Cupcakes cu morcovi si crema de branza

Autor:

Asta e prima mea prajitura cu morcovi, eram oarecum reticenta fata de folosirea morcovilor in chestii dulci, pana mi-am adus aminte de teddy, sucul ala in sticlute mici din care ii mai furam cate-o gura fiica-mii cand era mica :)). Evident, morcovii sunt dulci si colorati frumos si aceste cupcakes cu morcovi si umplutura de crema de branza mi-au risipit toate indoielile. Pe deasupra briosele, cupcakes-urile (cum le-o zice) cu morcovi se fac foarte usor si sunt bune si fragede, asa ca prajitura asta cu morcovi o sa se mai faca la mine acasa, mai ales ca i-a placut si sotului meu. Lucru nostim, sotul meu a crezut ca morcoveii cu care am decorat cupcakes-urile cu morcovi sunt reali :)). A mutat platoul cu briose de ici colea de cateva ori, m-a ajutat sa ii fotografiez si in final si-a scos unul in farfurie, moment in care m-a intrebat cu candoare: „Da’ oare cum fi la gust morcovelul asta impreuna cu prajitura, e crud sau e gatit?”. Morcoveii sunt facuti din martipan si reprezinta doar una dintre multele idei posibile de decor ale acestor briose cu morcovi si crema de branza. Cel mai simplu e sa le pudrati pur si simplu cu zahar praf si… pofta buna, dar inainte de asta spor la treaba.

briose cu morcovi, reteta cupcackes cu morcovi si crema de branza

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cupcakes cu morcovi si crema de branza:

ingrediente cupcakes cu morcovi

  • 275 de grame de faina
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 2 lingurite de scortisoara
  • 200 de grame de zahar
  • 100 de grame de unt
  • 3 oua intregi
  • 1 praf de sare
  • 2 morcovi marisori, dati pe razatoarea fina
  • 150 de ml. de iaurt sau lapte batut
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 2-3 linguri de lapte pentru a ajusta densitatea compozitiei, daca va fi nevoie (in functie de marimea oualor si morcovilor sar si de calitatea fainii, compozitia poate iesi putin prea densa, caz in care se adauga cateva linguri de lapte)
  • crema de branza: 230 de grame de crema de branza, coaja rasa fin de la o lamaie (doar partea galbena), zeama de la 1/2 de lamaie, 1 lingurita de extract de vanilie, 75 de grame de zahar, 1 lingurita cu varf de amidon de porumb (gustin)
  • in plus, 2 linguri de zahar pentru finisarea prajiturilor inainte de a le da la cuptor
  • decor dupa preferinta (cel mai simplu e zaharul pudra)

pentru aceasta reteta aveti nevoie de tava sau forme speciale pentru muffins si cosulete de hartie pentru muffins

Preparare Cupcakes cu morcovi si crema de branza:

1. Crema de branza se mixeaza cu zaharul, coaja si zeama de lamaie si amidonul pana se obtine un amestec omogen si cremos.

2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

2. Intr-un castron mare se pun ouale, iaurtul si untul topit (dar nu fierbinte) impreuna cu cele 200 de grame de zahar si sarea si mixeaza bine.

3. Se amesteca faina cu scortisoara si praful de copt si se adauga toata deodata peste ingredientele lichide (poza 1).

4. Se mixeaza scurt de cateva ori, pana ce faina este incorporata, se curata de faina peretii vasului cu o spatula si se adauga inapoi in compozitie, se mixeaza din nou pana cand e totul omogen (poza 2).

5. Se adauga extractul de vanilie si morcovii rasi, toti deodata (poza 3).

6. Se mixeaza scurt de cateva ori, pana ce se incorporeaza morcovii omogen in aluat (poza 4). Daca aluatul e prea tare, adaugati 2-3 linguri de lapte. Consistenta trebuie sa fie ca de crema de unt, asa cum va place crema cu care acoperiti un tort, sa fie densa incat sa nu cada de pe paletele mixerului dar totusi sa puteti lucra usor cu ea, asa trebuie sa fie si acest aluat.

preparare aluat cupcakes briose cu morcovi

Pentru a monta briosele cu morcovi si crema de branza, pueti pur si simplu sa puneti cu lingurita niste aluat pe fundul formelor in care ati pus deja cosuletele de hartie pentru muffins, apoi cate o lingura de crema de branza si sa acoperiti totul cu aluat. Eu am gandit ca ar fi mult mai simplu si as avea rezultate mai precise daca as pune compozitia intr-un pos de ornare cu deschizatura larga.

montarea brioselor cu morcovi, reteta cupcakes cu morcovi

 Am spritat cate un strat de aluat pe fundul formelor, apoi o bordura pe margine. Cu o lingurita am adancit „cuibul” format si apoi am adaugat o lingura de crema de branza (crema de branza pe care trebuie sa o impartiti cumva cat mai egal intre cele 12 briose).

cpcakes cu morcovi si crema de branza preparare 1

…si apoi am spritat aluat deasupra cremei, acoperind-o cu grija. La final se presara suprafata brioselor cu cele 2 linguri de zahar tos destinate finisarii.

cupcakes cu morcovi si crema de branza preparare 2

Se dau cupcakes-urile la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si se coc timp de 20-25 de minute, sa fie crescute si rumene-aurii.

cupcackes cu morcovi coapte 1

Se lasa sa se raceasca timp de 30-40 de minute, pentru ca umplutura de branza sa se aseze bine, apoi se pudreaza cu zahar praf sau glazureaza cu o glazura sau se orneaza in felul dorit si se pot savura.

cupcakes cu morcovi si branza sectiune 1

Morcoveii din martipan pe care i-am confectionat si i-am lipit cu un strop de ciocolata alba deasupra brioselor le transforma intr-un desert festiv care le recomanda, de ce nu, ca o posibila alternativa de prajitura cu branza pentru masa de Paste sau alta ocazie festiva. Oricum sunt foarte gustoase si a doua zi sunt parca si mai si :).

cupcakes cu morcovi si crema de branza

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Cupcakes cu capsuneCupcakes cu capsune Cupcakes cu capsune sau briose cu capsuni, cum impropriu le-ar denumi unii, pana la urma e vorba despre […]
  • briose cu mure si riccottaBriose cu mure si urda Briose, muffins, cupcakes sau cum le-o zice eu nu fac foarte des, cu exceptia acestor muffins cu ciocolata […]
  • cheesecake clasic ~Cheesecake clasic Mie imi plac le nebunie prajiturile cu branza, iar cheesecake-ul in mod special. Imi place gustul usor al […]
  • Mini cheesecakeMini cheesecake Unul din deserturile cele mai agreate in familia mea este cheesecake-ul. Niciodata nu am dat gres cand am […]
  • muffins cu mere, zahar brun si scortisoaraMuffins cu mere, zahar brun si scortisoara Ieri am intrat pentru prima data pe blog dupa un weekend destul de agitat si mi-am dat seama ca este pe cale […]
  • muffins+-+briose+pufoase+cu+ciocolata+si+portocaleMuffins pufosi – foarte gustosi Fac aceste briose, muffins, cum vreti sa le spuneti, de ani de zile. E o reteta de muffins foarte rapida, ii […]
  • muffins cu pere si capsuni-1Muffins cu pere si capsuni Nu sunt cel mai mare fan al muffins-ilor, dar, cand te loveste din senin pofta de ceva dulce si afara ploua […]
  • tarta cu must si branza dulce finalTarta cu must de struguri si branza de vaci Intr-o frumoasa zi de toamna, scaldata in soare auriu, asa cum ne-a daruit natura, plina de generozitate, in […]
  • prajitura cu branza si mere caramelizatePrajitura cu branza dulce si mere caramelizate Hai sa va spun povestea acestei retete de prajitura cu branza si mere caramelizate: o domnisoara (sau […]
  • muffinsvisine 022Muffins cu visine Pornind de la reteta orange-muffins, postata ceva mai demult, i-am facut astazi pe dumnealor, practic […]

Comentarii

  1. Ana a zis

    Buna Laura! Arata super! Cum ai confectionat morcovii din martipan? As vrea sa incerc sa ii fac si eu Multumesc,esti grozava! Ana Maria

  2. dorina a zis

    Sunt o mare iubitoare de carrotcake si nu numai din cauza baiatului meu care o adora!! …intrebarea mea este ce fel de crema de branza ai pus de arata atit de bine?

    • lauralaurentiu a zis

      Dorina draga, e o crema de branza facuta in casa astfel: 1,3 kg. de smantana proaspata nepasteurizata, 2 linguri de lapte batut probiotic, un praf de sare; se incalzeste smantana la 32 de grade celsius, se adauga laptele batut si se amesteca bine. Se pune totul intr-un bol foarte curat, preferabil de sticla sau portelan si se acopera bolul cu folie alimentara. Se infasoara in mai multe straturi de prosoape si alte textile, ca sa ramana pe cat posibil caldut si se aseaza intr-un loc cald si ferit de curent pentru 24 de ore. Dupa 24 de ore ar trebui sa fie totul inchegat si sa nu se miste cand se inclina vasul. Daca inca mai tremura compozitia, se acopera din nou si se mai lasa 6-12 ore in aceleasi conditii. Dupa ce s-a inchegat bine, se pune compozitia intr-o sita captusita cu 2 straturi de tifon sau o panza speciala pentru branzeturi. Sita se aseaza deasupra unui bol colector si se pune la frigider peste noapte. Dupa trecerea acesti timp se scoate din panza crema de branza si se sareaza dupa gust.

  3. Iris a zis

    Multumim mult pentru site si pentru retetele minunate! Sunt incepatoare si imi place sa experimentez noutati, din bucataria noastra, sau nu, iar aici vin mereu cand sunt in pana de idei. Sotul meu, un
    mofturos din nastere, nu mai comenteaza nimic daca reteta este „de la
    doamna” :) Aceasta este inca o reteta care combina 2 lucruri preferate de mine : morcovi si branza dulce (am inlocuit-o in reteta :) ) si pe care o poate manca si el care, in mod normal, nu vrea sa auda de cele 2 :)

    • lauralaurentiu a zis

      Iris, ce m-ai amuzat! Va sa zica daca „reteta e de la doamna” devin bune si cele la care mai stramba din nas mofturosul :)))! Ma bucur tare mult, iti doresc mult succes in tentativa de culturalizare culinara a sotului si numai si numai reusite in bucatarie! Sa va fie de bine, te mai astept cu mult drag :).

  4. Iris a zis

    Multumim mult pentru site si pentru retetele minunate! Sunt incepatoare si imi place sa experimentez noutati, din bucataria noastra, sau nu, iar aici vin mereu cand sunt in pana de idei. Sotul meu, un
    mofturos din nastere, nu mai comenteaza nimic daca reteta este „de la
    doamna” :) Aceasta este inca o reteta care combina 2 lucruri preferate de mine : morcovi si branza dulce (am inlocuit-o in reteta :) ) si pe care o poate manca si el care, in mod normal, nu vrea sa auda de cele 2 :)

  5. oana ciurea a zis

    Dulciurile cu „legume” sunt arma mea impotriva baieteilor mofturosi care nu vor sa pape morcovi : „mami, prajitura asta e cu ciocolata portocalie? – da mami, e cu cea mai buna ciocolata portocalie, special pentru tine, plina de vitamin – mai ai mami, ca am terminat? … „

      • oana ciurea a zis

        Cand am vazut reteta, am avut un nod in gat… pentru ca pregateam ceva oarecum similar pentru concursul Bonduelle. Apoi am citit cuminte reteta si m-am linsitit! Nu seamana, nici nu rasare. Buna e cu siguranta! Pe mine m-a cucerit morcovul in varianta dulce!

      • oana ciurea a zis

        Le-am facut ieri dupa masa! Au fost FANTASTICE! Nu a rezistat nicuna pana azi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *