Cornulete cu vanilie

6 noiembrie, 2012

Autor: Laura Laurentiu

Cornuletele cu vanilie sau vanillekipferl, asa cum le-am cunoscut eu in copilarie, sunt unele dintre cele mai delicioase prajiturele pentru ceai sau cafea. Practic, cornuletele cu vanilie sunt niste biscuiti sau fursecuri foarte fine, cu o aroma pregnanta de unt si vanilie si una mai subtila de migdale sau nuci. In buna traditie nemteasca de la noi din Banat, prajitura marunta sau biscuitii de casa nu au voie sa lipseasca niciodata din camara unei gospodine. Fara pretentia ca as fi eu cea mai harnica, imi place sa am intotdeauna ceva de oferit langa ceai sau cafea si de aceasta data, din retetarul mostenit au iesit la iveala aceste cornulete cu vanilie. Minunat, mi-am zis, a trecut ceva timp de cand le-am facut ultima data, in plus n-am nici prea mult timp si ma-ncearca si-o raceala, asa ca aceste cornulete fragede si nisipoase, care se fac atat de usor si rapid, sunt cum nu se putea mai nimerite. In plus, nu se putea mai nimerit prilej ca sa va impartasesc si voua reteta de cornulete cu vanilie. :)

cornulete cu vanilie, reteta cornulete cu vanilie, vanillekipferl

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 tavi
mediuIngrediente cornulete cu vanilie:

  • 250 de grame de faina
  • 100 de grame de nuci sau migdale macinate
  • 200 de grame de unt
  • 2 galbenusuri
  • 3 plicuri de zahar vanilat
  • 80 de grame de zahar tos
  • 150 de grame de zahar pudra
  • 1 praf de sare
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru

Preparare:Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 150 de grade Celsius.

1. Untul taiat in bucatele, faina amestecata cu sarea, nucile sau migdalele macinate, zaharul  tos si cu 1 plic din zaharul vanilat impreuna cu cele 2 galbenusuri se pun intr-un castron (poza 1).

2. Se framanta rapid, cu robotul sau cu mana (poza 2).

3. Nu se framanta in exces ci doar pana cand se formeaza o bila de aluat care se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina (poza 3).

4. Se taie (sau se rup) bucati din aluat care se modeleaza sub forma unor cilindri de grosimea unui creion. Fiecare cilindru se taie in bucati de 5-6 cm. lungime, care se modeleaza in forma de cornulete (poza 4).

5. Cornuletele astfel formate se aseaza in 2 tavi acoperite cu hartie de copt, cu o mica distanta intre ele pentru ca vor mai creste la copt (nu mult, dar vor creste – poza 5).

preparare cornulete cu vanilieSe coc pe rand cele 2 tavi cu cornulete in cuptorul preincins la 150 de grade, din experienta mea, intotdeauna prima tava dureaza 15 minute iar a doua doar 12 :). Cornuletele nu trebuie sa fie rumene, abia usor aurii la varfuri.cornulete cu vanilie preparare 2

Imediat ce sunt scoase din cuptor, cornuletele cu vanilie sunt foarte, foarte fragile, asadar e bine sa fie lasate in tava pret de 4-5 minute, timp in care zaharul pudra cu cele 2 plicuri de zahar vanilat ramase se amesteca intr-un castron. Dupa trecerea celor 5 minute, cornuletele se tavalesc pe rand, cat sunt inca fierbinti, prin zaharul vanilat si se aseaza pe un platou.

Sunt delicioase, fine si usor crocante imediat ce se racesc, dar pe masura ce trec zilele parca devin tot mai fragede.

reteta de cornulete cu vanilie, cornulete vanilate reteta

Spor la treaba si pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

24 Comentarii la "Cornulete cu vanilie"


Vizitator
Marinela Popovici Abele
6 aprilie, 2015

yummy, Nuca, migdale ….m-ati convins, abia astept sa le incerc.
Chiar ca din copilarie le tin minte, cel putin la aspect sunt la fel.

Vizitator
Cristina Geangu
6 aprilie, 2015

O reteta usor de realizat,au iesit o bunatate! Multumesc!

Vizitator
Circeanu Cerasela
6 aprilie, 2015

ati uitat sa spuneti cita faina trebuie va rog sa imi ziceti

Vizitator
Maria Basaraba
6 aprilie, 2015

frumos aranjamentul,si serviciul de ceai!!!!!!!!!!!!.ce sa mai zic: poftiti la ceai cald!!!

Vizitator
Ciucur Irina
6 aprilie, 2015

nu se foloseste nimic pentru crescut? praf de copt,etc…