Chec – cea mai usoara reteta

Autor:

Checul asta cred ca este una din primele retete pe care le-am gatit vreodata, chiar inaintea cartofilor prajiti. Copilaria mea s-a derulat in vremuri nu prea prietenoase, asa incat un pachet de cacao (si multe, mult prea multe altele) nu era de gasit pe toate gardurile. Cand puneai mana pe astfel de delicatesuri, le rasuceai bine pe toate partile, citeai tot ce scrie, mai cu seama daca pachetul venea tocmai din Germania! Pe un astfel de pachet de cacao nemtesc am descoperit eu, inainte sa fi implinit 12 ani, reteta de chec pe care v-o propun azi, o reteta atat de simpla incat a fost accesibila copilului care am fost, nu se murdareste decat un singur vas in timpul prepararii si totul se face la mixer, cat se poate de rapid:

Chec - cea mai usoara reteta


Timp de pregatire: Timp de coacere: Timp total: Tava de 36×12 cm.
Portii: 24

Ingrediente:

  • 200 de grame de unt
  • 250 de grame de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3 oua mari
  • 300 de ml. de lapte
  • 50 de grame de cacao
  • 500 de grame de faina
  • 1 plic de praf de copt

Preparare:

Pentru ca prepararea dureaza foarte putin, cuptorul se aprinde de la inceput si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Se mixeaza untul moale (la temperatura camerei) cu 200 de grame de zahar si cele 2 plicuri de zahar vanilat:Preparare Chec - cea mai usoara reteta 1

Nu e necesar ca zaharul sa se dizolve in masa de unt, doar sa se obtina o compozitie cremoasa. Se adauga 1 ou intreg:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 2

Se mixeaza rapid, pana la incorporarea oului in unt si se adauga urmatoarele oua, pe rand, mixand dupa fiecare. (Daca se intampla ca amestecul din bol sa aiba un aspect de crema taiata, nu va ingrijorati: checul va fi la fel de reusit, l-am facut de sute de ori si am avut parte de tot felul de experiente. ) Se obtine o crema bogata:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 3

Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga in compozitie cate o lingura, alternand cu 250 de ml. de lapte turnat cate putin si amestecand cu grija (ca sa nu imprastiati faina peste tot :P ). Se obtine un aluat fluid, dar destul de dens, daca vi se pare prea tare puteti sa mai adaugati 3-4 linguri de lapte (cat e nevoie) pana la obtinerea unei compozitii vascoase:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 4

Se toarna 2/3 din compozitie intr-o forma de chec mare, a mea are 36/12 cm (daca aveti forme mai mici faceti doua checuri, altfel riscati sa se reverse in cuptor), captusita cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina:Preparare Chec - cea mai usoara reteta 5

Treimea de aluat ramasa se omogenizeaza cu cacaua amestecata in prealabil cu cele 50 de grame de zahar ramase si cei 50 de ml. de lapte pastrati, apoi se toarna in forma, peste aluatul cu vanilie:Preparare Chec - cea mai usoara reteta 6

Cu ajutorul unei furculite, se adanceste aluatul cu cacao in cel de vanilie si se roteste in interiorul formei, pentru obtinerea efectului marmorat:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 7

Se introduce forma in cuptor si coace la 175 de grade Celsius timp de 50-60 de minute, relevant fiind clasicul test al scobitorii care, introdusa in chec, trebuie sa iasa curata atunci cand checul este copt. In niciun caz, nu deschideti usa cuptorului in primele 30-35 de minute. Daca vi se pare ca se rumeneste checul prea tare fara a fi copt in interior (ceea ce va da de stire scobitoarea) reduceti focul la 165 de grade, acoperiti checul cu o coala de hartie de copt umezita si continuati coacerea pana e gata.

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 8

Checul copt se scoate din forma cu grija, se rastoarna pe un gratar pe o parte (pe partea cea mai lunga, desigur :P ).   si se lasa in aceasta pozitie pana se raceste, pentru a evita „lasarea” aluatului.Dupa ce s-a racit, se pudreaza cu zahar praf sau se acopera cu o glazura:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 9

Se taie in felii si se serveste simplu sau alaturi de cafea, un pahar cu lapte etc.:

Preparare Chec - cea mai usoara reteta 10

Edit:

1. reteta nu este creata de mine, e o reteta nemteasca, probata de mine de cateva sute de ori si de milioane de nemti acasa la ei

2. am indicat o anumita temperatura de coacere ; daca va stiti cuptorul cu nabadai, dati focul mai mic (165) si prelungiti timpul de coacere, eventual acoperiti cu o coala de hartie de copt umezita ca sa nu se arda deasupra

3. daca va iese scobitoarea curata (folositi una lunga, pentru frigarui, sa ajunga pana in fundul formei) sigur este copt

4. cu toate ca este copt, verificat cu scobitoarea, aveti toate sansele sa il stricati asa incat sa para in interior cleios daca nu tineti seama de procedeul de racire culcat pe o parte deasupra unui gratar, am aratat asta si cu poze dar se pare ca unii  au hotarat cu de la sine putere ca ar fi facultativ, ei bine, nu este!

Alte retete de chec: Chec la microunde * Chec cu cocos si crema de vanilie * Chec pufos cu vin si scortisoara

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

    • a zis

      da, sigur, ai grijă că timpul de coacere se va diminua considerabil dacă îl coci într-o tavă mai întinsă (și într-un strat mai subțire). Practic, când trece testul scobitorii e gata, e bine să începi să verifici de pe la 25 de minute.

  1. delia a zis

    Am facut exact ca in reteta, excelent. Acum fac doar cu vanilie si am pus bucatele de biscuiți oreo. Sper sa fie buna si improvizația.☺

  2. Mihaela a zis

    Bun, bun, foarte bun. Mi-a iesit exelent, urmand pas cu pas reteta. L-am dus in clinica la colegi, sa le fac o placere dulce. A disparut in 3 secunde. Felicitari si multumiri Laura din partea la toti cei care au reusit sa il guste.

  3. Lavinia Mirancea a zis

    Am incercat aceasta reteta si nu mi-a iesit, desi am respectat cantitatile si modul de preparare.Pacat de timpul irosit si ingrediente.Cea mai buna varianta de chec este cea cu albusurile batute spuma.

  4. Adyna a zis

    Am respectat reteta si….mi-a reusit!!! Tot ce probez imi iese!!
    P.S. Ñu puneti la suflet comentariile malitioase….sunteti minunata!

    • a zis

      Dana, ma bucur foarte mult, cu atat mai mult cu cat acest chec pare-se ca e un fel de piatra de incercare, cred ca e reteta cu cel mai mare procent de nereusita din cate am publicat pe blog. Sunt in continuare uimita de ce unora le reuseste si altora nu, parca nu ar citi aceeasi reteta. Inca o data, ma bucur mult, felicitari si sa iti fie de bine!

  5. Dani a zis

    Nu mía iesit, deoarece este cocos si nu stiu de ce, pacat de timp si de ingrediente consumate degeaba, si va mai spun inca o data faina nu e cantitatea corecta care ati pus dv in reteta este mai mult! Sunt foarte dezamagita!

    • Laura Laurentiu a zis

      Imi pare rau ca nu v-a iesit. Intrebare: daca incercati o reteta dintr-o carte de bucate sau dintr-o revista si nu va iese, cum procedati, le scrieti o scrisoare in care va exprimati dezamagirea? Dupa cum usor puteti observa, in cazul acestei retete rata de reusita nu este de 100%. Unora le-a reusit, altora nu. Ultima reusita a inregistrat-o Olguta, care a si publicat reteta pe blogul ei: http://pastry-workshop.com/marble-loaf-cake-chec-in-doua-culori/. Puteti sa o consultati si sa vedeti cam cum i-a iesit ei. In loc sa imi fi spus mie pe un ton de repros ca nu este cantitatea corecta de faina in reteta (desi altora le-a reusit exact cu aceasta cantitate, dupa cum puteti observa) ati fi putut sa va intrebati de ce altora le-a reusit. De ce altii nu sunt dezamagiti si pentru ei cantitatile au fost cum trebuie.

  6. Liliana a zis

    Am facut si eu checul dupa aceasta reteta, a iesit foarte bun si pufos, doar ca a trebuit sa-l coc mai mult timp, pana a iesit scobitoarea curata, si am uitat sa pun sare!!! nici tu nu ai specificat de sare si eu am uitat :( si chiar se simte lipsa… Si, parerea mea este ca ar fi mult mai ok pentru sanatate daca am face prajituri fara praf de copt, eventual cu albusurile batute spuma :)

  7. Anonymous a zis

    Site-ul dumneavoastră este senzațional. Eu una care nu mă implic deloc cu bucătăria,de cand am „descoperit” site-ul,nu mă mai dau afară din bucătărie!

  8. anca a zis

    Multumesc enorm pentru aceasta reteta! E cel mai reusit chec pe care l-am facut (si vazut) in viata mea! E atat de pufos si gustos… de 10 minute il admir si nu imi vine sa cred ca eu l-am facut si ca atat de usor. Multumesc inca o data!!

  9. Mihaela a zis

    Buna Laura
    Felicitari pentru toate retetele, am pregatit multe si mi-au placut. Vreau sa intreb daca reteta aceasta de chec ar iesi la fel de pufoasa cu margarin asau e musai sa pun unt? Multam.

  10. Eviana a zis

    Va multumesc pentru retete , sunt tare de incredere daca se urmaresc pasii descrisi detaliati , mergi la sigur, cu ochii inchisi!Chiar daca nu ai facut in viata ta decat oua fierte!Bucataria datorita dumneavoastra a ajuns la rang de arta !
    Voiam sa stiu daca se poate face un blat de tort din acest chec si se poate adauga si nuca pisata grosolan si visine?Va intreb pentru ca la gradinita unde isi va serba maine fetita mea ziua , vor doar prajituri fara crema, pe motive de salmonele etc, ma rog, este un moft al educatoarelor italiene, deci tre sa ma conformez, si vreau sa fac un tortulet „uscat” dar mai bogat in continut care sa inlocuiasca crema.Va multumesc ! A si, se poate insiropa putin ca sa mai imbogatesca gustul si cam de fel de sirop ar merge?De rom sau cu sucul de la visinele de dulceata diluat putin in apa?
    Va multumesc din nou anticipat!Eviana

    • lauralaurentiu a zis

      Eviana, in primul rand vreau sa-ti multumesc pentru cuvintele frumoase si sa-i urez la multi ani celei mici, sa fie sanatoasa si sa te bucuri de ea!
      Pentru tort, ti-as recomanda mai degraba acest chec: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/chec-raffaello-cu-cocos-si-crema-de-vanilie.html. Se preteaza mai bine ca si blat de tort decat acesta. Poti adauga nuci, fructe confiate, ce vrei tu. Daca vrei sa insiropezi, sa o faci mai cu zgarcenie si cu un sirop foarte simplu, apa fiarta cu zahar si un pic de coaja de lamaie, fara rom sau alte arome artificiale.

      • Eviana a zis

        Saru-mana de raspuns, mai ales de rapiditatea lui, chiar aveam nevoie de ea! In noaptea asta stau si „gandacesc” pana tarziu la dulciurele.Si multumesc si de urari, si sa ne traiti si dvs si la mai mare, ca daca nu erati dumneavoastra nu faceam eu cozonaaac de Paste….cat lumea! Mai ales asa pufos,si pentru prima data in viata mea, de s-a crucit si mama…ca sa nu mai zic de atatea retete minunate incercate si TOATE reusite! La cat eram eu de catastrofa in bucatarie …ma minunez si eu ce bine imi reusesc! Sa va dea Dumnezeu sanatate !

  11. Sara a zis

    Nu fiti critici si egoisti fiti buni si incercati sa ginditi ce ati facut gresit.Cu atita rautate si invidie se scufunda pamintul.

  12. Sara a zis

    Din Spania.E pentru prima oara cind intru in pagina de retete. Am citit citeva retete dar si comentariile si ma surprinde ce citesc.Fiecare trebuie sa-si cunoasca cuptorul,cit de bine coace ce vechime are dar am un sfat:Un cozonac oricare ar fi reteta daca e prea copt pe dinafara si e inca greu inseamna ca trebuie sa cobori temperatura cuptorului si sa pui deasupra cozonacului ceva care sa incetineasca coacerea la exterior si asa se coace si pe dinauntru.

  13. Oana C. a zis

    Am si eu o intrebare, pot pune ulei in loc de unt? As vrea sa fac acum repede dar nu am unt. Si pot adauga si nuci?

    • lauralaurentiu a zis

      Fara discutie poti adauga nuci, stafide sau orice altceva vrei. In privinta uleiului, nu am incercat niciodata. Poate ca merge… vreo 150 de ml. Incearca asa.

  14. Vlad a zis

    lauralaurentiu pai il culcase pe o parte draga dar sforaia prea tare si a renuntat,am observat ca unii se oftica rau ca R coace la cuptoru cu microunde,eu stiu ca acestia sant invidiosi :)) ca nu au si ei…uite eu chiar acum il coc la soare :)) Va pup si scuze de gluma .

  15. diana radu a zis

    multumesc pt retetele minunate,am facut checul de cateva ori,mi-a iesit de fiecare data,i-am adaugat stafide, nuci,iar deasupra am pus o glazura!delicios!

  16. diana radu a zis

    multumesc pt retetele minunate,am facut checul de cateva ori,mi-a iesit de fiecare data,i-am adaugat stafide, nuci,iar deasupra am pus o glazura!delicios!

  17. a zis

    vreau sa fac si eu acest chec, numai ca am o mare temere cat voi plati curentul, nu aveti idee cam cat consuma un cuptor electric?uzam foarte mult masina de spalat si pt asta am cuptorul.scuzati pt ca intrebarea nu prea are legatura cu reteta!

    • lauralaurentiu a zis

      lol, cea mai mica legatura o gasesc intre masina de spalat si reteta :P. Nu stiu ce sa zic, coacerea dureaza 50 de minute – maximum o ora, daca sa zicem ca al tau cuptor consuma 2 kw => 1,3 lei. (cred ca atata-i kilowatul, 65 de bani, dar pentru informatii si mai exacte intereseaza-te la casieria ENEL).

