Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce

3 iunie, 2011 in categoria prajituri si torturi

Daca agreati gustul merelor si caramelului in combinatie cu o crema spumoasa si fina de branza, cu siguranta aceasta reteta de prajitura, de altfel foarte simpla, foarte usor de facut, o sa va fie pe plac. Eu am facut-o ieri, practic, are la baza o prajitura rasturnata cu mere, dar in combinatie cu crema de branza si frisca mi s-a parut atat de placuta incat mi-am zis – de ce nu? – sa v-o impartasesc si voua, chiar daca nu am decorat-o deloc, e o “prajitura de toata ziua”, ca sa zic asa, dar una gustoasa de tot. Ei, si cu aceasta ocazie, dezvalui si ultima achizitie… vizibila mai la vale :P.Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Cu Mere Caramelizate Si Crema De Branza Dulce:

(pentru o tava rotunda cu diametrul de 24 de cm.)

  • 3 mere mari, acrisoare
  • 4 oua
  • 1 pahar de 150 de ml. + 6 linguri cu varf de zahar tos
  • 25 de grame de unt
  • 1 pahar de 150 de ml. (acelasi) cu faina (umplut cu varf)
  • 75 de ml. de ulei
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 250 de grame de branza de vaci bine scursa de zer
  • 2 linguri cu varf de amidon alimentar
  • 250 de ml. de lapte
  • 150 de grame de zahar
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • 1 lingurita cu varf de gelatina granulata (1/2 de pachetel Dr. Oetker)
  • 200 de ml. de smantana pentru frisca
  • 1 lingurita de scortisoara – pudra pentru presarat
  • optional, marginile se pot imbraca cu frisca batuta (eu nu am mai facut asta)

Preparare Prajitura Cu Mere Caramelizate Si Crema De Branza Dulce:

1. Pentru ca v-am spus deja ca e vorba despre o “raturnata cu mere”, intai de toate, intr-o forma rezistenta la foc se caramelizeaza 6 linguri de zahar tos impreuna cu 25 de grame de unt, se inclina vasul cu grija ca sa se imbrace cat de cat si peretii (grija mare, caramelul provoaca arsuri ingrozitoare) si se da deoparte.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 12. Merele se curata de coaja si de casuta semintelor si se taie in bucati potrivite, care se distribuie in vasul cu caramel.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 23. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

4. Cele 4 oua intregi se bat cu 1 pahar (de 150 de ml.) cu zahar tos pana cand se formeaza o crema densa.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 35. Se adauga peste crema de oua uleiul (75 de ml.) turnat in fir subtire, batand in continuare.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 46.Dupa incorporarea uleiului nu se mai bate compozitia cu mixerul, se adauga esenta de vanilie si faina si se incorporeaza usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, fara a amesteca circular, asa incat sa se pastreze in compozitie cat mai mult din aerul acumulat in crema de oua. Procedand astfel, se poate obtine un blat pufos fara sa se adauge niciun pic de praf de copt.

7. Aluatul se toarna deasupra merelor din forma, se niveleaza si se da la cuptor.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 58. Prajitura va avea tendinta sa se arda pe suprafata, asa incat imediat ce vi se pare ca s-a rumenit acoperiti-o cu o coala de hartie de copt umezita si continuati coacerea timp de 30 de minute (cel putin) la 180 de grade Celsius, pana cand trece testul scobitorii.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 69. Prajitura coapta se scoate din cuptor, se lasa cateva minute in forma, se desprinde cu grija cu un cutit de jur imprejur si se rastoarna pe un platou.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 7Deja arata foarte bine si aproape fiecare a facut o prajitura asemanatoare, stie cat e buna! Totusi, am rezistat si nu am gustat-o in aceasta faza, am lasat-o sa se raceasca stiind ca crema de branza ii va adauga un plus de rafinament.

10. Pentru crema, gelatina se amesteca intr-o ceasca impeuna cu 2 linguri de apa rece. Zaharul se amesteca cu amidonul intr-o craticioara si se dilueaza cu laptele rece. Se pune pe foc mic si se amesteca in permanenta pana cand fierbe si se ingroasa. Se trage deoparte craticioara si se adauga branza dulce (poza 1). Pentru o textura mai fina, branza se incorporeaza in crema fierbinte cu blenderul de mana, apoi se adauga si gelatina hidratata (poza 2). Se lasa sa raceasca pana la temperatura camerei, se bate smantana pentru frisca spuma tare si se adauga esenta de vanilie si crema de branza aproape racita (poza 3). Se amesteca cele doua compozitii cu miscari de jos in sus, pana ce se omogenizeaza.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 811.In jurul prajiturii am montat un inel improvizat din hartie de copt indoita in cateva straturi (mergea si inelul pentru torturi) si am turnat crema de branza si frisca.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 912. Am dat prajitura la frigider timp de 2 ore inainte de a o taia. As fi putut sa ii imbrac marginile in frisca batuta, transformand-o intr-un veritabil tort, dar mi-a placut aspectul lejer, potrivit pentru un pranz in familie, pe care l-am obtinut dupa ce am pudrat suprafata cu scortisoara, asa incat nu am mai insistat.Preparare Prajitura cu mere caramelizate si crema de branza dulce 10Buna de tot, cu cereri de supliment! Pofta buna!

4.5 based on 26 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Nicol

    Cred ca este extraordinar de buna! Trebie sa o incerc si eu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Nicol, e o prajiturica usor de facut si daca ai fantezie, timp (si chef :)) ) poti sa o si decorezi frumos, are 100% ingrediente naturale si e foarte gustoasa. Chiar merita :). daca o incerci, te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • liana toma

        Ma bucur ca ti-ai vazut visul cu ochii, Laura!
        Am vazut si eu farfuriile la Auchan, dar sotul a zis ca poate vrea sa mi le sparga pe cele de-acasa, daca mai cumpar altele :(((
        O felie din tarta asta delicioasa m-ar indulci pe loc ;-)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Multumesc, Liana :). Eh, cam avem si noi tendinta sa inghesuim prea multe prin dulapurile din bucatarie :P.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Zilahi Adela

    Foarter bine arata!  la gust cred ca e tare buna, varianta cu crema de branza nu am incercat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Adela, e intr-adevar foarte placuta :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Alina T.

    Felicitari pentru noul ajutor in bucatarie. Te urmaresc zilnic si imi plac foarte multe retete. Te pup, Alina .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Alina :). La “ajutorul” asta visez de ani de zile, in sfarsit visul s-a materializat :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Codrutaporime

    Da…tot arata bine..prajitura,robotul si farfuria pe care ati prezentat prajitura…o sa o incerc cat de curand :)
     

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Codruta, multumesc frumos :). Te astept cu impresii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ancuta Draghici

    Felicitari pentru noua achizitie. Sa il stapanesti sanatoasa!.
    Cat despre prajitura: delicioasa. Un weekend placut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Ancuta draga :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lily M

    Laura, prajiturica asta este foarte interesanta. O voi incerca si eu cat de curand!
    Sa stapanesti sanatoasa noua achizitie, meriti tot ce e mai bun sa ai la cate bunatati faci tu.
    E o vorba “Dupa munca si rasplata” si iata ca e pe bune… Te pup.Lily

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Lily, ma bucur ca iti place prajiturica :). E usor de facut si iti va oferi satisfactie daca o vei incerca.
      Multumesc de urari… sa stii ca visez la el de ani :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adriana

    Bun-bun!! Cred ca voi face o incercare si cu piersici din compot sau chiar proaspete. Mniam! Laura draga, spune-mi, te rog , daca e zgomotos robotul tau cel rosu! Ai folosit si accesoriile(paste, piine,carne tocata)?Vreau sa cumpar si eu unul dar cit mai silentios.Acum am un AEG care e f.bun ,are 2 motoare, dar “vorbeste” prea tare…:D (In bucatarie eu ascult muzica si ma bruiaza) Iti doresc sa fiti “colegi” buni ! Cu bine, Adriana-Bucuresti

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Robotul meu cel rosu (de fapt are culoare candy-apple, cica e nuanta aniversara, lansata la 90 de ani de existenta KA) e mult mai silentios decat orice alt robot am avut vreodata. Comparatia o fac cu un Gorenje si un Phillips HR 7625. Accesoriile pentru paste nu le am, dar am framantat paine cu el si se comporta foarte bine, e tare rapid, am tocat si carne si e perfect, am razuit parmiggiano si morcovi si la fel, sunt foarte multumita. Multumesc de urari! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • DANA C.

        Din pacate, din fotografie, nu-mi pot da seama ce marca este robotul si cum am nevoie de unul nou, te rog da-mi aceasta informatie. Deja nu mai suport robotul meu cel zgomotos, deci am aceeasi problema cu Adriana. Si, pentru ca e momentul bucuriei nasterii Domnului, iti doresc tie si tuturor colaboratorilor tai: SARBATORI FERICITE!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Kitchen Aid. Sarbatori fericite si tie!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://laurafrunza.com Laura Frunza

    Felicitari pentru Kitchen Aid, Laura, ma bucur ca visul tau s-a materializat in sfarsit. Prajiturica arata delicios. Si farfuriile arata si mai delicios :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Prajitura buna, farfuriile de la Auchan, vreo 3 lei bucata :P, Kitchen Aid-ul mai scump, da :=)), dar, asa cum zici, un vis implinit. Ii sta tare fain in bucataria mea :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • veronica cretu

    Ma duc la bucatarie sa-mi vad de curatat ciresele pe care le am pentru niste dulceata,ca aici ma imbolnavesc de pofta.Arata spectaculos.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur ca iti place, Veronica! Dulceata de cirese, mmm, ce buna! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Antonina

    Minunata prajitura ! minunata achizitie ;) Felicitari !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, multumesc, imi pare rau doar ca e o perioada foarte aglomerata pentru mine si e asa de trist sa stea jucaria preferata in bucatarie si eu sa nu ma pot juca cu ea! :))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ana B

    Reteta aceasta este si mai apopiata de varianta propusa de mine candva tot aici pe blog. Felicitari pt noua achizitie! Sambata am fost la restaurantul unde imi voi face nunta si am vizitat bucataria profesionala care avea un Kitchen Aid mai mare decat cel pt bucatariile obsnuie. M-a dat pe spate totul, sa nu mai plec din bucataria oamenilor :)  Spor la bucatarit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ana draga, iti multumesc si ma bucur ca iti place prajiturica. Iti doresc o nunta frumoasa si, de ce nu, poate la finele acestei nunti iti permite si un KA… sau pune-l pe lista de cadouri, cum se practica in occident :))!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicol

    Astazi am facut prajitura si ne-a placut foarte mult! Multumim pentru reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      @Nicol, sa va fie de bine, ma bucur mult ca a fost pe placul vostru! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • elena cristina tudor

    mmmmmm…da arata foartee bineee!!!..ffeliuta este pt dvs…si restuuuuu…este portia mea..  :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Draga mea Elena Cristina, cu placere te-as invita sa iei tot “restu’ ” :P
      dar s-a terminat demult :=))!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Foarte tare. voiam sa te provoc cu o reteta pe care foarte putini din lume stiu sa o faca..IL BABBA, este un dulce napolitan care daca il gusti cat de putin, nu te rabzi pana nu il termini.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      :) Il stiu si am facut si eu acum cativa ani (culmea, cand nu aveam blogul :)) ). Multumesc pentru sugestie, chiar e demna de luat in seama.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Carmen

    Offffffffffffffffff………………….Offfffffffffffffffffff…………..Offfffffffffffffffff.

    Am spus ca pana sambata viitoare nu mai fac niciun dulce ………..dar , sa spunem ca s-a ivit prilejul executarii unui tort. O masa in familie, bunici , copii(adica noi) si nepoti laolalta .

    Si am facut un tort dupa aceasta reteta. Cum a iesit? Pai , daca iti spun ca l-am pus pe masa, asta dupa ce servisem fripturici si salate, si a disparut foarte repede , inseamna ca am bifat inca o reusita culinara. Si in timp ce tortul se devora, imi primeam si portia de reprosuri pentru ca n-am instiintat adunarea de minunatia executata. Da, am vrut sa fie o surpriza si am reusit . Am adus insa o adaugire retetei originale. In crema de branza am adaugat fructe de padure si peste crema am facut un jeleu de fructe de padure cu vin rosu. Ornat cu frisca si zmeurici proaspat culese din curtea casei, o capodopera desavarsita , atat ca si gust dar si ca aspect.
    Iti multumesc, draga mea ! Te pup,
    Carmen

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dana

    Forma in care ai caramelizat zaharul se poate pune direct pe flacara? Eu stiam ca nu, dar poate ce ai tu este ceva mai special….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gaby

    O prajitura super.Am pus peste merele caramelizate fructele din dulceata (facuta de mine din piersici,kiwi,lamaie,pere,struguri ,si asta ca nu am avut destule mere)si apoi am turnat pandispanul din reteta ta si am continuat cu restul Este o prajitura,si de ce nu,un tort exeptional L-am ornat cu fructe de padure (cateva)
    Imi plac teribil retetele tale si modul de a le “povesti” Reteta este ieftina,usor de facut si de MARE efect Multumesc stimata doamna

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/robinsiana.bodrojan Robin Si Ana Bodrojan

    Aualeu, DELICIOS!!!!!!! – Inca n-am cuptor ca sa fac, dar e clar ca e delicios!:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ELLA

    Buna reteta dar cred ca trebuiau facute si unele precizari pentru incepatorii care nu detin robotei performanti in bucataria lor (in acest caz albusurile se bat separat)…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu se bat albusurile separat, indiferent daca detii sau nu robot performant. Ouale intregi impreuna cu tot zaharul se bat intr-un castron cu mixerul, pana cand zaharul se dizolva complet. Sau cu telul, parca o vad pe buna-mea batand ouale intregi pentru rulada, cu telul in forma de spirala, cate-o ora incheiata, pana obtinea o crema densa.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Magda

    Am facut ieri prajitura.E o nebunie de prajitura.Crema de branza e asa fina si racoroasa.Si se face destul de repede.Sunt tare multumita ca te-am gasit draga Laura.(de cateva saptamani).Cu siguranta ca voi incerca multe alte retete.Sa fii fericita!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Magda, ma bucur foarte mult ca ai incercat reteta si e pe placul vostru. Sa va fie de bine si te mai astep cu drag sa-mi dai vesti bune si despre alte retete.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura

    eu nu folosesc gelatina; mai pot sa fac crema de branza sau sa decorez doar cu frisca? multumesc de sugestii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura

    eu nu folosesc gelatina; mai pot sa fac crema de branza sau sa decorez doar cu frisca? multumesc de sugestii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)