Chec cu castane

Autor:

Saptamana trecuta, povesteam cu Codruta despre retete de chec, in timp ce degustam din minunatul ei chec cu dovleac copt si mirodenii, cu un gust autentic de toamna, foarte fraged si aromat. Si ziceam noi asa, ca aceste checuri raman in topul preferintelor oamenilor din destule si intemeiate motive: un chec se pastreaza relativ mult timp, ti-e intotdeauna la indemana in caz de musafiri neasteptati, e prajitura perfecta langa un ceai sau o cafea. Si din vorba in vorba, deodata am avut eu ideea unui chec cu castane.

Reteta asta e 100% inventata, dar nu mi-as fi permis sa o prezint cititorilor mei inainte de a avea un rezultat perfect. Asadar, in timp de o saptamana, am facut-o de doua ori, ultima data cu niste mici ajustari fata de prima si da, ma declar multumita: checul meu cu castane are aroma specifica, e foarte moale, adausul de mici bucatele de ciocolata nu eclipseaza gustul de castane, e bun si echilibrat. Si da, va ofer o reteta pe care o puteti incerca fara emotii, daca veti respecta cu strictete toate indicatiile de preparare, checul vostru va iesi la fel de frumos si de bun ca cel din imaginea de mai jos.

chec cu castane-2Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 felii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Chec Cu Castane:

  • 250 de grame de piure de castane la pachet (nu din cel la borcan, care e mult mai umed)
  • 150 de grame de unt cu 80% grasime
  • 5 oua
  • 180 de grame de faina
  • 50 de grame zahar brut de trestie (optional, dar ajuta si la gust si la culoarea frumoasa)
  • 180 de grame de zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 3 grame de praf de copt (asta inseamna o lingurita rasa sau chiar mai putin)
  • 1 praf de sare
  • 40 de grame de ciocolata neagra taiata in bucatele (se poate inlocui cu nuci, eu cred ca cel mai nimerite ar fi bucatele de castane glasate, dar nu am avut de unde sa iau o asemenea avutie)
  • zahar pudra, ciocolata topita pentru finisat

Preparare Chec Cu Castane:

1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius. Pregatiti o forma de chec (28x10x10 cm) pe care puteti s-o ungeti bine de tot cu unt si s-o tapetati cu faina sau sa folositi hartie de copt (varianta cu hartie de copt e mai rapida dar ungand forma cu unt si tapetand-o cu faina se va obtine o crusta cu gust foarte bun). Se cantaresc toate ingredientele.

chec cu castane ingrediente2. Se separa 4 oua, galbenusurile deoparte, albusurile separat. Intr-un castron, se mixeaza piureul de castane, untul la temperatura camerei, 90 de grame de zahar, zaharul brun si extractul de vanilie. Se adauga pe rand galbenusurile, mixand energic dupa fiecare, la fel si oul intreg pastrat. Faina se amesteca cu praful de copt si ciocolata taiata bucatele si se adauga peste crema de unt si castane. Se omogenizeaza cu mixerul la viteza mica.

chec cu castane preparare 13. Separat, albusurile se bat spuma cu sarea si se adauga treptat cele 90 de grame de zahar ramase. Se bate spuma pana cand este ferma, lucioasa iar cristalele de zahar s-au dizolvat complet. Se incorporeaza 1/3 din albusuri in compozitia cu castane, pentru a o face mai supla. Se adauga si restul de albusuri care – foarte important! – se vor incorpora cu o spatula elastica, ridicand compozitia de pe fundul vasului catre suprafata, asa incat sa nu se piarda aerul acumulat de albusuri, care este principalul agent de crestere al acestui chec. In niciun caz nu se amesteca circular, se procedeaza cu multa blandete.

chec cu castane preparare 24. Aluatul se toarna in forma dinainte pregatita si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie.

chec cu castane preparare 35. Checul se coace timp de 45 – 50 de minute, poate chiar mai mult. Evident, proba cea mai relevanta este cea cu scobitoarea: daca o scobitoare infipta in aluat iese inapoi curata, checul e copt. Va fi nevoie sa se supravegheze checul pe timpul coacerii si deindata ce s-a colorat la suprafata, sa se acopere cu o folie de aluminiu sau o bucata de hartie de copt umezita. Deasemenea, daca va stiti cuptorul ca arde in partea de jos, e bine sa protejati checul dubland grilajul metalic cu o tava (tava cuptorului).

Cand este gata, checul se scoate imediat din forma si se raceste pe un gratar, intorcandu-l de cateva de pe o parte pe cealalta si abia catre final asezandu-l in picioare (daca nu se va proceda astfel, sunt mari sanse sa se incruzeasca, in ciuda faptului ca a fost bine copt).

chec cu castane preparare 4Dupa ce checul cu castane s-a racit complet, se decoreaza (optional) cu ciocolata topita, se pudreaza cu zahar si se poate felia si degusta.

Chestnut bundt cakeSper sa va placa si voua la fel de mult cat a placut familiei mele, pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

21 Comentarii la "Chec cu castane"


Vizitator
tabita
3 iunie, 2016

azi l-am facut si pot sa spun ca mi-am cucerit familia care nu prea agreaza castanele, moale, delicios, pufos..minunat…s-a mancat imediat

Vizitator
24 august, 2016

Da, e minunat checul :). Mă bucur mult că l-ați încercat, să vă fie de bine!

Vizitator
Oana
6 iulie, 2015

O reteta minunata, am facut acest chec si am primit multe complimente :-) pasta de castane se gaseste la supermarket la frigiderele de inghetata.

Vizitator
7 iulie, 2015

Ma bucur foarte mult, sa va fie de bine!

Vizitator
6 aprilie, 2015

O modalitate de facut bani, stand acasa, fi propriul SEF
http://www.thepiratetrader.ro/aff051.html

Vizitator
6 aprilie, 2015

De unde cumpar crema de castane?

Vizitator
6 aprilie, 2015

De unde cumpar crema de castane?