Macarons cu crema de lamaie

Autor:

Din nou despre macarons

Macarons, iata un subiect asupra caruia chiar merita sa revin, din cand in cand. De ce oare? Pentru ca sunt adorati de toata lumea si pe buna dreptate, fiind fini, deliciosi si foarte la moda. Am mai vorbit despre macarons, asadar, si mai demult, am si publicat doua retete total diferite, una cu bezea obsnuita si una cu bezea italiana. Ce-ar mai fi de spus? Multe, din moment ce primesc in continuare mesaje atat de la oameni fericiti, care au incercat retetele de macarons de pe blog si le-au reusit, cat si de la dezamagiti carora, pare-se, le-a scapat cate ceva.

Nu am ascuns, atunci cand am facut pentru prima data macarons cu bezea italiana, ca nu cred ca voi mai reveni la reteta incercata anterior. Reteta asta m-a cucerit pentru ca macaronsii ies exceptional de netezi, cu suprafata lucioasa, si mai ales pentru ca am avut mult mai putine „rebuturi” (adica macarons strambi, crapati, fara piciorus dantelat dar nu mai putin gustosi ca si cei perfecti :P) comparativ cu cealalta reteta.

Evident, azi voi reveni asupra retetei de macarons cu bezea italiana, aducand in plus cateva ponturi si un video care, sper eu, vor ajuta la lamurirea celor mai ascunse secrete ale pregatirii unor macarons perfecti.
macarons cu crema de lamaie 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 40 bucati
Grad de dificultate: ridicat

Ingrediente Macarons Cu Crema De Lamaie:

  • 200 de grame pudra de migdale
  • 200 de grame zahar pudra
  • 200 de grame de zahar tos
  • 150 de grame albus crud (separat, in 2 castronele a cate 75 de grame)
  • 50 de grame de apa
  • 1 lingura extract de vanilie
  • optional, colorant alimentar dupa preferinta

 crema Lemon Curd

  • 2 lamai
  • 150 de grame de zahar
  • 50 de grame de unt
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus

Tips&tricks pentru macarons reusiti:

Inainte de a incepe descrierea modului de preparare, trebuie sa fac cateva precizari: da, acesti mult iubiti macarons sunt, probabil, unele dintre cele mai nazuroase prajituri inventate vreodata. Ca sa va reuseasca, aveti nevoie de ingrediente de calitate si perfect cantarite, nu merge cu aproximari. Asadar:

  • pudra de migdale, daca nu aveti de unde sa o procurati, puteti sa o pregatiti acasa, rasnind la masina de cafea fulgi de migdale decojite (se gasesc in comert)
  • apa se cantareste la gram, la fel si albusurile crude
  • la aceasta reteta nu e nevoie sa folositi albusuri invechite, merg perfect si cele proaspete
  • obligatoriu pudra de migdale si zaharul pudra se cern printr-o sita deasa; ceea ce nu trece prin sita rasniti din nou sa devina suficient de fin sau completati

Un alt element esential pentru pregatirea acestei retete este precizia cu care se masoara temperatura siropului pentru bezeaua italiana si a temperaturii din cuptor. Pentru a evita un lung sir de nereusite, e foarte important sa ne putem baza pe ajutorul unor termometre pentru bucatarie si veti vedea in continuare cum si la ce le vom folosi.

termometre pentru bucatarieAr mai fi inca un singur lucru de precizat: daca nu aveti un mixer cu stativ, veti avea nevoie la un moment dat de ajutorul inca unei persoane. Dar ce poate fi mai placut decat sa lucrezi in echipa, si inca la fabricarea unor deliciosi macarons?

Asadar, sa ne apucam de treaba :). La finalul retetei in imagini aveti si o varianta video care sper ca va fi de ajutor.

Preparare Macarons Cu Crema De Lamaie:

1. Se cantaresc cu precizie toate ingredientele. Zaharul pudra si migdalele fin macinata se cern printr-o sita deasa, intr-un castron. 2. Se adauga 75 de grame de albus crud, extractul de vanilie si colorantul alimentar (daca folositi) si se amesteca bine cu o spatula flexibila.
Preparare Macarons cu crema de lamaie 2 Preparare Macarons cu crema de lamaie 3

Am ajuns si la momentul in care un termometru digital pentru probe este indispensabil, pentru ca e foarte dificil sa aproximezi cat de cat cu acuratete temperatura siropului de zahar in lipsa acestuia.

termometru digital pentru probe

3. Apa (50 de grame) impreuna cu 150 de grame de zahar tos se pun pe foc, intr-o craticioara. Nu se amesteca, se lasa sa fiarba la foc mediu. Se supravegheaza siropul si se masoara temperatura din timp in timp. 4. Intr-un castron, se bat cu mixerul la viteza medie restul de 75 de grame de albusuri, impreuna cu 1 praf de sare. Dupa ce se formeaza spuma, se adauga restul de zahar tos (50 de grame) si se bate in continuare pana se intareste bine bezeaua.
Preparare Macarons cu crema de lamaie 5 Preparare Macarons cu crema de lamaie 6
5. Siropul este gata in momentul in care atinge o temperatura intre 116 si 124 grade Celsius, de aceea este bine sa se masoare temperatura acestuia deseori, din momentul in care incepe sa fiarba. 6. Bezeaua trebuie sa fie perfect batuta in momentul in care si siropul atinge temperatura necesara, asa incat e esential sa va sincronizati. Se toarna siropul fierbinte peste bezea, batand la viteza medie in continuare.
Preparare Macarons cu crema de lamaie 7 Preparare Macarons cu crema de lamaie 8
7. Se mareste viteza mixerului si se bate in continuare pana se raceste bezeaua, apoi se adauga pasta de migdale si albus crud. Se bate cu mixerul scurt, nu mai mult de 10 secunde, apoi se amesteca manual. 8. Amestecarea corecta este esentiala pentru macarons, de aceea operatia se si numeste „macaronaj”. Se foloseste o spatula flexibila si se amesteca pana cand obtinem o compozitie semifluida, care curge de pe spatula ca o panglica lata.
Preparare Macarons cu crema de lamaie 9 Preparare Macarons cu crema de lamaie 10
9. Se transfera compozitia intr-un pos la care se ataseaza un dui cu deschizatura rotunda si se toarna cantitati egale de compozitie, sub forma unor mici cercuri, intr-o tava acoperita cu hartie de copt (de fapt, veti avea nevoie de 3 asemenea tavi in cazul in care pregatiti reteta completa, conform listei de ingrediente de mai sus). 10. Imediat ce macaronsii sunt formati, se prinde tava cu ambele maini si se loveste energic de masa de cateva ori, ca sa se elimine eventualele bule de aer care ar putea strica aspectul macaronsilor. Se lasa la temperatura bucarariei sa se usuce timp de 30-45 de minute, pana cand suprafata macaronsilor devine complet nelipicioasa.
Preparare Macarons cu crema de lamaie 11 Preparare Macarons cu crema de lamaie 12

Temperatura cuptorului este esentiala pentru majoritatea preparatelor pe care le pregatim, dar daca unele sunt mai putin sensibile si e loc si de aproximari, sigur macaronsii nu sunt dintre acelea. De aceea, mai ales in cazul in care aveti un cuptor cu gaz, dar si daca folositi un cuptor electric in al carui termostat simtiti ca nu e bine sa va incredeti 100%, un termometru din inox pentru cuptor poate fi ceea ce va scoate din incurcatura.

Acest termometru se pozitioneaza in cuptor, indicand cu acuratete temperatura din interiorul acestuia. Desigur, la cuptoarele pe gaz e bine sa urmariti ca termometrul pentru cuptor sa indice timp de 10-15 minute succesiv temperatura dorita, asa veti avea siguranta ca aceasta nu va fluctua prea mult dupa ce veti da la cuptor preparatul, in cazul de fata atat de sensibilii macarons, pentru care vom incalzi cuptorul la 130 de grade Celsius, masurate cu precizie.

macarons preparare 10

11. Macaronsii se dau la cuptor numai dupa ce suprafata nu le mai este lipicioasa iar cuptorul a atins temperatura de 130 de grade Celsius. macaronsii se coc 13 minute, in primele 7 minute, vor creste si vor forma piciorusul dantelat, apoi se vor usca. Dupa coacere, se lasa sa se raceasca in tava 20-25 de minute, abia dupa aceea se desprind cu multa delicatete de pe hartia de copt, pentru ca sunt foarte fragili. 12. Dupa ce s-au racit, se umplu macaronsii cu crema preferata. Fiind foarte dulci, eu recomand un ganache de ciocolata neagra, o crema de lamaie sau de mascarpone slab indulcita. Eu am facut Lemon Curd din ingredientele de mai sus, pentru modul de preparare dati click pe link. Dupa ce se umplu, macaronsii au nevoie de macar 2 ore la frigider, inainte de servire, timp in care se vor fragezi si vor deveni si mai deliciosi.
Preparare Macarons cu crema de lamaie 14 Preparare Macarons cu crema de lamaie 15

Macarons, reteta video:

Va doresc spor la treaba, va tin pumnii stransi si va stept cu vesti bune! Pofta buna nu cred ca are sens sa va mai urez, cine nu are pofta de macarons?

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Dana a zis

    Doresc sa incerc reteta aceasta. Intrebarea mea, caldura cuptorului cum trebuie reglata? Sa vina de jos, de sus sau combinat jos-sus? Multumesc !

    • Laura Laurentiu a zis

      Cantitatea de albus este exprimata in grame pentru ca reteta de macarons necesita un grad ridicat de precizie. In niciun caz nu va reusi cu albus de la 2 oua sau 3 oua. E necesar sa cantaresti la gram.

  2. a zis

    Primii mei macarons au fost preparati dupa reteta ta cu bezea italiana. Si eu am ramas fidela acestei retete desi am incercat si alte variante. Iti multumesc pentru sfaturi si inspiratie :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *