Somon in crusta aromata, la cuptor

Autor:

Va propun o reteta minunata de preparare a somonului sau a oricarui alt peste la cuptor. Este vorba despre niste rondele de somon invelite intr-o crusta deosebit de aromata, care va incanta pe orice mesean, oricat de pretentios. Condimentele sunt perfect echilibrate, invelisul crocant iar somonul perfect gatit:Somon in crusta aromata, la cuptor

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Somon in crusta aromata la cuptor:

  • 1 somon de 1,6 kg (sau cum il aveti, intreg sau rondele)
  • 1 lamaie (coaja si zeama, care va fi folosita 1/2 la prepararea pestelui si 1/2 pt. sos)
  • 5 linguri de pesmet
  • 2 catei de usturoi
  • rozmarin, patrunjel, menta – ce ierburi va plac
  • cateva boabe de coriandru
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Pt. sos:

  • 4 linguri de iaurt
  • 1 galbenus
  • lamaie si ulei de masline
  • sare si piper

Daca aveti pestele intreg il decapitati, curatati de solzi si inotatoare. Pestele curatat se taie in rondele de 2 cm grosime, se sareaza, pipereaza, condimenteaza cu putin rozmarin, se aseaza intr-un vas si deasupra se stoarce 1/2 de lamaie, se stropeste cu putin ulei de masline si se lasa la frigider 1 ora.Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 1Se prepara sosul, amestecand continuu, intr-o craticioara in bain-marie, galbenusul, zeama si coaja de la 1/2 lamaie, iaurtul, 1 lingura de ulei de masline, sare si piper (alb, de preferinta):Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 2Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 3Se lasa pe abur, amestecand, doar pana se ingroasa (putin mai gros decat smantana pentru frisca) dupa care se scoate imediat:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 4Se pregateste amestecul aromat pentru crusta:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 5Jumatate din coaja de lamaie, usturoiul, coriandrul, ierburile aromate, piperul, putin sare si pemetul se dau la blender.Pestele se scoate din frigider si se tavaleste in acest amestec, presand usor cu palma ca sa adere mai bine la suprafata:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 6Se aseaza feliile de somon intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru 20 de minute.Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 7Somonul gata:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 8Se serveste cu o garnitura la alegere, eu am preferat pastele integrale verzi a caror reteta am postat-o aici, cu putin sos si lamaie.

O „sectiune”:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 9Deosebit de aromat si de gustos!

Print Friendly

Lasa un comentariu

9 Comentarii la "Somon in crusta aromata, la cuptor"


Vizitator
NumRuxi -Buxie
25 decembrie, 2014

L-am facut aseara si a iesit delicios! Am folosit filé fara piele. Ca acompaniament am avut amestec de ciuperci si clatite verzi taiate fasii (se pun 100 g spanac tocat in aluatul de clatite facut din 2 oua , 150 g faina si lapte). Pastrez reteta la loc de cinste !
Multumesc ! Ruxi- Buxi

Vizitator
Idiss22
30 decembrie, 2011

pare delicios , am sa incerc maine , sper sa-mi iasa ,

Vizitator
black me
4 septembrie, 2011

imediat se termina….doar ca nu mi s-a ingrosat sosul….poate data viitoare….

Vizitator
Lavinia
4 martie, 2011

Buna seara
Reteta pare sa fie un deliciu!
Vreau s-o probez duminica.
Acum ma apuc sa fac pastele cu spanac (am doar faina alba 650 – e OK? Nu am faina de grau dur si aici nici nu am de unde cumpara!)
Ce sos ati folosit peste somon?
Felicitari inca o data si MULT SUCCES la Duelul de la Hapi Hap!
Va imbrastisez cu mult drag si admiratie
Lavinia

Vizitator
Monica Mihailescu
28 ianuarie, 2011

mmmmmmmmmmm ce bun e! super reteta. felicitari!