Dark Chocolate Supreme

Autor:

Prajitura cu patima, i-as putea spune urmatoarei retete! Fiindca iubesc patimas ciocolata neagra! Cateva ingrediente care scapa greu de la a fi mancate din ambalaj inspre cantar: fisticul, caisa, nuca verde si evident, ciocolata – sunt patimi grele.

Fac rar prajitura asta fiindca gasesc cu greu toate ingredientele. Se pot face compromisuri admisibile, ea este buna in sinea ei, dar bucatarul stie si este nemultumit daca in loc de melasa a pus miere si daca nu gaseste atat zahar brun Muscovado cat si zahar brun Demerara.
Dark-chocolate-supreme-pt-Laura-065-600x450

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 18
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Dark Chocolate Supreme

Pentru caramel:
  • 150 g zahar nerafinat Demerara
  • 150 ml smantana de frisca, 30% grasime
  • 100 g unt (80-82%)
  • 4 graunte sare de Himalaya
Pentru aluat:
  • 100 g unt (80-82%)
  • 250 g zahar nerafinat Muscovado (brun cu melasa)
  • 70 g melasa (miere ori sirop concentrat de artar)
  • 270 g ciocolata neagra de 80-85%
  • 1,5 lg extract de vanile
  • 5 lg rom negru
  • 1 lg piper rosu
  • 1/4 lg fulgi de ardei iute
  • 4 graunte sare de Himalaya
  • 4 oua
  • 70 g faina
  • 4 lg cacao

Preparare Dark Chocolate Supreme

Incepeti cu sosul caramel fiindca el trebuie sa fie gata si inspre racire atunci cand gatati cu aluatul.
Puneti zaharul brun Demerara la caramelizat intr-un vas cu fund dublu sau gros. Il lasati in voia lui, nu-l amestecati ci doar clatinati usor in asa fel ca zaharul netopit inca de pe margini sa ajunga la mijloc si astfel sa se caramelizeze uniform. Stati cu ochii pe el: o fotografie in plus, o secunda in plus va costa alta transa de caramelizat, fiindca pe aceasta ati reusit s-o ardeti!
Dark chocolate supreme - pt Laura 001
Cand ajunge la culoarea aurie, stingeti cu smantana dulce de gatit si untul. Incercati sa faceti operatia asta delicata cand pe flacara mititica de tot, cand alaturi, pe o tabla asezata special – riscul este destul de mare ca untul sa nu se poarte frumos, chiar daca pe ambalaj scrie 80% grasime… Amestecati acum abia, pana tot zaharul caramelizat se topeste, adaugati sarea si lasati deoparte pana-i vine randul.
 preparare sos caramel
 Imbracati forma/formele in care aveti de gand sa coaceti prajitura, cu hartie de copt. Atat pe fund cat si pe margini. Ungeti cu unt moale interiorul fiecarei forme astfel imbracate si pudrati cu cacao.
Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
Aluatul: (daca putem sa-i zicem asa)
Dark chocolate supreme - pt Laura 010
Doua vase va trebuie: unul cu apa fierbinte si altul cu fundul gros. Puneti la topit ciocolata neagra intr-un bol asezat peste aburul scos de vasul cu apa fierbinte si alaturi, topiti in vasul cu fundul gros untul, zaharul Muscovado si mierea (melasa ori sirop de artar). Bateti in acest timp ouale cu paharutul de rom, extractul de vanilie, sarea, fulgii de ardei iute si piper rosu. Amestecati din cand in cand in cele doua vase: ciocolata trebuie sa fie topita si omogena iar zaharul, melasa si untul de asemenea.
preparare dark chocolate supreme
Adaugati ciocolata topita peste amestecul de zahar brun si va mutati din nou pe tabla de metal (ori sita) fara flacara dedesubt, amestecand in timp ce scurgeti firisor, ouale batute. Omogenizati si veniti cu faina turnata in ploaie. De data asta amestecati cu grija, aducand aluatul de dedesubt deasupra, cu miscari line, sa nu stricam bunatate de aer continut in ouale batute: infasurati aluatul asupra lui insusi, cu spatula.
Dark chocolate supreme - pt Laura 045
Turnati compozitia in formele pregatite din timp, lasand loc si sosului caramel, pe care-l impariti in doua, din ochi: o jumatate o intindeti peste compozitia din forme, cealalta jumatate urmand a orna farfuria finita. Asezati formele intr-o tava si le varati in cuptor pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius.
Partea cea grea a trecut doar pentru a veni partea si mai grea: dupa racirea prajiturii scoateti din forme, dezveliti usor din hartia de copt si le lasati peste noapte la frigider. Mirosul va va spune ca trebuie mancata imediat, dar nu se poate! Prajitura este atat de compacta, de concentrata si lipicioasa incat nu se poate nici macar taia inainte de-a sta la rece un timp considerabil.
Dark chocolate supreme - pt Laura 047
Dark chocolate supreme - pt Laura 048
Dark chocolate supreme - pt Laura 051
Abia a doua zi va puteti implini pofta dar nici asta cu usurinta: va trebuie un cutit foarte ascutit, o oala mare plina cu apa fierbinte si inainte de-a gandi sa taiati o felie, inmuiati cutitul in apa fierbinte, lasati-l sa mocneasca acolo apoi stergeti-l si cu el asa fierbinte puteti taia prima felie. Procedati la fel cu fiecare felie in parte (de fiecare data curatiti cutitul de ciocolata lipita de tais si-l inmuiati din nou in apa fierbinte)
Ceea ce veti vedea in poze este o jumatate de cantitate: a avut ceva de lucru cantarul electronic pana a reusit sa afiseze 35 gr de faina :)
O puteti insoti cu diverse sosuri dulci-acrisoare, fructe proaspete si, fara doar si poate, cealalta jumatate de sos caramel. Nu-i bai daca rasniti si-un pic de piper rosu in farfurie…Vara, ideala este inghetata de vanilie sau fistic.
Closeup:
Dark chocolate supreme - pt Laura 077
Spor sa aveti ca pofta v-am facut, nadajduiesc :)
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Mascote cu mousse de fraguteMascote cu mousse de fragute   Nu as putea concepe viata fara mici tratatii dulci, asa ca incerc sa mi le ofer cat de des […]
  • Parfait de cafeaParfait de cafea Ritualul cestii de cafea dimineata nu e ceva constant la mine, cu toate ca, in mod ciudat, imi place […]
  • Minitarte BanoffeeMinitarte Banoffee Tarta Banoffee, adica mult caramel, banane, ciocolata... sa mai spun? :P Tarta Banoffee este un desert […]
  • CuibusoareCuibusoare Un desert care aminteste de celebrele sarailii Am facut luna trecuta cuibusoarele acestea dintr-o foaie […]
  • Tort cu ciocolata, nectarine și migdaleTort cu ciocolata, nectarine și migdale Tort cu ciocolata, nectarine si migdale, fin, racoritor si delicios Nu mai știu exact când am descoperit […]
  • PRAJITURA NAPOLEON CU STRATURI DE CIOCOLATAPRAJITURA NAPOLEON CU STRATURI DE CIOCOLATA Sub numele pompos de ”Napoleon” sunt cunoscute prajiturile cu mai multe straturi de foi alternand cu crema, […]
  • Prajitura crocant-cremoasaPrajitura crocant-cremoasa Dacă tot a venit mult-aşteptata vară, cu soare si caldură, dar cand nu mai avem atata energie pentru a […]
  • moelleux au chocolat 1Moelleux au chocolat Ador moelleux-urile, cu miezul lor lichid, mai ales cand sunt servite calde, alaturi de o cupa de […]
  • VERRINE CU ZMEURA, CIOCOLATA SI CROCANT DE BEZEAVERRINE CU ZMEURA, CIOCOLATA SI CROCANT DE BEZEA Verrine cu zmeura si ciocolata, un desert racoritor E o vara torida si ne topim de la atata caldura. Ca […]
  • inghetata de ciocolata-1Inghetata de ciocolata Inghetata am mai facut eu, fara indoiala, dar atat de buna si de cremoasa ca aceasta inghetata de ciocolata […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *