Prajitura Alba ca zapada

16 martie, 2009 in categoria prajituri si torturi

Prajitura “Alba ca zapada” sau “Prajitura cu saligar”(saligar=amoniac) o cunoastem majoritatea dintre noi din copilarie, e o reteta simpla, ieftina si gustoasa. Bicarbonatul de amoniu are proprietatea de a fragezi extraordinar aluatul, care, umplut cu o crema cu continut de lichide (lapte, suc de fructe) se va topi pur si simplu in gura.Din pacate, trec lungi perioade in care uitam cat e de buna acesta frageda prajiturica. Eu prajitura mea am “machiat-o” discret cu ciocolata topita, fata de prezentarea clasica, pudrata cu zahar. Sa v-o prezint:

alba ca zapada 025

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru foi Prajitura Alba ca zapada:

alba ca zapada 001

  • 1 ou
  • 450 de grame de faina (aproximativ, difera in functie de marimea oului si de calitatea fainii)
  • 120 de grame de unt 80% sau margarina
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de amoniu pentru prajituri
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 3 linguri de lapte

Ingrediente pentru crema:

alba ca zapada 012

  • 2 oua
  • 200 de grame de zahar
  • 1 plic de budinca de vanilie (sau 3 linguri cu varf de amidon, sau 3 linguri cu varf de faina)
  • zeama si coaja unei lamai mari
  • 200 de grame de unt

Glazura (optional):

  • 150 de grame de ciocolata alba topita cu 3 linguri de ulei
  • 30 de grame de ciocolata amaruie

Prepararea foilor:Untul, zaharul si zaharul vanilat se spumeaza, apoi se adauga oul, se mixeaza putin, se adauga bicarbonatul de amoniu dizolvat in lapte si faina. Se amesteca cu o lingura, apoi se ia la famantat pana la obtinerea unui aluat compact si nelipicios, care se imparte in 4 parti egale:

alba cazapada preparare

Fiecare patrime de aluat va deveni o foaie fina. Eu procedez astfel: pentru a obtine foi cat mai egale, desenez cate un dreptunghi de marime egala pe patru foi de hartie de copt; pentru stabilirea dimensiunilor dreptunghiului ma orientez dupa o tava obisnuita (nu foarte mare!) de aragaz, sa fie ceva mai mic decat aceasta. Intorc foaia cu partea pe care am desenat in jos si pun aluatul pe ea:

alba ca zapada 007

Acopar cu o alta foaie de hartie de copt, nedesenata, si incep sa intind foaia cu sucitorul, intre cele doua coli de hartie de copt:

alba ca zapada 008

Desigur, sucitorul nu va impinge aluatul strict in limitele dreptunghiului desenat, dar decupez ceea ce depaseste desenul si completez unde lipseste, presand, astfel obtin aceasta foaie de aproximativ 1 mm grosime si cu margini regulate:

alba ca zapada 009

Fiecare foaie o transfer cu tot cu hartia de dedesubt pe o tava (sau pe dosul unei tavi) si o dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade, cu mare atentie, deindata ce marginile se bronzeaza usor foile sunt coapte.

alba ca zapada 010

Se obtin patru foi de dimensiuni pe cat posibil apropiate:

alba ca zapada 011

Prepararea cremei:
Ouale se bat cu zaharul intr-un vas rezistent la foc, se adauga budinca hidratata cu zeama de lamaie (sau amidonul, sau, dupa caz, faina, la fel amestecate omogen cu zeama de lamaie), coaja de lamaie si se omogenizeaza. Se trece vasul pe foc mic, amestecand continuu:

alba ca zapada 013

Cand se ingroasa se da deoparte si se asteapta sa se raceasca:

alba ca zapada 014

Crema fiarta racita se mixeaza cu untul:

alba ca zapada 015

Pe fiecare foaie se pune o cantitate egala de crema:

alba ca zapada 016

Se netezeste bine si se suprapun foile:

alba ca zapada 018

Se aseaza deasupra prajiturii o greutate, de exemplu o tava in care ati pus o carte de dimensiuni mari, si se da la rece pentru cateva ore.Pentru glazura, se topeste in bain-marie ciocolata alba cu uleiul, amestecand continuu, pana la obtinerea unei compozitii onctuoase.

alba ca zapada 019

Se pune glazura calda peste prajitura, netezindu-se bine cu un cutit cu lama lunga, in acelasi timp trebuie sa avem la dispozitie ciocolata amaruie topita la microunde sau in bain-marie si pusa intr-o punga sau in seringa, cu care se traseaza linii diagonale pe suprafata glazurata cu ciocolata alba, apoi cu o scobitoare se trag linii perpendiculare pe cele de ciocolata neagra:

alba ca zapada 021

Dupa ce se intareste glazura, prajitura se taie cu un cutit in permanenta inmuiat in apa fierbinte.

alba ca zapada 025

Iat-o asezata pe un platou alaturi de “milch-schnitte” – a carei reteta va veni intr-un episod urmator.

platou cu prajituri

4.5 based on 50 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Danelutza

    Uraaa, prima, tura asta nu ratez sa iau o feliuta, ca altfel vin iar musafiri si dispare tot. Foarte bine arata, multumesc pentru masa…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    :)) Sa iti fie de bine, te pup si pe tine si pe scumpa ta fetita!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Georgica

    Superba aceasta reteta de prajitura, chiar e una din retetele pe care le facea si mama acasa. :) Iti multumesc mult, mi-am permis sa public cateva articole pe blogul meu, indicand sursa lor, bineinteles.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Georgica, ma bucur mult ca iti place reteta mea de prajitura alba ca zapada, e foarte frageda si buna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • crina

    superba prajitua..si gustoasa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Cautam de mult o reteta de Alba ca zapada, si dupa incercari falimentare sper ca asta sa fie cu reusita…Vroiam totusi sa intreb ce marime are tava? Sunt la inceput in ale gatitului si fara masuri sau cantitati determinate nu prea reusesc…Multumesc mult. Site-ul e chiar ok…Am regasit si reteta mea de cozonac cu faina oparita si chiar vreau sa fac aceste 2 retete pt meniul de Craciun.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Sincer, e destul demultisor de cand nu am mai facut eu insami prajiturica asta (chiar ar fi indicat sa o repet de Craciun, e o prajitura usor de facut, spornica si se pastreaza bine, pe deasupra imi plac si gustul ei), intre timp mi-am schimbat cuptorul si nu mai am tava respectiva. Era tava aragazului, una obisnuita. Ideea e ca aluatul se imparte in 4 si il intinzi pe coli de hartie de copt in dreptunghiuri egale intre ele. Foaia de aluat sa fie de vreo 2-3 mm. grosime. Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Iti multumesc.Promit sa revin cu un post. Sper sa gasesc amoniac la magazinul romanesc de aici. Sarbatori fericite.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Nu am gasit amoniac aici(sunt in Italia). Este vreun inlocuitor ceva la bicarbonatul de amoniu?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Fa-le cu bicarbonat de sodiu stins cu o lingura de zeama de lamaie (foile pentru prajitura). Nu vor fi identice cu astea ca si consitenta, dar for fi bune oricum.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Iti multumesc foarte mult pentru promptete…Am gasit amoniu la farmacie:).Craciun fericit!!! Isabela

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Buna seara,
    am incercat reteta dvs. si am intampinat urmatoarele probleme cu crema:
    1. Am respectat intocmai indicatiile si cantitatile dar crema (budinca) mi s-a parut nefiarta avand in vedere ca de la 1 lamaie iese cam un sfert suc fata de lichidul indicat pe plic pt. o budinca. Am adaugat cate putina apa si am mai fiert gustand pana mi s-a parut fiarta.
    2. Dupa ce am amestecat cu untul am constatat ca iese crema putina pentru a fi impartita in 3. Am mai fiert putina faina cu lapte si am adaugat la crema.
    Cu tot respectul va rog sa ma lamuriti cum sa procedez pe viitor.
    Sarbatori fericite!
    Dana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Dana, budinca se amesteca cu zeama de lamaie, apoi aceasta pasta se omogenizeaza cu cele doua oua intregi batute cu zaharul (pentru crema). Aceasta crema de oua se trece pe foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa, e ceea ce se numeste "lemon curd". Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei si se omogenizeaza cu untul. Nu trebuia sa fierbi budinca in zeama de lamaie :). Probabil ca cele 2 oua de pe lista ingredientelor pentru crema ti-au scapat. Nu-i bai, bine ca ti-a iesit, pana la urma, daca ai improvizat cu succes inseamna ca ai talent in bucatarie :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • iasminna

    am cautat prajitura milch-schnitte si nu am gasit-o

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Nu ai gasit-o pentru ca nu am postat-o :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • iasminna

    pai si nu ai degand sa faci ceva in acest sens

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dana

    alba ca zapada se incarca cu crema de faina cu lapte,,,,,cu buninca nu mai e cea originala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Originala este o crema cu continut de lapte, asa cum e si asta. Cu budinca sau amidon iese mai fina decat cu faina, caci si faina nu face decat sa ingorase crema. De fapt, e cam acelasi lucru, faina contine amidon si gluten, ceea ce ingroasa fiind amidonul.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Nedelea Mihaela

        Deci se pune lapte in crema? Cat?
        Am citit comentariile cautand informatia asta, pt ca stiam ca la crema acestei prajituri se pune lapte…
        M-ar ajuta un raspuns prompt, as vrea sa fac maine prajitura.
        Multumesc
        Miki

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Cat de prompt posibil o sa raspund: nu. Se pune exact ceea ce scrie pe lista ingredientelor, asta daca vrei sa faci crema de lamaie. Daca vrei sa faci o crema de vanilie si lapte, pune la fiert 350 de ml. de lapte cu 5 linguri de zahar, adauga 4 linguri de faina sau de amidon dizolvate in 4-5 linguri de lapte rece si 3 galbenusuri batute cu furculita, amesteca pe foc mic intr-una pana se ingroasa si da deoparte pana cand se raceste. Adauga esenta de vanilie si 150 de grame de unt apoi mixeaza. Gata.

          2012/4/12 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • iasminna

    am facut prajitura dar la tava mea au iesit doar 3 foi si am inversat ciocolata inca nu am taiat-o dar arata bine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      O fi fost tava ceva mai mare :). Ma bucur ca arata bine, sa vezi ce buna va fi, cu cat sta mai mult, cu atat se fragezeste.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Emilia

    Foile sunt fragede din cuptor sau trebuie sa se hidrateze de la crema, ce consistenta trebuie sa aiba cand le scoti de la cuptor, cand le pipai sau bagi o scobitoare… Am gustat aceasta prajitura si toata diferenta o face foaia care este foarte pufoasa, crema nu e cine stie ce…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Emilia

    Eu as pune crema cremsnit la plic, stiti voi de la cine, decat spuza alba dintre foi, de aceea vreau sa stiu daca foile au nevoie de acea crema specifica sau ba.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Emilia, cand scoti foile din cuptor, sunt foarte moi si aerate, dar in scurt timp se intaresc si devin ca biscuitii, crocante. Crema este cea care le fragezeste, de aceea se si lasa de pe o zi pe alta prajitura inainte de a se taia.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Natalia

    Buna. Laura, totusi, rugate-as, da-ne si reteta de milch-schnitte  :)
    Faine retete ai, unele au devenit clasice in familia mea (cheesecake clasic, cornulete fragede)! Bravo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Stancurelginamaria

     Da Dana ai dreptate crema mi se pare destul de putina pentru cele 3 foi, am procedat si eu la fel ca tine am adaugat crema (lapte si faina) (in plus eu am avut 4 foi) am mai adaugat  multa coaje de lamaie. Si a iesit o crema fantastica data viitoare il rog pe cel care apostat reteta sa fie mai espilicit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mikaelacorina

    Draga Laura,ai idee,cum se coc foile acestea intr-un cuptor electric(cuptor Gorenje) ? Incerc sa aflu si nu reusesc nicicum.Iti multumesc anticipat si astept raspunsul tau.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Si eu am cuptor electric (desi, cred, in momentul in care am publicat reteta asta nu aveam), se coc la 180 de grade neventilat, sa ramana ”blonde”, doar marginea trebuie sa se rumeneasca usor.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Mioara-Murariu/100001661252145 Mioara Murariu

    e foarte frumoasa am sa o incerc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Voichita

    Draga Laura,incet,incet am inceput sa fac cat mai multe prajituri postate de tine. Am ajuns si la Alba ca Zapada care mi se pare foarte potrivita pt acest anotimp..O singura rugaminte a avea, daca poti sa scrii si dimensiunile tavi, pt ca atunci reusita este de 100%…Multumesc mult!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/marinela.moisa.3 Neculita Marinela

    Este o prajitura usor de facut si foarte faina. Pofta buna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ancuta

    Tocmai am facut crema si pur si simplu ne se ingroasa…banuiesc ca are legatura cu cantitatea de zeama de lamaie…am sa refac maine crema,insa pana atunci ma gandeam ca poate ati putea sa spuneti in ml cata zeama de lamaie sa fie,ca de la o lamaie putem scoate 50ml de zeama sau 150ml…multumesc mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Draga Ancuta, chiar si 150 de ml. sa aiba lamaia, pusa fiind pe foc cu ouale si amidonul (sau faina, sau un plic intreg de budinca) nu prea vad cum sa nu se ingroase. Gandeste-te ca aceeasi cantitate de faina sau amidon ingroasa in mod obisnuit 500 de ml. de lichid (cat se pune la un plic de budinca). Ma tem ca poate nu ai fiert-o suficient, trebuie sa o tii pe foc mic pana cand se infierbanta bine, amestecand tot timpul pana devine groasa ca o mamaliga. Apoi dai crema fiarta deoparte, o lasi sa se raceasca complet si mixezi untul.

      2012/12/21 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Ancuta

        Multumesc,ma apuc sa o fac din nou!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • bubulina lungu

    da buna dar mult de lucru !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • diana

    e buna prajitura dar nu a specificat cu ce se fierbe budinca aia ca nu o poti fierbe doar cu zeama unei lamai trebe sa fie vro 500 gr lapte sau apa sau ceva ca altfel asi vrea eu so vad cum o poate fierbe asa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Se bat ouale cu furculita, se omogenizeaza in oua praful de budinca sau faina sau amidonul, ce substanta de ingrosare preferi, se dilueaza cu zeama de lamaie, se adauga zaharul si coaja de lamaie si se pune pe foc, amestecand continuu cu telul in forma de para. Se va ingrosa ca o mamaliga. Uite asa poti sa o vezi cu ochisorii tai cum poate sa fiarba.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauyra

    imi place foarte foarte mult

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • cryss

    ms de sfat am incercat si sunt foarte bune

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu multa placere, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina

    buna, in primul rand felicitari pentru site, de fiecare data cand ma apuca dorul de mancarea de acasa ma tot intorc aici sa mai incerc cate ceva :)
    maine dam o petrecere cu mancare romaneasca, si voiam sa fac alba ca zapada pentru desert. problema e ca am un prieten care e alergic la oua, crezi ca as putea sa o fac fara?
    Cristina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cred ca da. Inlocuieste oul de la foi cu 50 de ml. de lapte si ajusteaza cu faina asa incat sa obtii un aluat maleabil; atentie, probabil foile vor fi mai fragile. La crema la fel, pune 100 de ml. de lapte in plus. Succes.

      2014-04-02 14:31 GMT+03:00 Disqus :

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)