Cornulete fragede

6 decembrie, 2011 in categoria patiserie, prajituri si torturi
Perindarile mele de-a lungul si de-a latul Banatului meu drag m-au dus acum cativa ani in satul Murani, situat intr-o zona colinara de o frumusete patriarhala, un sat mic, cu ulite pietruite, umbrite de magrini (salcami) si de nuci, cu case traditionale si cu un somptuos conac inconjurat de stejari seculari. Am fost vrajita de toata aceasta frumusete, unde mai pui ca era si Ruga satului, sarbatoarea hramului bisericii, care se sarbatoreste la noi in Banat in fiecare casa din comunitate cu mare fast, cu muzica bănățeană (asa se explica prezenta mea acolo), cu mancare buna si imbelsugata si cu multe prajituri. O doamna a carei pricepere se pare ca este recunoscuta si respectata de toata comunitatea, a fost desemnata sa faca prajituri pentru oaspetii cei mai de seama. Asa am avut sansa sa gust aceste cornulete pentru prima data, fragede de se topesc in gura, un aluat care se desface in foite fine, ce mai, dupa ce mananci unul, nu te mai poti opri! I-am cerut doamnei reteta cornuletelor si, spre rusinea mea, am crezut ca nu mi-a dat-o corecta, mi se parea ca nu au cum sa fie atat de fine, foietate si fragede, printr-o modalitate atat de simpla de preparare. Dupa o vreme, mi-am luat inima-n dinti si-am zis “fie ce-o fi”, am probat reteta asa cum o primisem de la doamna cea iscusita si m-am convins de priceperea si bunele dumneaei intentii, primisem o reteta de cornulete exceptionale! Cu mare drag, in zi de Mos Nicolae si inaintea Sarbatorilor Craciunului vreau sa impartasesc cu voi aceasta reteta de cornulete fragede, foarte potrivita pentru platourile de prajituri pentru Craciun.
Cornulete fragede
Preparare Cornulete fragede 1

Ingrediente:

(rezulta 60 de bucati de marime medie, se pot face si mai multe sau mai putine, in functie de dimensiunea care li se da, din aceleasi ingrediente)

  • 125 de grame de osanza de porc cruda, macinata
  • 4 galbenusuri
  • 100 de ml. de iaurt (reteta originala era cu smantana, mi s-a parut ca are deja multa grasime si a iesit si asa)
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura cu esenta de vanilie
  • faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit de tare (250-300 de grame, in functie de calitatea fainii)
  • umplutura dupa gust: gem consistent, acrisor, de prune, macese, caise, nuca macinata amestecata cu bezeaua albusurilor ramase, rahat etc.)
  • faina pentru presarat planul de lucru
  • zahar pudra vanilat pentru presarat
Intr-un castron, se pune osanza macinata, rece, impreuna cu sarea, galbenusurile si esenta de vanilie (poza 1). Se mixeaza pana cand se omogenizeaza complet (poza 2). Se adauga iaurtul si mixeaza inca 2-3 minute (poza 3). Se adauga cateva linguri de faina si se incorporeaza la inceput cu mixerul pe viteza mica, apoi se adauga treptat toata faina si se incepe sa se framante rapid. Cantitatea de faina, dupa cum am specificat in lista ingredientelor, poate varia usor in plus sau in minus in fucntie de marimea galbenusurilor. Se framanta rapid, fara a insista prea mult (daca se framanta in exces nu vor mai fi atat de fragede cornuletele) pana cand se formeaza un aluat care se desprinde de pe maini (poza 4).
Preparare Cornulete fragede 2
Aluatul se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider pentru aproximativ 15-20 de minute.
Intre timp se porneste cuptorul si se seteaza la 190 de grade Celsius.
Aluatul racit se imparte in doua si se intind, cu ajutorul sucitorului, doua foi subtiri (3-4 mm.), pe planul de lucru presarat cu faina. Aluatul se imparte in patratele de aproximativ 8-9 cm. latura si pe fiecare se aseaza umplutura dorita.
Preparare Cornulete fragede 3
Unul dintre colturile patratului se aduce catre coltul opus, acoperind umplutura si presand usor in jurul acesteia, apoi se rasuceste formand cornuletul. Se aseaza pe doua tavi (cresc mult la cuptor) care nu e necesar sa fie unse cu nimic .
Cornuletele se coc in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 20-25 de minute, pana devin aurii; eu am copt ambele tavi deodata folosind functia ventilata si schimband tavile intre ele la finalul coacerii, dupa ce au trecut aproximativ 20 de minute, ca sa prinda un pic de culoare si cornuletele de pe tava asezata in partea inferioara.
Preparare Cornulete fragede 4
Observati cat sunt de fragede:
Preparare Cornulete fragede 5
Cornuletele se tavalesc cat sunt fierbinti in mult zahar pudra vanilat, se lasa sa se raceasca si apoi se servesc. Sunt minunate la cafea, langa un ceai sau un pahar de lapte, dar la fel de mult va vor placea si langa o cana de vin fiert.
Un Mos Niculaie binecuvantat si incarcat de daruri!

 

4.4 based on 62 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • eileen cuisine

    Foarte, foarte bune cornuletele tale, tocmai am terminat de facut cateva tavi. Am cautat mai multe retete dar a ta mi s-a parut cea mai buna si nu regret nimic! Super !!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur foarte mult, sa iti fie de bine! Si eu am repurtat un succes rasunator cu aceste cornulete :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • alina

        nu vad cantitatile,imi apare scris ceva cu internet.. exact unde scrie ingredientele,ma puteti ajuta cu lista ingredientelor,si cantitatea? multumesc!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Foarte ciudat! Nu stiu cum e posibil sa nu vezi *doar* lista ingredientelor si sa vezi restul retetei, dar, in fine, le-am copiat de pe pagina (caci eu le vad) si iata-le:

          *Ingrediente:*
          *(rezulta 60 de bucati de marime medie, se pot face si mai multe sau mai putine, in functie de dimensiunea care li se da, din aceleasi ingrediente)*
          – 125 de grame de osanza de porc cruda, macinata
          – 4 galbenusuri
          – 100 de ml. de iaurt (reteta originala era cu smantana, mi s-a parut ca are deja multa grasime si a iesit si asa)
          – 1 praf de sare
          – 1 lingura cu esenta de vanilie
          – faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit de tare (250-300 de grame, in functie de calitatea fainii)
          – umplutura dupa gust: gem consistent, acrisor, de prune, macese, caise, nuca macinata amestecata cu bezeaua albusurilor ramase, rahat etc.)
          – faina pentru presarat planul de lucru
          – zahar pudra vanilat pentru presarat

          2012/2/18 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • mikaelacorina

            Imi pare bine ca ai trecut aici ingredientele,pentru ca e adevarat ca  nu apar,apare “pagina web nu functioneaza”.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • anca grigorescu

      :) ce fain arata       :)         nu am osanza ,oare nu se poate inlocui cu untura ?                   :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Nu e chiar acelasi lucru, dar cred ca ies bune si cu untura.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • anca grigorescu

    musai sa le fac ,asa ca “ma risc” cu unsoare                 :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eliza

    La cat de bune mi-au iesit cu untura, nici nu ma tenteaza sa le fac cu osanza. Nici mie nu mi-a venit sa cred ce bunatati au iesit, sotului nici atat. Doar ca eu am intins aluatul, l-am uns cu ulei, l-am rulat dupa care l-am dat la frigider vreo 2 ore. Cornuletele au crescut foarte mult, si s-au desfacut in foite multe ca haiosul. La fel cum a mai zis cineva intr-un comentariu, si eu sunt bihoreanca si asa se face aici, asa facea bunica, iar reteta e aproape la fel. Dar eu am facut aceasta reteta dar cu untura si sunt foarte multumita. Va multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Anonim

      Sa va fie de bine, ma bucur ca au reusit, ma bucur, deasemenea, sa aud ca sunt reusite si cu untura.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Jane-Marple/100002064827286 Jane Marple

    Laura,

    poti te rog sa ne explici noua, ignorantilor, care e diferenta dintre osanza si untura/unsoare?

    Miss Marple

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Da, untura este slanina de sub piele (sorici) topita, care se face asa: slanina se taie in bucatele si se pune intr-un ceaun pe foc mediu-mic, supraveghind sa nu se prinda, pana cand se topeste grasimea si rezulta jumarile (din bucatile de slanina); se scurge bine printr-o sita iar cand se raceste lichidul se va coagula, rezultand o grasime alba (untura). Osanza este grasimea alba care este situata in abdomenul porcului, invelind viscerele. Aceasta nu se topeste, doar se curata de pielita si se macina prin masina, fiind folosita la prajituri in stare cruda.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Ion

        In trecut,(pana acum 50-80 ani, la tara) majoritatea mancarurilor erau realizate cu untura.In gospodarie se cresteau porci pentru carne sau pentru slanina.
        Gospodarul estima de cata slanina are nevoie si restul transforma in untura.
        Untura este grasimea topita si solidificata obtinuta dupa prelucrarea porcului.
        Dupa alegerea si fasonarea “tablelor ” de slanina (bucati) care se prelucrau ulterior in sare si la fum pentru a se obtine slanina destinata consumului, restul de slanina ramasa impreuna cu bucatile cazute la fasonare se topeau pentru obtinerea unturii.Prin topirea slaninei se obtine un lichid care se filtreaza de impuritati si care dupa racire devine o unsoare de culoare alba (untura) si bucatile solide (unele cu mici bucati de carne ramase de la fasonat) care dupa presare ajung jumeri.
        Osanza, este o grasime mult mai fina si de o calitate mult mai buna care se foloseste cruda si se afla la gatul porcului ( gusa).
        O comparatie putin fortata este utilizarea pentru asezonarea la o salata, de ulei de gatit de floarea soarelui sau ulei de masline presat la rece.
        Se poate sa fie utilizata si osanza din abdomen, insa din cate a-mi aduc aminte, in Alba, osanza era cea de la gusa.Iar cand eram pusti una din gustarile preferate era unsoarea pe paine, cu sare sau zahar si asezonata cu ceapa verde, usturoi verde sau ce mai aparea in gradina la acel moment( ridichi, rosii, castraveti, ardei) dupa care eram gata din nou sa colindam pe coclauri toata ziua.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Jane-Marple/100002064827286 Jane Marple

    Multumesc pentru explicatie, am inteles. Dupa comentariul Elizei se pare ca se pot folosi amindoua (osanza si untura) la prajituri aparent cu resultate asemanatoare (aici nu am nici un fel de experienta), e adevarat?
    La ce alte prajituri mai folosesti tu osanza? (inafara de cornulete) Si la ce folosesti tu untura?

    Miss Marple

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Uite, iti dau niste exemple cu linkurile catre reteta: cu osanza – Haios; cu untura – Baigli cu mac si nuca sau Biscuiti fragezi. Si ar mai fi :). Osanza se
      foloseste mai mult pentru aluaturi care se doreste sa se desfaca in foite, iar untura fragezeste aluaturile dospite sau cele asemanatoare aluatului “brisee”.

      2012/2/8 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Jane-Marple/100002064827286 Jane Marple

    Laura,

    multumesc foarte mult pentru explicatii si exemple. Ultima intrebare :-) Am cumparat 1 kg
    de osanza proaspata, am facut cornulete (au iesit minunate) si mi-a ramas acum osanza.
    Cum se pastreaza cel mai bine? La congelator, sau sa o topesc asa cum ai explicat tu si o
    pot folosi ca untura la alte retete? (Am inteles ca untura este slanina de sub piele, de acea
    mai intreb, daca se poate topi si osanza, sau daca asta nu e o idee buna.)

    Inca o data multe multumiri,
    Miss Marple

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Natalia

      cel mai bine se pastreaza la congelator, noi asa o pastram de la taierea porcului si pana aveam nevoie de ea. o poti si topi, pentru a o folosi ca untura, dar are un miros mai… puterenic, zic eu. stiu ca raspunsul e cam tarziu dupa postarea ta, dar poate iti va fi de folos la urmatoarea achizitie de osanza :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Lacramioara-Palcau/100003120574731 Lacramioara Palcau

    am facut sunt super multumesc de reteta va doresc cat mai multe si mai bune 

     

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Niculina

    adica OSANZA este untura ?????

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Niculina

    sau pot sa o inlocuiesc cu untura??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Niculina

    a da am inteles care e diferenta pt k am,ccitit comentariile 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • simona

    se poate face si cu unt?pentru vegetarieni?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • adina

      untul e tot grasime animala ;)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Erikaflorin

    buna la cornulete nu se pune praf de copt sau ceva sa creasca?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      nu se pune nimic

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Savinela64

    cu unt sunt tot atit de fragede?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/dobreio Dobre Gabby

    pot sa le fac cu unt? pt ca nu maninc nimic de porc?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ar merge, vor iesi bune, chiar daca nu chiar la fel de fragede.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/claudia.davis.90 Claudia Davis

    Foarte bune cornulete, iata cum au iesit: http://www.claudiashomecooking.com/tender-jam-pastry/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/laura.dicu Laura Dicu

    merci de reteta ……eu le-am facut cu unt de doua ori si au iesit super pufoase….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult, sa iti fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Carmen

    delicioase!!!!! le-am facut cu margarina in loc de osanza!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • doinita

    o reteta usor de pregatit, acum am in cuptor ultima tava, intr-adevar sunt delicioase…felicitari si multumesc din suflet pentru reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • nouatigaraelectronica

    extrem de bune…inca una din retelele cu care am crescut

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Senni

    O reteta deosebita… N’am utilizat osânza ca nu am gasit unde locuiesc. Am utilizat untura. Si in loc de iaurt am pus smântâna (25% grasime). Au iesit fragede, pufoase si minunat de gustoase!! Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Foarte bine, ai improvizat si ai reusit, sa va fie de bine!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Claudia Nyerjak

    Grozave,Laura!!!Le-am facut cu unt si sunt delicioase!!!!Multumesc pentru reteta!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Claudia, ma bucur mult ca au iesit cum trebuie :). Sa-ti fie de bine, te mai astept cu drag.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Roxana

    E ok daca las aluatul peste noapte la frigider?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Roxana, cred ca poti lasa aluatul la frigider fara nicio problema.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)