Prajitura Alba ca zapada

Autor: Laura Laurentiu

Prajitura „Alba ca zapada” sau „Prajitura cu saligar”(saligar=amoniac) o cunoastem majoritatea dintre noi din copilarie, e o reteta simpla, ieftina si gustoasa. Bicarbonatul de amoniu are proprietatea de a fragezi extraordinar aluatul, care, umplut cu o crema cu continut de lichide (lapte, suc de fructe) se va topi pur si simplu in gura.Din pacate, trec lungi perioade in care uitam cat e de buna acesta frageda prajiturica. Eu prajitura mea am „machiat-o” discret cu ciocolata topita, fata de prezentarea clasica, pudrata cu zahar. Sa v-o prezint:

alba ca zapada 025

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru foi Prajitura Alba ca zapada:

alba ca zapada 001

  • 1 ou
  • 450 de grame de faina (aproximativ, difera in functie de marimea oului si de calitatea fainii)
  • 120 de grame de unt 80% sau margarina
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de amoniu pentru prajituri
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 3 linguri de lapte

Ingrediente pentru crema:

alba ca zapada 012

  • 2 oua
  • 200 de grame de zahar
  • 1 plic de budinca de vanilie (sau 3 linguri cu varf de amidon, sau 3 linguri cu varf de faina)
  • zeama si coaja unei lamai mari
  • 200 de grame de unt

Glazura (optional):

  • 150 de grame de ciocolata alba topita cu 3 linguri de ulei
  • 30 de grame de ciocolata amaruie

Prepararea foilor:Untul, zaharul si zaharul vanilat se spumeaza, apoi se adauga oul, se mixeaza putin, se adauga bicarbonatul de amoniu dizolvat in lapte si faina. Se amesteca cu o lingura, apoi se ia la famantat pana la obtinerea unui aluat compact si nelipicios, care se imparte in 4 parti egale:

alba cazapada preparare

Fiecare patrime de aluat va deveni o foaie fina. Eu procedez astfel: pentru a obtine foi cat mai egale, desenez cate un dreptunghi de marime egala pe patru foi de hartie de copt; pentru stabilirea dimensiunilor dreptunghiului ma orientez dupa o tava obisnuita (nu foarte mare!) de aragaz, sa fie ceva mai mic decat aceasta. Intorc foaia cu partea pe care am desenat in jos si pun aluatul pe ea:

alba ca zapada 007

Acopar cu o alta foaie de hartie de copt, nedesenata, si incep sa intind foaia cu sucitorul, intre cele doua coli de hartie de copt:

alba ca zapada 008

Desigur, sucitorul nu va impinge aluatul strict in limitele dreptunghiului desenat, dar decupez ceea ce depaseste desenul si completez unde lipseste, presand, astfel obtin aceasta foaie de aproximativ 1 mm grosime si cu margini regulate:

alba ca zapada 009

Fiecare foaie o transfer cu tot cu hartia de dedesubt pe o tava (sau pe dosul unei tavi) si o dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade, cu mare atentie, deindata ce marginile se bronzeaza usor foile sunt coapte.

alba ca zapada 010

Se obtin patru foi de dimensiuni pe cat posibil apropiate:

alba ca zapada 011

Prepararea cremei:
Ouale se bat cu zaharul intr-un vas rezistent la foc, se adauga budinca hidratata cu zeama de lamaie (sau amidonul, sau, dupa caz, faina, la fel amestecate omogen cu zeama de lamaie), coaja de lamaie si se omogenizeaza. Se trece vasul pe foc mic, amestecand continuu:

alba ca zapada 013

Cand se ingroasa se da deoparte si se asteapta sa se raceasca:

alba ca zapada 014

Crema fiarta racita se mixeaza cu untul:

alba ca zapada 015

Pe fiecare foaie se pune o cantitate egala de crema:

alba ca zapada 016

Se netezeste bine si se suprapun foile:

alba ca zapada 018

Se aseaza deasupra prajiturii o greutate, de exemplu o tava in care ati pus o carte de dimensiuni mari, si se da la rece pentru cateva ore.Pentru glazura, se topeste in bain-marie ciocolata alba cu uleiul, amestecand continuu, pana la obtinerea unei compozitii onctuoase.

alba ca zapada 019

Se pune glazura calda peste prajitura, netezindu-se bine cu un cutit cu lama lunga, in acelasi timp trebuie sa avem la dispozitie ciocolata amaruie topita la microunde sau in bain-marie si pusa intr-o punga sau in seringa, cu care se traseaza linii diagonale pe suprafata glazurata cu ciocolata alba, apoi cu o scobitoare se trag linii perpendiculare pe cele de ciocolata neagra:

alba ca zapada 021

Dupa ce se intareste glazura, prajitura se taie cu un cutit in permanenta inmuiat in apa fierbinte.

alba ca zapada 025

Iat-o asezata pe un platou alaturi de „milch-schnitte” – a carei reteta va veni intr-un episod urmator.

platou cu prajituri

Print Friendly

Lasa un comentariu

50 Comentarii la "Prajitura Alba ca zapada"


Vizitator
Nitii Georgeta
6 aprilie, 2015

imi place foarte mult.
e tare

Vizitator
Crys Rafa
6 aprilie, 2015

O sa incerc reteta sambata aceasta sper sa mi iasa la fel

Vizitator
Antoniac Elena
6 aprilie, 2015

Am incercat sa fac prajitura, mi-a iesit foarte buna si frageda.

Vizitator
Crina
6 aprilie, 2015

La multi ani! Laura vreau sa stiu ,daca foile se coc doar pe o parte, nemaintorcandu le …Multumesc pt reteta ..urmeaza s o fac…

Vizitator
Ramona Boghiu
6 aprilie, 2015

Vreau sa incerc prajitura aceasta maine. Am o intrebare referitoare la coaja de lamaie. Am vazut ca aici este incorportata in crema si pusa pe foc pe cand la rulada cu crema de portocala, coaja de portocala era pusa odata cu untul in crema deja „coapta”. Care e diferenta? Pentru un gust mai puternic de lamaie cand e mai bine de pus: inainte de a pune crema pe foc sau dupa, odata cu untul? Multumesc anticipat.