Prajitura cu lamaie si gem de zmeura

30 ianuarie, 2012

Autor: Laura Laurentiu

Acu’ ceva timp aceasta prajitura cu lamaie si gem de  zmeura defila tantosa in caruselul cu recomandari, facand pofta multor cititori. Reteta de prajitura nu a fost postata pana acum pe blog pentru ca facea obiectul unui contract cu o anumita firma din Bucuresti care a produs o cutie cu retete imprimate(poate unii isi mai amintesc de ea). Prajitura asta cu lamaie si gem de  zmeura e absolut delicioasa (nu ma mira ca multora li s-au scurs ochii), are un blat pufos, o crema racoritoare si accentul proaspat al gemului de zmeura o face si mai placuta.

Nu la fel de placuta a fost experienta mea cu firma respectiva, care nu si-a respectat contractul incheiat cu mine, a vandut cutiile iar eu m-am ales doar cu popularitatea (pana la urma, nici asta nu e rau, dar imi da un sentiment de frustrare faptul sa fi fost folosita in felul asta, invatatura de minte sa-mi fie!). In fine, ma consider libera de orice intelegere fata de „oamenii”(a se citi „teparii”) aia si cu tot dragul va ofer reteta de prajitura cu lamaie si gem de zmeura, sunt sigura ca o sa va placa!prajitura cu lamaie si gem de zmeura, reteta prajitura crema lamaie

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Cu Lamaie Si Gem De Zmeura:

(12 bucati 6X6 cm.)
Blat:

  • 3 oua
  • 3 linguri de apa rece
  • 1 praf de sare
  • 6 linguri de zahar
  • 150 de grame de faina
  • 3 linguri de unt topit
  • coaja de la ½ de lamaie

Crema:

  • 2 oua intregi
  • 6-7 linguri de zahar (dupa cat de dulce va place)
  • coaja si zeama de la 1 lamaie
  • 40 de grame de amidon alimentar din porumb (gustin)
  • 200 de mililitri smantana pentru frisca
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 1 plic de intaritor pentru frisca

 In plus:

  • 1 borcan de 370 de ml. cu gem de zmeura consistent
  • zeama de la 1 lamaie si 6 linguri de zahar pudra pentru glazura
  • decor din fructe confiate (cirese, coaja de lamaie etc.)

Preparare Prajitura Cu Lamaie Si Gem De Zmeura:

In primul rand, e bine sa stiti ca reteta acestei prajituri este pentru o portie mica (dupa cum am specificat deja, rezulta 12 bucati de prajitura gen „cub”),  daca doriti sa pregatiti mai multa, dublati sau chiar triplati ingredientele. Daca nu agreati gustul acrisor de lamaie, puteti inlocui crema de lamaie cu una de vanilie. Mie mi s-a parut perfecta si exceptional de racoritoare in combinatia lamaie si zmeura.

1. Pentru a pregati blatul, puneti intr-un castron cele 3 albusuri cu apa si sarea si bateti-le pana se formeaza o spuma consistenta;  se adauga cate 1 lingura de zahar si se bate in continuare pana cand zaharul se dizolva complet.  Se adauga galbenusurile, untul topit, faina si coaja de lamaie si se amesteca de preferinta cu o spatula mai lata prin  miscari de jos in sus, astfel incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda (acest blat nu contine praf de copt, dar va fi foarte placut si pufos cu singura conditie de a nu amesteca circular in aluat, aerul din albusuri este ceea ce il face sa creasca).  Se niveleaza compozitia in tava acoperita cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 36×38 cm.)  si se coace in cuptorul preincalzit la 180° timp de 10-15 min., pana cand devine blatul devine auriu la suprafata  si o scobitoare introdusa in blat iese curata. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

2. Intre timp, se pregateste crema: intr-o craticioara se bat 2 oua cu 6-7 linguri de zahar, se adauga amidonul, coaja si zeama de lamaie. Se pune craticioara pe foc si se amesteca intr-una pana cand fierbe si se ingroasa (da, e un gen de „lemon curd”, ca la prajitura cu mac, branza si lamaie). Se da deoparte si se lasa sa se raceasca, dupa ce se acopera bine cu foile alimentara. Separat, se bate frisca, se adauga  zaharul pudra si intaritorul pentru frisca, continuand baterea pana cand se intareste.  Dupa ce crema de oua si lamaie s-a racit bine (pentru a accelera procesul de racire, e bine sa puneti craticioara intr-un vas cu apa foarte rece pe care eventual sa o schimbati de cateva ori),  se incorporeaza cu mixerul in frisca.

3. Se  desprinde blatul rece de hartia de copt, se decupeaza marginile (optional)  si se taie in 3 fasii egale. Pe doua dintre cele 3 fasii de blat se repartizeaza cate 1/2 din gemul de zmeura.

asamblare prajitura cu gem de zmeura si lamaie

4. Se aseaza pe un platou una dintre fasiile acoperite cu gem (cea care va constitui baza prajiturii) si deasupra gemului se intinde 1/2 din crema. Se acopera cu a doua fasie de blat cu gem deasupra careia se intinde restul de crema. In final, se aseaza fasia de blat ramasa simpla si se netezeste, presand usor. Se da prajitura la frigider pentru 1 ora.

5. Se pregateste glazura, amestecand 6 linguri cu varf de zahar pudra cu atata zeama de lamaie cat e nevoie ca sa se formeze o pasta omogena, de consistenta unui aluat de clatite mai gros. Imediat se toarna glazura pe suprafata prajiturii si se da din nou la rece.

prajitura cu lamaie si gem de zmeura glazurata

Dupa ce glazura se intareste, prajitura se portioneaza dupa plac  (eu am taiat-o gen „cuburi” dar merge foarte bine si in felii) si se orneaza cu fructe confiate.

prajitura cu lamaie si gem de zmeura, prajitura crema lamaie 2

E foarte buna si pufoasa si cu gust foarte proaspat, sunt convinsa ca o sa va placa. Pofta buna!

Print Friendly
  • prajitura cu lamaie si gem de zmeura 1 copy
  • prajitura cu lamaie si gem de zmeura 1' copy
  • prajitura cu lamaie si gem de zmeura 2
  • prajitura cu lamaie si gem de zmeura 3
  • prajitura cu lamaie si gem de zmeura 4 copy

Lasa un comentariu

114 Comentarii la "Prajitura cu lamaie si gem de zmeura"


Vizitator
Viory Ele Elenavio Hantig
6 aprilie, 2015

foarte bune as minca si eu

Vizitator
Cristina Maxim
6 aprilie, 2015

Cred ca un praf de copt nu strica, mie nu mi-a ieșit blatul, n-a crescut deloc.

Vizitator
Golubov Luminita
6 aprilie, 2015

am incercat-o edelicioasa

Vizitator
Milea Ani Simona
6 aprilie, 2015

f gustoasa, doar ca mie mi-au iesit foile cam tari si cand am taiat-o iesea gemul…..dar de gustoasa e super

Vizitator
Mihaela Andrei Stochita
6 aprilie, 2015

super