Crema de capsuni cu bezea italiana si unt

Autor:

Crema de capsuni cu bezea italiana si unt, perfecta pentru tort si prajitura, nu e atat de greu de facut cum s-ar putea crede. In schimb, e cea mai fina si mai spumoasa crema pe care am facut-o vreodata, cu un gust proaspat si o consistenta diafana, care transforma cea mai banala prajitura intr-un dulce sarbatoresc. O crema de unt cu bezea italiana am pregatit si la Tortul Opera, aceea fiind cu aroma de cafea.  Ingredientele pentru crema nu sunt greu de procurat si nici din cale-afata de costisitoare, ceea ce face diferenta este tehnica. Hai sa o pregatim impreuna, ce ziceti?

crema de capsuni cu bezea italiana si unt pentru tort si prajituri 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: ~1 litru
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Crema De Capsuni Cu Bezea Italiana Si Unt:

  • 400 de grame de capsuni, cantarite gata curatate
  • 350 de grame de zahar
  • 150 de grame de albus crud (5 albusuri)
  • 1 praf de sare
  • 375 de grame de unt cu minimum 80% grasime
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 1 lingura extract de vanilie

Preparare Crema De Capsuni Cu Bezea Italiana Si Unt:

Pentru o crema reusita, untul trebuie sa fie moale, scos din frigider si taiat in bucatele cu cateva ore inainte de a incepe pregatirea cremei.
1. Capsunile se taie bucatele si se pun intr-o craticioara. Se pune craticioara pe foc mediu si se fierb capsunile pana se inmoaie bine, amestecand la inceput cu lingura de cateva ori. Dupa ce se inmoaie, capsunile se paseaza cu blenderul si se adauga 300 de grame de zahar si zeama de lamaie.
crema de capsuni cu bezea italiana si unt preparare 1
2. Se pune craticioara cu piureul de capsuni si zaharul pe foc si se fierbe la foc mediu. Se indeparteaza spuma mai deschisa formata la suprafata si se fierbe in continuare ca sa se lege ca pentru dulceata (sa atinga stadiul de soft ball, temperatura de 116 C). In acelasi timp, albusurile se bat spuma cu sarea, apoi se adauga restul de 50 de grame de zahar si se bat in continuare pana cand la suprafata se formeaza creste. Este foarte important sa se sincronizeze perfect momentul in care siropul de zahar si capsuni atinge temperatura potrivita cu cel in care albusurile sunt batute spuma, de aceea aveti nevoie ori de un mixer cu suport, ori de ajutorul unei a doua persoane.
crema de capsuni cu bezea italiana si unt preparare 2
3. Odata ce albusurile sunt batute spuma iar siropul a ajuns la 115-116 grade, se toarna siropul peste albusuri in fir subtire, in timp ce se bate in continuare la viteza medie. Odata ce s-a incorporat siropul, se mareste viteza si se bate pana cand bezeaua se raceste complet, aceasta faza putand sa dureze 10-15 minute. Se va obtine… o spuma de capsuni ferma si aromata, asa cum am aratat la prajitura cu spuma de capsuni.
crema de capsuni cu bezea italiana si unt preparare 3
4. Dupa ce bezeaua s-a racit pana la temperatura camerei, se adauga untul bucatica cu bucatica, batand in continuare cu mixerul pe viteza mare. Atentie, untul nu are voie sa fie rece, altfel crema s-ar putea taia. La final se adauga extractul de vanilie si se mai bate cateva secunde. Crema obtinuta e fina si delicioasa. Atentie, daca vi se pare ca crema se taie sau ca e prea subtire, dati castronul in care ati mixat-o la frigider (cu tot cu crema) timp de 15-20 de minute si bateti din nou la viteza mare. Crema se va lega perfect si va deveni spumoasa si omogena.
crema de capsuni cu bezea italiana si unt preparare 4
Aceasta crema se poate folosi cu succes pentru tot felul de prajituri si torturi cu capsuni. Cantitatea obtinuta este suficienta pentru a umple si imbraca un tort mare, cu diametrul de 24-26 cm.

crema de capsuni cu bezea italiana si unt pentru tort si prajituri 2

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Ginuca a zis

    acest sortiment de crema am vazut-o ca si varianta de umplutura pentru clatite, e mai dificil de aproximat temperatura ideala a piureului de capsuni…in momentul turnarii peste bezea, acesta se retrage de pe aragaz?

    • Laura Laurentiu a zis

      Evident, Ginuca, altfel cum sa-l torni :) ? Iei craticioara de pe aragaz si o torni peste bezea, in timp ce se bate in continuare. Poti face o proba ca la dulceata, daca o picatura ce cade intr-un pahar cu apa foarte rece ramane adunata si nu se imprastie e gata.

  2. Ionela a zis

    Buna, Laura! Spuma de capsune ar putea fi mancata ca atare, fara a mai adauga unt. N-as vrea sa o fac crema. Cred ca ma-ntelegi ce intreb!
    Se poate proceda in acelasi fel si cu alt tip de fructe? Arata foarte bine crema ta!

  3. MADI a zis

    in sfarsit un loc unde ti se ofera ceea ce cauti, adica retete bune, complete si cu multe tipsuri, ca sa le faca si o incepatoare ca mine. Multumesc!

  4. Iulia a zis

    Draga Laura, crezi ca ar fi o idee buna sa folosesc crema asta de capsuni la tortul Opera, in loc de crema cu cafea si alcool? Ma gândesc cu ce sa înlocuiesc siropul din cafea pentru insiropat ca sa se potrivească la gust cu căpșunile. Poate cu niste arome de migdale? Crezi ca merge? Sau imi dai vreo idee?

    • Laura Laurentiu a zis

      Draga Iulia, tortul Opera este o reteta clasica, nu poti face un tort cu crema de capsuni si sa il numesti tot asa. Dar, desigur, poti folosi blaturile cu migdale de la acel tort, sa le stropesti cu un strop de sirop concentrat de capsune sau de lamaie (sau chiar cu lichior din aceste fructe) si sa le umpli cu aceasta crema. Nu ma indoiesc ca va iesi o prajitura fina si foarte gustoasa.

      • Iulia a zis

        Multumesc pentru răspuns, Laura. E normal sa nu se cheme la fel tortul, dar daca-l mâncăm noi si nu-l vindem sub nume fals (:), ma gândesc ca ne mai putem adapta din drum la diverse situații. Eu pentru copii ma gandeam sa le fac unul cu capsuni, fara cafea si alcool, iar adultii sa primească tortul original.
        Te rog, mai am o întrebare: cam ce consistenta trebuie sa aibă siropul de capsuni cand ajunge la 115 grade. Al meu a trebuit sa fiarbă foarte mult, deja se făcuse gel, al tau, in poza, pare mult mai fluid. Si am folosit doua feluri de termometre, m-am gândi ca nu merge cel digital si am incercat si unul cu lichid. Termometrul nu avea nimic, dar a trebuit sa fierb siropul vreo juma de ora. E normal? Iti multumsc.

      • Mihaela Ela a zis

        Va multumesc tare mult ! As dori sa o incerc dar trebuie sa imi achizitionez mai intai termometru :) Sunt mare amatoare de creme spumoase FARA gelatina. ;)

      • a zis

        Iti tin pumnii! Tine cont, cremele cu unt trebuie aduse la o temperatura mai apropiata de a mediului ambiant inainte de servire, direct de la frigider sunt foarte tari.

      • Mihaela Ela a zis

        Inteleg atunci ajutati-ma caci eu vreau sa fac un tort cu 3 creme printre care si asta. Celelalte 2 si tortul cu totul stiu ca e bine sa stea la rece. Atunci cum ar trebui sa procedez pentru aceasta situatie ? Ca nu as vrea sa fie prea tare crema asta ci la fel ca celelalte ? Va multumesc !

      • Mihaela Ela a zis

        Una de ness ce contine mascarpone batut cu frisca si ness frecat in prealabil cu apa si una care e mai simpla daca poate fi numita crema – frisca batuta amestecata cu banane cubulete si ciocolata rasa … Cremele pe baza de frisca au nevoie de rece, si sunt bune reci, deci nu stiu… Help ? :D

      • a zis

        Mihaela, în primul rând, mie mi se pare că aroma de ness nu se combină deloc bine cu cea de căpșuni :). Amândouă ar merge bine cu o cremă de vanilie sau de ciocolată. Cea de căpșuni ar merge bine și în combinație cu lămâia, iar cea de ness s-ar potrivi și cu o cremă de mascarpone cu barot de nucă sau alune caramelizate.
        Apoi, într-adevăr, texturile cremelor sunt foarte diferite, cremele cu frișcă sau mascarpone sunt mai moi decât cele de unt și într-adevăr, e recomandat să servești tortul imediat ce îl scoți de la frigider.
        Eu ți-aș recomanda tot o cremă de mascarpone cu bucățele de căpșuni proaspete sau o spumă de căpșuni pur și simplu, până la urmă, merge și această cremă cu bezea și unt dar să fii pregătită pentru faptul că va fi ceva mai tare decât celelalte creme. Să tai tortul cu un cuțit înmuiat într-un vas cu apă fierbinte și apoi șters (să fi foarte cald cuțitul), asta va ajuta mult la porționare.
        Crema asta e ideală pentru un tort pe care îl expui într-un candy bar sau pentru cupcakes care, la fel, rămân expuse poate o oră.

      • Mihaela Ela a zis

        Va multumesc mult pentru sfaturi si pentru timpul acordat de a-mi raspunde – sunteti minunata prin asta si va felicit ! Apoi mai depinde si de gusturile omului eu sunt o persoana mai ciudata si fac combinatii mai ciudate.. imi plac cremele care provoaca un contrast intre ele gen fiecare cu gustul ei aparte de aceea iubesc crema de ness si crema de capsuni undeva pe langa ea. Dap, dar astea sunt gusturile mele, si gusturile nu se discuta :) Oricum crema de mascarpone cu capsuni e si ea buna si cred ca o voi incerca mai degraba fiindca vreau sa fie o reusita tortul de Paste. Inca o data va multumesc si va felicit nu doar pentru atentia pe care mi-ati acordat-o si raspunsurile frumoase pe care mi le-ati dat, dar si pentru blog-ul foarte frumos construit si faptul ca va faceti timp sa impartasiti asa retete cu ceilalti, ceea ce mi se pare Extraordinar ! Sa aveti o saptamana SUPERBA !

  5. Cristina a zis

    Buna seara,
    Am facut astazi cupcakes cu capsuni. Totul a iesit minunat si va multumesc pentru aceasta reteta ( si pentru multe altele pe care le am facut deja:), insa la sfarsit… mi s a taiat crema de albusuri cu capsuni :(. Clar undeva am gresit, cu toate ca untul era foarte moale. Acum am bagat crema la frigider si astept. Credeti ca mai am vreo sansa sa se lege?
    Va multumesc tare mult pentru retetele delicioase?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *