Somon in crusta aromata, la cuptor

20 februarie, 2009 in categoria peste, fructe de mare

Va propun o reteta minunata de preparare a somonului sau a oricarui alt peste la cuptor. Este vorba despre niste rondele de somon invelite intr-o crusta deosebit de aromata, care va incanta pe orice mesean, oricat de pretentios. Condimentele sunt perfect echilibrate, invelisul crocant iar somonul perfect gatit:Somon in crusta aromata, la cuptor

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Somon in crusta aromata la cuptor:

  • 1 somon de 1,6 kg (sau cum il aveti, intreg sau rondele)
  • 1 lamaie (coaja si zeama, care va fi folosita 1/2 la prepararea pestelui si 1/2 pt. sos)
  • 5 linguri de pesmet
  • 2 catei de usturoi
  • rozmarin, patrunjel, menta – ce ierburi va plac
  • cateva boabe de coriandru
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Pt. sos:

  • 4 linguri de iaurt
  • 1 galbenus
  • lamaie si ulei de masline
  • sare si piper

Daca aveti pestele intreg il decapitati, curatati de solzi si inotatoare. Pestele curatat se taie in rondele de 2 cm grosime, se sareaza, pipereaza, condimenteaza cu putin rozmarin, se aseaza intr-un vas si deasupra se stoarce 1/2 de lamaie, se stropeste cu putin ulei de masline si se lasa la frigider 1 ora.Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 1Se prepara sosul, amestecand continuu, intr-o craticioara in bain-marie, galbenusul, zeama si coaja de la 1/2 lamaie, iaurtul, 1 lingura de ulei de masline, sare si piper (alb, de preferinta):Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 2Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 3Se lasa pe abur, amestecand, doar pana se ingroasa (putin mai gros decat smantana pentru frisca) dupa care se scoate imediat:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 4Se pregateste amestecul aromat pentru crusta:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 5Jumatate din coaja de lamaie, usturoiul, coriandrul, ierburile aromate, piperul, putin sare si pemetul se dau la blender.Pestele se scoate din frigider si se tavaleste in acest amestec, presand usor cu palma ca sa adere mai bine la suprafata:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 6Se aseaza feliile de somon intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru 20 de minute.Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 7Somonul gata:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 8Se serveste cu o garnitura la alegere, eu am preferat pastele integrale verzi a caror reteta am postat-o aici, cu putin sos si lamaie.

O “sectiune”:Preparare Somon in crusta aromata, la cuptor 9Deosebit de aromat si de gustos!

7.4 based on 5 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Alyna

    Wow.
    Pestele asta chiar arata foarte misto.
    Cred ca o sa incerc si eu! :)

    Ms pentru reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • vincent

    Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Alina, incearca somonul, sigur nu vei regreta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • geta

    MULTUMESC PT INSPIRATIE,A IESIT FOARTE BUN!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Monica Mihailescu

    mmmmmmmmmmm ce bun e! super reteta. felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lavinia

    Buna seara
    Reteta pare sa fie un deliciu!
    Vreau s-o probez duminica.
    Acum ma apuc sa fac pastele cu spanac (am doar faina alba 650 – e OK? Nu am faina de grau dur si aici nici nu am de unde cumpara!)
    Ce sos ati folosit peste somon?
    Felicitari inca o data si MULT SUCCES la Duelul de la Hapi Hap!
    Va imbrastisez cu mult drag si admiratie
    Lavinia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • black me

    imediat se termina….doar ca nu mi s-a ingrosat sosul….poate data viitoare….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Idiss22

    pare delicios , am sa incerc maine , sper sa-mi iasa ,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)