Chec – cea mai usoara reteta

Autor:

Checul asta cred ca este una din primele retete pe care le-am gatit vreodata, chiar inaintea cartofilor prajiti. Copilaria mea s-a derulat in vremuri nu prea prietenoase, asa incat un pachet de cacao (si multe, mult prea multe altele) nu era de gasit pe toate gardurile. Cand puneai mana pe astfel de delicatesuri, le rasuceai bine pe toate partile, citeai tot ce scrie, mai cu seama daca pachetul venea tocmai din Germania! Pe un astfel de pachet de cacao nemtesc am descoperit eu, inainte sa fi implinit 12 ani, reteta de chec pe care v-o propun azi, o reteta atat de simpla incat a fost accesibila copilului care am fost, nu se murdareste decat un singur vas in timpul prepararii si totul se face la mixer, cat se poate de rapid:

Chec - cea mai usoara reteta


Timp de pregatire: Timp de coacere: Timp total: Tava de 36×12 cm.
Portii: 24

Ingrediente:

  • 200 de grame de unt
  • 250 de grame de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3 oua mari
  • 300 de ml. de lapte
  • 50 de grame de cacao
  • 500 de grame de faina
  • 1 plic de praf de copt

Preparare:

Pentru ca prepararea dureaza foarte putin, cuptorul se aprinde de la inceput si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Se mixeaza untul moale (la temperatura camerei) cu 200 de grame de zahar si cele 2 plicuri de zahar vanilat:Preparare Chec - cea mai usoara reteta 1

Nu e necesar ca zaharul sa se dizolve in masa de unt, doar sa se obtina o compozitie cremoasa. Se adauga 1 ou intreg:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 2

Se mixeaza rapid, pana la incorporarea oului in unt si se adauga urmatoarele oua, pe rand, mixand dupa fiecare. (Daca se intampla ca amestecul din bol sa aiba un aspect de crema taiata, nu va ingrijorati: checul va fi la fel de reusit, l-am facut de sute de ori si am avut parte de tot felul de experiente. ) Se obtine o crema bogata:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 3

Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga in compozitie cate o lingura, alternand cu 250 de ml. de lapte turnat cate putin si amestecand cu grija (ca sa nu imprastiati faina peste tot :P ). Se obtine un aluat fluid, dar destul de dens, daca vi se pare prea tare puteti sa mai adaugati 3-4 linguri de lapte (cat e nevoie) pana la obtinerea unei compozitii vascoase:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 4

Se toarna 2/3 din compozitie intr-o forma de chec mare, a mea are 36/12 cm (daca aveti forme mai mici faceti doua checuri, altfel riscati sa se reverse in cuptor), captusita cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina:Preparare Chec - cea mai usoara reteta 5

Treimea de aluat ramasa se omogenizeaza cu cacaua amestecata in prealabil cu cele 50 de grame de zahar ramase si cei 50 de ml. de lapte pastrati, apoi se toarna in forma, peste aluatul cu vanilie:Preparare Chec - cea mai usoara reteta 6

Cu ajutorul unei furculite, se adanceste aluatul cu cacao in cel de vanilie si se roteste in interiorul formei, pentru obtinerea efectului marmorat:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 7

Se introduce forma in cuptor si coace la 175 de grade Celsius timp de 50-60 de minute, relevant fiind clasicul test al scobitorii care, introdusa in chec, trebuie sa iasa curata atunci cand checul este copt. In niciun caz, nu deschideti usa cuptorului in primele 30-35 de minute. Daca vi se pare ca se rumeneste checul prea tare fara a fi copt in interior (ceea ce va da de stire scobitoarea) reduceti focul la 165 de grade, acoperiti checul cu o coala de hartie de copt umezita si continuati coacerea pana e gata.

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 8

Checul copt se rastoarna, cu tot cu forma, pe o parte (pe partea cea mai lunga, desigur :P ) si se lasa in aceasta pozitie pana se raceste, pentru a evita „lasarea” aluatului.Dupa ce s-a racit, se pudreaza cu zahar praf sau se acopera cu o glazura:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 9

Se taie in felii si se serveste simplu sau alaturi de cafea, un pahar cu lapte etc.:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 10

Edit:

1. reteta nu este creata de mine, e o reteta nemteasca, probata de mine de cateva sute de ori si de milioane de nemti acasa la ei

2. am indicat o anumita temperatura de coacere ; daca va stiti cuptorul cu nabadai, dati focul mai mic (165) si prelungiti timpul de coacere, eventual acoperiti cu o coala de hartie de copt umezita ca sa nu se arda deasupra

3. daca va iese scobitoarea curata (folositi una lunga, pentru frigarui, sa ajunga pana in fundul formei) sigur este copt

4. cu toate ca este copt, verificat cu scobitoarea, aveti toate sansele sa il stricati asa incat sa para in interior cleios daca nu tineti seama de procedeul de racire culcat pe o parte deasupra unui gratar, am aratat asta si cu poze dar se pare ca unii  au hotarat cu de la sine putere ca ar fi facultativ, ei bine, nu este!

Alte retete de chec: Chec la microunde * Chec cu cocos si crema de vanilie * Chec pufos cu vin si scortisoara

Print Friendly

Lasa un comentariu

311 Comentarii la "Chec – cea mai usoara reteta"


Vizitator
Monica Laura Huzum
6 aprilie, 2015

Foarte gustos SI usor de facut. EU am folosit putina compozitie Sa umplu forme de muffin. Multimesc pt reteta.

Vizitator
Mariana Zugravu
6 aprilie, 2015

mie nu mi-a iesit, l-am gustat , are gust numai de faina. Imi pare rau dar pt mine nu este bun

Vizitator
Bianca Butusina
6 aprilie, 2015

Nu stiu ce fac gresit caci de cand am cuptor eletric nu imi mai iese nimic crescut.am respectat intocmai.ba nici cel clasic nu creste,pandispanul.sau creste si-i asa..lasat.
Nu stiu cum sa mai setez cuptorul asta. A stat vreo 80min,ultimele 20 cu foaia de care ziceai la foc mai mic.caldura sus+jos.
Tu ce folosesti.

Vizitator
Maria Stan
6 aprilie, 2015

Va admir foarte mult .Se „spune ” ca si eu sant buna bucatareasa ,gatesc si coc cu multa placere . As dori un sfat de la d-voastra . In legatura cu aceasta reteta de chec ,si eu o am mostenire de la mama mea ,acasa in Romania am gaz si de o viata mi-a reusit fara probleme , dar acuma lucrez in Austria si unde locuiesc am un cuptor electric stil vechi ,deci numai cu I ,II,III, fara indicatii de temperatura . TOATE retetele imi reusesc exceptional …:( inafara de CHEC ….CE NU FAC BINE ????? Nu imi creste si nu e pufos cum imi iese acasa. Care o fi secretul la acest cuptor electric ??? Sant un pic suparata pe MINE ,ca asa ceva nu mi s-a mai intamplat …. POATE ati putea sa ma ajutati cu un sfat .MULTUMESC .

Vizitator
Golinschi Saviana
6 aprilie, 2015

draga laura
am respectat intocmai reteta si desi checul este super gustos s-a dezlipit partea de de-asupra
am facut inca unul si la fel s-a intamplat
care poate fi cauza??? multumesc