Macarons

21 decembrie, 2012 in categoria prajituri si torturi

Macarons, macarons, macarons :). Cred ca aproape fiecare dintre pasionatii de bucatarie a incercat sau are in plan sa incerce aceste prajiturele delicate si elegante. Mai cred si ca absolut fiecare dintre acesti curajosi au auzit sau au experimentat “temperamentul vulcanic” al retetei de macarons. In ce ma priveste, nu m-as fi gandit vreodata ca o reteta, acordandu-i atentia necesara, poate fi atat de imprevizibila incat sa nu-mi reuseasca. Totusi, acesti macarons au fost cei care mi-au pedepsit aroganta, caci prima tura a fost destul de departe de ceea ce ar fi trebuit sa fie: cochilii delicate, plate, avand la baza, obligatoriu, un elegant piciorus dantelat. Dar pentru ca m-am obisnuit ca in bucatarie sa castig obligatoriu eu, am apelat la o varianta ajutatoare si-am cerut ajutorul unui prieten care cred ca va e cunoscut si voua, Andie cea facatoare de macarons minunati. Sub indrumarea atenta a profesoarei mele in ale macaronajului, am reusit o prima tura, cei umpluti cu ganache de ciocolata pe care vi i-am aratat acum cateva zile pe facebook, iar acum ma pot lauda, in fine, cu o a doua tura de macarons reusiti, ceea ce dovedeste ca prima nu a fost doar o intamplare.

macarons, reteta de macarons cu imagini

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 36 bucati
Grad de dificultate: ridicat

Ingrediente Macarons:

  • 2 albusuri de ou fara cea mai mica urma de galbenus, fara a conta daca sunt invechite sau tocmai separate, care impreuna sa nu depaseasca 60 de grame
  • 75 grame faina de migdale sau migdale crude fara coaja
  • 115 grame zahar pudra din comert (care are continut de amidon, zaharul pudra pe care il macinati voi acasa nu e bun pentru reteta asta)
  • 50 grame de zahar alb obisnuit (zahar tos)
  • 1 praf sare
  • crema dupa preferinta, foarte bine se potriveste ganache-ul de ciocolata alba sau neagra, dulce de leche, crema mascarpone cu diferite arome, dar si lemon curd-ul, de exemplu

Preparare Macarons:

Pentru ca am vorbit deja despre un esec, inainte de a trece la prepararea propriu zisa, hai sa va arat ce mi-a iesit, nu de alta, dar am auzit de patanii mult mai gogonate decat a mea, cu macarons crapati rau, cruzi, arsi, ba chiar si cu un unic mare macaron in toata tava, in fine, la mine nu a fost cu traume atat de cumplite, dar in loc de macarons mi-au rezultat niste umile bezele fara urma de piciorus dantelat si chiar cu niste fine, foarte fine crapaturi pe carapacea inadmisibil de bombata. Imaginile imortalizate cu ocazia acestei experiente nu pe deplin agreabile le puteti vedea in montajul de mai jos.

povestea unor bezele mai fitoase

Asadar: profesoara mea in ale macaronajului a zis ca folosirea obligatorie a albusurilor invechite e doar un mit fara acoperire si pare-se ca a avut dreptate, ca de n-avea, nici mie macarons-ii nu mi-au fi reusit. Ce e insa obligatoriu, va spun din experienta mea nu prea vasta de trei ture de macarons reusite (da, in afara de cea pozata, am mai facut una chiar azi), este ca albusurile sa nu depaseasca 30 de grame/bucata, asa incat, decat sa riscati, mai bine cantariti din start 60 de grame de albus. Apoi, daca albusul e mai vechi, pastrat la frigider peste noapte, ar putea sa se reduca putin timpul de asteptare, macarons-ii uscandu-se mai rapid la suprafata (atunci cand am folosit albusuri din frigider, separate cu o zi inainte, am avut macarons uscati in 30-45 de minute).

1. Inainte de toate, pregatiti faina de migdale, amestecand-o bine cu zaharul pudra. E bine sa o mai dati o data prin procesor, ca sa fie cat mai fina. Daca aveti migdale intregi, decojite, se macina cat de fin e posibil cu un procesor alimentar, apoi se adauga zaharul pudra si se macina in continuare pana la obtinerea unei pudre fine.

2. Albusurile se pun intr-un vas foarte curat, uscat si degresat, impreuna cu sarea. Un stand-mixer v-ar fi foarte de folos, in sensul ca ati fixa viteza de mixare la 4 si v-ati vedea de treburi, dar daca nu aveti, albusurile se bat cu mixerul pe viteza mica pana cand se formeaza o spuma moale (poza 1).

3. Rand pe rand, se adauga cate o lingura din zaharul tos, batand la aceeasi viteza mica pana cand se dizolva complet tot zaharul iar bezeaua formata este tare si lucioasa, nemaicazand de pe paleta mixerului (poza 2). Daca doriti sa adaugati coloranti alimentari, puneti-i la sfarsit si mai bateti scurt pana se incorporeaza.

4. Faina de migdale amestecata cu zaharul pudra se cerne direct in castronul cu bezeaua (poza 3).

5. Tehnica macaronajului consta in amestecarea pudrei de migdale si zahar cu bezeaua, pana la obtinerea unei consistente perfecte, care trebuie sa fie destul de densa, dar totusi curgatoare (poza 4). Pentru acesta, se amesteca cu o spatula lata, ridicand bezeaua de pe fundul vasului catre suprafata de 4-5 ori, apoi curatind ferm marginile vasului. Unii obisnuiesc sa numere de cate ori amesteca si zic ca indicat ar fi de vreo 50 de ori, eu nu am numarat, m-am multumit sa constat ca am obtinut o compozitie omogena care curge de pe spatula intr-o panglica groasa, nepastrandu-si relieful mai mult de cateva secunde acolo unde se scurge inapoi in vas.

preparare compozitie macarons

Acum m-am confruntat cu cea mai migaloasa parte a intregii manopere, dupa parerea mea, si anume umplerea unui pos cu acest aluat despre care as zice ca e cea mai lipicioasa si greu de strunit coca pe care am manipulat-o vreodata. Asadar, aluatul se pune intr-un pos cu un dui rotund (ca sa nu se scurga compozitia prin dui pana umpleti posul, infoliati-l cu film alimentar; pana mi-a venit ideea asta am suduit destul :P).

Intre timp, singurul meu ajutor, pe care ma pot baza intotdeauna (sotul), a desenat cu rabdare forme rotunde cam de 3-3,5 cm. pe hartia de copt, cate 25 pe o coala.

coala de hartie, macarons

Colile astfel pregatite se aseaza in tavi cu desenul catre baza; fiind transparente, se va vedea forma rotunda pe care trebuie sa o umpleti cu aluatul de macarons.

macarons formati

Nu trebuie sa se toarne aluatul intr-un strat gros, doar sa se acopere uniform si cat mai rotund posibil forma desenata (daca aveti o mana foarte sigura, desigur ca va puteti lipsi de desen, dar nu e cazul meu :P).

Se lasa tavile cu macarons la temperatura bucatariei minimum 30 de minute, dar poate dura chiar si 2 ore, pana cand suprafata acestora este complet uscata si atunci cand este atinsa cu degetul nu mai e deloc lipicioasa. Diferenta mare de timp este data de continutul de apa al albusurilor folosite, cu cat sunt mai uscate albusurile, cu atat mai repede se vor zvanta macarons-ii.

Cand la suprafata macarons-ilor s-a format acea pojghita ferma, nelipicioasa, e momentul sa pornim in marea aventura a coacerii acestor mici obraznicaturi. Reusita depinde 100% de cat de bine isi cunoaste cuptorul fiecare si inclin sa cred ca nu sunt doua cuptoare la fel. Astfel, Andi imi spunea: “Eu ii coc in cuptorul preincalzit la 140 C, ventilat, timp de 7 minute, apoi la 130-120 inca 5 minute. Nu mai mult de 15 minute in niciun caz.” Ei bine, eu i-am copt tot 15 minute, dar la 140 de grade mi-au crapat destul de multi, in schimb la 120 de grade Celsius ventilat, au iesit asa incat ma pot si lauda cu ei. Bineinteles, mi-am tras un scaun in fata cuptorului si am privit cu infrigurare tot procesul. Dupa vreo 7 minute am vazut cu uimire cum incepe sa se formeze mult ravnitul piciorus dantelat la baza macarons-ilor, ei da! In sfarsit am rasuflat usurata. :)

macarons copti

Asadar, daca va incumetati sa ii incercati, va tin pumnii sa va reuseasca din prima, daca insa nu va fi chiar asa, observati cu atentie tot ce e de observat: daca vor crapa, probabil ca temperatura a fost prea mare, data viitoare incercati sa mai reduceti. In niciun caz nu incercati sa ii dati la cuptor cat sunt inca umezi, nu veti obtine nimica bun. Daca au apucat sa crape, adio piciorus!

Macarons-ii copti se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca pe hartia de copt. Nu incercati sa ii scoateti de pe hartie timp de 25-30 de minute. Dupa aceasta, se dezlipesc cu grija si se pot pastra o vreme inchisi intr-o cutie ermetica inainte de a-i umple.

Dupa cum spuneam, cremele potrivite sunt foarte diverse. Prima tura i-am umplut cu ganache de ciocolata, pe acestia i-am vrut cat se poate de feminini, umpluti cu crema roz  si am ales sa fac un curd pe baza de suc natural de zmeura si afine, pentru care am folosit: 150 de ml. suc, 2 linguri cu zahar, 2 oua intregi, 1 lingura cu varf de amidon alimentar din porumb (gustin) si 75 grame de unt cu 80% grasime, toate fierte impreuna pe aburi pana se ingroasa crema, apoi lasata sa se raceasca bine.

macarons, reteta pas cu pas de macarons

Macarons-ii vor deveni cu adevarat perfecti a doua zi, asa ca e bine sa ii pastrati intr-un loc racoros, umpluti cu crema, inainte de a-i servi. Fiind atat de delicati si eleganti, vor constitui un cadou dulce deosebit de apreciat, daca hotarati sa ii daruiti cuiva.

 

4.8 based on 40 ratings

This post is also available in: Engleză

VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • iulia

    foarte frumosi,laura! felicitari!
    faina de migdale primita din franta am, mi-am luat si folie din silicon cu cerculete speciala pt macarons….curaj imi mai trebuie :p

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mirela

    Asa de bine ati descris tot procedeul ca parca am fost si eu in bucatarie cu dvs.Cred ca am sa incerc dupa sarbatori, pt.asa ceva trebuie timp si liniste.Multumim pt.tipsuri.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lucia

    foarte frumosi, eu am incercat sa ii fac de 3 ori si m-am lasat pt ca nu mi-au iesit in nici un fel, desi am incercat si cu albusuri vechi si proaspete, i-am si lasat sa stea inainte de cuptor, si toate celelalte mituri, dar tot n-au crescut asa cu piciorus..asa ca ma dau baututa :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • aurelia

    draga laura, vreau sa ti spun ce am vazut recent la o emisiune pe tvpaprika, acel cofetar vestit eric lanlard a preparat macarons si dupa ce le a scos din cuptor, s a exprimat : sa va spun un mic truc si anume, ridicati usor hartia cu macarons urile coapte si turnati putina apa rece sa se duca dedesubt, apoi micile minuni, se vor dezlipi foarte usor, de fapt chiar a si demonstrat chestia, dezlipind din tava un macarons rapid.
    sarbatori fericite laura si, la mai multe macaroons :)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Bine de stiut, multam ca mi-ai dezvaluit pontul :). Oricum, dupa ce sunt raciti bine, se desfac foarte usor. Sarbatori fericite si tie!

      2012/12/22 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • alina

    laura esti totala si ai umor…
    dar am totusi si eu o nelamurire : de ce-i asa important piciorusul ala si ce are daca nu iese vizibil? gustul nu-i acelasi ? eu nu vad nicicum rolul piciorusului. sincer … eu i-as manca si fara…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Alina draga, fara nicio indoiala ca si cei mai ratati macarons, crapati in ultimul hal sa fie si fara piciorus, se pot manca si vor fi deliciosi si cum sa nu fie, pana la urma e o bezea cu migdale?! Chestia e ca forma plata si piciorusul dantelat sunt ceea ce ii deosebesc de bezele :). Deci, ca sa ii putem numi macarons, tre’ sa aiba toate aceste atribute. Dar pentru aia, perseverand in cautarea perfectiunii, toate turele mai mult sau mai putin ratate sunt nu doar comestibile, ci gustoase rau! ;))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • mia elekes

    Draga laura, ati doresc sa ai parte de sarbatori frumoase, alaturi de cei dragi tie.Sa ai parte de un An Nou si mai bun ca cel ce va trece.Zilnic ati ” trec paragul” sa vad ce minunatii ai mai facut.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc, scumpa Mia, iti doresc si eu din tot sufletul Sarbatori feiricte si te astept cu drag in continuare!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/camy.iov Camy Croitoru Iov

    Asta este un fel de upgrade la pricomigdale, chiar daca se numesc macarons, recunosc ca e o denumire mai pompoasa…dar tot pricomigdale sunt :) De copil iubesc pricomigdalele, o specialitate care va ramane intre preferate tot timpul. Felicitari pentru reusita! Va multumesc ca ati redat reteta in foarte detaliu, voi incerca sa le fac si sper sa imi reuseasca… oricum vor iesi le voi adora :) dar sper sa iasa aspectuoase. sarbatori fericite!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Kenya

    Eu am mancat macarons de la Madame Lucie care respecta reteta originala adusa de undeva din Franta si macarons de la o cofetarie obisnuita si erau cu totul diferiti. Cei de la cofetaria obisnuita m-au dezgustat total. Consider ca este o reteta destul de dificil de pregatit si daca nu ai secretul cu greu sa iti iasa ca cei adevarati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Reteta de macarons provinme din Franta, categioric, si presupune 3 ingrediente de baza: zahar, albus si pudra de migdale. Orideunde ar fi macarons-ii pregatiti dupa aceasta reteta, nu au cum fi prea diferiti. Desigur, se pot adauga arome in compozitia de macarons (vanilie, fistic, cacao, lavanda etc.), se pot adauga coloranti si se pot umple cu creme mai reusite sau mai putin reusite, care ar putea sa le modifice gustul. In rest… un macaron e un macaron.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simona

    Draga Laura,

    Am facut si eu macarons ( trebuie sa marturisesc ca am avut deja 4-5 esecuri :-))

    Dar in sfarsit mi-au iesit cat de cat decent..
    Cel putin au piciorusul dantelat si sunt crocante la exterior.Le-am facut cu aroma de capsuni si le-am umplut cu un rest de crema ramas de la Alba ca zapada . Mai e mult de lucru la aspectul fizic , but I am almost there :-)

    Multumesc de reteta,

    Simona

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Uuu, categoric, almost there :)), arata chiar bine de tot. Cred ca o pudra de migdale mai fina te-ar ajuta sa obtii si netezimea mult ravnita a carapacei, altceva eu nu vad sa le lipseasca, arata minunat de dragalasi asa rozalii :). Ma bucur mult, felicitari!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deliciile Irinei

    Chiar voi incerca aceasta reteta, pentru ca demult o cautam. Sper sa.mi iasa…
    Multuminm pentru reteta si ponturi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • simo

    am incercat si eu astazi pentru prima data…au crapat putin..dar nu asta e problema.cand i am scos din cuptor s-au ”dezumflat” cu totul :P.s-au facut foarte subtirei asa…:-?.de ce?…
    si..faina de migdale este un substituent al fainei simple?sau…ce diferenta face?Nu ma prea pricep la bucatarie..incerc si eu sa invat incet incet :) .merci! Super reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • elena

    Astazi dupa ce am mancat cateva macarons intr-o cofetarie am decis sa incerc sa imi fac singura aceste minunatii. …..Am respectat reteta intocmai si mi-au iesit perfecte (nu sunt crapate, umflate, pleostite etc….) chiar si piciorusul despre care spui a iesit , sunt foarte fericita si mandra de isprava mea din prima incercare.Iti multumesc mult pentru reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sincere felicitari, Elena! Asta inseamna ca ai fost foarte atenta la detalii (am incercat sa dau cat mai multe). Sa-ti fie de bine si sa ai parte numai de reusite si in viitor.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)