Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce

Autor:

Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza – povestea ei, pe scurt

Daca agreati gustul merelor si caramelului in combinatie cu o crema spumoasa si fina de branza, cu siguranta aceasta reteta de prajitura, de altfel foarte simpla, foarte usor de facut, o sa va fie pe plac. Eu am facut-o ieri, practic, are la baza o prajitura rasturnata cu mere, dar in combinatie cu crema de branza si frisca mi s-a parut atat de placuta incat mi-am zis – de ce nu? – sa v-o impartasesc si voua, chiar daca nu am decorat-o deloc, e o „prajitura de toata ziua”, ca sa zic asa, dar una gustoasa de tot.

De fapt, nu as fi avut cum sa nu fac ieri o prajitura, chiar si una simpla :). Adevarul e ca in bucataria mea a poposit de curand un ajutor destoinic, ai carui „muschi” puternici si neobositi o sa ma ajute sa fac multe, multe bunatati. Ghiceste cineva? daaa, mi-am luat Kitchen Aid! :))Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulceTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Cu Mere Caramelizate Si Crema De Branza Dulce:

(pentru o tava rotunda cu diametrul de 24 de cm.)

  • 3 mere mari, acrisoare
  • 4 oua
  • 1 pahar de 150 de ml. + 6 linguri cu varf de zahar tos
  • 25 de grame de unt
  • 1 pahar de 150 de ml. (acelasi) cu faina (umplut cu varf)
  • 75 de ml. de ulei sau 100 de grame de unt topit, la temperatura camerei
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 250 de grame de branza de vaci bine scursa de zer
  • 2 linguri cu varf de amidon alimentar
  • 250 de ml. de lapte
  • 150 de grame de zahar
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • 1 lingurita cu varf de gelatina granulata (5 grame)
  • 200 de ml. de smantana pentru frisca
  • 1 lingurita de scortisoara – pudra pentru presarat
  • optional, marginile se pot imbraca cu frisca batuta (eu nu am mai facut asta)

Preparare Prajitura Cu Mere Caramelizate Si Crema De Branza Dulce:

1. Pentru ca v-am spus deja ca e vorba despre o „raturnata cu mere”, intai de toate, intr-o forma rezistenta la foc se caramelizeaza 6 linguri de zahar tos impreuna cu 25 de grame de unt, se inclina vasul cu grija ca sa se imbrace cat de cat si peretii (grija mare, caramelul provoaca arsuri ingrozitoare) si se da deoparte.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 12. Merele se curata de coaja si de casuta semintelor si se taie in bucati potrivite, care se distribuie in vasul cu caramel.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 23. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

4. Cele 4 oua intregi se bat cu 1 pahar (de 150 de ml.) cu zahar tos pana cand se formeaza o crema densa.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 35. Se adauga peste crema de oua uleiul (75 de ml.) sau untul topit, dar nu fierbinte, turnat in fir subtire, batand in continuare.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 46. Dupa incorporarea uleiului sau untului nu se mai bate compozitia cu mixerul, se adauga esenta de vanilie si faina si se incorporeaza usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, fara a amesteca circular, asa incat sa se pastreze in compozitie cat mai mult din aerul acumulat in crema de oua. Procedand astfel, se poate obtine un blat pufos fara sa se adauge niciun pic de praf de copt.

7. Aluatul se toarna deasupra merelor din forma, se niveleaza si se da la cuptor.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 58. Prajitura va avea tendinta sa se arda pe suprafata, asa incat imediat ce vi se pare ca s-a rumenit acoperiti-o cu o coala de hartie de copt umezita si continuati coacerea timp de 30 de minute (cel putin) la 180 de grade Celsius, pana cand trece testul scobitorii.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 69. Prajitura coapta se scoate din cuptor, se lasa cateva minute in forma, se desprinde cu grija cu un cutit de jur imprejur si se rastoarna pe un platou.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 7Deja arata foarte bine si aproape fiecare a facut o prajitura asemanatoare, stie cat e buna! Totusi, am rezistat si nu am gustat-o in aceasta faza, am lasat-o sa se raceasca stiind ca crema de branza ii va adauga un plus de rafinament.

