Linzer – torte

Continuand seria specialitatilor austro-ungare, va propun azi o reteta de o mare simplitate, dar intotdeauna placuta tuturor degustatorilor: linzer – torte. Numita astfel dupa orasul Linz, din Austria, reteta acestei prajituri este cea mai veche dintre cele consemnate vreodata in lume, fiind descoperita in Codex 35/31 al arhivei Abatiei Admont, din 1653. Se pare ca un anumit Johann Konrad Vogel (1796 – 1883) a fost cel care a inceput sa produca pe scara larga aceasta prajitura si a facut-o faimoasa in lume.
Nu stiu daca reteta mea e identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.linzer torteIngrediente:

  • 250 de grame de faina
  • 100 de grame de unt rece
  • 50 de grame de migdale macinate
  • 1 ou mare
  • 150 de grame de zahar
  • coaja de lamaie
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1/2 de lingurita de praf de copt
  • 1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
  • zahar praf

Preparare:

1. Toate ingredientele pentru aluat se pun intr-un bol (1) si se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora.

linzer aluat

2. Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde intr-o foaie de 5-5 mm. grosime.

linzer torte 2

3. Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:

linzer torte 3

linzer torte 4

4. Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc:

linzer torte 5

5. Se toarna gemul peste aluat:

linzer torte 6

6. Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj.

linzer torte 7

linzer torte 8

7. Se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:

linzer torte 9

8. Este minunata alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:

linzer torte sectiune

Print Friendly

Leave a Reply

34 Comments on "Linzer – torte"


Guest
Oana Sutia
6 aprilie, 2015

o reteta simpla, rapida si delicioasa.am facut-o aseara dar cu mici modificari.in loc de migdale macinate am pus nuca, iar gemul a fost de prune, dar e super buna.

Guest
Paraschiva Moga Si Catalin
6 aprilie, 2015

imi place am facuto si a iesit foarte buna

Guest
Florentina Klein
6 aprilie, 2015

Da e ff aspectuasa, seamana cu ce fac eu cu mere si gem in fiecare cuib al grilei… am s-o incerc!

Guest
Camelia Mosneag
6 aprilie, 2015

Toate retetele gasite aici sunt super bune si usor de facut…gratie d-nei Laura Laurentiu.

Guest
Catalin Ionut
6 aprilie, 2015

sa vad ce im iese si mie ,,akuma am bagato la cuptor