Prajitura Alba ca zapada

Autor:

Prajitura „Alba ca zapada” sau „Prajitura cu saligar” (saligar=amoniac) o cunoastem majoritatea dintre noi din copilarie, e o reteta de prajitura simpla, ieftina si gustoasa. Bicarbonatul de amoniu are proprietatea de a fragezi extraordinar aluatul, care, umplut cu o crema cu continut de lichide (lapte, suc de fructe) se va topi pur si simplu in gura.

Din pacate, trec lungi perioade in care uitam cat e de buna e prajitura „Alba ca zapada”. Eu am „machiat” discret prajitura mea, cu ciocolata topita, unica diferenta a propunerii mele fata de prezentarea clasica, pudrata cu zahar.

Prajitura Alba Ca Zapada-reteta

 

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru foi Prajitura Alba ca zapada:

  • 1 ou
  • 450 de grame de faina (aproximativ, difera in functie de marimea oului si de calitatea fainii)
  • 120 de grame de unt 80%
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de amoniu pentru prajituri
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 3 linguri de lapte

Ingrediente pentru crema:

  • 2 oua
  • 200 de grame de zahar
  • 2 linguri cu varf de amidon alimentar din porumb (gustin) sau 3 linguri cu varf de faina
  • zeama si coaja unei lamai mari
  • 200 de grame de unt

Glazura (optional):

  • 150 de grame de ciocolata alba topita cu 3 linguri de ulei
  • 30 de grame de ciocolata amaruie

Preparare Prajitura Alba ca Zapada:

1. Untul, zaharul si zaharul vanilat se spumeaza, apoi se adauga oul, se mixeaza putin, se adauga bicarbonatul de amoniu dizolvat in lapte si in final faina. Se amesteca cu o lingura, apoi se framanta rapid pana la obtinerea unui aluat compact si nelipicios, care se imparte in 4 parti egale:
alba cazapada preparare

2. Fiecare patrime de aluat va deveni o foaie fina. Eu procedez astfel: pentru a obtine foi cat mai egale, desenez cate un dreptunghi de marime egala pe patru foi de hartie de copt; pentru stabilirea dimensiunilor dreptunghiului ma orientez dupa o tava obisnuita (nu foarte mare!) de aragaz, sa fie ceva mai mic decat aceasta. Intorc foaia cu partea pe care am desenat in jos si pun aluatul pe ea:

alba ca zapada 007

Acopar cu o alta foaie de hartie de copt, nedesenata, si incep sa intind foaia cu sucitorul, intre cele doua coli de hartie de copt:

alba ca zapada 008

Desigur, sucitorul nu va impinge aluatul strict in limitele dreptunghiului desenat, dar decupez ceea ce depaseste desenul si completez unde lipseste, presand, astfel obtin aceasta foaie de aproximativ 1 mm grosime si cu margini regulate:

alba ca zapada 009

3. Fiecare foaie o transfer cu tot cu hartia de dedesubt pe o tava (sau pe dosul unei tavi) si o dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade, cu mare atentie, deindata ce marginile se bronzeaza usor foile sunt coapte.

alba ca zapada 010

4. Se obtin patru foi de dimensiuni pe cat posibil apropiate:

alba ca zapada 011

Prepararea cremei:
5. Ouale se bat cu zaharul intr-un vas rezistent la foc, se adauga amidonul, sau, dupa caz, faina, amestecate omogen cu zeama de lamaie, coaja de lamaie si se omogenizeaza. Se trece vasul pe foc mic, amestecand continuu. Se fierbe pana se ingroasa, apoi se da deoparte si se asteapta sa se raceasca:

alba ca zapada 014

6. Crema fiarta racita se mixeaza cu untul. Se imparte crema in trei si se imparte aceasta cantitate pe primele trei foi, netezindu-se bine si acoperindu-se crema cu foaia urmatoare.

alba ca zapada 016

7. Dupa a treia foaie unsa cu crema, se acopera totul cu ultima foaie si se preseaza prajitura cu o greutate. E genul de prajitura care trebuie pastrata cateva ore bune intr-un loc racoros (sau chiar peste noapte) inainte de a o taia, dar, odata trecut acest timp de asteptare, o sa uimeasca pe oricine cu fragezimea ei.

alba ca zapada 018

8. Optional, puteti pregati o glazura pentru suprafata prajiturii, dar e la fel de gustoasa pur si simplu pudrata cu zahar. Pentru glazura, se topeste in bain-marie ciocolata alba cu uleiul, amestecand continuu, pana la obtinerea unei compozitii onctuoase. Se pune glazura calda peste prajitura, netezindu-se bine cu un cutit cu lama lunga. In acelasi timp trebuie sa avem la dispozitie ciocolata amaruie topita la microunde sau in bain-marie si pusa intr-o punga sau in seringa de ornat, cu care se traseaza linii diagonale pe suprafata glazurata cu ciocolata alba, apoi cu o scobitoare se trag linii perpendiculare pe cele de ciocolata neagra:

alba ca zapada 021

Dupa ce se intareste glazura, prajitura se taie cu un cutit in permanenta inmuiat in apa fierbinte. Pofta buna!

alba ca zapada 025

 

 

Print Friendly

Lasa un comentariu

53 Comentarii la "Prajitura Alba ca zapada"


Vizitator

[…] a facut pentru prima oara aceasta prajitura anul trecut, dupa reteta Laurei Laurentiu – „Retete ca la mama”. A fost buna, vanilata si acrisoara. Si eu m-am ghidat tot dupa reteta ei insa i-am modificat crema […]

Vizitator
Pânzaru maria elena
14 iulie, 2015

NU GASESC SI PRĂJITURA ALBĂ CA ZAPADA MAI SIMPLĂ DOAR 2 DOUA OUĂ

Vizitator
6 aprilie, 2015

imi place foarte mult.
e tare

Vizitator
6 aprilie, 2015

O sa incerc reteta sambata aceasta sper sa mi iasa la fel

Vizitator
6 aprilie, 2015

Am incercat sa fac prajitura, mi-a iesit foarte buna si frageda.