Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce

Autor:

Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza – povestea ei, pe scurt

Daca agreati gustul merelor si caramelului in combinatie cu o crema spumoasa si fina de branza, cu siguranta aceasta reteta de prajitura, de altfel foarte simpla, foarte usor de facut, o sa va fie pe plac. Eu am facut-o ieri, practic, are la baza o prajitura rasturnata cu mere, dar in combinatie cu crema de branza si frisca mi s-a parut atat de placuta incat mi-am zis – de ce nu? – sa v-o impartasesc si voua, chiar daca nu am decorat-o deloc, e o „prajitura de toata ziua”, ca sa zic asa, dar una gustoasa de tot.

De fapt, nu as fi avut cum sa nu fac ieri o prajitura, chiar si una simpla :). Adevarul e ca in bucataria mea a poposit de curand un ajutor destoinic, ai carui „muschi” puternici si neobositi o sa ma ajute sa fac multe, multe bunatati. Ghiceste cineva? daaa, mi-am luat Kitchen Aid! :))Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Cu Mere Caramelizate Si Crema De Branza Dulce:

(pentru o tava rotunda cu diametrul de 24 de cm.)

  • 3 mere mari, acrisoare
  • 4 oua
  • 1 pahar de 150 de ml. + 6 linguri cu varf de zahar tos
  • 25 de grame de unt
  • 1 pahar de 150 de ml. (acelasi) cu faina (umplut cu varf)
  • 75 de ml. de ulei
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 250 de grame de branza de vaci bine scursa de zer
  • 2 linguri cu varf de amidon alimentar
  • 250 de ml. de lapte
  • 150 de grame de zahar
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • 1 lingurita cu varf de gelatina granulata (1/2 de pachetel Dr. Oetker)
  • 200 de ml. de smantana pentru frisca
  • 1 lingurita de scortisoara – pudra pentru presarat
  • optional, marginile se pot imbraca cu frisca batuta (eu nu am mai facut asta)

Preparare Prajitura Cu Mere Caramelizate Si Crema De Branza Dulce:

1. Pentru ca v-am spus deja ca e vorba despre o „raturnata cu mere”, intai de toate, intr-o forma rezistenta la foc se caramelizeaza 6 linguri de zahar tos impreuna cu 25 de grame de unt, se inclina vasul cu grija ca sa se imbrace cat de cat si peretii (grija mare, caramelul provoaca arsuri ingrozitoare) si se da deoparte.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 12. Merele se curata de coaja si de casuta semintelor si se taie in bucati potrivite, care se distribuie in vasul cu caramel.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 23. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

4. Cele 4 oua intregi se bat cu 1 pahar (de 150 de ml.) cu zahar tos pana cand se formeaza o crema densa.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 35. Se adauga peste crema de oua uleiul (75 de ml.) turnat in fir subtire, batand in continuare.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 46.Dupa incorporarea uleiului nu se mai bate compozitia cu mixerul, se adauga esenta de vanilie si faina si se incorporeaza usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, fara a amesteca circular, asa incat sa se pastreze in compozitie cat mai mult din aerul acumulat in crema de oua. Procedand astfel, se poate obtine un blat pufos fara sa se adauge niciun pic de praf de copt.

7. Aluatul se toarna deasupra merelor din forma, se niveleaza si se da la cuptor.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 58. Prajitura va avea tendinta sa se arda pe suprafata, asa incat imediat ce vi se pare ca s-a rumenit acoperiti-o cu o coala de hartie de copt umezita si continuati coacerea timp de 30 de minute (cel putin) la 180 de grade Celsius, pana cand trece testul scobitorii.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 69. Prajitura coapta se scoate din cuptor, se lasa cateva minute in forma, se desprinde cu grija cu un cutit de jur imprejur si se rastoarna pe un platou.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 7Deja arata foarte bine si aproape fiecare a facut o prajitura asemanatoare, stie cat e buna! Totusi, am rezistat si nu am gustat-o in aceasta faza, am lasat-o sa se raceasca stiind ca crema de branza ii va adauga un plus de rafinament.

10. Pentru crema, gelatina se amesteca intr-o ceasca impeuna cu 2 linguri de apa rece. Zaharul se amesteca cu amidonul intr-o craticioara si se dilueaza cu laptele rece. Se pune pe foc mic si se amesteca in permanenta pana cand fierbe si se ingroasa. Se trage deoparte craticioara si se adauga branza dulce (poza 1). Pentru o textura mai fina, branza se incorporeaza in crema fierbinte cu blenderul de mana, apoi se adauga si gelatina hidratata (poza 2). Se lasa sa raceasca pana la temperatura camerei, se bate smantana pentru frisca spuma tare si se adauga esenta de vanilie si crema de branza aproape racita (poza 3). Se amesteca cele doua compozitii cu miscari de jos in sus, pana ce se omogenizeaza.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 811.In jurul prajiturii am montat un inel improvizat din hartie de copt indoita in cateva straturi (mergea si inelul pentru torturi) si am turnat crema de branza si frisca.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 912. Am dat prajitura la frigider timp de 2 ore inainte de a o taia. As fi putut sa ii imbrac marginile in frisca batuta, transformand-o intr-un veritabil tort, dar mi-a placut aspectul lejer, potrivit pentru un pranz in familie, pe care l-am obtinut dupa ce am pudrat suprafata cu scortisoara, asa incat nu am mai insistat.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 10Buna de tot, cu cereri de supliment! Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

50 Comentarii la "Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce"


Vizitator
Viorel
18 aprilie, 2016

Urmaresc retetele tale . le trec cumva prin ‘filtrul’ cunoscatorului – Cofetar fiind, vreo 15 ani de activitate, Ma bucur ca esti foarte detaliata, dar la un moment dat deja ma pierzi in detalii ! o incepatoare in ale gatitului , deja confunda amidonul cu gelatina, care se inmoaie, care se dizolva, timpii de fierbere, Bain-mari-ul cu poshatul ,caramelul cu zaharul ars, De ce frisca trebuie sa stea la frig( 4 grade) inainte sa o bati ( si 32 %grasime ,) tot de ce trebuie sa ai toate componentele pe masa, si ustensilele– cutite, linguri, farfurii, castroane, cosul de gunoi, , ouale spalate, Cine mai stie ce e aia cloramina si ce concentratie trebuie sa aibe ? cuptorul trebuie pre-incalzit, si nu toti au termometru la cuptor, 180 de grade e asa , o ideie. si la ce foloseste praful de copt, bicarbonatul sau drojdia de bere…Sau batem albusurile separat de galbenusuri ? sau toate la gramada ? Manual sau cu mixerul ? De ce se amesteca componentele lejer, de jos in sus? mai stim ca orice compozitie pusa la copt nu o verifici decat cel putin dupa 20 de minute ? Scobitorul? paiul de matura ? Macar omleta, la tigaie, se scoate inainte sa fie coagulata complet, E vreo diferenta intre faina integrala si cea 000 ? ….. Greu de explicat , mai ales celor care nu fac diferenta intre oala si tigaie. poti tu sa le desenezi … or sa prinda ‘smecherezul’ dupa ce vor arde 5 chestii in cuptor, sau sa prinda treaba cu gelatina, laptele, , fructele aaaaa, sa il vad eu pe ala cu toate indicatiile tale, care iti face acasa o savarina, o foaie de rulada, un piscot de shampanie, .. Chiar nu e rentabil, eu deja am renuntat. dar poate mai sunt amatori, nu vreau sa dezamagesc, E o chestie sa deschizi cuptorul sau frigiderul, sa scoti de acolo o chestie facuta cu mainile tale, Maa :)) uite ce e aici ! Si daca chiar iese, e cu Urra ! A meritat efortul.

Vizitator
6 aprilie, 2015

buna rau

Vizitator
6 aprilie, 2015

delicioasa„„„„„„„„„„

Vizitator
6 aprilie, 2015

super si eu am facut asemanatoare prajitura

Vizitator
6 aprilie, 2015

delicios