Prajitura cu mere si crema de caramel

Autor:

Mi-am imaginat aceasta prajitura cu mere si caramel saptamani in sir, ce umplutura sa fac, ce fel de blat, cum sa fac crema de caramel si mai ales cum sa fac un topping crocant. Nu de alta, dar aroma merelor si a caramelului sunt printre preferatele mele si am vrut sa le acordez cat de bine posibil. La sfarsitul saptamanii ce doar ce s-a incheiat, am purces la treaba si a iesit prajitura care se vede in imagine, straturi de blat moale alternand cu crema de caramel si o umplutura gustoasa de mere caramelizate. Cred ca daca faceam mai multa crema si imbracam si marginile, linistita puteam sa ii spun „tort” in loc de „prajitura”. Oricum, productia mea a inregistrat un mare succes de casa, la ora asta s-a epuizat complet si nu-mi ramane decat sa salivez in timp ce scriu reteta.
prajitura cu mere si caramel sectiune-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura Cu Mere Si Crema De Caramel:

  • 1 kg. de mere, cantarite curatate de coaja si casuta semintelor (6 mere mari)
  • 150. de ml. de suc de portocale
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 470 de grame de zahar
  • 1 lingurita cu varf de scortisoara
  • 270 de grame de faina
  • 4 linguri de gris
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 6 oua
  • 1/2 de lingurita praf de copt
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 300 de grame de unt
  • 200 de grame crema de branza (philadelphia, exquisa etc.)
  • 1 conserva de dulce de leche (lapte condensat, 400 de grame)
  • daca e nevoie: 2-3 linguri de lapte
  • topping: 2 foi subtiri de placinta (din comert, gen linco sau morarita), 40 de grame de unt, 4 linguri de zahar

Preparare Prajitura Cu Mere Si Crema De Caramel:

1. 150 de grame de zahar impreuna cu 2 linguri de apa se pun intr-o craticioara pe foc mediu si se fierb impreuna pana se caramelizeaza (apa se evapora iar zaharul primeste o frumoasa culoare aurie, imaginea din stanga). Se adauga 150 de ml. de apa fierbinte si 1 lingura de zeama de lamaie si se fierbe totul pana ce caramelul se dizolva complet iar siropul formeaza bulbuci pe toata suprafata (poza din dreapta). Se trage siropul de pe foc si se lasa sa se raceasca.

preparare sirop de caramel2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

3. Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma tare impreuna cu 1 praf de sare intr-un castron incapator. Se adauga, lingura cu lingura, 120 de grame de zahar si se bate in continuare pana cand zaharul se dizolva complet. Se adauga siropul de caramel racit, 100 de grame de unt topit (nu fierbinte), galbenusurile batute putin cu furculita, 1 lingura de extract de vanilie, faina amestecata cu praful de copt si grisul (poza din stanga). Se amesteca cu o spatula, ridicand compozitia de la fundul vasului catre suprafata, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. Compozitia trebuie sa fie semifluida, daca e nevoie, se adauga 2-3 linguri de lapte rece (pe rand), pentru a o subtia usor.

preparare blat cu caramel4. In doua tavi identice (tava cuptorului, de 38×35 cm.), acoperite cu hartie de copt, se imparte compozitia pentru blat si se niveleaza pe toata suprafata. Se coc cele doua foi 10-12 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade, apoi se scot si se lasa sa se raceasca fara a indeparta hartia.

preparare blat cu caramel 25. Dupa ce foile se racesc, se indeparteaza hartia de copt, se suprapun si se indeparteaza marginile, apoi se taie in doua, obtinand 4 blaturi egale.

blat cu caramel pentru prajitura cu mere si caramel6. Se curata merele, se indeparteaza casuta semintelor si se cantaresc, asa incat sa se obtina 1 kg. de mere curatate, care se taie in cubulete si se pastreaza in apa rece, ca sa nu se oxideze.

7. Se caramelizeaza intr-o tigaie incapatoare 200 de grame de zahar si cand are o culoare brun aurie se adauga merele bine scurse de apa si sucul de portocale. In scurt timp merele vor scade si se va forma un sirop auriu. In acest moment se adauga amidonul si scortisoara desfacute in 2-3 linguri de apa rece si se clocoteste compozitia, amestecand usor, pana cand se ingroasa.

Se caramelizeaza intr-o tigaie incapatoare 200 de grame de zahar si cand are o culoare brun aurie se adauga merele bine scurse de apa si sucul de portocale. In scurt timp merele vor scade iar siropul se va ingrosa. In acest moment se adauga amidonul si scortisoara desfacute in 2-3 linguri de apa rece si se clocoteste compozitia, amestecand usor, pana cand se ingroasa.8.  Cat este inca usor calduta, umplutura de mere se repartizeaza uniform pe doua dintre cele 4 blaturi.

preparare prajitura cu mere si caramel 29. Pentru crema de caramel, se foloseste o conserva de lapte condensat indulcit (obligatoriu indulcit): conserva intreaga se pune intr-o oala destul de adanca si se acopera cu apa rece. Se pune pe foc si din momentul in care incepe sa fiarba se socotesc 3 ore. Se lasa sa se raceasca si, in momentul in care se deschide, in interiorul conservei vom gasi dulce de leche (dulceata de lapte), o crema caramel vascoasa si bine inchegata, cu gust superb.
dulce de leche10. 200 de grame de unt moale (cu 80% grasime) se omogenizeaza cu mixerul cu crema de branza rece, adaugata cate 1 lingura. Dupa ce se obtine o compozitie cremoasa, bine legata, se adauga pe rand cate 1 lingura din crema caramelizata de lapte condensat (conserva de dulce de leche) si se incorporeaza cu mixerul la viteza mica.

11. Pentru topping, se pune 1 foaie subtire de placinta in tava, se unge pe toata suprafat cu unt topit si se presara cu 2 linguri de zahar. Se coace 5 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana se caramelizeaza. Se repeta cu a doua foaie si se lasa sa se raceasca, apoi se sfarama in bucatele.

preparare topping crocant pentru prajitura cu mere si caramel12. Se asambleaza prajitura, alternand blaturile cu umplutura cu mere cu doua blaturi pe care se distribuie crema de caramel. La suprafata trebuie sa fie crema de caramel. Se presara deasupra toppingul si se da la rece cel putin 3 ore inainte de servire, preferabil peste noapte.

preparare prajitura cu mere si caramelCat timp prajitura sta la frigider, blaturile vor absorbi mult din umezeala cremei si a umpluturii de mere, devenind moi si foarte gustoase. Prajitura e delicioasa, nu e foarte dulce, e racoroasa si reconfortanta.

Tort-cu mere-si caramel-1Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

34 Comentarii la "Prajitura cu mere si crema de caramel"


Vizitator
Mirela
23 august, 2016

conserva de lapte condensat de introduce intr-o kuckta( oala sub presiune) , se acopera cu apa , se pune capacul la oala si se pune pe foc. Din momentul in care oala incepe sa ia presiune si incepe sa „fasaie” , se da focul mic si se lasa la fiert domol 30 de minute, si gata.

Vizitator
23 august, 2016

Mirela, ai încercat tu acest procedeu și s-a caramelizat conținutul conservei de lapte condensat?

Vizitator
Ana
13 februarie, 2016

Blaturile se taie in doua pe lungime?

Vizitator
23 februarie, 2016

Da, pe lungime.

Vizitator
6 aprilie, 2015

E speciala! Multumim!

Vizitator
6 aprilie, 2015

E speciala! Multumim!

Vizitator
6 aprilie, 2015

E speciala! Multumim!