Fursecuri fine cu nuci

Autor:

Nu este prima data cand fac aceste prajiturele minunat de fine. Reteta am primit-o de la o banateanca de-a mea, azi aflata foarte departe, despartindu-ne un continent intreg si pe deasupra un ocean – vorbesc despre prietena mea, Dana. Atat de aspectuoase si fine sunt aceste prajiturele, incat, dupa ce prima data le-am facut urmand cantitatile din reteta Danei, a doua oara am dublat lista ingredientelor, ce mai, sa ne-ajunga! Profitand, cred, de una dintre ultimele zile insorite ale acestei toamne, am scos prajiturile pe terasa, la pozat:
fursecuri cu nuca dana

Ingrediente:

  • 120 de grame de unt (nesarat), la temperatura camerei
  • 80 de grame de zahar (Dana a zis doar 50 de grame – mie mi-au placut mai dulci)
  • 1 ou mare, separat galbensul de albus
  • 1 plic de zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
  • 140 – 150 de grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 de varf de cutit de praf de copt (adica foarte putin)
  • 100 de grame de nuci, alune, migdale – dupa dorinta – usor prajite si tocate marisor
  • 1/2 de borcan de gem (eu am folosit de zmeura si de visine)

Preparare:

Zaharul (eu am folosit un amestec de zahar alb si brun), untul si vanilia se pun intr-un castron:

fursecuri cu nuca 1
Se mixeaza untul cu zaharul si vanilia pana la obtinerea unei creme spumoase apoi se adauga galbenusul:
fursecuri cu nuca 2
Se mixeaza din nou, pana la incorporarea galbenusului, si se adauga faina amestecata cu sarea si doar o idee de praf de copt. Se amesteca totul – aluatul va fi molcut:fursecuri cu nuca 3
Se preincinge cuptorul la 177 de grade. Se pregatesc nucile:
fursecuri cu nuca 4
Se bate albusul cu o furculita pana se spumeaza putin; se formeaza bile din aluat cu diametrul de 2 – 2,5 cm. care se tavalesc prin albus:
fursecuri cu nuca 5
Bilele de aluat date prin albus se tavalesc in nuci si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:
fursecuri cu nuca 6
Cu degetul, se face o adancitura in fiecare bucatica de aluat astfel pregatita:
fursecuri cu nuca 7
In aceasta adancitura se pune cate o visina din dulceata, o boaba de zmeura (etc.) sau chiar bucatele de ciocolata sau rahat colorat, dupa preferinta:fursecuri cu nuca 8
Prajiturile se coc pe treapta de mijloc a cuptorului preincins la 175 de grade, timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos:
fursecuri cu nuca 9
Se lasa sa se raceasca, timp in care ele vor umple toata casa cu parfumul lor delicios; merg de minune la cafeluta, sunt fragede de se topesc in gura si minunat de gustoase:fursecuri cu nuca dana 1

Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

101 Comentarii la "Fursecuri fine cu nuci"


Vizitator
6 aprilie, 2015

Cele mai bune fursecuri. Se tot cere bis in casa noastra :) Multumum

Vizitator
6 aprilie, 2015

Am sa le incerc si eu…

Vizitator
6 aprilie, 2015

Am sa le incerc chiar acum………

Vizitator
6 aprilie, 2015

am facut reteta(putin modificata )i-am facut gen biscuiti de mic dejun…si au iesit copia renumitilor biscuiti pentru mic dejun din comert(chiar mai buni).MULTUMESC PENTRU RETETA

Vizitator
6 aprilie, 2015

usor de facut si ff bune!