos, ca de obicei.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • CamiWitt

    Cu grisul pus deja inainte la mixat nu stiam . Fein dde tot. Problema e ca la nloi nu se gaseste icre. Tre' sa mergem la pescuit si poate prindem o crapceana…hi,hi,hi…O seara placuta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    DavidOctavian – te astept cu impresii :) !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Gospodina de Criza – multumesc frumos, si tu esti ca de obicei draguta :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Cami, prindeti crapceana si furati-i icrele! :P Spor la pescuit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihai T. Ioan

    Multă sănătate şi să-ţi îmbucure Dumnezău sufletul, doamnă Laura.
    Io, Uica Mihai, mi-s nou în blogosfera culinară, deşi mi-s cal bătrân în meserie. Te urmăresc de mult timp şi mi-e drag de dumneata, că plesneşti de energie şi eşti baş arhetipul bănăţăncii cu mânurile în chici.
    Te invit să mă vizitezi la mine pe blog, să mai givănim o ţâră.
    Cu drag şi respect
    Uica http//:uicamihai.blogspot.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • VIATA

    Ne-a placut si v-am votat.
    Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Costydim

    rata frumos. si conceptia ta este una deosebita.Costel

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Katynath

    reteta este buna , iar prezentarea platoului imi place foarte mult

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Terecacovaci

    Este minunat pestele din salata de icre . L -am si gustat , este nemai pomenit . La fel pregatesc si eu icrele . bravo, te felicit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lupumircea

    ia incearca cu piine inmuiata in loc de gris

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • DicaAngela

    SINT FORTE BUNE ASA LE FAC SI EU NU AU ASA COMPLICATII LEAM FACUT MEREU .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • DicaAngela

    SINT FORTE BUNE ASA LE FAC SI EU NU AU ASA COMPLICATII LEAM FACUT MEREU .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Www Magda_ion

    foarte bun

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000563837956 Cerasela Liliana Lupu

    in locul grisului , eu folosesc paine alba inmuiata in lapte si dupa stoarsa (dar nu prea tare) ies delicioase  !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Vali

    Da..sint bune si cu gris dar eu fiind nascuta in Delta le prefer fara gris .
    Oricum multumim de reteta ..Aurel are dreptate cunoscatorii de peste si icre stiu de ce…
    O zi buna si Succes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • diana

      Buna Vali zimi si mie cum o faci fara grishi?pui paine?zimi totu cum faci

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Diana draga, nu stiu aca Vali mai este pe-aproape ca sa-ti raspunda. Poti sa faci salata din icre fara gris si fara paine inmuiata, pur si simplu bati icrele cu uleiul turnat in fir subtire, ca la maioneza. Pentru ca pana la urma icrele sunt si ele niste oua, se vor comporta identic cu galbenusurile si se vor emulsifia cu uleiul adaugat, exact ca maioneza obisnuita. O acresti cu zeama de lamaie, pui ceapa dupa gust si salata e gata. In ce ma priveste, prefer salata de icre cu un aport de gris sau paine inmuiata si stoarsa bine in primul rand ca mi se pare mai usoara, in al doilea rand pentru ca mi se pare destul de ciudat sa mananc maioneza goala pe paine, fie ea si din oua de peste. :) Chestiune de gust, desigur.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
    • diana

      eu nam gatit pentru-ca numa interesat,acum vreau sa invat,de aia te rog sa-mi zici,ozi buna

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)