10. Pentru crema, gelatina se amesteca intr-o ceasca impeuna cu 2 linguri de apa rece. Zaharul se amesteca cu amidonul intr-o craticioara si se dilueaza cu laptele rece. Se pune pe foc mic si se amesteca in permanenta pana cand fierbe si se ingroasa. Se trage deoparte craticioara si se adauga branza dulce (poza 1). Pentru o textura mai fina, branza se incorporeaza in crema fierbinte cu blenderul de mana, apoi se adauga si gelatina hidratata (poza 2). Se lasa sa raceasca pana la temperatura camerei, se bate smantana pentru frisca spuma tare si se adauga esenta de vanilie si crema de branza aproape racita (poza 3). Se amesteca cele doua compozitii cu miscari de jos in sus, pana ce se omogenizeaza.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 811.In jurul prajiturii am montat un inel improvizat din hartie de copt indoita in cateva straturi (mergea si inelul pentru torturi) si am turnat crema de branza si frisca.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 912. Am dat prajitura la frigider timp de 2 ore inainte de a o taia. As fi putut sa ii imbrac marginile in frisca batuta, transformand-o intr-un veritabil tort, dar mi-a placut aspectul lejer, potrivit pentru un pranz in familie, pe care l-am obtinut dupa ce am pudrat suprafata cu scortisoara, asa incat nu am mai insistat.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 10Buna de tot, cu cereri de supliment! Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Viorel a zis

    Urmaresc retetele tale . le trec cumva prin ‘filtrul’ cunoscatorului – Cofetar fiind, vreo 15 ani de activitate, Ma bucur ca esti foarte detaliata, dar la un moment dat deja ma pierzi in detalii ! o incepatoare in ale gatitului , deja confunda amidonul cu gelatina, care se inmoaie, care se dizolva, timpii de fierbere, Bain-mari-ul cu poshatul ,caramelul cu zaharul ars, De ce frisca trebuie sa stea la frig( 4 grade) inainte sa o bati ( si 32 %grasime ,) tot de ce trebuie sa ai toate componentele pe masa, si ustensilele– cutite, linguri, farfurii, castroane, cosul de gunoi, , ouale spalate, Cine mai stie ce e aia cloramina si ce concentratie trebuie sa aibe ? cuptorul trebuie pre-incalzit, si nu toti au termometru la cuptor, 180 de grade e asa , o ideie. si la ce foloseste praful de copt, bicarbonatul sau drojdia de bere…Sau batem albusurile separat de galbenusuri ? sau toate la gramada ? Manual sau cu mixerul ? De ce se amesteca componentele lejer, de jos in sus? mai stim ca orice compozitie pusa la copt nu o verifici decat cel putin dupa 20 de minute ? Scobitorul? paiul de matura ? Macar omleta, la tigaie, se scoate inainte sa fie coagulata complet, E vreo diferenta intre faina integrala si cea 000 ? ….. Greu de explicat , mai ales celor care nu fac diferenta intre oala si tigaie. poti tu sa le desenezi … or sa prinda ‘smecherezul’ dupa ce vor arde 5 chestii in cuptor, sau sa prinda treaba cu gelatina, laptele, , fructele aaaaa, sa il vad eu pe ala cu toate indicatiile tale, care iti face acasa o savarina, o foaie de rulada, un piscot de shampanie, .. Chiar nu e rentabil, eu deja am renuntat. dar poate mai sunt amatori, nu vreau sa dezamagesc, E o chestie sa deschizi cuptorul sau frigiderul, sa scoti de acolo o chestie facuta cu mainile tale, Maa :)) uite ce e aici ! Si daca chiar iese, e cu Urra ! A meritat efortul.

  2. Magda a zis

    Am facut ieri prajitura.E o nebunie de prajitura.Crema de branza e asa fina si racoroasa.Si se face destul de repede.Sunt tare multumita ca te-am gasit draga Laura.(de cateva saptamani).Cu siguranta ca voi incerca multe alte retete.Sa fii fericita!

    • lauralaurentiu a zis

      Magda, ma bucur foarte mult ca ai incercat reteta si e pe placul vostru. Sa va fie de bine si te mai astep cu drag sa-mi dai vesti bune si despre alte retete.

  3. ELLA a zis

    Buna reteta dar cred ca trebuiau facute si unele precizari pentru incepatorii care nu detin robotei performanti in bucataria lor (in acest caz albusurile se bat separat)…

    • lauralaurentiu a zis

      Nu se bat albusurile separat, indiferent daca detii sau nu robot performant. Ouale intregi impreuna cu tot zaharul se bat intr-un castron cu mixerul, pana cand zaharul se dizolva complet. Sau cu telul, parca o vad pe buna-mea batand ouale intregi pentru rulada, cu telul in forma de spirala, cate-o ora incheiata, pana obtinea o crema densa.

  4. Gaby a zis

    O prajitura super.Am pus peste merele caramelizate fructele din dulceata (facuta de mine din piersici,kiwi,lamaie,pere,struguri ,si asta ca nu am avut destule mere)si apoi am turnat pandispanul din reteta ta si am continuat cu restul Este o prajitura,si de ce nu,un tort exeptional L-am ornat cu fructe de padure (cateva)
    Imi plac teribil retetele tale si modul de a le „povesti” Reteta este ieftina,usor de facut si de MARE efect Multumesc stimata doamna

  5. dana a zis

    Forma in care ai caramelizat zaharul se poate pune direct pe flacara? Eu stiam ca nu, dar poate ce ai tu este ceva mai special….

  6. Carmen a zis

    Offffffffffffffffff………………….Offfffffffffffffffffff…………..Offfffffffffffffffff.

    Am spus ca pana sambata viitoare nu mai fac niciun dulce ………..dar , sa spunem ca s-a ivit prilejul executarii unui tort. O masa in familie, bunici , copii(adica noi) si nepoti laolalta .

    Si am facut un tort dupa aceasta reteta. Cum a iesit? Pai , daca iti spun ca l-am pus pe masa, asta dupa ce servisem fripturici si salate, si a disparut foarte repede , inseamna ca am bifat inca o reusita culinara. Si in timp ce tortul se devora, imi primeam si portia de reprosuri pentru ca n-am instiintat adunarea de minunatia executata. Da, am vrut sa fie o surpriza si am reusit . Am adus insa o adaugire retetei originale. In crema de branza am adaugat fructe de padure si peste crema am facut un jeleu de fructe de padure cu vin rosu. Ornat cu frisca si zmeurici proaspat culese din curtea casei, o capodopera desavarsita , atat ca si gust dar si ca aspect.
    Iti multumesc, draga mea ! Te pup,
    Carmen

  7. Anonim a zis

    Foarte tare. voiam sa te provoc cu o reteta pe care foarte putini din lume stiu sa o faca..IL BABBA, este un dulce napolitan care daca il gusti cat de putin, nu te rabzi pana nu il termini.

    • Anonim a zis

      :) Il stiu si am facut si eu acum cativa ani (culmea, cand nu aveam blogul :)) ). Multumesc pentru sugestie, chiar e demna de luat in seama.

  8. elena cristina tudor a zis

    mmmmmm…da arata foartee bineee!!!..ffeliuta este pt dvs…si restuuuuu…este portia mea..  :))

  9. Ana B a zis

    Reteta aceasta este si mai apopiata de varianta propusa de mine candva tot aici pe blog. Felicitari pt noua achizitie! Sambata am fost la restaurantul unde imi voi face nunta si am vizitat bucataria profesionala care avea un Kitchen Aid mai mare decat cel pt bucatariile obsnuie. M-a dat pe spate totul, sa nu mai plec din bucataria oamenilor :)  Spor la bucatarit!

    • Anonim a zis

      Ana draga, iti multumesc si ma bucur ca iti place prajiturica. Iti doresc o nunta frumoasa si, de ce nu, poate la finele acestei nunti iti permite si un KA… sau pune-l pe lista de cadouri, cum se practica in occident :))!

    • Anonim a zis

      Multumesc, multumesc, imi pare rau doar ca e o perioada foarte aglomerata pentru mine si e asa de trist sa stea jucaria preferata in bucatarie si eu sa nu ma pot juca cu ea! :))

  10. veronica cretu a zis

    Ma duc la bucatarie sa-mi vad de curatat ciresele pe care le am pentru niste dulceata,ca aici ma imbolnavesc de pofta.Arata spectaculos.

    • Anonim a zis

      Prajitura buna, farfuriile de la Auchan, vreo 3 lei bucata :P, Kitchen Aid-ul mai scump, da :=)), dar, asa cum zici, un vis implinit. Ii sta tare fain in bucataria mea :).

  11. Adriana a zis

    Bun-bun!! Cred ca voi face o incercare si cu piersici din compot sau chiar proaspete. Mniam! Laura draga, spune-mi, te rog , daca e zgomotos robotul tau cel rosu! Ai folosit si accesoriile(paste, piine,carne tocata)?Vreau sa cumpar si eu unul dar cit mai silentios.Acum am un AEG care e f.bun ,are 2 motoare, dar „vorbeste” prea tare…:D (In bucatarie eu ascult muzica si ma bruiaza) Iti doresc sa fiti „colegi” buni ! Cu bine, Adriana-Bucuresti

    • Anonim a zis

      Robotul meu cel rosu (de fapt are culoare candy-apple, cica e nuanta aniversara, lansata la 90 de ani de existenta KA) e mult mai silentios decat orice alt robot am avut vreodata. Comparatia o fac cu un Gorenje si un Phillips HR 7625. Accesoriile pentru paste nu le am, dar am framantat paine cu el si se comporta foarte bine, e tare rapid, am tocat si carne si e perfect, am razuit parmiggiano si morcovi si la fel, sunt foarte multumita. Multumesc de urari! :)

      • DANA C. a zis

        Din pacate, din fotografie, nu-mi pot da seama ce marca este robotul si cum am nevoie de unul nou, te rog da-mi aceasta informatie. Deja nu mai suport robotul meu cel zgomotos, deci am aceeasi problema cu Adriana. Si, pentru ca e momentul bucuriei nasterii Domnului, iti doresc tie si tuturor colaboratorilor tai: SARBATORI FERICITE!

  12. Lily M a zis

    Laura, prajiturica asta este foarte interesanta. O voi incerca si eu cat de curand!
    Sa stapanesti sanatoasa noua achizitie, meriti tot ce e mai bun sa ai la cate bunatati faci tu.
    E o vorba „Dupa munca si rasplata” si iata ca e pe bune… Te pup.Lily

    • Anonim a zis

      Lily, ma bucur ca iti place prajiturica :). E usor de facut si iti va oferi satisfactie daca o vei incerca.
      Multumesc de urari… sa stii ca visez la el de ani :).

  13. Ancuta Draghici a zis

    Felicitari pentru noua achizitie. Sa il stapanesti sanatoasa!.
    Cat despre prajitura: delicioasa. Un weekend placut!

  14. Codrutaporime a zis

    Da…tot arata bine..prajitura,robotul si farfuria pe care ati prezentat prajitura…o sa o incerc cat de curand :)
     

  15. Alina T. a zis

    Felicitari pentru noul ajutor in bucatarie. Te urmaresc zilnic si imi plac foarte multe retete. Te pup, Alina .

    • Anonim a zis

      Nicol, e o prajiturica usor de facut si daca ai fantezie, timp (si chef :)) ) poti sa o si decorezi frumos, are 100% ingrediente naturale si e foarte gustoasa. Chiar merita :). daca o incerci, te astept cu impresii.

      • liana toma a zis

        Ma bucur ca ti-ai vazut visul cu ochii, Laura!
        Am vazut si eu farfuriile la Auchan, dar sotul a zis ca poate vrea sa mi le sparga pe cele de-acasa, daca mai cumpar altele :(((
        O felie din tarta asta delicioasa m-ar indulci pe loc ;-)

      • Anonim a zis

        Multumesc, Liana :). Eh, cam avem si noi tendinta sa inghesuim prea multe prin dulapurile din bucatarie :P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *