Prajitura cu mere

Autor:

prajitura cu mere, reteta de prajitura cu mere

Prajitura cu mere cu blat pufos si grilaj din foietaj. Reteta de prajitura cu mere delicioasa. Cum se face o prajitura cu mere cu blat pufos si grilaj crocant.

Am mancat acuma ceva vreme o prajitura cu mere care semana mult cu cea a carei reteta v-o propun azi. Am cumparat prajitura dintr-o cafenea, intr-o zi cand mi-era cumplit de foame si mi-a placut la nebunie. M-am gandit de cateva ori, oare de aceea mi s-o fi parut acea prajitura cu mere deosebita si gustoasa din cale-afara, pentru ca eram eu flamanda rau sau chiar era speciala? Am hotarat, deci, sa fac ceea ce trebuia ca sa imi formez o parere definitiva, asa incat azi m-am apucat sa recreez din memorie acea prajitura cu mere. Produsul care mi-a rezultat a fost, daca nu identic, in orice caz foarte asemanator cu cel care m-a inspirat si va indemn cu toata increderea sa incercati si voi aceasta prajitura delicioasa, cu un blat pufos, un strat consistent si suculent de umplutura de mere si un grilaj crocant si in acelasi timp foarte elegant, din foietaj. .
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura cu mere:

(pentru o tava de 27×37 cm)

  • 6 mere mari (cantitatea de mere este la latitudinea preferintelor fiecaruia, e bine totusi sa existe un echilibru intre umplutura si aluat)
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 cana de zahar
  • 1 lingurita cu varf de scortisoara macinata
  • 4 linguri cu varf de amidon de porumb (produsul Gustin de la dr. oetker am folosit eu)
  • 1 foaie de aluat foietaj facut in casa sau cumparat care atunci cand este intinsa sa aiba dimensiunea de aproximativ 18×37 cm
  • 4 oua
  • 2 linguri de apa
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui (sau de rapita, dar nu de masline)
  • 1 praf de sare
  • 1 varf de cutit de praf de copt

Preparare – Prajitura cu mere:

Merele mele, asupra originii carora nu exista dubiu, sunt din gradina socrilor mei:

Preparare Prajitura cu mere 1

Merele se curata de coaja si de casuta semintelor, apoi se taie felii sau cubulete dar se pot deasemenea rade. Eu pe ale mele le-am taiat felii, stropindu-le cu zeama de lamaie pe masura ce le-am taiat, pentru a preintampina oxidarea. Odata ce le-am terminat pe toate, le-am amestecat cu 1 cana de zahar (pentru mine placinta e potrivit de dulce, daca va place mai putin dulce sau dimpotriva, si mai dulce, cantitatea de zahar se poate adapta preferintelor fiecaruia).

Prajitura cu mere - preparare

Se lasa merele deoparte si se aprinde cuptorul, fixandu-se la 180 de grade Celsius.

Se separa ouale iar albusurile se bat spuma tare impreuna cu cele 2 linguri de apa rece si cu praful de sare. Se adauga zaharul si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet.Prajitura cu mere - preparare

Se adauga galbenusurile si se amesteca scurt in compozitie, doar cateva secunde.

Prajitura cu mere - preparare

Se adauga cele 6 linguri de faina in care s-a amestecat praful de copt si cele 4 linguri de ulei.

Prajitura cu mere - preparare

Se amesteca cu grija, de pe fundul vasului catre suprafata si numai de jos in sus, fara a invarti circular, incercand sa nu se piarda aerul acumulat in albusuri. Compozitia omogenizata se toarna intr-o tava acoperita cu hartie de copt, se niveleaza si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pentru cel mult 10-15 minute, blatul trebuie sa fie aproape copt fara a se rumeni.

Prajitura cu mere - preparare

Intre timp, merele vor fi lasat ceva sirop, care se scurge intr-un pahar si se pastreaza (150-200 de ml.).

Prajitura cu mere - preparare

In merele scurse de lichid se adauga scortisoara si 3 linguri cu varf de amidon.

Prajitura cu mere - preparare

Se omogenizeaza bine si se distribuie merele deasupra blatului copt pe jumatate (cuptorul nu se stinge).

Prajitura cu mere - preparare

Deasupra merelor se toarna sosul cu scortisoara si amidon ramas in vas.

Prajitura cu mere - preparare

Se intinde rapid foietajul (eu am folosit reteta mea de foietaj rapid pe care il aveam in congelator) si se taie cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit mici crestaturi, formand o retea (exista o rola speciala de patiserie care taie in forma asta, eu nu detin asa ceva).

Prajitura cu mere - preparare

Se transfera foietajul deasupra merelor din tava si se desface pe latime pana la dimensiunea tavii, lasand sa se vada putin din umplutura si creand efectul de retea (de aceea foietajul trebuie sa aiba lungimea tavii, dar sa fie ceva mai ingust decat latimea acesteia).

Prajitura cu mere - preparare

Se preseaza usor si se da la cuptor pentru inca aproximativ 30 de minute, pana ce se rumeneste frumos deasupra. Intre timp, se omogenizeaza intr-o craticioara lingura de amidon ramasa cu putin din sucul de mere, apoi se dilueaza cu restul de suc. Se pune pe foc si se fierbe pana ce devine limpede si se ingroasa putin.Prajitura rumena se scoate din cuptor si imediat se pensuleaza cu sucul de mere, insistand deasupra foietajului, apoi distribuind restul siropului uniform pe toata suprafata.

Prajitura cu mere - preparare

Se lasa sa se raceasca in tava (merge si calduta, ca noi nu am mai rezistat, prea mirosea frumos) si se portioneaza dupa plac. M-am convins ca n-a fost doar foamea, chiar e o prajitura foarte buna si foarte fina, blatul pufos contrasteaza placut cu umplutura cu gust proaspat de mere si cu foietajul usor crocant.

Prajitura cu mere - preparare

P.S.: a doua zi e si mai buna… atat de buna, aaaah! Si s-a terminat!

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Liana Amza a zis

    draga Laura, m-as bucura daca ai publica si o reteta cu faina fara gluten,intrucat fiica mea are intoleranta la gluten. Crezi ca ai putea incerca si o astfel de prajitura ? multumesc.
    Liana

  2. carmen a zis

     Draga  Laura,
             Te-am descoperit acum trei zile. Si am avut curajul sa incerc aceasta reteta .  Recunosc , nu sunt novice in ale bucatariei .  Reusesc sa  „simt „oarecum  gustul unui preparat in functie de ingrediente. M-a cucerit aceasta reteta si flerul  nu m-a  inselat . Iti multumesc din suflet pentru aceasta minunatie culinara cu care am reusit sa-mi incant familia.
              La sfarsitul saptamanii viitoare o sa fac tortul cu visine. Ma gandeam sa fac din timpul saptamanii fluturasii. Te rog , spune-mi ce ciocolata alba folosesti pentru ornamente si creme dar si ce ciocolata neagra folosesti pentru glazurat.
            Iti multumesc !
     Cu multa admiratie ,
    Carmen

    • lauralaurentiu a zis

      Draga Carmen, multumesc mult pentru aprecieri. Ma bucur mult ca ai incercat aceasta prajitura, chiar e deosebita iar eu nu am dat niciodata gres cand am oferit-o cuiva. Ma bucur pentru reusita ta, sa va fie de bine!
      Nu mai stiu cu exactitate ce ciocolata anume am folosit pentru fluturasii din ciocolata alba, dar de obicei iau ciocolata alba de menaj pentru decor si de curand am descoperit un fel de picaturi de ciocolata atat alba cat si neagra la borcan, se vand la metro si am fost tare multumita de felul in care se comporta la topit.

      2012/7/25 Disqus

      • carmen a zis

              Multumesc pt raspuns.
              O  sa-ti trimit impresiile celor ce vor degusta tortul de visine , pe care ti-am spus c-o sa-l fac la sfarsitul saptamanii viitoare. Pana atunci, regim, regim, regim…….adica salate , salate, salate.
         Te pup,
        Carmen

  3. Mioara a zis

    Buna, Laura!
    Am mai avut parte de o surpriza din partea consortului.
    Ieri, cind am venit de la serviciu mi-a pregatit prajitura cu mere.
    Noroc ca am ajuns la timp ca altfel ar fi fost dezastru: voia sa amestece faina cu praful de copt inclus cu cele 4 lg ulei.Dupa ce ne-am certat pe tema asta, eu ca nu, el ca asa scrie in reteta, i-am demonstrat ca acea pasta de faina si ulei nu poate fi incorporata intr-o spuma de albus si ca a inteles aiurea pt ca reteta e f clara pt cine sta in bucatarie. I-am aruncat la gunoi pasta si am facut in continuare eu(avea o buc de aluat pt foietaj oprita in congelator din ziua anterioara) A iesit delicioasa desi cred ca am insiropat-o cam t are.
    Musafirii nostri au apreciat-o la justa ei valoare=au mincat-o pe toata!
    Te imbratisam si sa ne mai dai retete gustoase!

  4. CarmenRO a zis

    Am facut in seara asta prajitura. A iesit nemaipomenit de buna. Nu am avut amidon dar a iesit buna la gust si fara. La ce foloseste amidonul?

    • Anonim a zis

      Ar fi folosit ca sa tina merele laolalta, sa nu se imprastie. Dar daca a iesit si asa, nu pot decat sa ma bucur, sa va fie de bine!

    • Anonim a zis

      Alma, imi pare rau, poti detalia te rog ce s-a intamplat cu foietajul? Ma bucur ca prajitura cu mere a fost, pana la urma, un succes, sa va fie de bine.

    • Anonim a zis

      Caroline, incearca maizena (este acelasi lucru) sau corn starch… nu stiu exact unde te afli ca sa-ti scriu denumirea de pe la tine. Daca nu gasesti si pace, inlocuieste cu faina.

  5. Rodica_mureszan a zis

    De 10 minute am scos-o de la cuptor si jumatate a disparut,este delicioasa…..desi tava mea a fost putin mai mare si blatul de dedesubt nu a crescut foarte mult, gustul si combinatia este extraordinara….asa ca merita sa o incercati:)))))

  6. Catalina Felea a zis

    Arata foarte bine si ma gandesc ca trebuie sa fie si foarte gustoasa.As vrea sa o fac si eu,dar nu stiu unde sa gasesc sa cumpar amidon de porumb si nici nu stiu daca se gaseste in Italia?As putea sa inlocuiesc amidonul de porumb cu altceva?Astept raspunsul tau!Multumesc!

    • Anonim a zis

      Catalina draga, daca doresti sa faci prajitura, imposibil sa nu gasesti vreun ingredient in Italia. Eu stiu ca amidonul se numeste maizena acolo unde esti tu, cauta-l cu atentie. Daca nu gasesti (ceea ce nu cred) poti inlocui cu vreo 4-5 linguri de faina, dar numai ceea ce se amesteca cu merele felii (cuburi, rase, dupa placul tau), iar deasupra prajiturii sa prepari un jeleu pentru torturi. Mult succes!

      2011/10/13 Disqus

  7. Ana B a zis

    Prajiturile si placintele cu mere se pot combina in atatea forme si gusturi, sunt pur si simplu minunate. Se pare ca nu-s singura care a ramas cu gandul la o prajitura dintr-o patiserie :) culmea tot cu mere. Felicitari pt ca mereu iti dai seama din gust si cum se prepara reteta, este mare lucru.

    • Anonim a zis

      Ai vazut, Ana draga? :)) M-a lovit si pe mine pofta de o prajitura cu mere dintr-o patiserie! |Multumesc mult si te sfatuiesc cu toata inima sa o incerci, e grozava prajitura. :)

      2011/10/12 Disqus

  8. Alina_paduraru14 a zis

    ce aspect faina! iar de gust nu pot sa nu cred ca e perfecta! ca doar toate retetele tale sunt o reusita! ( si vb din experienta, pentru ca am probat o multime de retete de la tine Laura~!)

    • Anonim a zis

      Chiar foarte buna, si azi dimineata innebunitor de buna, barbatu-meu zice ca de aia ni s-a parut asa pentru ca s-a terminat :))!

      • elena cristina tudor a zis

        si eu cred ca este taree bunaaaa!!!! si eu am una in cuptor chiar acum…..mmmmmmmm…..Delicioasa!!!!pupici

      • Elmiradaa a zis

         multumesc mult pentru reteta.cea mai buna prajitura de mere .as dori sa incerc si cu branza. credeti ca se poate? si daca da, imi puteti spune ce sa pun in compozitie? va multumesc

      • Elmiradaa a zis

         Da am probat reteta. Deliciosa. Tocmai de aceea as dori sa incerc si cu branza. Multumesc pentru sugestie.

      • Anaionita13 a zis

        Buna, Laura! Niciopdata nu mi-a placut prajitura cu mere. Insa, vazand insistenta cu care ai laudat-o, si desi sunt noua si cam stangace in bucatarie, am incercat-o si eu aseara. Hmmmm….niciodata n-am mancat ceva mai bun din mere si aluat!!! Insa, am avut o mica problema cu blatul: cand l-am scos din cuptor era cam ars pe fund. Oare unde am gresit? Am mancat-o oricum, insa nu as mai vrea sa repet greseala…Si…intre noi  fie vorba, am gasit si eu in sfarsit retete adevarate, nu prostii… Esti o scumpa!!!

      • Anonim a zis

        Draga Ana, ai cumva posibilitatea sa setezi cuptorul ca sa nu arda asa de tare de jos? Daca nu, iti recomand sa pui inca o tava mai veche dedesubt de cea cu prajitura, sa o protejezi cumva de arsura.
        Ma bucur oricum ca prajitura a fost un succes, sa va fie de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *