Saptamana Restaurantelor

Cheesecake clasic

17 noiembrie, 2011 in categoria prajituri si torturi
Mie imi plac le nebunie prajiturile cu branza, iar cheesecake-ul in mod special. Imi place gustul usor al cheesecake-ului, consistenta cremoasa, faptul ca se poate asorta cu tot felul de garnituri  cum ar fi fructe, caramel, sos de ciocolata obtinand, practic, prin fiecare adaus diferit un nou desert. Vreau sa impartasesc cu voi reteta mea de cheesecake, probata si rasprobata si cu care nu am dat niciodata gres.
cheesecake clasic, reteta cheesecake, prajitura cu branza

 

Ingrediente:

blat:

  • 200 de grame de biscuiti graham (sau biscuiti digestivi)
  • 80 de grame de unt
  • 3 linguri de zahar

crema de branza:

  • 1 kilogram de branza de vaci mai grasa, bine scursa de zer (sau crema de branza nesarata, din comert)
  • 1 cana de zahar (indulciti dupa gust)
  • 3 linguri cu varf de faina alba obisnuita
  • 150 de ml. de smantana pentru frisca
  • 3 oua mari
  • arome: vanilie (eu am folosit o pastaie de vanilie) si/sau coaja rasa de lamaie/portocala

Preparare:

Pentru inceput, se pregateste o forma cu pereti detasabili de 24 cm. diametru: se unge bine cu unt, optional se acopera fundul cu un disc potrivit ca dimensiune de hartie de copt, bine unsa cu unt si ea.
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
Biscuitii se sfarama fin, ca pesmetul si se pun intr-un castron. Se topeste untul si se toarna peste biscuitii la care  s-au adaugat si cele 3 linguri de zahar.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza
Se amesteca cu grija biscuitii cu untul topit. Ceea ce se obtine nu trebuie sa semene cu o pasta, cu un aluat, vor fi pur si simplu firmituri de biscuiti impregnate cu unt, oarecum umede (impropriu spus, pentru ca untul nu umezeste). Se toarna in forma pregatita.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 2
Se preseaza cu grija biscuitii in forma, creand un strat uniform pe fund si de jur imprejur, la o inaltime de aproximativ 4 cm. Va recomand sa va folositi de o cana cu fundul plat sau chiar de degete, dar cu mana infasurata intr-o punga de plastic.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 3
Se introduce forma cu blatul de biscuiti in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 8-10 minute, pana devine usor auriu pe margini, apoi se scoate iar temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius.
Daca se foloseste vanilie naturala, se despica pastaia, se razuiesc semintele si se pun intr-o craticioara in smantana pentru frisca masurata (150 de ml.). Se da in clocot apoi se tine pe foc foarte mic (cu grija, sa nu dea in foc, se umfla ca orice e din lapte) timp de inca 10 minute. Se lasa sa se raceasca, se scoate pastaia (dupa preferinta, se pot strecura si semintele de vanilie, mie una imi place sa le vad prin crema) si se foloseste pentru reteta (poza 1).
Branza de vaci data prin sita sau lucrata cu blenderul de mana cateva minute, sa devina foarte fina (daca folositi crema de branza nu e nevoie de aceasta manopera suplimentara) impreuna cu zaharul si faina se pun in vasul unui mixer si se bat cateva minute bune, pana se omogenizeaza foarte bine, de cateva ori va fi nevoie sa se desprinda compozitia de pe peretii vasului cu o spatula, apoi se va continua sa se bata (poza 2). Se adauga smantana si se bate in continuare pana cand compozitia devine cremoasa; deodata cu smantana se adauga si aromele (daca folositi esenta de vanilie sau zahar vanilat, la fel, coaja de citrice). Pe rand, se adauga cate un ou, se bate cu mixerul pana la incorporare apoi se adauga si urmatorul (poza 3). Compozitia finala trebuie sa fie neteda si spumoasa (poza 4).
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 4
Se toarna crema peste blat, se niveleaza usor si se da la copt in cuptorul incins la 150 de grade Celsius (aveti grija sa nu fie inca prea fierbinte cuptorul – dupa coacerea blatului – crema va avea tendinta sa crape la suprafata daca temperatura e prea mare).
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 5
Cheesecake-ul se coace la 150 de grade Celsius timp de 50-60 de minute, pana cand marginile sunt usor ridicate iar mijlocul inca tremura putin. Daca are cumva tendinta sa se arda/rumeneasca deasupra, reduceti putin focul si acoperiti suprafata cu o coala de hartie de copt umezita cu apa.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 6
Se lasa sa se raceasca complet in forma apoi se da la frigider pentru minimum 3 ore inaintea servirii. Se scoate din forma dupa ce se trece cu un cutit intre peretii formei si cheesecake de jur imprejur, apoi se lasa sa alunece pe platoul de servire ajutandu-ne de fundul formei. Daca nu ati folositi hartie de copt, va fi nevoie sa desprindeti cu un cutit lung prajitura de baza formei metalice.
Se poate servi ca atare, pur si simplu pudrand suprafata prajiturii cu zahar pudra, sau se pot adauga fructe proaspete, jeleuri de fructe, sos caramel, de ciocolata, conform preferintelor fiecaruia.
cheesecake clasic, reteta cheesecake, prajitura cu branza 2

Prajitura este foarte buna, nu e greu de preparat, necesita doar putina atentie.

4.8 based on 46 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Nicoleta T.

    Si mie imi plac la nebunie prajiturile cu branza! :) Super reteta, iar acum salivez in fata calculatorului!
    De fapt toate retetele tale sunt minunate! :)
    Am facut pt. prima data cozonac dupa o reteta de aici si am fost uimita cat de bine a iesit! ;) Nu ar fi ghicit nimeni ca e primul meu cozonac!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Nicoleta draga, ma bucur foarte mult ca ti-a reusit atat de bine una dintre retetele mele. In cazul in care te vei hotari sa pregatesti si acest cheesecake, eu te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • elena cristina tudor

    Delicios de bine arataaaa!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • elena cristina tudor

    Arata delicios de bineee!!!..mmmmmm…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Elena Cristina, ma bucur ca iti place.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • DiaMar bucataria galbena

    Seamana cu pasca pe care o fac eu,putin aluat si multa umplutura.Te pup!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      DiaMar, pana la urma se poate face si sub forma de pasca aceasta umplutura, de ce nu? Multumesc de vizita.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Ioana

        O sa incerc si eu un cheesecake in loc de o pasca similara care este mai laborioasa. Cred insa ca voi schimba putin reteta ta. Mai precis, o sa pun mai putina faina si o sa pun albusurile separat batute spuma la sfarsit. Ce parere ai? Multumesc.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          :) Nu stiu ce sa zic, dar astept cu mare curiozitate impresiile tale. Iti tin pumnii sa-ti iasa gustoasa.

          2012/4/11 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Zilahi Adela

    Super arata! Ps.  Nu se ard biscuiti, sau sunt mai crocanti? Inca nu am inercat , doar la rece!  Pupicei si o zi minunata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Adela. Nu, biscuitii nu se ard si nici nu sunt foarte crocanti. Blatul asta mi-a placut in mod deosebit, e exact ceea ce are nevoie crema asta ca sa fie totul perfect.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://emilyscupcakes.blogspot.com/ Emily

    arata excelent! :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://panseluta-violet.blogspot.com/ pansy

    e delicioasa,am si eu o reteta asemanatoare,cu mici diferente

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://profiles.google.com/dorinabandalac dorina bandalac

    Ador cheesecake-ul , fac destul de des , iar data viitoare incerc varianta ta .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.porneata.com/video/1962/futai-cu-o-eleva-din-romania futai

    arata foarte bine o sa incerc !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mirela

    da ,arata foarte apetisant o sa incerc si eu cu siguranta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ludmila

    Draga gospodina! Ramin fascinata de fiecare data de  bucatele prezentate aici. Am facut si aceasta tarta…e super delicioasa! Multumesc…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ludmila, sa iti fie de bine, ma bucur din tot sufletul ca a fost pe gustul tau si al familiei tale. Te mai astept cu drag!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Paradox Ro Eu

    Nu cred ca “branza de vaci” poate da cheesecake-ului finetea necesara (este cam “inecacioasa”) si eu prepar des acest desert dar cu o branza mai fina gen Quark sau Philadelphia, in rest, reteta este asemanatoare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • mihai

      ar putea sa-ti fie rusine! si Philadelphia e tot branza de vaci… doar pentru snobi e mai buna!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Anonim

        :)) Eu m-am abtinut, Mihai, dar na… tu nu erai obligat sa o faci, bineinteles! La fel de bineinteles ca phildelphia e tot branza de vaci, pe deasupra si sarata (am folosit-o la acest cheesecake cu ciocolata) si gustul de sarat a fost mai pronuntat decat nelipsitul “praf de sare” recomandat in prajituri… cam prea sarat :).

        In fine, daca tot s-a deschis discutia, branza de vaci (vorbesc despre cea facuta in casa) nu va fi niciodata “inecacioasa” daca nu se opareste compozitia, zerul nu trebuie incalzit mai mult decat e necesar ca sa se adune branza, daca se da in clocot, sigur ca da, branza va fi aspra si uscata. Daca se incalzeste pana pe la 60-70 de grade si atat veti obtine o branza dulce de casa fina si cremoasa… ca si philadelphia. :) Daca, inainte de a o folosi la prajitura, o mai si dati prin sita sau prelucrati putin cu blenderul de mana va fi chiar mai fina decat orice phil… cum o fi! :))

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • anca

    imi place cum arata, as dori s-o incerc, dar ce inseamna 150 ml smantana pt frisca?? Adica trebuie sa pregatesc eu frisca din 150 ml de smantana?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu, trebuie sa cumperi de la pravalie produsul numit asa: smantana pentru frisca. Asa scrie pe cutie. Mai este ceva de la Milli (produs similar) pe care scrie habtejsin. Spor la treaba.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001457132573 Cozar Mariana

    Salut Laura Laurentiu imi place mult cum gatesti si la fel de mult ca interpreta de muzica populara .Am facut aceasta reteta de prajitura si mi-a iesit foarte buna. Iti multumesc mult ca postezi retete atit de bune si ne mai ajuti si cu sfaturi suplimentare la comentarii.Te apreciez si te admir mult .Te imbratisez si te pup.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela Ursu

    Hristos a Inviat!
    Un desert asa cum am mi-am dormit :) Am pus mai multa vanilie (2 pastai) si coaja de portocala din belsug si a iesit de vis!!! Am adaugat pe blog cu referinta la reteta ta!
    O zi frumoasa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andra

    am doar 15 ani si m-am gandit sa le fac parintilor mei o surpriza…cheesecake-ul a fost prima prajitura care mi-a venit in gand :) chiar acuma incerc sa o fac….sa vedem daca iasa :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alexandra giurgiu

    mascarpone se poate folosi?eu nu sunt in tara si pe aici nu este branza dulce, sau am mai gasit ceva philadelphia -recomandata pentru dulce, oare o fi buna?cum primesc raspunsul o si incerc :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      philadelphia cream cheese e ok. Te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • SATULul

    nu arata bine. e bestiala. tocmai am terminat de manacat o bucata. asa ca cine mai face astept invitatia. :)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreeasabina11

    aste super!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lucian

    Am facut si eu reteta si a iesit super. Am facut-o de 2 ori pana acum. Ultima data am pus si stafide ai iesit foarte bun numai ca parca era cam apatos, oare de ce?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu cred ca are legatura cu stafidele, mai degraba cu branza folosita.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Lucian

        Multumesc

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • diana

    Draga Laura,  ao o intrebare: pot sa adaug inainte de a introduce cheesecake la cuptor afine, coacaze? ce ar trebui sa stiu ca sa imi iasa bine?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Poate ca ar merge, de ce nu? Eventual, dupa ce speli fructele tavaleste-le bine in faina, apoi adauga-le ca crema de branza.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • raluk

    Buna doamna!Am facut cheesecake-ul dar nu-mi pot explica faptul ka nu i s-au ridicat marginile..poate ma lamuriti d-voastra!Cu respect,Raluca

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Raluca, nu prea inteleg care e problema, poti sa atasezi te rog o poza?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • busumary

    este delicioasa !acum am facut si eu reteta ! foarte buna ! multumesc mult !cine doreste o portie este binevenit ;) !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lucky

    In loc de smanatana pt frisca pot folisii riccota ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu, ricotta e cu totul altceva, mai precis urda.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Monica

    Buna ziua si multumesc pentru reteta!! Acum este la racit, abia asteptam sa o gustam!!! Monica

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)