Fursecuri cu cocos si portocale

28 noiembrie, 2012 in categoria prajituri si torturi

Atat de fine, atat de usoare si delicate sunt aceste fursecuri cu cocos si portocale, incat nu stiu cu ce sa le compar. Gustul fursecurilor e o sarbatoare pentru papile, textura o incantare pentru gura pofticioasa iar aspectul simplu e in acelasi timp sofisticat si foarte elegant. Chiar merita incercata aceasta reteta de fusercuri, cu atat mai mult cu cat ingredientele sunt destul de accesibile. Combinatia de cocos si portocale m-a incantat de cand am descoperit-o la reteta de cuiburi pufoase iar aceste fursecuri mi-au confirmat ca nu a fost doar un coup de foudre, ci ramane dragoste statornica :).

prajituri fursecuri cu cocos si portocale 1


Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 25 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente:

  • 1 conserva de lapte de cocos de 400 ml.
  • 190 de grame de faina
  • 60 de grame de cocos razuit
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 150 de grame de zahar tos
  • 90 de grame de zahar pudra
  • 100 de grame de unt cu 80% grasime
  • 100 de grame de unt de cocos
  • 1 ou intreg
  • 2 lingurite de extract de vanilie
  • orange curd – 100-150 de grame
  • zahar pudra pentru presarat

 Preparare:

Primul pas este sa puneti cei 400 de ml. de lapte de cocos din conserva intr-o craticioara pe care o puneti pe foc mic, sa fiarba lent pana ce se reduce la mai putin de o jumatate (aprox. 150 de ml.) si se ingroasa bine.

 lapte de cocos redus

Laptele de cocos astfel pregatit se lasa sa se raceasca bine, apoi se trece la prepararea propriuzisa a fusercurilor.

1. Pentru biscuiti, se pune intr-un castron 50 de grame de unt si 40 de grame de unt de cocos impreuna cu zaharul tos. Se mixeaza compozitia cu mixerul pana cand se omogenizeaza (poza 1).

2. Faina, fulgii de cocos, sarea si praful de copt se amesteca bine (poza 2).

3. Se adauga peste unt oul intreg, 1 lingurita de extract de vanilie si se mixeaza pana ce devine compozitia cremoasa.

4. Se adauga faina amestecata cu fulgii de cocos lingura cu lingura, mixand pe viteza mica, apoi se adauga pe rand 3-4 linguri de lapte de cocos redus. Compozitia trebuie sa fie cremoasa, dar ferma (poza 3).

5. Cu o lingurita sau cu posul de ornat se toarna mici gramajoare cu diametrul de 4 cm. in doua tavi acoperite cu hartie de copt. Trebuie sa rezulte 50-52 de bucati, in functie de dimensiunea lor. Eu le-am turnat cu posul apoi am nivelat usor varful format cu degetul umezit (poza 4).

6. Biscuitii se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, ambele tavi deodata, timp de 12-15 minute. La mijlocul timpului de coacere tavile se inverseaza intre ele. Biscuitii trebuie sa se coloreze usor pe margine in brun auriu, nu sa se rumeneasca tare (poza 5).

preparare biscuiti cocos, reteta fursecuri cocos si portocale

Se lasa biscuitii sa se raceasca in tavile asezate deasupra unui gratar si intre timp se pregateste crema de cocos.

Intr-un castron se pun 50 de grame de unt, 60 de grame de unt de cocos, 3 linguri de lapte de cocos, 1 lingurita de extract de vanilie si zaharul pudra si se mixeaza pana cand compozitia devine omogena, spumoasa si alba.

crema de cocos pentru prajituri

Crema de cocos se pune intr-un pos cu varful potrivit de larg, indiferent daca este stelat sau rotund, si se toarna pe jumatate dintre biscuiti, formand un inel. Gaura din mijloc se umple cu cate 1 lingurita de orange curd (click aici pentru reteta de orange curd).

asamblare fusecuri cu cocos si portocale

Se acopera biscuitii de la baza, cei cu crema si orange curd cu ceilalti biscuiti, se pudreaza generos cu zahar pudra si biscuitii sunt gata de degustare.

fursecuri cu portocale si cocos 2

Biscuitii proaspeti, imediat dupa asamblarea cu crema, vor avea o textura usor crocanta, ca de bezea.

fursecuri cu portocale si cocos 1

Daca lasati fursecurile intr-un loc racoros de azi pe maine, textura va deveni foarte fina si fursecurile vor fi inca si mai bune.

fursecuri cu cocos si portocale

Sper sa va placa aceasta reteta de fursecuri al carei rezultat pe mine pur si simplu m-a incantat :). E reteta perfecta de prajituri pentru un tea party si la fel de potrivita este si pentru platourile cu prajituri de sarbatori. Spor la treaba si pofta buna!

Nota: untul de cocos este disponibil in aproape oricare magazin cu produse naturiste iar laptele de cocos se gaseste si in hypermarketuri. Daca nu gasiti si nu gasiti, inlocuiti untul de cocos cu unt obisnuit si laptele de cocos cu smantana pentru frisca, insa gustul nu va fi acelasi.

5.3 based on 14 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • ramona

    sigur o sa le incerc,de Craciun,arata supeer si cred ca sunt la fel de bune!!dar unde gasesc unt de cocos?mersi de reteta!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ramona, am scris o nota lamuritoare la finalul retetei.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • evaj

    foarte bine suna reteta…dar cat timp se pot pastra fursecurile fara sa se strice? Nu se acreste crema de la portocala?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Biscuitii neumpluti se pot pastra vreme indelungata intr-o cutie. Fursecurile umplute la mine au supravietuit 3 zile, fara sa fi simtit vreo modificare organoleptica. Nu prea stiu ce vrei sa spui cu “nu se acreste crema de la portocala?”, poti fii mai explicita, te rog?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • evaj

        Va multumesc pentru raspuns.Cu ” nu se acreste crema de la portocala” vreau sa spun daca biscuitii sunt umpluti se pot pastra timp indelungat sau dupa cateva zile, din cauza portocalei din interiorul lor, crema se strica.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Am inteles :). Nu atat din cauza portocalei, cat a oualor din compozitia lemon curd-ului nu i-as tine timp indelungat. 3-4 zile, pastrati intr-un loc racoros (camara) se pastreaza foarte bine. E usor sa-ti planifici fursecurile astea pentru vreo ocazie, insa, pregatesti biscuitii si-i umpli doar atunci cand ai nevoie.

          2012/11/28 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • evaj

            multumesc frumos:)

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • irina

    Arata demential dar,unt de cocos?voi de unde luati?ca lapte de cocos parca parca mi-a sarit in ochi pe la kaufland…dar unt de cocos zau ca nu stiu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Irina, dupa cum am spus deja in finalul retetei, orice magazin cu produse naturiste care se respecta are unt de cocos in oferta. O sa vezi, nu e doar delicios, dar si benefic pentru sanatate. Eu am comandat un borcan de pe internet, nu mai stiu exact de unde, dar am gasit acum un link unde e disponibil: http://www.superalimente.ro/cumpara/ulei-unt-de-cocos-organic-crud-500-g-583870. Repet, daca nu gasesti sau nu doresti sa comanzi, se poate inlocui cu unt obisnuit, doar ca aroma de cocos nu va mai fi la fel de pregnanta.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/andreea.nieuwelink Andreea Nieuwelink

    Foarte rafinate si delicioase! Daca imi permiteti, as sugera, pentru cei ce nu gasesc unt de cocos, o reteta facuta in casa (pe care am gasit-o pe un blog frantuzesc). Asadar, se pun 500g de nuca de cocos razuita intr-un robot de bucatarie cu lama in forma de “S” si se mixeaza timp de 15-20 de minute (cu mici pauze, pentru a cobori nuca de cocos de pe peretii recipientului si pentru a evita suprasolicitarea motorului), pana la obtinerea consistentei dorite. Se obtin cam 470g unt de cocos (bineinteles, se pot face si cantitati mai mici). Se pastreaza in borcan inchis cu capac, fara a se tine in frigider. Sper sa va fie util… mie mi-a fost.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aurica

    pe cat de bine si delicioase si pufoase arata, sigur nu raman pentru mult timp pe tavita, arata demential si superb, sper sa imi iasa la fel :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Aurica, iti tin pumnii sa-ti iasa chiar mai bune :). Sunt pufoase, au un gust proaspat, merita facute.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)