Cheesecake clasic

Autor:

Mie imi plac le nebunie prajiturile cu branza, iar cheesecake-ul in mod special. Imi place gustul usor al cheesecake-ului, consistenta cremoasa, faptul ca se poate asorta cu tot felul de garnituri  cum ar fi fructe, caramel, sos de ciocolata obtinand, practic, prin fiecare adaus diferit un nou desert. Vreau sa impartasesc azi cu voi reteta mea de cheesecake, inspirata de cartea lui Chuck Williams, ”New American Cooking”, probata si rasprobata si cu care nu am dat niciodata gres.
cheesecake clasic, reteta cheesecake, prajitura cu branza

Ingrediente:

blat:

  • 200 de grame de biscuiti graham (sau biscuiti digestivi)
  • 80 de grame de unt
  • 3 linguri de zahar

crema de branza:

  • 1 kilogram de crema de branza (gen philadelphia, exquisa) sau 700 de grame de branza de vaci grasa, bine scursa de zer, mixata cu 300 de grame de smantana grasa si trecuta prin sita
  • 1 cana de zahar (indulciti dupa gust)
  • 3 linguri cu varf de faina alba obisnuita
  • 150 de ml. de smantana pentru frisca
  • 3 oua mari
  • arome: vanilie (eu am folosit o pastaie de vanilie) si/sau coaja rasa de lamaie/portocala

Preparare:

1. Pentru inceput, se pregateste o forma cu pereti detasabili de 24 cm. diametru: se unge bine cu unt, optional se acopera fundul cu un disc potrivit ca dimensiune de hartie de copt, bine unsa cu unt si ea.
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
2. Biscuitii se sfarama fin, ca pesmetul si se pun intr-un castron. Se topeste untul si se toarna peste biscuitii la care  s-au adaugat si cele 3 linguri de zahar.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza
3. Se amesteca cu grija biscuitii cu untul topit. Ceea ce se obtine nu trebuie sa semene cu o pasta, cu un aluat, vor fi pur si simplu firmituri de biscuiti impregnate cu unt, oarecum umede (impropriu spus, pentru ca untul nu umezeste). Se toarna in forma pregatita.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 2
4. Se preseaza cu grija biscuitii in forma, creand un strat uniform pe fund si de jur imprejur, la o inaltime de aproximativ 4 cm. Va recomand sa va folositi de o cana cu fundul plat sau chiar de degete, dar cu mana infasurata intr-o punga de plastic.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 3
5. Se da forma cu blatul de biscuiti in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 8-10 minute, pana devine usor auriu pe margini, apoi se scoate iar temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius.
6. Daca se foloseste vanilie naturala, se despica pastaia, se razuiesc semintele si se pun intr-o craticioara in smantana pentru frisca masurata (150 de ml.). Se da in clocot apoi se tine pe foc foarte mic (cu grija, sa nu dea in foc, se umfla ca orice e din lapte) timp de inca 10 minute. Se lasa sa se raceasca, se scoate pastaia (dupa preferinta, se pot strecura si semintele de vanilie, mie una imi place sa le vad prin crema) si se foloseste pentru reteta (poza 1).

7. Branza de vaci data prin sita sau lucrata cu blenderul de mana cateva minute, sa devina foarte fina (daca folositi crema de branza nu e nevoie de aceasta manopera suplimentara) impreuna cu zaharul si faina se pun in vasul unui mixer si se bat cateva minute bune, pana se omogenizeaza foarte bine, de cateva ori va fi nevoie sa se desprinda compozitia de pe peretii vasului cu o spatula, apoi se va continua sa se bata (poza 2).

Se adauga smantana si se bate in continuare pana cand compozitia devine cremoasa; deodata cu smantana se adauga si aromele (daca folositi esenta de vanilie sau zahar vanilat, la fel, coaja de citrice). Pe rand, se adauga cate un ou, se bate cu mixerul pana la incorporare apoi se adauga si urmatorul (poza 3). Compozitia finala trebuie sa fie neteda si spumoasa (poza 4).

preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 4
8. Se toarna crema peste blat, se niveleaza usor si se da la copt in cuptorul incins la 150 de grade Celsius (aveti grija sa nu fie inca prea fierbinte cuptorul – dupa coacerea blatului – crema va avea tendinta sa crape la suprafata daca temperatura e prea mare).
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 5
9. Cheesecake-ul se coace la 150 de grade Celsius timp de 50-60 de minute, pana cand marginile sunt usor ridicate iar mijlocul inca tremura putin. Daca are cumva tendinta sa se arda/rumeneasca deasupra, reduceti putin focul si acoperiti suprafata cu o coala de hartie de copt umezita cu apa.
preparare reteta cheesecake, prajitura cu branza 6
10. Se lasa sa se raceasca complet in forma apoi se da la frigider pentru minimum 3 ore inaintea servirii. Se scoate din forma dupa ce se trece cu un cutit intre peretii formei si cheesecake de jur imprejur, apoi se lasa sa alunece pe platoul de servire ajutandu-ne de fundul formei. Daca nu ati folositi hartie de copt, va fi nevoie sa desprindeti cu un cutit lung prajitura de baza formei metalice.
Se poate servi ca atare, pur si simplu pudrand suprafata prajiturii cu zahar pudra, sau se pot adauga fructe proaspete, jeleuri de fructe, sos caramel, de ciocolata, conform preferintelor fiecaruia.
cheesecake clasic, reteta cheesecake, prajitura cu branza 2

Prajitura este foarte buna, nu e greu de preparat, necesita doar putina atentie.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Elena O. a zis

    Astazi am vrut sa mi indulcesc prietenii cu un cheesecake si imediat am cautat pe blogul tau. Am incercat aceasta reteta si a iesit delicios. Ce-i drept am pus un praf de scortisoara in blatul de biscuiti si putin mai mult unt. Si la final am pus niste visine in loc de zahar pudra. A iesit de vis. Multumesc :*

  2. Lali a zis

    Nu am avut branza romaneasca si am pus 700gr ricotta si 200gr crema de branza, a iesit absolut genial! Ceva mai fin si mai delicat, rar. Multumesc pentru inspiratie!

  3. CORINABUTTERFLY . a zis

    cheesecake ul e una din prajiturile favorite, am facut si eu aceasta reteta , am zis sa incep cu una simpla , fara fucte sau cioco, intrucat nu mai facusem cheesecake si s -a dovedit simpla . a iesit FOARTE BUNA, de acum voi mai incerca si alte variante . multumesc de reteta

  4. raluk a zis

    Buna doamna!Am facut cheesecake-ul dar nu-mi pot explica faptul ka nu i s-au ridicat marginile..poate ma lamuriti d-voastra!Cu respect,Raluca

  5. diana a zis

    Draga Laura,  ao o intrebare: pot sa adaug inainte de a introduce cheesecake la cuptor afine, coacaze? ce ar trebui sa stiu ca sa imi iasa bine?

    • lauralaurentiu a zis

      Poate ca ar merge, de ce nu? Eventual, dupa ce speli fructele tavaleste-le bine in faina, apoi adauga-le ca crema de branza.

  6. Lucian a zis

    Am facut si eu reteta si a iesit super. Am facut-o de 2 ori pana acum. Ultima data am pus si stafide ai iesit foarte bun numai ca parca era cam apatos, oare de ce?

  7. SATULul a zis

    nu arata bine. e bestiala. tocmai am terminat de manacat o bucata. asa ca cine mai face astept invitatia. :)))

  8. alexandra giurgiu a zis

    mascarpone se poate folosi?eu nu sunt in tara si pe aici nu este branza dulce, sau am mai gasit ceva philadelphia -recomandata pentru dulce, oare o fi buna?cum primesc raspunsul o si incerc :)

  9. Andra a zis

    am doar 15 ani si m-am gandit sa le fac parintilor mei o surpriza…cheesecake-ul a fost prima prajitura care mi-a venit in gand :) chiar acuma incerc sa o fac….sa vedem daca iasa :D

  10. Mihaela Ursu a zis

    Hristos a Inviat!
    Un desert asa cum am mi-am dormit :) Am pus mai multa vanilie (2 pastai) si coaja de portocala din belsug si a iesit de vis!!! Am adaugat pe blog cu referinta la reteta ta!
    O zi frumoasa

  11. a zis

    Salut Laura Laurentiu imi place mult cum gatesti si la fel de mult ca interpreta de muzica populara .Am facut aceasta reteta de prajitura si mi-a iesit foarte buna. Iti multumesc mult ca postezi retete atit de bune si ne mai ajuti si cu sfaturi suplimentare la comentarii.Te apreciez si te admir mult .Te imbratisez si te pup.

  12. anca a zis

    imi place cum arata, as dori s-o incerc, dar ce inseamna 150 ml smantana pt frisca?? Adica trebuie sa pregatesc eu frisca din 150 ml de smantana?

    • lauralaurentiu a zis

      Nu, trebuie sa cumperi de la pravalie produsul numit asa: smantana pentru frisca. Asa scrie pe cutie. Mai este ceva de la Milli (produs similar) pe care scrie habtejsin. Spor la treaba.

  13. Paradox Ro Eu a zis

    Nu cred ca „branza de vaci” poate da cheesecake-ului finetea necesara (este cam „inecacioasa”) si eu prepar des acest desert dar cu o branza mai fina gen Quark sau Philadelphia, in rest, reteta este asemanatoare.

      • Anonim a zis

        :)) Eu m-am abtinut, Mihai, dar na… tu nu erai obligat sa o faci, bineinteles! La fel de bineinteles ca phildelphia e tot branza de vaci, pe deasupra si sarata (am folosit-o la acest cheesecake cu ciocolata) si gustul de sarat a fost mai pronuntat decat nelipsitul „praf de sare” recomandat in prajituri… cam prea sarat :).

        In fine, daca tot s-a deschis discutia, branza de vaci (vorbesc despre cea facuta in casa) nu va fi niciodata „inecacioasa” daca nu se opareste compozitia, zerul nu trebuie incalzit mai mult decat e necesar ca sa se adune branza, daca se da in clocot, sigur ca da, branza va fi aspra si uscata. Daca se incalzeste pana pe la 60-70 de grade si atat veti obtine o branza dulce de casa fina si cremoasa… ca si philadelphia. :) Daca, inainte de a o folosi la prajitura, o mai si dati prin sita sau prelucrati putin cu blenderul de mana va fi chiar mai fina decat orice phil… cum o fi! :))

  14. Ludmila a zis

    Draga gospodina! Ramin fascinata de fiecare data de  bucatele prezentate aici. Am facut si aceasta tarta…e super delicioasa! Multumesc…

  15. Zilahi Adela a zis

    Super arata! Ps.  Nu se ard biscuiti, sau sunt mai crocanti? Inca nu am inercat , doar la rece!  Pupicei si o zi minunata!

    • Anonim a zis

      Multumesc, Adela. Nu, biscuitii nu se ard si nici nu sunt foarte crocanti. Blatul asta mi-a placut in mod deosebit, e exact ceea ce are nevoie crema asta ca sa fie totul perfect.

      • Ioana a zis

        O sa incerc si eu un cheesecake in loc de o pasca similara care este mai laborioasa. Cred insa ca voi schimba putin reteta ta. Mai precis, o sa pun mai putina faina si o sa pun albusurile separat batute spuma la sfarsit. Ce parere ai? Multumesc.

      • lauralaurentiu a zis

        :) Nu stiu ce sa zic, dar astept cu mare curiozitate impresiile tale. Iti tin pumnii sa-ti iasa gustoasa.

        2012/4/11 Disqus

  16. Nicoleta T. a zis

    Si mie imi plac la nebunie prajiturile cu branza! :) Super reteta, iar acum salivez in fata calculatorului!
    De fapt toate retetele tale sunt minunate! :)
    Am facut pt. prima data cozonac dupa o reteta de aici si am fost uimita cat de bine a iesit! ;) Nu ar fi ghicit nimeni ca e primul meu cozonac!

    • Anonim a zis

      Nicoleta draga, ma bucur foarte mult ca ti-a reusit atat de bine una dintre retetele mele. In cazul in care te vei hotari sa pregatesti si acest cheesecake, eu te astept cu impresii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *