Fursecuri fine cu nuci

Autor:

Nu este prima data cand fac aceste prajiturele minunat de fine. Reteta am primit-o de la o banateanca de-a mea, azi aflata foarte departe, despartindu-ne un continent intreg si pe deasupra un ocean – vorbesc despre prietena mea, Dana. Atat de aspectuoase si fine sunt aceste prajiturele, incat, dupa ce prima data le-am facut urmand cantitatile din reteta Danei, a doua oara am dublat lista ingredientelor, ce mai, sa ne-ajunga! Profitand, cred, de una dintre ultimele zile insorite ale acestei toamne, am scos prajiturile pe terasa, la pozat:
fursecuri cu nuca dana

Ingrediente:

  • 120 de grame de unt (nesarat), la temperatura camerei
  • 80 de grame de zahar (Dana a zis doar 50 de grame – mie mi-au placut mai dulci)
  • 1 ou mare, separat galbensul de albus
  • 1 plic de zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
  • 140 – 150 de grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 de varf de cutit de praf de copt (adica foarte putin)
  • 100 de grame de nuci, alune, migdale – dupa dorinta – usor prajite si tocate marisor
  • 1/2 de borcan de gem (eu am folosit de zmeura si de visine)

Preparare:

Zaharul (eu am folosit un amestec de zahar alb si brun), untul si vanilia se pun intr-un castron:

fursecuri cu nuca 1
Se mixeaza untul cu zaharul si vanilia pana la obtinerea unei creme spumoase apoi se adauga galbenusul:
fursecuri cu nuca 2
Se mixeaza din nou, pana la incorporarea galbenusului, si se adauga faina amestecata cu sarea si doar o idee de praf de copt. Se amesteca totul – aluatul va fi molcut:fursecuri cu nuca 3
Se preincinge cuptorul la 177 de grade. Se pregatesc nucile:
fursecuri cu nuca 4
Se bate albusul cu o furculita pana se spumeaza putin; se formeaza bile din aluat cu diametrul de 2 – 2,5 cm. care se tavalesc prin albus:
fursecuri cu nuca 5
Bilele de aluat date prin albus se tavalesc in nuci si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:
fursecuri cu nuca 6
Cu degetul, se face o adancitura in fiecare bucatica de aluat astfel pregatita:
fursecuri cu nuca 7
In aceasta adancitura se pune cate o visina din dulceata, o boaba de zmeura (etc.) sau chiar bucatele de ciocolata sau rahat colorat, dupa preferinta:fursecuri cu nuca 8
Prajiturile se coc pe treapta de mijloc a cuptorului preincins la 175 de grade, timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos:
fursecuri cu nuca 9
Se lasa sa se raceasca, timp in care ele vor umple toata casa cu parfumul lor delicios; merg de minune la cafeluta, sunt fragede de se topesc in gura si minunat de gustoase:fursecuri cu nuca dana 1

Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

104 Comentarii la "Fursecuri fine cu nuci"


Membru
irina mihaita
25 decembrie, 2015

mi-au iesit foarte bune, poate printre cele mai bune dulciuri facute de mine :), o reteta minunata

Vizitator

[…] – facem turtă dulce/fursecuri decorate – sper să avem două seri din astea, pentru una dintre ele sigur iau aluatul pentru turtă dulce de la Ikea, am stricat la viaţa mea kilograme de zahăr brun şi miere ca să fac turtă dulce de la zero şi a ieşit de fiecare dată o bălărie. Deci merg pe varianta mai sigură 😀 Pentru fursecuri am mai multe variante, dar cel mai simplu de făcut de copii sunt astea: Fursecuri fine cu nuci. […]

Vizitator
elena
8 noiembrie, 2015

minunate

Vizitator
6 aprilie, 2015

Cele mai bune fursecuri. Se tot cere bis in casa noastra :) Multumum

Vizitator
6 aprilie, 2015

Am sa le incerc si eu…