Linzer – torte

17 aprilie, 2010 in categoria prajituri si torturi
Continuand seria specialitatilor austro-ungare, va propun azi o reteta de o mare simplitate, dar intotdeauna placuta tuturor degustatorilor: linzer – torte. Numita astfel dupa orasul Linz, din Austria, reteta acestei prajituri este cea mai veche dintre cele consemnate vreodata in lume, fiind descoperita in Codex 35/31 al arhivei Abatiei Admont, din 1653. Se pare ca un anumit Johann Konrad Vogel (1796 – 1883) a fost cel care a inceput sa produca pe scara larga aceasta prajitura si a facut-o faimoasa in lume.
Nu stiu daca reteta mea e identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.linzer torteIngrediente:

  • 250 de grame de faina
  • 100 de grame de unt rece
  • 50 de grame de migdale macinate
  • 1 ou mare
  • 150 de grame de zahar
  • coaja de lamaie
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1/2 de lingurita de praf de copt
  • 1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
  • zahar praf

Preparare:

1. Toate ingredientele pentru aluat se pun intr-un bol (1) si se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora.

linzer aluat

2. Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde intr-o foaie de 5-5 mm. grosime.

linzer torte 2

3. Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:

linzer torte 3

linzer torte 4

4. Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc:

linzer torte 5

5. Se toarna gemul peste aluat:

linzer torte 6

6. Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj.

linzer torte 7

linzer torte 8

7. Se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:

linzer torte 9

8. Este minunata alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:

linzer torte sectiune

5.9 based on 10 ratings

This post is also available in: Engleză

VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Peggy

    looks delicious!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela

    Mmm…ce bine arata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anncoo

    Mmmm…yummy and beautiful!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ina

    Am petrecut anul trecut doua saptamani minunate la Linz si imi aduc aminte ca am vazut intr-un meniu aceasta tarta notata. Nu am cumparat, m-am multumit cu un strudel cu mar. Acum imi pare rau. Arata foarte foarte bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • sarah

    ce buna trebuie sa fie…hmmmm .oare visez toata noaptea tarta asta?cred ca da.o seara minunata iti doresc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alison

    da,delicioasa!oare de ce nu ma invrednicesc sa o fac si eu?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dintimisoara

    Trebuie sa recunosc ca imi ploua torential in gura….e printre prajiturile copilariei mele si din cate vad , nu este nici o filozofie in a o prepara… :) Arata exceptional aceasta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Novelinadelorto

    Vai nu este usor sa gasesti o banateanca care face pappe bune.Eu sunt din timisoara…tu?Dar nu mai stau acolo de 15 ani.Te urmaresc ca imi place ceea ce faci…te pupic dulce si iti urez 1 inceput bun de saptamina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Blueeyes

    Buna ziua!Nu am mai trecut de multisor pe la Cuina ta….tot apetisanta a ramas.Eu am ramas putin in urma cu postarile dar am venit sa-ti dau in dar cateva premii care te asteapta la mine pe blog.O saptamana minunata iti doresc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Antzu’

    prea mare succesc au avut cozonacii tai facuti de mine de paste, aceasta tarta asrata super e pe placul meu, meriti niste premii!la mine pe blog!te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    It is delicious, Peggy, thanks for the visit! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Daniela, multumesc, e o tarta foarte simpla si de efect.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Thanks a lot, Annccoo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ina, alunga-ti parerea de rau cu o tarta home-made ;).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    sarah multumesc mult, la fel!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    alison – asa-i, oare de ce ? :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    dintimisoara – chiar nu e nici o filozofie, asa ca te astept cu impresii :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Novelinadeltorto – multumesc de aprecieri, si eu sunt din Timisoara. De ce crezi ca nu e usor sa gasesti o banateanca ce gateste bine =)) ? In general, cei care trec prin Banat pleaca toti cu impresia ca se mananca bine aici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Blueeyes, multumesc foarte mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Antzu', ma bucur mult ca ai avut succes cu cozonacii mei!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Madalina

    Oauuu ce bine arata!!! Laura, cu siguranta voi incerca si eu aceasta reteta.

    Madalina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dany

    Draga Laura,
    am incercat aceasta prajitura aseara si nu pot sa nu spun tuturor cat de simplu de facut si de buna este! Eu am incercat-o cu un pic de reticenta, m-a atras faptul ca era foarte usor de facut dar nu credeam ca va fi atat de buna. Foarte buna! Aluatul creste si iese o tarta foarte aspectuoasa si foarte buna.
    Eu am facut doar o mica modificare, am pus doar 100g de zahar si cred ca merge chiar si mai putin, dat fiind ca se combina cu gemul dulce- acrisor (de macese in cazul meu).
    Sincere felicitari pentru tot ceea ce faci!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa-ti fie de bine, ma bucur din suflet! Trebuie sa fi fost o minunatie cu gemul de macese!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Raluruben

    pot sa fac acelasi lucru dar cu branza dulce? Ca e singura reteta de linzer care seamana cu ceea ce doresc eu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cred ca da, dar ti-as recomanda sa ungi blatul de la baza cu un strat de gem acrisor iar deasupra sa torni umplutura de branza, cred ca va iesi un deliciu!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    Vai de cand n-am mai facut-o ! copiii mei  cand erau mici imi cereau sa le fac foarte des”prajitura cu gard”, asa o numeau ei…..ha,haha,ha.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      …nu-s departe de mine, eu ii zic “prajitura cu grilaj” :P

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ony Sutia

    uite si o poza cu ce mi-a iesit :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)