      2013/2/14 Disqus

  18. a zis

    vreau sa fac si eu acest chec, numai ca am o mare temere cat voi plati curentul, nu aveti idee cam cat consuma un cuptor electric?uzam foarte mult masina de spalat si pt asta am cuptorul.scuzati pt ca intrebarea nu prea are legatura cu reteta!

  19. a zis

    vreau sa fac si eu acest chec, numai ca am o mare temere cat voi plati curentul, nu aveti idee cam cat consuma un cuptor electric?uzam foarte mult masina de spalat si pt asta am cuptorul.scuzati pt ca intrebarea nu prea are legatura cu reteta!

  20. Lia a zis

    Multumesc mult pentru reteta! Nu am facut in viata mea un chec si nici alte prajituri si mi-a iesit cel de la tine! Nu-mi vine sa cred…atat doar ca am amestecat prea mult cu furculita si a iesit mai maro, dar in rest a fost super…si asta a zis-o sotul meu, care era sigur ca dau rateu si ca incerc si eu sa ma „dau gospodina” :)))

  21. Irina a zis

    Am incercat aceasta reteta urmand intocmai pasii indicati cu exceptia temperaturii cuptorului (am un aragaz vechi, clasic, fara optiunea de setare a temperaturii). Am copt in primele 5 minute la temperatura medie, iar in urmatoarele 65 la temperatura mica. Am testat cu scobitoarea si a iesit curata, dar, dupa racire si taiere rezultatul era aproape identic cu cel obtinut de Cosmin, adica necopt la interior. Dezamagitor :(

    • lauralaurentiu a zis

      Irina, ai urmat inclusiv pasul care cerea sa racesti checul pe o parte, deasupra unui gratar? Pentru ca daca scobitoarea a iesit curata, logica zice ca era copt, dar e foarte simplu sa ruinezi un aluat fraged cat timp e foarte fierbinte, la fel se intampla si cu cozonacii, lucru pe care il stia si Pastorel , pe care o sa-l citez (cu toate ca el se referea la cozonaci):

      „La scosul din cuptor, alt meremet. Scoți cozonacul, îl scuturi puțintel cu urechea aplecata, să-l auzi dacă joacă. Îl culci apoi cu formă cu tot pe-o coastă, sprijinit de-un lemn. După două-trei minute îl mai scuturi și-l răstorni încetișor, cu binișorul, pe ceva moale și-l legini cătinel și cu mare băgare de seamă, ca să nu se cumva turtească și încruzească!”.

      Cred ca mai degraba s-a incruzit. Imi pare rau.

      • Irina a zis

        Da, am racit checul pe o parte si l-am taiat cand se racise. Nu cred ca s-a incruzit, desi nu mi-e foarte clar ce inseamna pentru ca nu mi s-a mai intamplat. Am atasat o poza, poate e mai edificatoare.
        Multumesc!

  22. georgiana a zis

    e foarte bun o sal fac in fiecare saptamana

                                                                                                                                                    

  23. Oana, 26 a zis

    Este cea mai buna reteta de chec de pana acum! Prietenele mele sunt foarte incantate, rugandu-ma sa le tot fac :)! Multumesc!

  24. Irina a zis

    acum l-am bagat in cuptor si sper sa iasa , maine e ziua fetei si l-am ales ca si blat de tort , am ales o forma rotunda , am sa pandesc dupa 35 de minute sa nu se arda, fiind mai joasa forma. imi place acest site , am facut painicile cu masline si sunt exceptionale. desi stau in strainatate tot de aici imi aleg retetele. Irina 

    • lauralaurentiu a zis

       Irina, nu ai revenit cu stiri: a iesit sau n-a iesit? :) Eu sper din tot sufletul sa fi iesit si sa ii fi facut fetitei tale un tort exceptional. Sa-ti creasca mare si sa-ti aduca numai bucurii!

  25. Ludmila a zis

    Este foarte buna si foarte delicioasa reteta. Felicitari D-na Laura!!, eu am facut mai multe checuri dupa aceasta reteta si au iesit foarte bune toate si foarte bine coapte :):*

    • lauralaurentiu a zis

      Ludmila, daca iti cunosti cuptorul si esti putin atent, evident ca ies bine coapte :). Pentru unii e ceva mai greu sa se concentreze asupra unei retete timp de o ora, ca sa iasa asa cum ar trebui. Ma bucur mult ca ti-a reusit si inca de atatea ori, sa va fie de bine!

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur foarte mult, sa-ti fie de bine! Daca ai mai adauga si o poza, ti-as fi recunoscatoare, chiar sunt curioasa cum ti-a iesit. :)

    • lauralaurentiu a zis

      Cosmin, mai sus sunt date o multime de ponturi, pornind de la temperatura de coacere si pana la modul de racire al checului. Alege tu de acolo ceea ce crezi ca nu ai respectat, acela e motivul pentru care checul tau nu s-a copt. Imi pare rau, sper ca urmatoarea incercare sa fie mai reusita.

  26. Mariuscristian26 a zis

    chiar acum l-am pus la cuptor pt iubita mea pe cand se intoarce de la servici…sa speram ca iasa

  27. Alina C a zis

    Multumim pentru reteta!  Am  incercat o astazi si a iesit ca la carte.. Foarte bun a fost si mult spor a avut. O zi frumoasa!

  28. Maya a zis

    M-a prins reteta asta si ma gandesc s-o incerc chiar azi. Am totusi o intrebare: mai bine slasa la racit pe o parte cu tot cu forma,sau se scoate din forma? Da,stiu,cam stupida intrebarea dar mai bine sa masori de zece ori si a tai o data,decat s-o dai in bara.
    Multumesc!

  29. Dany a zis

    Foarte bun! L-am incercat astazi si deja aproape a disparut :)
    Pentru reusita sigura respectati reteta si indicatiile intocmai.

  30. Kyttyket a zis

    Mai oameni buni ce tot ziceti de cuptorul cu microunde?! NU VA IMAGINATI DACA AR FI FACUT INTRADEVAR LA MICROUNDE AR FI IESIT UN CHEC SUPER NEGRU SI POATE AR FI LUAT SI FOC INTR-O ORA CAT LA TINUT LA CUPTORUL „CU MICROUNDE” ???
    Cine are cuptor cu microunde stie clar ca preparatul se „coace” din mijloc catre exterior….
    Se poate ca cuptorul ei electric sa nu mai incalzeasca la temperatura pe care o cere, termostatul de temperatura sa fie defect…. consider ca a fost o greseala de „tipar”….in exprimare….

  31. Floare Parc a zis

    memoria vizuala e mai puternica si deci omul ramane in cap cu pozele , mai degraba decat cu toate randurile . am citit si eu , si nam remarcat din prima chestia cu culcatul pe-o parte a checului.
    apoi am cautat poza cu checul culcat , dar nu am gasit, sau cel putin nu cred ca acolo in  tava e culcat. in fine, vreau sa zic ca daca era o poza u checul pe-o parte, ramanea in memoria vizuala si nu mai faceau altii atata circ pe gratis. 
    si ce-i daca nu le-a reusit ? trebuie sa stie toata tara cat de idioti sunt ???? ( ei , nu reteta) si dac-au stiut din start ca nu au respectat cuvant cu cuvant  retea, de ce naiba s-au apucat sa dea vina pe altii ,si sa-si mai arate si prostia ?  daca gresesc o reteta prezentata la tv , merg la televiziune cu reclamatii ???????

  32. Judith a zis

     am facut si eu checul vazand comentariile si am fost curioasa daca e buna reteta  ,dar va spun sa nu o faceti ca o prostie!!! Mi-am dat seama ca oule nu sint batute separat  si nu are de la ce sa fie pufoasa…si asa mai departe .ASTA NU E RETETA NEMTEASCA!!!

  33. Cornelia a zis

    Draga dna Laura,
     Astazi aveam pofta de ceva dulce de casa si cum n-am mai facut chec de foarte mult timp, m-am hotarat sa prepar aceasta prajitura, nu dupa una dintre retetele mele pe care le cunosteam foarte bine, ci dupa una noua. Asadar, am intrat pe net si-am gasit prima reteta, care ea a dvs.
    Nu mi s-a parut grea si nici costisitoare, aveam tot ce-mi trebuia asa ca am inceput.
    Dupa ce mi-am pregatit pe masa ingredientele la dublu, ptr ca suntem mai multi in casa, stand de vorba cu fica mea am gresit reteta si am pus si faina impreuna cu untul si m-am gandit ca uuups, am dat-o-n bara. Am continuat insa, intocmai dupa indrumarile data in retetar si am ajuns la pusul in forme. Iesise pana atunci atat de bine ca imi venea sa-l  mananc asa necopt, era nespus de savuros aluatul, crema pura. Cuptorul il am pe trepte de temperatura dar l-am lasat la minim deci cam la 160 de grade, vrand sa-l urmaresc continuu sa vad cum se coace. Dupa o ora, checul era foarte crescut, usor rumenit, dar interiorul era inca crud. Ma asteptam la asta. L-am mai lasat inca o ora, dar cu intervale de 15 minute ca sa-l controlez sa vad daca s-a copt. Cand a fost tot complet copt, am scos checul si l-am lasat pe o parte pana s-a racit. In urma cu 10 minute am taiat unul din cele doua checuri si ….este incredibil. Marimea unui cozonac, un delicios chec cu amestec de cacao, dulce exact cat trebuie, parfumat si……nu ma puteam opri din mancat. Reteta dvs a fost laudata de toata familia dar si munca mea a fost rasplatita prin golirea platoului.
    Acum, sa va spun un lucru: am avut timp de 11 ani, laborator de patiserie-cofetarie cu puncte de desfacere a produselor. Am invatat de la cofetarele si patiserele cu care am colaborat, multe retete de prajituri, produse de patiserie si chiar retete de mancare. Totdeauna insa mi-a placut sa descopar retete noi si cu ocazia aceasta ma bucur ca am dat peste dvs.
    Ca femeie si gospodina nu cred ca sunt singura care incearca in bucatarie noi retete si poate le imbunatateste dupa gustul propriu.
    Legat de comentariul unei doamne precum ca reteta nu i-a iesit si checul era crud, pot spune ca fiecare trebuie sa stie cum ii functioneaza cuptorul, sa aprecieze daca este sau nu aluatul mult prea subtire sau dece nu , prea gros, lucruri de moment care pot fi remediate precum o maioneza taiata pe care o repari si ai apoi bucuria sa descoperi cat de bine ti-a iesit.
    Reteta dvs este extraordinara, produsul finit este o delicatese, usor de preparat si necostisitor.
    Personal va multumesc si promit ca voi mai incerca si alte retete.
    Sanatate si numai bine !

    • lauralaurentiu a zis

      Doamna Cornelia, va multumesc pentru increderea acordata si ma bucur din suflet ca v-a reusit checul si ca v-a si placut. Asa trebuie sa iasa, de marimea unui cozonac zdravan, crescut si foarte gustos si da, cand eram copil mancam si eu din aluat si mi se parea bun ca o crema :)).
      Eu m-am straduit sa ofer cat de multe ponturi/tipsuri la aceasta reteta (si la altele, de altfel :) ) dar se pare ca pentru unii nu a fost suficient. Experienta dumneavoastra v-a facut sa intuiti exact cum sa va „manipulati” cuptorul pentru a obtine rezultate bune. Deasemenea, experienta este mare folos atunci cand e vorba de a ajusta o reteta conform calitatii ingredientelor, pentru ca separat de faptul ca o reteta vine cu gramaje exacte, raportul intre faina si lichid poate sa difere dupa o multitudine de factori, de la calitatea fainii, marimea oualor si pana la temperatura exterioara.
      Oricum, ma bucur mult de reusita dv. si sper sa mai reveniti pe acest blog, sa va fie de bine!

  34. iulia a zis

    am facut acest chec zilele trecute…a iesit fff bun si frumos ca aspect…doar ca mi s-a parut  prea multa cacaua,50g…a iesit cam vartos aluatul negru si a ramas compact…nu s-a amestecat cu cel alb

    • lauralaurentiu a zis

      Iulia, depinde, probabil, si de felul de cacao folosit. Daca crezi ca se potriveste mai bine gustului tau cu cacao mai putina, redu din cantitate pe viitor. Oricum, ma bucur ca ti-a reusit (in mare) si ti-a placut la gust, sa va fie de bine!

  35. Ancuta a zis

    Cel mai bun chec pe care l-am mâncat vreodată! Laura, vreau să-ți spun ca barbate-meu ma pune sa-l fac la 2-3 zile. :-) Este o splendoare! Fraged, parfumat, pufos…

    Eu am mai îmbunătățit un pic rețeta, în sensul ca am adăugat stafide și bucatele mici de ciocolata… Nu am cuvinte sa va spun cat de bun poate fi!

    Noi, cu toții, îți mulțumim pentru rețeta aceasta minunata!

  36. Ancuta a zis

    Este incredibil de buna rețeta asta! E cel mai bun chec pe care l-am mâncat vreodată! Mulțumim frumos, Laura.

    Anca T

    • lauralaurentiu a zis

      Sa-ti fie de bine, ma bucur mult. Cred ca depinde de gustul fiecaruia, constat ca unora le place reteta asta, altora nu. :)

    • Oana a zis

      vreau sa incerc si eu acest chec in week-end sper sa imi iasa am tot recitit reteta pare destul de simplu dar ma ceva emotii, sunt destul de incepatoare cu  bucatareala

  37. Gabriella a zis

    Am facut ieri checul din reteta si, pentru ca mi-a iesit mai bun ca niciodata, voi incerca si alte retete de pe site… m-am convins ca urmand pasii intocmai, chiar si cei mai neiscusiti (printre care ma numar si eu :)) pot avea rezultate minunate in bucatarie!

    • lauralaurentiu a zis

      Gabriella, ma bucur din suflet ca ti-a reusit si ca uite, confirmi ca prin urmarea exacta a pasilor descrisi checul asta reuseste foarte bine. Sa va fie de bine si Paste fericit!

      2012/4/14 Disqus

  38. Marina a zis

     Am si eu o intrebare..cand il lasati la racit pe o parte,il lasati in cuptor la racit,sau il scoateti?
    Suze dc pare o intrebare mai prosteasca…

    • lauralaurentiu a zis

       Il scot, draga Marina, apoi il pun culcat pe una dintre laturile cele mai lungi deasupra unui gratar. Procedeul asta e valabil atat la checuri, dar si la unele aluaturi fine, il amintea si Pastorel, atentionand ca daca nu se respescta acest mic schepsis, aluatul se „incruzeste”, putand parea curd la mijloc.

      • bianca a zis

        multumim mult…checul e „prajitura” preferata a lui Raducu(fiul meu de 8 ani).i-a placut in mod deosebit.am sa mai incerc din retetele tale.

      • so a zis

        doamna draga mie mi se pare extraordinar checul- si nu numai atat- faptul ca va obositi punand retete pe net si raspundeti la atatea comentarii …unele idioate de altfel- mi se pare extraordinar,se vede ca sunteti o femeie energica si plina de viata.nu uitati sa le spuneti la toti nemultumitii astia ca prajiturile trebuie facute cu drag,poate de aceea nu le ies:)

  39. D Teodora a zis

    Mie mi-a iesit de fiecare data bun … Multumesc pt reteta !
    Iar celor ce nu le iasa o reteta ATAT de simpla , va sugerez sa va lasati de „gatit” :)

    • lauralaurentiu a zis

      1 forma de chec mare (am precizat dimensiunile mai sus) care se poate taia in numarul de felii precizate. Acuma cate felii mananca fiecare… dupa cum ii este pofta! :)

      • Cryssblaj a zis

        Cristina salut am incercat si eu reteta dar nu mi-a esit,nu stiu de ce…..la mijloc a iesit crud

      • lauralaurentiu a zis

        Citeste inca o data cu atentie reteta, e super detaliat prezentata, si gandeste-te ce ai facut altfel, incluzand timpul si temperatura de coacere dar si racirea pe o parte.

        2012/4/11 Disqus

  40. Doar_eu a zis

    Am citit cateva din controversele iscate pe aici….s-a gandit cineva ca mai depinde si de cuptorul fiecaruia, pt a reusi coptul checului? Reteta nu are nici o hiba, e chiar o reteta foarte buna. (E o pornire „la moda” sa dam la cap altuia, daca ceva nu ne iese, dar asta e alta poveste…)
    Deci verificati-va cuptorul, temperatura (eu de exemplu, am unul vechi, care nu-mi indica gradele), timpul de copt adaptat la toate astea….si vedeti ce va iese!

  41. Diana a zis

    Cele mai bune retete le-am intalnit pe acest blog. Nu am reusit sa va multumesc indeajuns! Am avut ce invata de aici, toate retetele incercate au iesit. Inclusiv retetele de paine (le-am incercat pe toate), briosele, torturile..ce mai! Am devenit pasionata de bucatarie datorita dumneavoastra. Daca blogul acesta ar disparea, ar fi o mare dezamagire pentru mine…si banuiesc ca nu numai pentru mine. Va multumesc din suflet, doamna Laura!Sa ne traiti!

  42. Vali a zis

    am incercat multe retete ale d-voastra, mi-au iesit super ,dar asta cu chec,spre dezamagirea mea nu mia iesit ,am respectat intocmai cum e scris in reteta si la urma am avut surpriza sa vad ca e crud in mijloc,ce sfat puteti sa-mi dati ,pentru ca la gust e foarte bun dar ,,,,multumesc anticipat…

    • lauralaurentiu a zis

      Vali, imi pare rau. As zice asa: sa reduci temperatura cuptorului si sa prelungesti timpul de coacere, eventual acoperind checul cu o coala de hartie de copt umezita ca sa nu se arda pe suprafata; neaparat sa il racesti culcat pe o parte!

    • lauralaurentiu a zis

      Vali, imi pare rau. As zice asa: sa reduci temperatura cuptorului si sa prelungesti timpul de coacere, eventual acoperind checul cu o coala de hartie de copt umezita ca sa nu se arda pe suprafata; neaparat sa il racesti culcat pe o parte!

      • mihaiboss68 a zis

         Sint barbat si azi am facut prima data aceasta reteta si a iesit din prima.Multumesc pentru reteta.Pentru femeile care nu au reusit sa faca acest chec simplu le spun doar atit,NU SE PRICEP LA BUCATARIE!!

      • lauralaurentiu a zis

        Mihai, jos palaria! :)) Ma bucur mult ca ti-a reusit, sa iti fie de bine. Asa cum zici, cei carora nu le-a reusit… nu stiu cum sa ii calific.

  43. Gina a zis

    Mie mi-a reusit un chec exceptional, cel mai bun pe care l-am facut vreodata si mult mai gustos decat reteta cu ulei pe care o faceam pana acum. E pufos, e bine copt si il puteti vedea in poza pe care am pus-o. Sarut mana, doamna Laura, pentru inca o reusita 100% pe care mi-o oferiti!

      • Gabriel a zis

        Am citit reactiile,pro si contra,şi cu laude,şi cu critici deplasate. Nu mă consider specialist în ale bucătăriei,ci doar un bucătar bunicel de…casă. Nu-mi trebuie altă laudă la orice mâncare fac decât să-mi spună copiii: TATI,LA TINE DE CE IESE MAI BUN CA LA MAMI?!
        E chestie şi de suflet,nu numai de reţete.
        Însă,am râs când am auzit de CUPTOR CU MICROUNDE sau de faptul că nu se mai pune lapte peste aluat etc.
        Laura,e super reţeta! Ceva asemănător am făcut şi eu. Am încercat-o şi pe a ta şi a ieşit super.Din păcate,nu am avut tavă de 36 x 12 cm,dar am pus 2 mai mici. Copiii a lăudat-o,deci e super!
        Nu te lua după toţi neaveniţii,care ori nu respectă reţeta,ori au cuptorul bun doar de încălzit bucătăria!!!
        Apropo de prietenul PATISER care a râs de reţeta ta! Era normal să râdă,fiindcă nu ştia ce este. Conform DEX-ului,checul este un produs de COFETARIE, fiind considerat prăjitură,iar PATISERIA se ocupă cu altceva: plăcinte,pateuri s.a.m.d.
        Succes pe viitor!

      • lauralaurentiu a zis

        Gabriel, nu pot decat sa ma bucur ca cei mai pretentiosi jurati, cei mici, au declarat ca e bun :). Sa le (va) fie de bine!

        Inclin sa-ti dau dreptate si sa cred ca de vina sunt cuptoarele nu prea grozave, dar si neatentia unora din cei care incearca reteta, impresia ca anumiti pasi sunt facultativi etc. :))

  44. T_Ioana a zis

    Mie mi-a iesit minunat, nu am mancat in viata mea un chec atat de fin si gustos! Am facut doar 1/2 din cantitate dar in week-end o sa fac portie intreaga! Pana si mofturosii mei mici au papat cu pofta, fetita (1 an si 9 luni) chiar a zis „mniam, mniam, papa bun!” multumesc din suflet pentru reteta! Ioana

    • Anonim a zis

      Ioana draga, nu pot decat sa ma bucur auzind ca pentru tine aceasta reteta a fost o reusita. Ma bucura si mai tare ca a placut copilasilor tai, sa le fie de bine, sa va fie de bine tuturor! Te-as ruga, daca ti-a mai ramas vreo bucatica, fa-i o poza si ataseaz-o in formularul de comentarii. Multumesc mult!

      2012/2/8 Disqus

  45. a zis

    Am vazut si reteta pentru chec cu crema de vanilie. Mi se pare mult mai usor de facut reteta de mai sus. Intentionez sa incep cu ceva mai simplu. Oricum sunt ferm convinsa ca ambele prajiturele sunt fenomenale.

    • Anonim a zis

      Ioana, iti tin pumnii, sper ca ai retinut sfaturile legate de coacere si de racirea checului inclinat pe o parte pe un gratar.

  46. Insane_justin a zis

    hmmm nu inteleg o chestie… pe vremea aia dura cand nu aveai cacao decat rar cate un plic de prin alte tari aveai Mixer? :O oricum reteta e buna ms :P

    • Anonim a zis

      :)) Aveam, da! Era o masinarie intr-o carcasa de plastic galbui, nu prea aratoasa dar solida, neica! Marca”Electroarges” (astazi disparuta).

  47. Lory_ionela93 a zis

    da este foarte gustoasa reteta mia reusit si mie decat ca eu am mai pus si coaja de lamaie si de portocala sper sa nu fi gresit nu ? pop pe toata lumea

  48. nadia a zis

    Am incercat si eu reteta ieri,este foarte buna,multe multumiri.Asa cum am banuit a fost mai grea coacerea,dar am supraveghiat cuptorul cu multa rabdare si am reusit.Este un chec de  deosebit pufos si usor.M-am comvins ca cei care-l critica au facut greseli personale.

  49. nadia a zis

    Maine vreau sa incerc si eu reteta.Nu am facut nicodata chec(din cauza ca nu mi-a placut niciodata)dar baiatul meu a inceput s-o laude.  Mentionez ca nu sunt de loc incepatoare in domeniu.Am studiat reteta cu atentie,am citit si toate comentariile.Imi face impresia ca aici secretul reusitei este coacerea( sincer ma ia putin cu fiori riscul unui esec).Multumiri si aprecieri pt prezentarea retetei.Revin cu rezultatul.

  50. Nicumirela a zis

    am incercat reteta si nu m-ia iesit ,nu stiu de ce a iesit crud la mijloc ,nu pot sami dau seama unde e greseala ,reteta pare usor de preparat.

  51. a zis

    Imi pare rau, dar ceasta prajitura nu este chec. Este mai degraba un soi de cozonac.

    La chec nu se pune atata grasime si nu se pune atata faina. Checul trebuie sa fie usor si aerat. Se bat albusurile spuma ca pentru bezea si se incorporeaza usor o cana de faina, maxim.

    • Anonim a zis

      Antonia, exista retete si retete, de chec, de cozonac, de orice (nu trebuie sa-ti para rau :P). Cozonac nu e sigur, ala se face din aluat dospit. In general, aluaturile care contin grasime si folosesc ca agent de crestere bicarbonatul de sodiu (respectiv praful de copt care e cam tot aia) sunt cunoscute sub denumirea foarte cuprizatoare de „chec”. Dupa cum am specificat deja la incepututl articolului, am tradus aceasta reteta din germana iar denumirea originala era „Marmor Cake”. Dupa tine, cum ar fi trebuit sa-i spun in romaneste?

  52. Alexutza16 a zis

    deci vreau sa va spun ca am 16 ani si am urmat reteta intocmai si mi-a reusit .Cred ca este cea mai usoara reteta si sa nu mai spunem ca are un gust…..:*:*:*

    • Anonim a zis

      Si inca ceva: recomand ca orice chec (asta, altul, chiar un blat de tort) sa fie testat cu scobitoarea. Daca introduci o scobitoare in aluat, catre sfarsitul timpului de coacere, ea iti va indica faptul ca aluatul este bine copt daca o scoti curata. Daca raman pe scobitoare aderente, e bine sa continui coacerea. Ca sa nu se arda suprafata, acoperi cu o coala de hartie de copt umezita. Impresia de „crud” poate sa o mai creeze racirea checului in forma sau sprijinit pe baza se lasa aluatul fierbinte si devine cleios, de aceea am spus sa fie scos din forma, culcat pe o parte si racit pe un gratar. Off, 11 ani am avut cand l-am facut prima data :O!

      • Anonim a zis

        Bravo, Dany! Nu poti sa -i faci si o poza pe care sa o incarci aici (ai optiunea de +imagine la formularul de comentarii)? Pofta buna si sa-ti fie de bine. )

        2012/2/11 Disqus

  53. Alinutzza_scumpic a zis

    am doar 143 ani si de acum o saptamana miam propus sa fac in fiecare duminica cate o rajitur a.. e super si mia iesit foarte bine

      • alina a zis

        multumesc … e foarte tare situl asta .. am mai facut niste prajituri de aici .. si miau iesit spre surprinderea tatei  :D .. din pacate nu prea pot sa fac multe prajituri pentru ca nu am forme .. dar mia promis tata ca imi va lua ….:D

      • Babynamnam a zis

        buna seara nu sunt o experta si nici nu ma dau o mare gospodina insa vreau sa va multumesc pt ca existati si ne ajutati in ai incanta si rasfata pe cei  din jurul nostru ,sunt o mamica si am reusit reteta delicioasa , multumim a iesit din prima , multumim ,mai revin caci sunt pe deplin multumita ,multi pupici din partea pufosilor mei au mancat  cu placere !

  54. Murasan a zis

    Buna !!
    Eu sunt bucatar de meserie, sincer, reteta ta pt chec este fantastica si o recomand cu cea mai mare placere !!
    Silviu.

    • Anonim a zis

      Silviu, iti multumesc mult, vezi ca parerile sunt impartite in legatura cu aceasta reteta de chec, unora le-a reusit foarte bine (celor mai multi), altora nu, din pacate.

  55. R. a zis

    va rog sfatuiti’ma, nu stiu unde am gresit. am incercat multe retete de chec si nu am avut probleme, am incercat si multe retete ale dumneavoastra si au reusit cu succes, insa pe aceasta nu stiu unde am gresit’o. a iesit crud la mijloc, desi l’am tinut 55 min la 180 grade pentru ca vedeam ca tot nu iese scobitoarea curata. insa dupa 55 de min scobitoarea a parut curata. la taiat insa, a fost crud. ce stiu ca am gresit: pliculetul de praf de copt a fost de 5gr, am uitat sa pun cele 50gr de zahar si 50ml de lapte la compozitia ramasa pentru cacao, dar nu cred asta sa fi fost problema.. ar putea fi posibil ca cuptorul meu cu microunde sa trebuiasca setat la 190 grade? multumesc

    • Anonim a zis

      Draga mea, ma tem ca ai inteles gresit… ziceai in finalul mesajului tau
      ceva de cuptorul cu microunde, checul asta se coace in cuptorul clasic, nu
      la microunde. Daca nu cumva a fost o greseala din partea ta. Daca interiorul
      a parut copt, trecand testul scobitorii, iar dupa aceea a parut crud, inclin
      sa cred ca l-ai lasat la racit asa cum a stat in cuptor, trebuia culcat pe o
      parte. Imi pare sincer rau ca nu ti-a reusit.

      2011/6/27 Disqus

      • Elena a zis

        Buna,am incercat si eu aceasta reteta de 3 ori si de 3 ori mia ramas crud la mijloc. Din pozele postate langa reteta parea foarte bun , asa k lam mai incercat odata. De data asta am respectat toate detaliile care mi se pareau nesemnificative si a iesit. secretul e sa il  pui culcat pe o parte pana se raceste.eu lam mai intors din cand in cand. Intradevar e gustos tare!

    • Luminidi a zis

      iti spun eu de ce nu ti-a iesit: in primul rand reteta e idioata…”Treimea de aluat ramasa se omogenizeaza cu cacaua amestecata in prealabil cu cele 50 de grame de zahar ramase si cei 50 de ml. de lapte pastrati, apoi se toarna in forma, peste aluatul cu vanilie”. Cea mai mare prostie sa mai adaugi lapte peste aluatul ramas, care automat devine si mai moale/apos si normal ca nu se va coace in acelasi timp cu restul aluatului. Din pacate am cazut initial in aceeasi capcana si evident ca in mijloc checul era necopt. Am intrebat un prieten patiser ce am gresit si a ras cu gura pana la urechi cand a vazut reteta:((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

      • Anonim a zis

        Extraordinar! Asa sa fie, don’soara Luminidi, chiar e idioata reteta? Pai de ce le-a reusit ator oameni, in formularul asta de comentarii sunt mai multi cei multumiti decat invers?  Hai, explica-mi in mod logic cum poate deveni aluatul mai moale/apos din moment ce i s-au adaugat 50 de grame de cacao, care este o pudra uscata si la a carei adaugare aluatul deja s-a intarit foarte mult? Doar nerespectand proportiile… Nu am pretentia ca asta e cea mai buna posibil reteta de chec , chiar cunosc altele mai bune, este insa una foarte usoara, o fac de cand eram copil si comentariul tau incearca sa creeze impresia ca mi-as bate joc de oameni, postand retete „idioate” care sa ii faca sa risipeasca ingredientele. Sa-ti spun ceva: mi s-a intamplat chiar si mie sa gatesc cate o reteta dupa vreo carte de bucate scrisa de cate un autor consacrat si sa nu imi reuseasca. Cine stie de ce, poate am gresit ceva, poate ca nu am setat bine temperatura, poate ingredientele nu au fost de cea mai buna calitate. Nu m-am apucat, insa, sa-i scriu autorului facandu-l idiot, fie si doar pentru simplul motiv ca nu m-a obligat nimeni sa gatesc dupa reteta lui, a fost alegerea mea, nemaitinand cont de bunul simt. Dar ce sa-i faci? Nu le poti avea pe toate.

      • Christian a zis

        ce femeie frustrata …auzi ca i-a aratat unui patiser reteta..ce vrajeala de doi lei..

      • Caroline_noname a zis

        reteta nu e deloc idioata.eu chiar azi am facut checul si a iesit extraordinar.daca chiar ai fi incercat sa faci reteta ai fi observat ca la sfertul de aluat se adauga lapte dar si cacao si zahar …deci nu e deloc mai moale.
        iar daca prietenul tau patiser a citit reteta si totusi a ris cu gura pina la urechi atunci mi-e teama  sa gindesc ce fel de patiser e domnul….

      • elena a zis

        dc oare nu  l-ai intrebat de la inceput pe prietenul tau patiser poate iti spunea el o reteta mai buna si la care sa nu iti irisesti timpul scriind  un astfel de comentar:) esti nostima si in acelasi timp penibila!!!

      • so a zis

        chiar asa,sunt foarte de acord..trebuia sa il intrebi pe el- sau si mai bine- sa te duci sa cumperi un corn de la alimentara si sa-l mananci cu unt si cu dulceata
        hahah

      • Marga a zis

         Din pacate, prietenul patiser are dreptate. Nu am adaugat cei 50 ml de lapte, am copt in cuptor 90 de minute si a doua zi am constatat ca partea inferioara era partial necoapta.

      • Anonim a zis

        Domnilor si doamnelor. Daca luati o reteta de chec din cartea de bucate Silvia Jurcovan (de exemplu) si nu va iese, ce faceti, ii scrieti autoarei un mesaj cu perdaf? Eu, una, m-am cam saturat sa fiu trasa de maneca de toti cei carora nu le iese reteta. Ce va faceti cu cei carora le-a iesit? Parerea lor nu conteaza, doar a „patiserului anonim”?
        Mai departe: doamna Marga, dumneavoastra l-ati crezut pe amicul patiser, nu ati adaugat lapte, asa cum prevedea reteta scrisa de mine, oarede ce nu v-a iesit? Si de ce are dreptate patiserul, ca a spus ca nu trebuie adaugat lapte (cei 50 ml.), dv. nu ati adaugat si tot nu v-a reusit?
        Si acuma, aviz tuturor celor interesati de reteta si care vor sa le si reuseasca:

        1. reteta nu este creata de mine, e o reteta nemteasca, probata de mine de cateva sute de ori si de milioane de nemti acasa la ei
        2. am indicat temepratura de coacere 180 de grade; daca va stiti cuptorul cu nabadai, dati focul mai mic (170) si prelungiti timpul de coacere, eventual acoperiti cu o coala de hartie de copt umezita ca sa nu se arda deasupra
        3. daca va iese scobitoarea curata (folositi una lunga, pentru frigarui, sa ajunga pana in fundul formei) sigur este copt
        4. cu toate ca este copt, verificat cu scobitoarea, aveti toate sansele sa il stricati asa incat sa para in interior cleios daca nu tineti seama de procedeul de racire culcat pe o parte deasupra unui gratar, am aratat asta si cu poze dar se pare ca unii dintre voi au hotarat cu de la sine putere
        ca asta e facultativ, ei bine, nu este!
        2012/1/21 Disqus

      • iriarn a zis

        Acest chec (confirm ca este o reteta germana veche) se coace intr-o forma speciala, numita Gugelhupf, in care nu mai apare problema necoptului.

      • Drimusflorina a zis

         nu a ras cu gura pana la urechi de fapt de tine? ca ai copt checul la cuptorul cu microunde? sau nu i-ai  spus acest ”mic amanunt”?? femeie mei nepriceputa nu am vazut!! si un sfat; nu arunca vina pe reteta altor persoane care chiar au intentii bune de a impartasii experientele din bucatarie si de a sfatui pe cei interesati!!  daca nu esti in stare sa urmezi pasii …du-te la patiserul tau prieten si roaga-l sa te ajute!

      • Ancu2 a zis

        draga…….LUMINIDI…imi pare rau sa te dezamagesc, pe tine si pe prietenul tau PATISER………..dar reteta este ok, se pare ca :) VOI aveti o problema….compozitia de cacao se face separat, toate cele 3 ingrdiente: cacao, lapte si zahar devin cremoase…….si nu se intampla nimic punand-o peste compozitia alba…………CONCLUZIE: invatati sa faceti prajituri……si ca dovada, aveti si o poza, aceeasi reteta facuta de mine,….
        FELICITARI  Dna Laura….

      • so a zis

        si tu mare desteapta,de ce critici oameni care incearca sa faca un bine.mie reteta mi se pare super si faptul ca nu vi se coace la mijloc e fie pt ca ai folosit o tava aiurea,fie ai uitat sa pui praf de copt fie esti tu extra necopt la minte cum probabil e cazul unora pe care nu ii citez ca sa nu fiu si mai tampitica decat ei

    • Christian a zis

      Daca toate retetele care le-ai facut, le-ai facut in cuptorul cu microunde e clar ce-ai facut acolo…ma si mir ca cineva poa sa manance din ce le dai tu…sfat…de ce nu incerci sa faci checul in masina de spalat? poate iti iasa

      • Dana a zis

        Prietene,daca vrei sa incerci sa faci ceva dupa retetele Laurei faci,daca vrei doar sa te amuzi lasand mesaje jignitoare,mai bine ti-ai vedea de treaba. Aici,este treaba de femei…

      • Anca a zis

        cristian veziti de treaba nu vb numa de dragu de a te baga in seama ai mancat vrodata un preparat facut dupa reteta lu laura laurentiu? sati fie rusine!

      • Sorin08 a zis

        vezi ca se scrie „poate iti iese” nu „iasa”. si mai lasa punctele de suspensie ca obosesti cititorul. si acum la subiect: am si eu cuptor electric, poate fi si cu microudne si cuptor, daca tu habar nu ai de tehnica, vezi-ti de soba ta pe lemne sau butan ce-oi avea tu acolo, primitivule!

      • so a zis

        du-te ma meseriasule,poate ai si mancare din tub ca in Arabela?!?!!daca tu asa ai auzit ca mancarea la cuptorul electric sau cu microunde sau ce-stiu-ce aparat radioactiv iese mai buna decat la lemne sau la gaz….cred ca n-ai auzit prea bine.auzi: tehnica(?!)… si punctele de suspensie ii obosesc doar pe cei ce nu citesc nimic altceva decat mesajele de pe mobil,hahahah
        omul are dreptate cu microundele,ar trebuie sterse de pe fata pamantului…sunt rele pt orice molecula

      • Helenerose a zis

        Imi place replica ta,Christian!Ce femeie e asta care gateste prajitura in microunde?Asta-i lenevie curata si si desconsideratie pt.mancare.Si in afara de asta,cuptorul cu microunde este foarte periculos pentru sanatatea noastra!

    • Caroline_noname a zis

      cuptorul cu microunde nu e acelasi lucru cu , cuptorul de la aragaz….deci implicit nu are cum sa iti iasa acelasi lucru….

    • Drimusflorina a zis

       iisuse! cuptorul cu microunde se foloseste in prealabil pt incalzit mancarea!! nu pt gatit!!la ce-ti mai foloseste cuptorul in cazul tau?

  56. SWlk a zis

    sa va spun ca aceasta reteta a avut succes pana si in Franta? DA, intr-adevar, neindoielnic. Ma bucur ca am dat peste acest compozit.

  57. Belcemarcela a zis

    buna Laura,sincer mi se pare prea multa faina.Eu am incorporat cam 3oo de grame de faina,si 300 ml lapte,deci mai mult ca in reteta.Coptul a durat 60 de min,si a crapat,oare din ce cauza?

    • Anonim a zis

      Probabil din cauza ca era prea mult praf de copt pentru cantitatea de faina. Daca ai redus faina, trebuia redus si praful de copt.

  58. Irina Bakos a zis

    Chiar ca e cea mai usoara reteta de chec….spun eu care nu prea gatesc si nici nu prea coc. E foarte gustos si fraged. Ma bucur ca am incercat reteta si am pus ochii deja si pe altele ;)

  59. Ioana a zis

    este minunata aceasta reteta,si chiar daca nu am f multa experienta in bucatarie,mi-a reusit din prima. Felicitari pt tot ce faceti!

    • Gabrielanoea a zis

      500 g de faina este f. mult pentreu o reteta de chec.L-am facut dar nu a iesit bn.Din curiozitate l-am preparat  pt. ca mi s-au parut cantitatile exagerate.Nemtii nu prepara asa ceva.LO CIENTO

  60. Susana a zis

    Este extraordinar…l-am facut acuma o saptamana…are un gust minunat,e fraged si se topeste in gura…acuma il fac din nou,trebuie neaparat sa ii simt gustul din nou :)),multumim pentru retete,toate sunt minunate…

  61. gabi a zis

    am incercat si aceasta reteta….500 g de faina e prea mult….n stiu de unde ai luat reteta asta…..nu e pufos cum ar fi trebuit….

  62. Raluca a zis

    Tocmai l-am facut, racit, gustat. Este extraordinar de bun, sunt super incantata. Mersi pt. reteta, zilnic citesc si salivez, asta e prima pe care o incerc. Craciun fericit!!!

  63. lauralaurentiu a zis

    Mihaela, chiar nu imi explic de ce. 1 plic intreg de praf de copt ar fi trebuit sa il ridice, nu gluma!

  64. mihaela a zis

    Nu, nu a crescut (a crescut ff. putin), a fost crocant (f. asamanator cu consistenta unui fursec!) si sfarmicios! Gustul (de vanilie) excelent.
    Data viitoare, voi renunta la cacao, si-l voi face doar cu vanilie! Poate va fi pufos ca cel din pozele D-vs. Cu bine si multumesc.

  65. mihaela a zis

    cit cintareste praful de copt folosit in reteta?
    la noi el are 12g si asta este ce am pus si eu! am facut am facut checul si acum sta, pe o parte precum ne-ai invatat tu si asteptam cu totii sa-l gustam. nu stiu cum e la gust dar ce stiu este ca l-am copt mai bine de o ora la 18o Dg Celsius. poate am pus mai puin praf de copt sau poate cele 30ml lapte adaugat (compozitia mi s-a parut cam tare)sint vinovate. poate acum nu l-am reusit, dar de reincercat il voi reincerca! cum e checul de simplu (sint atitea praji sofisticate pe lumea asta culinara!) pe atit, eu una, il ador. multumesc pentru raspuns si um WE minunat

  66. laura laurentiu a zis

    Anonim – multumesc pentru avertizarea privitoare la linkul acela, le-am trimis un mesaj, sper sa dea dovada de intelegere.

  67. Olgutza a zis

    L-am facut azi, Laura… MINUNAT…
    E cel mai bun chec pe care l-am facut pana acum. Si e si rapid..
    Cand am pus ouale (erau reci ca am uitat sa le scot din timp de la frigider), mi s-a taiat untul, dar a iesit fff bun..
    Multumesc de reteta, Laura >:D<

  68. Nati a zis

    Foarte bine arata checul! Imi place cum arata f distinct stratul cu cacao. La mine se cam amesteca, dar e drept ca de fiecare data fac o reteta improvizata pe moment. O sa incerc si eu reteta ta, Laura, poate chiar in curind!

  69. Adina a zis

    La cuptorul electric trebuie lasata caldura doar jos, la mine solutia asta merge super. La inceput am pus si eu sus+jos si a fost de fiecare data un dezastru.

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *