Prajitura crocant-cremoasa

Autor:

praji buna

Dacă tot a venit mult-aşteptata vară, cu soare si caldură, dar cand nu mai avem atata energie pentru a sta ore in sir pe langa aragaz, vă propun o prajitura simplă, gustoasă si ciocolatoasă. Uneori pofta este mare,dar şi căldurile de afară! Aşa ca m-am pornit intr-o doară sa fac ceva dulce si pe placul familiei, care să nu necesite prea mult timp de preparare.

Astfel, ”a luat naştere” Prajitura crocant-cremoasă, o combinaţie de blat crocant si blat pufos,usor umed și două feluri de cremă: cremă de brânză aerată si cremă de brânză fină.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura crocant-cremoasa

Crustă din biscuiți Oreo:

  • 15 biscuiți
  • 50 g unt  topit

Cremă aerată de brânză:

  • 350 g brănză fină de vaci(Pilos am folosit eu)
  • 200 ml smântână pentru friscă cu 30% grăsime
  • 150 g zahăr pudră
  • 10 g gelatină
  • extract de vanilie

Blat de ciocolată:

  • 50 g ciocolată amăruie
  • 75 g zahăr
  • 75 g făină
  • 20 g cacao
  • un vârf linguriță praf copt
  • 1ou
  • 60 ml lapte căldut
  • un praf de sare
  • 30 g unt topit

Crema fină din brânză mascarpone:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g un moale
  • 200 g ciocolată cu lapte

 

Preparare Prajitura crocant-cremoasa

pentru această prăjitură am folosit o tavă de 25/21 cm

1. Pentru crusta din biscuiți Oreo am procedat astfel: biscuiții se pun intr-un chopper sau robot de bucatarie  si se mărunțesc apoi se adaugă untul topit și răcorit și se omogenizează. Biscuiții marunțiți se dispun intr-o tavă tapetata cu hârtie de copt, se întind uniform cu ajutorul unei linguri, se preseaza bine și se dau la rece.

1849

2. Trecem la pepararea cremei de brânză aerată,care se face foarte simplu: punem gelatina la hidratat in 50 ml apă rece. Brânza o mixăm  cu zahărul pudră, dăm deoparte, frișca rece o mixăm spumă până capătă volum.

În crema de brânză adăugăm gelatina hidratată si topită pe bain marie(fără a o fierbe) apoi inglobăm frișca cu mișcări circulare. Această compoziție o turnăm peste crusta subțire de biscuiți, o nivelăm apoi dăm din nou la rece.

18501853

Blatul de ciocolată

Acest blat se face cum nu se poate mai ușor: intr-un bol amestecam zahărul, cacaoa, făina, praful de sare și praful de copt. În alt bol, se bat ușor ouăle c laptele și untul topit-acest amestec se adaugă peste ingredientele uscate, le amestecăm energic și adăugăm ciocolata topită. Omogenizăm din nou. Blatul l-am copt( 180 grade celsius timp de 20-25 minute) într-o tavă cu aceleasi dimnsiuni cu tava in care am pus crusta de biscuiți și primul strat de cremă. Se lasă să se racească complet.

În sfârșit, am ajuns la ultimul strat de cremă, mie mi-a plăcut mult textura lui fină. Ciocolata se topește pe bain marie dar nu se înfierbântă. Cu ajutorul mixerului am încorporat untul moale(nu topit ci foarte moale), mixând la viteză maxima pentru câteva secunde. Într-un bol separat, am pus crema mascarpone și, tot  cu mixerul, am incorporat amestecul de ciocolata și unt la viteză maximă. Această oprațiune am facut-o cat am putut de rapid, nu necesită multă mixare pentru a nu se tăia crema.

Și am ajuns la final: blatul(eu i-am tăiat marginile) l-am pus deasupra cremei aerate de brânză, apoi am întins uniform crema fină de brânză mascarpone si ciocolată și am dat din nou la frigider. O puteți orna cum dotiți, cu așchii de ciocolată, ciocolată topită etc. Este delicioasă!

 

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

Fi primul care comenteaza