Linzer – torte

Autor:

Va propun azi o reteta de o mare simplitate, dar intotdeauna placuta tuturor degustatorilor: linzer – torte. Numita astfel dupa orasul Linz, din Austria, reteta acestei prajituri este cea mai veche dintre cele consemnate vreodata in lume, fiind descoperita in Codex 35/31 al arhivei Abatiei Admont, din 1653. Se pare ca un anumit Johann Konrad Vogel (1796 – 1883) a fost cel care a inceput sa produca pe scara larga aceasta prajitura si a facut-o faimoasa in lume.
Nu stiu daca reteta mea e identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.
linzer torte

Ingrediente Linzer – torte:

  • 250 de grame de faina
  • 130 de grame de unt rece
  • 50 de grame de migdale macinate
  • 1 ou mare + 1-2 linguri de apă rece ca gheața, dacă e nevoie
  • 100 de grame de zahar
  • coaja de lamaie
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
  • zahar praf
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru

Preparare Linzer – torte:

1. Faina, migdalele macinate, zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si sarea se pun intr-un bol se se adauga untul rece, taiat in bucatele.  Se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora (acesta este un aluat de tarta, click pe link pentru reteta detaliata)

linzer aluat

2. Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde intr-o foaie de 5-7 mm. grosime, pe planul de lucru presarat cu putina faina.

linzer torte 2

3. Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:

linzer torte 3

linzer torte 4

4. Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc:

linzer torte 5

5. Se toarna gemul peste aluat:

linzer torte 6

6. Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj.

linzer torte 7

linzer torte 8

7. Se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:

linzer torte 9

8. Este minunata alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:

linzer torte sectiune

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Livia a zis

    Din cauza ca nu sunt la indemana lamai ecologice, cu coaja netratata cu chimicale, ma gandesc sa adaug esenta de lamaie in loc de coaja. Stiu ca nu e acelasi rezultat, dar macar ar fi cat de cat ok?

  2. Doina a zis

    Vai de cand n-am mai facut-o ! copiii mei  cand erau mici imi cereau sa le fac foarte des”prajitura cu gard”, asa o numeau ei…..ha,haha,ha.

    • Anonim a zis

      Cred ca da, dar ti-as recomanda sa ungi blatul de la baza cu un strat de gem acrisor iar deasupra sa torni umplutura de branza, cred ca va iesi un deliciu!

  3. Dany a zis

    Draga Laura,
    am incercat aceasta prajitura aseara si nu pot sa nu spun tuturor cat de simplu de facut si de buna este! Eu am incercat-o cu un pic de reticenta, m-a atras faptul ca era foarte usor de facut dar nu credeam ca va fi atat de buna. Foarte buna! Aluatul creste si iese o tarta foarte aspectuoasa si foarte buna.
    Eu am facut doar o mica modificare, am pus doar 100g de zahar si cred ca merge chiar si mai putin, dat fiind ca se combina cu gemul dulce- acrisor (de macese in cazul meu).
    Sincere felicitari pentru tot ceea ce faci!

  4. laura laurentiu a zis

    Novelinadeltorto – multumesc de aprecieri, si eu sunt din Timisoara. De ce crezi ca nu e usor sa gasesti o banateanca ce gateste bine =)) ? In general, cei care trec prin Banat pleaca toti cu impresia ca se mananca bine aici.

  5. Antzu' a zis

    prea mare succesc au avut cozonacii tai facuti de mine de paste, aceasta tarta asrata super e pe placul meu, meriti niste premii!la mine pe blog!te pup

  6. Blueeyes a zis

    Buna ziua!Nu am mai trecut de multisor pe la Cuina ta….tot apetisanta a ramas.Eu am ramas putin in urma cu postarile dar am venit sa-ti dau in dar cateva premii care te asteapta la mine pe blog.O saptamana minunata iti doresc!

  7. Novelinadelorto a zis

    Vai nu este usor sa gasesti o banateanca care face pappe bune.Eu sunt din timisoara…tu?Dar nu mai stau acolo de 15 ani.Te urmaresc ca imi place ceea ce faci…te pupic dulce si iti urez 1 inceput bun de saptamina

  8. dintimisoara a zis

    Trebuie sa recunosc ca imi ploua torential in gura….e printre prajiturile copilariei mele si din cate vad , nu este nici o filozofie in a o prepara… :) Arata exceptional aceasta!

  9. Ina a zis

    Am petrecut anul trecut doua saptamani minunate la Linz si imi aduc aminte ca am vazut intr-un meniu aceasta tarta notata. Nu am cumparat, m-am multumit cu un strudel cu mar. Acum imi pare rau. Arata foarte foarte bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *