Salata de icre de crap

Autor:

Salata de icre e traditionala la mesele sarbatoresti, mai ales cand mesenii agreaza preparatele piscicole. E o salata care permite multe feluri de servire si ornare (tartine, ca umplutura a unor legume, montata cu posul pe felii de lamaie sau pe platou etc.). Eu am folosit, pentru prepararea salatei, o parte din icrele proaspete ale unui crap de Dunare – sau „crapa” :)) ? Hm, oare cum o fi chemand-o pe nevasta crapului? sa-i zicem „crapceana”, da’ una zdravana de tot, de 6 kilograme, cu un continut de icre de 1 kil si jumatate! Bineinteles, pentru salata asta nu am folosit decat o parte din ele, restul le-am congelat. In fine, din salata obtinuta am incercat sa reconstitui „crapceana” pe platou, ia uite-o cum inoata printre felii de lamaie:P :salata de icre 10
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Salata de icre de crap

salata de icre 1

  • icre de crap – 200 de grame
  • ulei de floarea soarelui – 250 de mililitri
  • lamaie – 1 mica
  • gris – 2 linguri
  • sare
  • felii de lamaie, capere, ceapa verde si fasiute fine de morcov pentru ornat
Preparare:
Mai intai, icrele se spala cu atentie si se curata de orice urma de pielita. Se sareaza cu aproximativ 1 lingurita de sare si se lasa la frigider. Se pun la fiert 100 de ml. de apa si cand dau in fiert se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana ce se ingroasa bine. Se lasa sa se raceasca complet. Se pastreaza cam 1 lingura de icre, restul se pun intr-un vas potrivit pentru mixer, impreuna cu grisul fiert si racit.
salata de icre 2
Se mixeaza pana cand se omogenizeaza grisul si icrele.
salata de icre 3
Se adauga zeama de la 1/2 de lamaie si se incepe sa se toarne uleiul in fir subtire, mixand in permanenta, ca la maioneza. Compozitia se va lega si va creste.salata de icre 4Se adauga ceapa taiata foarte fin si restul icrelor.salata de icre 5

Se mixeaza scurt, pentru a nu se sparge icrele adaugate mai pe urma, se potriveste gustul cu restul de zeama de lamaie si sare, daca mai e nevoie, si salata e gata. Se pastreaza la frigider, intr-un vas inchis, pana in momentul servirii (chiar si 2-3 zile).

salata de icre 6

O sugestie pentru o prezentare mai deosebita: se pune salata intr-un pos pentru ornare cu un varf stelat si se spriteaza pe platoul de servire:

salata de icre 7

Salatei i se poate da orice forma, eu am incercat sa o montez, dupa cum spuneam si in introducerea acestei retete, in forma de peste:

salata de icre 8

„Ochiul” pestelui e o boaba de caper, „coada” si „inotatoarele” sunt accentuate cu fasiute foarte fine de morcov. In final, se garniseste platoul cu ceapa verde si felii de lamaie.

salata de icre 9
Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

27 Comentarii la "Salata de icre de crap"


Vizitator
Vali
2 februarie, 2013

Da..sint bune si cu gris dar eu fiind nascuta in Delta le prefer fara gris .
Oricum multumim de reteta ..Aurel are dreptate cunoscatorii de peste si icre stiu de ce…
O zi buna si Succes

Vizitator
diana
3 mai, 2013

eu nam gatit pentru-ca numa interesat,acum vreau sa invat,de aia te rog sa-mi zici,ozi buna

Vizitator
diana
3 mai, 2013

Buna Vali zimi si mie cum o faci fara grishi?pui paine?zimi totu cum faci

Vizitator
lauralaurentiu
3 mai, 2013

Diana draga, nu stiu aca Vali mai este pe-aproape ca sa-ti raspunda. Poti sa faci salata din icre fara gris si fara paine inmuiata, pur si simplu bati icrele cu uleiul turnat in fir subtire, ca la maioneza. Pentru ca pana la urma icrele sunt si ele niste oua, se vor comporta identic cu galbenusurile si se vor emulsifia cu uleiul adaugat, exact ca maioneza obisnuita. O acresti cu zeama de lamaie, pui ceapa dupa gust si salata e gata. In ce ma priveste, prefer salata de icre cu un aport de gris sau paine inmuiata si stoarsa bine in primul rand ca mi se pare mai usoara, in al doilea rand pentru ca mi se pare destul de ciudat sa mananc maioneza goala pe paine, fie ea si din oua de peste. :) Chestiune de gust, desigur.

Vizitator
VIOREL
18 aprilie, 2015

te pot întreba, cum poţi compara icrele cu gălbenuşurile? Ar fii bine să ne abţinem de la unele comm-uri. (dacă nu suntem în materie)

Vizitator
29 aprilie, 2012

in locul grisului , eu folosesc paine alba inmuiata in lapte si dupa stoarsa (dar nu prea tare) ies delicioase  !

Vizitator
Www Magda_ion
21 aprilie, 2012

foarte bun

Vizitator
DicaAngela
8 aprilie, 2012

SINT FORTE BUNE ASA LE FAC SI EU NU AU ASA COMPLICATII LEAM FACUT MEREU .

Vizitator
DicaAngela
8 aprilie, 2012

SINT FORTE BUNE ASA LE FAC SI EU NU AU ASA COMPLICATII LEAM FACUT MEREU .