Prajitura cu ciocolata si cirese

Autor:

Cand mi-a venit ideea sa fac o prajitura cu ciocolata si cirese, va spun drept ca n-am prea stiut cum sa o abordez. Am stiut doar ca vreau sa fie o prajitura umeda, onctuoasa, cu gust foarte pronuntat de ciocolata si in acelasi timp si aroma subtila a cireselor sa fie prezenta. Ca de fiecare data cand gatesc dupa inspiratie si nu dupa vreo reteta clara, mi-am luat langa mine o hartie si-un creion si-am notat tot ce-am folosit, ghidandu-ma dupa niste proportii. Ca avea sa iasa o prajitura atat de buna, nici eu insami nu as fi crezut, nici ca avea sa aiba o textura atat de speciala. Dar mai ales, nu am crezut ca voi recompensata cu ceva atat de delicios dupa atat de putin efort si in atat de scurt timp, pentru ca prajitura cu cirese si ciocolata abia daca dureaza juma’ de ora, de la inceput si pana in farfurie.

prajitura cu ciocolata brownie cirese1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Prajitura Cu Ciocolata Si Cirese:

  • 220 de grame de dulceata de cirese
  • 80 de grame de ciocolata cu 75% cacao
  • 200 de grame de unt moale
  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 70 de grame de cacao neagra, de cat mai buna calitate
  • 135 de grame de faina
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 200 de grame de cirese, cantarite fara samburi
  • 1 lingurita praf de copt
  • zahar pudra pentru finisat (optional)

Preparare Prajitura Cu Ciocolata Si Cirese:

1. Cuptorul se porneste si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

2. Totul incepe cu dulceata de cirese editia 2013, perfect pastrata, cu o tenta usor amaruie, asa cum ii sta bine unei dulceti de cirese. Intr-o craticioara, se cantaresc 220 de grame de dulceata, apoi se paseaza cu mixerul vertical pana se transforma in pasta. Desigur, puteti folosi si altfel de dulceata sau gem, dar o recomand pe aceasta pentru ca a dat un gust subtil, foarte placut, prajiturii.

preparare prajitura cu ciocolata si cirese3. Se adauga untul moale peste dulceata si se inglobeaza cu mixerul. Dupa ce se omogenizeaza totul, se adauga cele 80 de grame de ciocolata rupta in bucati si se pune craticioara pe foc mic, amestecand doar pana se topeste ciocolata (nu trebuie sa fiarba. Se lasa amestecul de unt, dulceata si ciocolata deoparte.

preparare prajitura cu ciocolata si cirese 24. Faina si cacaua se amesteca cu praful de copt si se cern printr-o sita.

5. Intr-un castron mare, ouale intregi se bat cu mixerul impreuna cu zaharul pana se formeaza o crema, la care se adauga amestecul de unt, dulceata si ciocolata, extractul de vanilie si faina cu cacao. Se omogenizeaza cu grija, cu o spatula lata, incepand de pe fundul vasului catre suprafata.

 preparare-prajitura-cu-cirese-si-ciocolata-3.jpg6. Se toarna compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt (tava mea a avut 32 x 24 cm.), se niveleaza si se da la cuptor. Dupa 10 minute, prajitura trebuie sa fi format deasupra o crusta subtire. Se scoate rapid si se adancesc in prajitura ciresele fara samburi. Se coace in continuare inca 10 minute (22 de minute e maximum de coacere, pentru ca nu e de dorit sa se usuce prea tare, cel mai placut lucru la aceasta prajitura este textura usor umeda).

preparare prajitura cu ciocolata si cirese 4Prajitura coapta se lasa sa se raceasca… hm, cine-s eu sa va spun una ca asta? Pai ce credeti, am mai avut eu rabdare sa o las sa se raceasca, in conditiile in care toata casa mirosea ca o ciocolaterie de lux? Nu, am atacat-o cat era inca usor calduta si tare buna a mai fost. Prajitura asta e buna atat calda, cat si rece, portionata in patrate generoase si pudrata cu un strop de zahar praf si atata tot.

prajitura cu ciocolata si cirese 1Daca vreti sa o ridicati la un alt nivel, serviti-o cu un pic de inghetata de vanilie alaturi. Nu o sa va para rau.

prajitura cu ciocolata si cirese-2

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Denise a zis

    Prima mea prajitura, a iesit foarte buna. Am pus mure, stau in anglia si aici se gasesc usor proaspete. Gemul a fsot o combinatie intre cirese si mure. Nu am fost atenta la reteta si am pus murele inainte sa bag tava in cuptor. Dupa 20 de minute am scos prajitura. A iesit delicios! Numai retete delicioase pe acest site! Inca nu am facut vreo reteta de-a dvs. sa aiba un gust fad, ok, sa fie mediocra, tot timpul e ceva ft bun. Prajituri de acestea simple o sa mai tot incerc in weekenduri. Daca ati putea face o colectie speciala cu genul acesta de prajituri/chec rapide (dar nu chec in forma de cozonac), ar ajuta.

    • a zis

      Denise, mă bucur tare mult că ai încercat prăjitura asta despre care știu sigur cât de gustoasă este. Cred că trebuie să fi fost foarte interesantă combinația cu mure.

      Mă bucur că apreciezi în mod deosebit gustul preparatelor pe care le propun, și așa este, sunt de principiu că mâncarea trebuie să fie înainte de orice despre gust. Apreciez mult preparatele arătoase, am respect pentru cei care propun mâncare super sănătoasă, dar înainte de orice consider că trebuie să fie gustul.

      Mulțumesc pentru sugestie, o să o aplic în viitor. Până atunci, îți sugerez o prăjitură cu piersici, migdale și lavandă a cărei aromă pe mine m-a încântat: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-cu-piersici-nuci-si-migdale-fara-faina.html.

      • denise a zis

        multumesc mult de propunere, laura, pare foarte delicioasa aceasta reteta. challenge accepted, o voi incerca data viitoare! de fapt am folosit zmeura, nu mure (tot timpul le incurc… :)) ) numai bine!

    • lauralaurentiu a zis

      Daca aveti tava dubla fata de a mea, da. Daca e doar cu ceva mai mare, o data si jumatate.
      Pe 17.06.2014 20:01, „Disqus” a scris:

    • lauralaurentiu a zis

      Cum sa nu-ti placa, Oana, pai nu suntem noi in acord aproape de fiecare data :)) ? Da, ii da si umiditate, dar si o aroma subtila, zici ca e ciocolata din aia cu cherry. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *