Fursecuri fine cu nuci

Autor:

Nu este prima data cand fac aceste prajiturele minunat de fine. Reteta am primit-o de la o banateanca de-a mea, azi aflata foarte departe, despartindu-ne un continent intreg si pe deasupra un ocean – vorbesc despre prietena mea, Dana. Atat de aspectuoase si fine sunt aceste prajiturele, incat, dupa ce prima data le-am facut urmand cantitatile din reteta Danei, a doua oara am dublat lista ingredientelor, ce mai, sa ne-ajunga! Profitand, cred, de una dintre ultimele zile insorite ale acestei toamne, am scos prajiturile pe terasa, la pozat:
fursecuri cu nuca dana

Ingrediente:

  • 120 de grame de unt (nesarat), la temperatura camerei
  • 80 de grame de zahar (Dana a zis doar 50 de grame – mie mi-au placut mai dulci)
  • 1 ou mare, separat galbensul de albus
  • 1 plic de zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
  • 140 – 150 de grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 de varf de cutit de praf de copt (adica foarte putin)
  • 100 de grame de nuci, alune, migdale – dupa dorinta – usor prajite si tocate marisor
  • 1/2 de borcan de gem (eu am folosit de zmeura si de visine)

Preparare:

Zaharul (eu am folosit un amestec de zahar alb si brun), untul si vanilia se pun intr-un castron:

fursecuri cu nuca 1
Se mixeaza untul cu zaharul si vanilia pana la obtinerea unei creme spumoase apoi se adauga galbenusul:
fursecuri cu nuca 2
Se mixeaza din nou, pana la incorporarea galbenusului, si se adauga faina amestecata cu sarea si doar o idee de praf de copt. Se amesteca totul – aluatul va fi molcut:fursecuri cu nuca 3
Se preincinge cuptorul la 177 de grade. Se pregatesc nucile:
fursecuri cu nuca 4
Se bate albusul cu o furculita pana se spumeaza putin; se formeaza bile din aluat cu diametrul de 2 – 2,5 cm. care se tavalesc prin albus:
fursecuri cu nuca 5
Bilele de aluat date prin albus se tavalesc in nuci si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:
fursecuri cu nuca 6
Cu degetul, se face o adancitura in fiecare bucatica de aluat astfel pregatita:
fursecuri cu nuca 7
In aceasta adancitura se pune cate o visina din dulceata, o boaba de zmeura (etc.) sau chiar bucatele de ciocolata sau rahat colorat, dupa preferinta:fursecuri cu nuca 8
Prajiturile se coc pe treapta de mijloc a cuptorului preincins la 175 de grade, timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos:
fursecuri cu nuca 9
Se lasa sa se raceasca, timp in care ele vor umple toata casa cu parfumul lor delicios; merg de minune la cafeluta, sunt fragede de se topesc in gura si minunat de gustoase:fursecuri cu nuca dana 1

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Blat de tort cu nuca (fara gluten)Blat de tort cu nuca (fara gluten) Cum se face un blat de tort cu nuca, fara faina, implicit fara gluten Reteta de blat de tort cu nuca […]
  • ischler reteta, reteta islere, biscuiti cu ciocolataIslere Islerele, pe limba lor de origine ischler, sunt niste prajiturele care au patruns in Banat si in tot […]
  • prajitura damen-kapritzen-1Prajitura cu nuca si marmelada „Damenkapritzen” Prajitura pe care v-o propun azi este o reteta foarte veche, poate mai veche de 100 de ani. Bunica mea imi […]
  • cornulete cu vanilie, reteta cornulete cu vanilie, vanillekipferlCornulete cu vanilie Cornuletele cu vanilie sau vanillekipferl, asa cum le-am cunoscut eu in copilarie, sunt unele dintre cele […]
  • minioane cu alune si napolitana, reteta napolitana cu alune si ciocolataMinioane cu alune si napolitana Parca niciodata nu stim destule retete de prajituri marunte, sau fursecuri sau cum vreti sa le ziceti. Ideea […]
  • prajitura punsch, retetaPrajitura Punsch Cred ca majoritatea celor care citesc blogul meu stiu sau au aflat ca aici in Banat avem o traditie culinara […]
  • Prajitura+Amanda+19Prajitura Amanda Ce parere aveti de niste prajituri cu migdale? Pentru cei care agreaza gustul migdalelor, aceasta prajitura […]
  • fursecuri cu lamaie 4Fursecuri cu lamaie Va propun azi aceste prajiturele fine, aspectuoase, cu un gust delicios si proaspat de lamaie, o reteta de […]
  • macarons, reteta de macarons cu imaginiMacarons Macarons, macarons, macarons :). Cred ca aproape fiecare dintre pasionatii de bucatarie a incercat sau are […]
  • Biscuiti cu CiocolataBiscuiti cu ciocolata Minunati acesti biscuiti cu ciocolata, gustosi, crocanti si fini, biscuitii perfecti pentru ceai sau pur […]

Comentarii

  1. mirela a zis

    vreau sa le fac si eu astazi, dar daca nu pun dulceata sau gem si le las simple, credeti ca nu mai sunt atat de bune? ziceam sa nu pun sa nu fie prea dulci pt fetita mea care are 2 ani; multumesc si va pup

    • lauralaurentiu a zis

      E bine sa contina un gust contrastant, ceva cu fructe acrisoare, mie mi se pare ca sunt chiar mai grele fara dulceata, doar nuci si unt. Gustul de fructe le mai taie din grasime. Poti inlocui dulceata cu un fruct confiat mai acrisor.

      • mirela a zis

        le-am facut si pana la urma am pus cate o visina din dulceata si am pus in compoz un pic mai putin zahar! au iesit bestiale, cele mai bune fursecuri care le0am mancat vreodata! va pup dulce: acum caut o reteta de tort pt ziua fetitei mele care e pe 12; va pup si multumesc pt reteta

  2. adina a zis

    ce chestie, prin fursecurile astea am descoperit eu site-ul acum ceva vreme…le-am facut , delicioase e putin spus, super bune.

  3. a zis

    Am pregatit aceste fursecuri duminica si au iesit delicioase. Le recomand cu caldura. Sunt usor de facut si nu foarte scumpe (cost ingrediente aprox 8 RON). Se fac repede si se consuma si mai repede !!!!

  4. Kitzlena a zis

    Buna, iar ma apuc de fursecurile tala numai ca de data asta as vrea sa incerc altceva, in loc de nuci sa folosesc nuca de cocos si in loc de visine sa pun ananas,idee de la sotu, sunt tare curioasa ce imi va iesi. merci mult de retete sunt minunate

  5. Doran_oana a zis

    Multumim pt reteta! Sunt tare bune :) Eu am folosit alune in loc de nuci si am pos pe ele ciocolata..au iesit delicioase!

  6. Kitzlena a zis

    Buna, joi am facut prima tura dar au disparut imediat azi fac a doua tura nu pot spuna decat ca sunt delicioase, multumesc mult
     P.S. si cele cu lamaie au fost minunate dar din acelea au fost mai mult si am facut cu forma de flori si inimioare, pe facebook am pos si o poza fiind ca sunt tare mandra de mine cu retetele tale :P

  7. Alina D. a zis

    Cautam o reteta ptr ceva dulce si rapid si usor de facut . Ma apuc de treaba si revin cu aprecierea . Daca imi ies ok raman fan declarat ! Multumesc !

  8. Mirabela a zis

    Ador fursecurile, iar intre toate retetele pe care le-am incercat de-a lungul timpului, astea sunt cele mai gustoase, cele mai fine… Sotul meu nu e amator de dulciuri, insa le-a mancat intr-o jumatate de zi. :) Multumim pentru reteta.

    • Anonim a zis

       Malina, multumesc si eu pentru ca ne-ai impartasit poza cu reusita ta, sa iti fie de bine, arata foarte frumoase si stiu si eu ca sunt bune, bune de tot! :) Temai astept cu drag.

  9. Dana Armanda a zis

    Buna ziua,
    Azi am descoperit,in goana mea de a experimenta retete
    noi,acest blog .Nu pot decat sa-ti multumesc din suflet,Laura,pentru
    treaba grozava ce o faci aici.
    Azi voi incerca aceste fursecuri.
    O singura intrebare am si te-as ruga,daca poti,sa imi raspunzi: in loc de
    unt,la prajiturile noastre ,este bine sa folosim untura,este ,ea,mai
    eficienta,mai buna?

    • Anonim a zis

      Dana draga, acolo unde reteta specifica untura, foloseste-o cu incredere, dar in cazul in care in reteta se cere unt, sigur ca e nevoie de acesta. Nu as inlocui untul cu untura, cel putin nu in proportii egale, daca s-ar folosi untura in loc de unt, evident car fi nevoie de o cantitate cu aproximativ 25% mai mica (in grame). Untura este ideala pentru aluaturi si retete mai rustice, o folosesc si eu la placinte taranesti (sunt cateva pe site), la unsul unor aluaturi dospite pentru care face minuni, chiar si la unele fursecuri ale caror retete provin din vechime, mostenite de la bunici, caz in care gustul de untura e la locul lui. Untul, in schimb da un iz dulceag, ca de crema de lapte, sper sa ma fi facut inteleasa.

      2012/1/19 Disqus

  10. Dana Armanda a zis

    Buna ziua,
    Azi am descoperit,in goana mea de a experimenta retete
    noi,acest blog .Nu pot decat sa-ti multumesc din suflet,Laura,pentru
    treaba grozava ce o faci aici.
    Azi voi incerca aceste fursecuri.
    O
    singura intrebare am si te-as ruga,daca poti,sa imi raspunzi: in loc de
    unt,la prajiturile noastre ,este bine sa folosim untura,este ,ea,mai
    eficienta,mai buna?

  11. Craticica a zis

    buna tuturor si La Multi Ani.
    aceasta este o reteta foarte raspandita in Usa, se numeste Thumbprints (degetare) si se face cu zahar brun, care este mai gustos pentru prajiturele. iasa 48 de bucati din reteta originala si intr-adevar nu sunt suficiente, eu am facut si reteta multiplicata de 4 ori (pentru 200 de bucati). exista multe variatii pentru aceste fursecuri, aluat alb sau  cu cacao, bilutele tavalite prin cocos, sau almonds, umplute cu gemuri de culori diferite, sau umplute cu creme diferite, albe sau de ciocolata. eu stiu varianta cu degetarele coapte neumplute, ele umplandu-se reci, cu diferite gemuri sau creme spritate cu posul. sunt foarte de efect, culori diferite. de asemenea americanii le coc in 2 reprize: bilutele le coc intregi pentru 6 minute, scot tava si apasa cu degetul in ele, apoi introduc din nou tava la cuptor pentru 8-9 minute. aluatul este foarte moale, probabil de asta prajiturelele sunt asa de fragede.

    mii de multumiri doamnei Laura Laurentiu pentru retetele postate, stau de cateva ore si studiez retete, felicitari si multumiri.

  12. Anonim a zis

    Le-am facut si eu de craciun sunt delicioase.Am folosit gem de prune si vreau sa spun ca multe persoane mi-au cerut reteta. Multumesc mult pentru reteta! SARBATORI FERICITE!

  13. roxana a zis

    Faceam aceste fursecuri cu ani in urma dar intre timp am pierdut reteta…. Sunt nespus de bucuroasa ca am regasit-o! Eu foloseam stafide in locul dulceturilor.. voi incerca cu fem de capsuni..Sarbatori frumoase!

  14. Maria a zis

    Am facut si eu aceste fursecuri. Foarte bune. Ca sa pot lucra aluatul mi-au trebuit in plus 2 linguri cu varf de faina. Greseala mea ca am pus o idee cam mult praf e copt si parca ii simt gustul. Data viitoare nu mai pun deloc.

  15. Kata a zis

    cam cate fursecuri ies din aceasta cantitate (cu aproximatie)? vreau sa fac si eu ca imi place ce a iesit dar vroiam sa stiu daca sa maresc cantitatea sau sa o las asa …..un blog excelent aveti doamna laura

    • Anonim a zis

      @Kata, nu mai stiu exact, dar stiu sigur ca prea putine :P. Eu fac portie dubla intotdeauna, e mai sigur. :))

  16. Mihaela_o24 a zis

    fursecurile astea le-am facut la craciun.binenteles ca mi s-au parut mici cantitatile si le-am dublat ca sa fie mai multe.nu m-am inselat,s-au mancat primele asa gustoase si fragede au fost.inca o reteta minunata.felicitari

  17. lauralaurentiu a zis

    Laura draga, me bucur ca le-ai incercat si ca ti-au placut. Asa e, sunt foarte, foarte usor de facut, iar aspectul e minunat. Ce sa mai vorbim despre gust, ca se topesc in gura! Sa va fie de bine!

  18. Laura Frunza a zis

    Am facut si eu aseara fursecurile, au iesit minunate! Am pus in mijloc afine rosii confiate si arata ca la cofetarie. Se fac extrem de usor, dar arata de zici ca ai muncit cel putin jumatate de zi la ele. Multumesc pentru reteta, cu siguranta o sa le mai fac!

  19. Dana J. a zis

    Iau Lauro ca mi-s faloasa da numa. Nu numa de aia ca m-ai pomenit, dar pentru ca ai facut prajiturile si ti-au placut destul de mult incat sa le pui pe blog.
    Copiii mei iti multumesc des ca de nu te stiam, cine stie de mancau ei burek vreodata, sau placinte banatene de la sat.
    Sarbatori fericite!!!!

  20. ANCA a zis

    BUNA LAURA :) TOT URMARESC BLOGUL TAU SI-MI PLACE MULT RETETELE TALE
    ACUM AM PUS OCHII PE FURECURILE ACESTEA SI O SALE FAC CURAND CRED CADE CRACIUN ..TE ASTEAPTA UN PREMIU LA MINE PE BLOG NUMAI BINE

  21. laura laurentiu a zis

    Anamaria draga, iti multumesc mult pentru randurile atat de frumoase. Sa vafie de bine fursecurile, cred ca trebuie sa fie tare bune si tavalite in cocs, voi incerca! :) Ma bucur sa aflu ca prin intermediul Cuinii Banatene ajung in bucataria ta retete "de acasa", care, poate, reusesc sa iti aline o parte din dorul pe care sunt sigura ca l-ai strans in tine. Te mai astept cu drag!

  22. Anonymous a zis

    Iti multumesc tare mult pt reteta, am facut fursecurile si sunt miraculos de bune, fine si placute atat ca gust cat si ca prezentare. Cateva din ele le-am incercat si cu nuca de cocos macinata in loc de nuca si pot spune ca deosebite, poti ncerca si tu data viitoare. Am folosit visine din compot scurse bine de sirop, amestecate cu foarte putina faina si un sfert de lingurita de scortisoara. O aroma…:)
    Retetele tale si intreg modul in care le expui ma emotioneaza cateodata pt ca am trait ani buni in Timisoara (a doua mea "casa"), iar acum locuiesc peste mari si tari, dar in continuare acea zona din Romania e strans legata de sufletul meu. Tu reusesti sa redai cu atata maiestrie bucataria din Banat…
    Am incercat si Burekul tau si mi-a iesit tare bun.
    Te felicit din toata inima si iti doresc sarbatori frumoase alaturi de cei dragi!
    Numai bine,
    Anamaria

  23. laura laurentiu a zis

    Gabriela draga, multumesc mult de vizita si de complimente! Asa e, sunt foarte fragede aceste prajiturele si … nici nu stii cand se termina!

  24. madeineu a zis

    Si fursecurile si platoul arata perfect. Parca sunt desprinse dintr-un decor british country. Multe felicitari pentru blog! Cristina

  25. Anonymous a zis

    Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
    Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

    Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

  26. Gabriela Cara a zis

    Foarte bune si fragede, eu le fac de multi ani si niciodata nu sunt suficiente, chiar daca pe langa ele mai fac si alte tipuri de fursecuri. De obicei le fac de sarbatorile de iarna. Acum mi-ai facut pofta.
    Pupici!

  27. laura laurentiu a zis

    anaiordan – iti multumesc mult pentru atentia pe care o acorzi blogului meu si iti urez mult succes cu al tau! Incearca sa faci fursecurile cu margarina, iar galbenusul sa-l inlocuiesti cu 2-3 linguri de apa. Poate nu vor fi la fel de fragede, dar gustoase si de post vor fi neaparat ;) !

  28. Daniela a zis

    Ufff, cit m_am invirtit ca nu puteam sa-ti scriu ca arata delicioase rau, fur reteta si sper sa ma laud cu ea, dar asta mai pe la sarbatori. Dar acum daca tot s-a intunecat, nu lasi fructiera pe terasa ca sa ma autoservesc ???

  29. anaiordan a zis

    ce bine arata…pacat ca am intrat in post, de mult timp cautam o reteta de fursecuri… Laura mi-am permis sa te adaug in lista blogurilor pe care le vizitez cu mare drag :), sper ca nu te superi…sunt la inceput de drum cu blogul dar sper sa prinda contur cat de curand.

Alte referințe

  1. […] – facem turtă dulce/fursecuri decorate – sper să avem două seri din astea, pentru una dintre ele sigur iau aluatul pentru turtă dulce de la Ikea, am stricat la viaţa mea kilograme de zahăr brun şi miere ca să fac turtă dulce de la zero şi a ieşit de fiecare dată o bălărie. Deci merg pe varianta mai sigură ? Pentru fursecuri am mai multe variante, dar cel mai simplu de făcut de copii sunt astea: Fursecuri fine cu nuci. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *