Prajitura cu miere de albine

31 martie, 2009 in categoria prajituri si torturi

Prajitura cu miere de albine  o iubesc din copilarie si imi place si acum, atat e de usoara, pufoasa si gustoasa. Cand eram copil, se gasea in cofetarii sub denumirea de “Dulcineea” sau “Albinita” iar vecinii mei unguri faceau cate o tava zdravana de prajitura la sarbatori si ii ziceau ”Mezes-Cremes”. Foi cu miere de albine fragezite de o crema de lapte iar la mijloc, gem de fructe acrisor. Ce poate fi mai bun?prajitura cu miere de albine 024

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura cu miere de albine:prajitura cu miere de albine 002Pentru foi:
  • 600 de grame de faina
  • 180 de grame de zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • 80 de grame de margarina
  • 1 oucateva linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul

Crema:

  • 1 pahar de lapte (250 ml)
  • zahar vanilat, sau esenta de vanilie
  • 180 de grame de zahar
  • 1 lingura de miere
  • 80 de grame de gris
  • 200 de grame de unt cu 80% grasime
  • 5-6 linguri de gem acrisor (macese, caise)
  • zahar praf pentru finisat

Preparare:Foi:Margarina, mierea si zaharul se pun pe foc si se fierb la foc mic pana se dizolva zaharul complet (poza 1).Se da deoparte si cand se racoreste putin compozitia se adauga cate putin din faina amestecata cu bicarbonatul, amestecand (poza 2).Se adauga si restul fainii si oul (poza 3), se incepe framantarea, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea compozitiei (poza 4).Alatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri – mai demult se coceau pe dosul tavilor unse, dar eu recomand sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale (poza 5).Inainte de a se introduce in cuptor, foile se perforeaza cu furculita (poza 6).prajitura cu miere de albine foiSe gliseaza cele 4 foi, pe rand, cu ajutorul suportului de hartie de copt, intr-o tava incapatoare si se introduc (tot pe rand) in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Foile vor fi gata destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor:prajitura cu miere de albine 015Crema:Laptele, zaharul si mierea se pun pe foc:prajitura cu miere de albine 010Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu:prajitura cu miere de albine 011Compozitia se fierbe pana se ingroasa bine:prajitura cu miere de albine 013Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat si untul:prajitura cu miere de albine 016Se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o crema spumoasa:prajitura cu miere de albine 017Asamblare:Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema:prajitura cu miere de albine 018Se acopera cu a doua foaie, presand usor pe toata suprafata, apoi se unge foaia 2 cu gemul:prajitura cu miere de albine 019Se acopera cu foaia a treia, pe care se pune restul de crema, apoi cu foaia a patra:prajitura cu miere de albine 021Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi minunat.Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate, romburi, cum va place, indreptati marginile cu cutitul (marginile sunt la fel de bune la gust, dar nu asa de aspectuoase), apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra. Apoi o impartiti dupa plac si o savurati cu incantare:prajitura cu miere de albine 023prajitura cu miere de albine 025Locul 1 in top 9 foodbuzz.com din 2975 de postari ale zilei, click aici.

4.6 based on 84 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Ina

    Cui nu-i place Albinita?! Inca nu cunosc pe cineva. Da, stiu . Vai mi-am amintit cat imi placeeeeeeeeeee Imi ploua in gura cand vad prajiturica ta frumoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela

    Arata asa de bine , imi faci o pofta nebuna , o sa incerc sa o fac si eu , ce ma omora sunt foile , nu-mi place deloc sa le intind .
    Foarte frumos bloggul ,retete super . Felicitari!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ina draga, e frumoasa, frageda si foarte gustoasa, o prajitura d’antan care ramane la fel de buna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Multumesc de felicitari, Mihaela, si te mai astept cu drag! Incearca prajitura, daca vrei, e tare bunuta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Oana

    Tare buna praji!
    Faci multe bunatati, esti tare priceputa, imi pare rau ca nu mai vii la Bucataria noastra!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ala Oancea

    Foarte buna prajitura asta ! Eu o stiu sub denumirea simpla de “foi cu miere”. Am facut-o si eu, dar nu mi-a iesit asa frumoasa ca a ta !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Oana, adevarul este ca mai intru si in Bucatarie la voi :), dar ocupandu-ma cu precadere de blogul meu nu mai reusesc sa postez si acolo. Promit sa incerc sa imi fac timp!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ala, e o prajitura buna care se topeste in gura! Nus’ de ce zici ca nu ti-a iesit, ca nu prea are ce sa nu iasa…e simpla, dar parca tocmai de aceea mai savuroasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ana

    Foarte frumos blog si retetele par delicioase. Felicitari. Nu e de mirare ca e laudat aici http://www.cevabun.ro/mezes-kremes-prajitura-cu-foi-de-miere/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ana, multumesc mult pentru felicitari! Sper ca retetele mele sa iti ofere inspiratie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    este excelenta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • julia

    Deci am facut minunatii biscuiti cu migdale (care au creat dependenta atat de buni sunt!!!) si acum e randul albinitei. Sunt sigura ca o sa iasa bine!Multumesc muuuuuuuult pt retete! Absolut delicioaseeeee!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Julia – deci au creat dependenta de-adevaratelea, eu nu sunt un caz izolat :)) . Sunht convinsa ca o sa iti placa si prajitura asta, e delicioasa dar… a doua zi, sa tii cont de asta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Julia

    Ft ft ft buna, incredibil de buna, minunata…am tinut cont ca trebuie mancata a doua zi…(oricum, jumatate a fost mancata in aceeasi zi…hihihi, dar mai spre seara)…
    Multumesc pentru reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Honey Queen

    Buna Laura,
    Cei de la Apidava au reusit acum….dupa al 12'lea ceas, sa promoveze totusi acele retete cu miere care au participat la concursul culinar desfasurat prin Octombrie anul trecut.

    Mai mult decat atat, am reusit sa facem un blog nou wwww.apidava.blogspot.com unde ne-am propus sa promovam retetele "homemade" originale cu miere, si te invitam si pe tine pe acest blog sa ne mai recomanzi cateva retete la fel de minunate si delicioase ca si Albinita cu miere.

    Te asteptam pe blogul Apidava ca sa promovam impreuna o alimentatie sanatoasa si gustoasa!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • marya.matey

    e foarte buna prajitura si foarte ieftina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    marya.matey, intr-adevar, e o prajitura delicioasa si nici nu e costisitoare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    buna prajitura

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Habana

    Dna Laurentiu, va multumesc din suflet!!! "Albinitza" copilariei, gustul acestei prajituri, pe care il port cu mine in timp…din pacate, oricat am cautat aceasta reteta nu am gasit-o.
    Va multumesc….mi-ati uns sufletul! Abia astept sa o fac si eu!
    Departe de tara si de cei dragi…acum in pragul sarbatorilor ma duceti cu gandul in trecut… un trecut care nu se mai intoarce, un trecut unde eu eram un copil si bucataria bunicii era un loc plin de miresme si arome… Azi cand toate acestea nu mai sunt, voi incerca sa transmit EU celor din jur meu, cu ajutorul dvs., aceste minunate "fragmente" ale copilariei mele!
    "Albinitza"….cat de mult te-am astepatat!
    O seara placuta!! …si o imbtratisare din Praga!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Habana, ma bucur mult ca ti-am fost de folos cu reteta acestei prajituri cu adevarat delicioase. O fi ea de moda veche, dar cred ca ramane una dintre prajiturile care vor placea mereu tuturor. Mult succes, te mai astept cu drag!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mara

    Ce este vechi are valoare mai mare in ziua de astazi in anumite momente! felicitari pentru reteta !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Multumesc mult, Mara. :) Un mezes-cremes ca in vechiul imperiu. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maria Florea

    Cau demult prajitura asta,mi-o place fffff mult,dar cred ca am nevoie de o doza cam mare de curaj sa ma apucde ea.Sunt incepatoare,nu ma prea pricep la prajituri,cea mai mare realizare a mea este Tiramisu.Asadar cind ma voi simti pregatita sufleteste ma voi impinge de la spate, spre imbogatirea palmaresului,Totusi grea de cap si incepatoare cum sunt, am o nelamurire:ce vrea sa insemne,mai pe intelesul meu,te rog,colile de hirtie glisate.Se intinde aluatul pe foaia de copt,dupa care se coc separat,pe rind Sau…………..?In rest sper sa ma decurc.Dau de veste dupa………….pupici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Maria, a glisa = a aluneca. Adica, am intins aluatul subtire direct pe foaia
      de copt, pe care am transferat-o in tava, prin alunecare. Sper ca m-am facut
      inteleasa, iti doresc succes.

      2011/1/18 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mony

    Buna!
    Vreau sa va marturisesc c-am cautat mult o reteta foarte buna pentru prajitura cu miere de albine si cand am citit-o si-am vazut-o pe asta, am zis ca ma apuc de ea, fara sa mai ezit. Cum de-am ales-o tocmai pe asta dintre zecile sau sutele de alte retete? In primul rand dupa ingrediente mi-am dat seama ca trebuie sa fie delicioasa, apoi si dupa aspect (de obicei cand vad cum arata o mancare sau o prajitura, imi dau seama daca e buna sau nu prea, si rareori ma insel)… Asa se face c-am facut si eu prajiturica asta de Craciun si taaare repede-a mai trecut, asa de buna a iesit… Felicitari pentru reteta! E minunata! ;) Abia astept s-o mai fac si sa mai incerc si alte retete de pe site-ul dumneavoastra, care, sunt sigura ca vor iesi macar atat de delicioase ca asta. Numai bine si D-zeu sa va dea multa putere sa ne mai daruiti in continuare astfel de retete. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Mony draga, ma bucur mult ca ai incercat reteta mea, iti multumesc pentru
      incredere. :) E, intr-adevar, una dintre cele mai bune prajituri cu miere.
      Ma bucur ca ai avut succes cu reteta mea si te mai astept cu mult drag.

      2011/2/5 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mony

    Aa, si uitasem sa scriu c-am facut 2 portii, nu una. ;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa va fie de bine :) !

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Ella

         Multumesc si eu pt. reteta. Am totusi o nelamurire, asta este o reteta veche, deci mierea se folosea la prajituri, acum de ce scrie peste tot ca mierea devine toxica la temperatura peste 40″ ?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Stiu, m-am gandit si eu la asta cand am auzit noile pareri despre miere :)). Totusi, asta e o reteta de prajitura veche de sute de ani si care nu a ucis pe nimeni. S-apoi, chiar si doctoru’ recomanda ceai fierbinte (peste 40 de celsiusi :P) si indulcit cu miere cand esti racit… Nu stiu, chiar habar nu am ce sa zic.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    A mai faină prăjitură!
    Mi’aduc amincie, – ca ieri o fost: acum 50 de ani, moșu nostru ne’o adus două plecuri pline, în straița făcută din straie bănățene, țesute cu fir de aur și argint, – iarna, încărcat cu de toate în căruța-sanie cu doi armigi năzdrăvani…Bogda_proste!!// Virgil’utz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa-ti fie de bine! Cred ca zambesti, ca io am prins a lacrima, tot citind si raspunzand :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Larry-G-Smith-Jr/100000753322931 Larry G. Smith Jr.

    Vrau sa fac pragitura asta ca imi place forte mult. Nu am mai facut paragitura asta nici o data dar vrau sa incerc is eu. Multumest foarte mult pentru reteta ca stiu ca o sa fie foarte buna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Larry G. Smith Jr., thank you so much for visiting my website and for being
      interested in one of my recipes. This honey layered cake it’s certainly very
      good, not difficult, but not quite easy to make, too :). If you have any
      questions, don’t hesitate to question me.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/azaleeaa Ana Maria

    Eu sunt in dubii, probabil ma insel eu , dar cand eram eu mica acesta prajitura se numea Claudia , acum poate nu e aceasi prajitura, dar seamana. Dar excelenta reteta, am citit si-mi ploua in gura :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Nu am intalnit-o sub acest nume, dar, pana la urma, fiecare cofetarie scria cam ce voia pe eticheta. :) E o prajitura buna. La origine se numea Mezes-cremes.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Monica V

        Buna. Claudia se numeste si la Brasov aceasta prajitura. Am facut pt 1a oara reteta si a iesit un deliciu, mai buna decat cea din comert, multumim Laura dn suflet!!! Data viitoare cand o sa o fac, voi face portie dubla iar crema in portie tripla ca sa fie mai multa…in rest felicitaaari! Si multumesc din suflet, am fost super apreciata de invitati la rev :D

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • flori

          in oradea se numeste albina

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Nina3059

            asa e,Albina,si e foarte gustoasa,azi am sa pregatesc si eu!!!

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • Flory

    Ti-am furat reteta si am pregatit-o !Daca stiam ca e asa de buna o faceam de mult.Multumim pentru retetele tale minunate pe care le imparti cu noi!Am pus-o pe si pe blogul meu,o zi frumoasa iti doresc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Flory draga, sa-ti fie de bine! Ma bucur mult ca ti-a placut.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ella

    Da, prajitura o cunosc si eu tot sub numele de Claudia – la Brasov se gaseste de cumparat exact sub numele asta (cofetaria Saray din Florilor). Este preferata mea si ori de cate ori am fost in trecere prin tara mi-am facut provizii la cofetarie. Reteta insa nu am incercat-o niciodata dar cand voi avea timp imi va face mare placere sa imi pun indemanarea la incercare. Am sa revin cu feedback. Pana atunci numai bine si keep up the great work Laura! Blogul tau este fantastic!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ersilia

    Laura draga,nu pot sa nu ma laud…am facut ieri foile de la aceasta minunatie de prajitura pe care si eu o iubesc tot din copilarie, si azi i-am facut crema si-am asamblat-o, ca sa fiu sigura ca se-nmoaie  bine pe Duminica si bine inteles ca am taiat o margine si nu pot decat sa-ti spun ca e minunataaaa !!!!! Nu cred ca are “viata“ lunga !! am facut si vre-o 8 fursecuri din ramasite si sant ffffbune ….nu mai las eu sa treaca asa de mult timp sa n-o fac!!  un sfarsit de saptamana frumos sa ai alaturi de cei dragi tie !!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ersilia draga, ma bucur tare mult ca iti place! Asa fac si eu, indrept marginile prajiturii, le imbuc cu incantare, apoi parca as mai “croi” cate un pic, s-o fac inca si mai “dreapta”… pana se imputineaza de tot :=))! Sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Racolta Anca

    Ce dimensiune avea tava in care ai copt foile ? Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Anca draga, nu mai am tava aceea si nu mai stiu exact… probabil 25×35 cm. Oricum, am intins aluatul pe foi de copt cat de subtire am putut.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Racolta Anca

        Multumesc , vreau sa fac prajitura de Craciun , anul trecut nu mi-a iesit  dar a fost putin diferita reteta :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Dana_diana

          imi place mult aeasta prajitura

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicoleta Popa

    in weekend-ul trecut am fost la mami si i-am zis sa imi faca prajitura asta, e preferata mea, incredibil de buna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cornelia Seiwerth

    Buna eu sint Cornelia aveti niste retete foarte bune.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rodica Cenean

    Daca adaugati la crema si zeama de la 1/2 lamaie va fi si mai buna !!!!
    Sa aveti pofta buna si numai bine si sanatate de Sfantul Craciun si Noul An !!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Klaudya

    Multumesc f mult ptr reteta este preferata mea prajitura acum o fac doar ca am ıntampinat greutati la ıntinsul foilor :(  are vre-un secret ca sa le ıntind uniforme? mi-a ieşit un aluat f greu de intins…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dulcikacoryna

    buna dar daca am doar 3 foi cum le asamblez??plzz sa-mi zika cineva ..multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Monica V

    cea mai tare reteta ever!!! Claudia se numeste la Brasov…am pregatit-o invitatilor de revelion si a avut un enorm succes, multumesc frumooos!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa-ti fie debine, ma bucur mult!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Carp Ruben

    suber buna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mahulacramioara

    e super , super fetelor…eu am facut de craciun dar asa e mult mai simplu si bunaaaaa….,….multumim 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur ca iti place. Te mai astept cu drag.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • maria

    Am pregatit aceasta prajitura sambata si a iesit super gustoasa si am sa incerc din toate retetele dvs.  Va multumim ca ni le daruiti si noua!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu multa placere, Maria, chiar mi-ai facut si mie pofta de prajitura asta, daca tot mi-ai amintit-o :). Sa va fie de bine.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ana Mantel

    Am vazut o varianta asemanatoare numita “Honey zserbo”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lelamihai

    Draga Laura ,sa sti ca sunt foarte bucuroasa ca am gasit  reteta acestei prajituri , este preferata mea din copilarie , am sa incerc sa o pregatesc si eu ..chiar daca nu sunt o specialista in asa ceva ,dar tu ai inpartasit-o cu atata dragoste ca sunt convinsa ca o sa-mi reuseasca , o zi buna .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Lelamihai, eu sper sa iti reuseasca si te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gimnastabh

    super am sa fac acuma de pasti asta era prajitura mea preferata dar…….pana sa imi fac eu caietul cu preparate bunica mea nu mai era si mereu imi aduc aminte de prajitura ei ms inca o ddata ca am putut revedea cum se face exact asa facea si ea numai ca mie nu imi place cu gem ce simpla ms inca o data si sa ai SARBATORI FERICITE  !!! Renata Oradea….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Renata draga, sper sa iti reuseasca, iti tin pumnii. Sarbatori feiricite si tie, si sa te stii ca te astept cu impresii dupa prepararea prajiturii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adelinutza_96_adelinutza

    foarte buna prajitura!!!……..superba…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicoletaiubitoareanimale

    Eu am 10 ani. Mama m-a intrebat daca pot sa caut prajitura cu miere, nu am stiut exact ce era dar am cautat si am vazut pozele si mi-am amintit ca ma vazut ceva de genu in magazine. Nu prea am mancat, nu stiu ce parere sa-mi fac despre cum va fi, dar am rabdare si o sa vad cum ii va iesi mamei. Iti multumesc in numele iei ca ai postat aceasta reteta pentru a putea fi facuta de multi bucatari buni!                                                                                                                  Te salutam,
                                                                                                                                   Paste fericit!   :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicoletaaiubitoreainima

    Ti-am furat reteta si am pregatit-o! daca stiam ca e asa de buna o facem de mult.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dolarel

    arata foarte bine o sa incerc si eu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • nicoleta

    Foarte buna prajitura, am facut-o in weekendu-ul care a trecut! Multumesc din suflet pentru toate retetele pe care le postati, delicioase!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • EVELYNN

    Buna seara,stimata d-na LAURA!Nu-mi permit sa va tutuiesc,suntem cam apropiate ca varsta,dar nu are importanta asta…va urmaresc blogul,urmaresc si altele,dar..tot aici ma intorc,e minunat ce faceti,sunteti o sursa de inspiratie si buna-dispozitie,datorita dvs am descoperit placerea de a coinari”:))))ca in Ardeal…eu de loc,dupa tata fiind din JIMBOLIA,….dupa mama din CLUJ…..D-NA LAURA,TINETI-O TOT ASA,FELICITARI!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lily

    Tocmai m-am apucat sa fac foile, dar nu stiu din ce cauza cand am adaugat faina compozitia s-a intarit si s-a facut ca si zaharul ars..Oare sa fie din cauza ca am folosit unt in loc de margarina?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu are legatura, unt ori margarina ar trebui sa fie la fel. E firesc sa se intareasca, trebuie sa poti aduna compozitia intr-o bila.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Doamna Laura, tocmai ce am taiat prajitura, a stat sa se odihneasca de ieri :) Este foarte buna, insa foile care au fost unse cu crema alba nu prea s-au inmuiat. Crema alba mi-a iesit la fel de consistenta ca a dvs. Cred ca urmatoarea data o voi face mai fluida, ca foile sa se poate inmuia. Ce altfel de crema as putea folosi in locul acesteia? Va multumesc foarte mult si va apreciez in mod deosebit pentru ceea ce faceti!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • oana

    nu mi-a iesit..:( am lasat la foc mic zaharul, mierea si margarina si s-a facut un caramel de nu am mai putut sa scot lingura din cratita..cu ce am gresit??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Maria

      Incalziti-le pe baie marina. Atentie cata miere puneti pentru ca si asta poate fi un motiv.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rodica Zahut

    Super buna prajitura,foarte bune si intersesante prajiturile prezentate.Felicitari pentru initiativa si multumiri in acelasi timp!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina

    Aseara am facut si eu si astazi am mancat din ea. Am rascolit amintirile copilariei. Delicioasa … Felicitari pentru prezentare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • cry

    de care bicarbonat trebuie pus?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Bicarbonat de sodiu.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ioana

    Multumesc pt reteta!Vreau sa incerc sa o fac,dar as vreasa stiu cam ce marime au foile.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Any

    Am facut prajitura cu miere de albine, si mi-a iesit foarte buna! Dumnezeu sa te binecuvinteze!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Tina Pop

    Doamna Laura ,acum am terminat de preparat prajitura si mi- a iesit bine,de abia astept pana maine sa o pot gusta pt ca o las sa se fragezeasca asa cum ati scris in reteta,va multumesc din suflet pt retetele pe care le impartiti cu noi ,va salut cu mult drag din Valencia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/elena.alexearion Elena Alexe-Arion

    Foile se coc pe rand sau toate odata?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Pe rand.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • lidia

    mi s-a caramelizat chiar la inceput zaharul cu untul si cu mierea…nu mai pot amesteca cu faina….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Lidia draga, chiar de la inceput nu se putea sa se caramelizeze, mai intai compozitia trebuia sa atinga temperatura de minim 120 de grade, iar ca sa se intareasca intr-un asemenea hal, chiar mai mult. Deci… cred ca ar fi trebuit mai multa atentie. E o reteta foarte usoara, nu solicita decat cateva minute de atentie, atata tot.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dr Rod London

    Varianta “dietetică” fără gluten și fără zahăr adăugat. Se poate înlocui făina albă cu făină fără gluten de tip self-raising, plus că în loc de 600g făină se poate folosi cu succes un amestec de 500 g făină albă fără gluten și 100 g de pudră de migdale dulci ‘ground sweet almonds’. Deasemenea pt a evita temperaturi prea ridicate, se poate topi margarina/untul pe baie de apă și adăuga 6 linguri de miere și 1-2 linguri de splenda pudră ( edulcorant ce se poate coace/fierbe). Aluatul se poate omogeniza excelent într-un (food) processor. O altă substituție la cremă, este amidon alb de porumb (corn flour) pt gris care trebuie omogenizat în prealabil în puțină apă fierbinte și apoi adăugat în loc de gris (care are gluten!). Zahărul se poate înlocui cu splenda pudră și evident mierea naturală din rețeta originală. Spre sfârșit când crema devine mai onctuoasă și se răcește, se poate adăuga puțină zeamă de lămâie, iese mult mai gustoasă.
    Gemul acrișor e preferat, am folosit fie de caise/piersici, fie de măceșe.
    O altă alternativă este o glazură de ciocolată amăruie, topită în prealabil pe bain marie.
    Astfel chiar și cei alergici la gluten pot gusta această prăjitură delicioasă!
    Poftă bună.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Livia

    E cea mai fantastica prajitura!!!O ador,iar acum de Rusalii o refac,ca de fiecare sarbatoare de altfel! :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Livia, sa stii ca ai dreptate, prajitura cu miere e una dintre cele mai grozave: este spornica si economica, se pastreaza bine un timp destul de indelungat, pe masura ce trece vremea, prajitura e tot mai frageda… ce sa-ti mai doresti? Multumesc pentru increderea acordata si sa iti fie d ebine.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ceci

    ana e gresita reteta….si eu am incercat-o si nu a iesit cum m-am asteptat…lipseste ceva….o gasesti in alta parte….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Din 113 comentarii, mai bine de 90% exprima multumiri, deci aceeasi “reteta gresita” a reusit marii majoritati a comentatorilor, ma mir ca nu ai observat asta, ci te-ai legat de comentariul unei singure persoane care a avut un rezultat asemanator cu al tau. Mi se pare hilar ca ai gasit relevant faptul ca uite, inca unuia nu i-a reusit, in schimb sa-ti pui o intrebare referitor la faptul ca 100 si ceva de persoane au obtinut rezultate bune.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nico

    Am facut-o si eu dar cu niste modificari,pt ca dupa ce am citit-o,am realizat ca sunt multe lucruri care nu se potrivesc la cantitate de exemplu.Mi-a iesit foarte buna,eu am foarte multa experienta la bucatarie,dar mai ales la prajituri.Mi-a placut ca idee si iata cum am facut eu.Am folosit mult mai putin zahar si numai zahar,fara miere pt ca aceasta devine toxica la temperaturi ridicate cum spune si cineva mai sus,iar gramajul folosit de tine ar fi facut prajitura extrem de dulce.Apoi,am dizolvat bicarbonatul in lapte,iar la crema am marit cantitatea de lapte si bine am facut pt ca chiar si asa,a fost putina crema.Foile nu le-am intepat,nu aveam de ce pt ca nu se umfla.Parerea mea este ca trebuia sa specifici dimensiunile tavii de copt,pt ca foile ies cam mici,chiar daca sunt intinse subtiri.Multi se pricep,dar sunt multi care fac pt prima data si urmeaza pasii,iar amanuntele sunt esentiale.Nu inteleg de ce te-ai ofuscat asa cand ti-a zis un cititor practicant ca nu i-a iesit.Sa stii ca pe alte site-uri,persoana care pune reteta,intreaba ce s-a intamplat,incurajeaza omul sa mai faca…tu ai fost foarte rea si transanta.Nu e frumos din partea ta.Sa nu crezi ca le stii pe toate si retetele tale sunt perfecte.Fii mai indulgenta pe viitor cu cei care iti incearca retetele.De exemplu foile mele au iesit mai frumoase ca ale tale,care mi se par cam arse din poze,iar prajtura mea a iesit asa de pufoasa,incat a fost buna de consumat la scurt timp dupa asamblare,nu a doua zi.Numai bine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Draga Nicoleta, aceasta prajitura a fost incercata de-a lungul timpului de foarta multa lume. Reteta nu este catusi de putin creatia mea, e o reteta mostenita de generatii, nu doar in familia mea, ci in mai toate casele din Banat si Ardeal. Tuturor le iese, din cantitatile date, deci se potrivesc, ca sa te parafrazez. O sa incerc sa raspund punctual comentarilor tale:
      1. Te felicit pentru experienta in bucatarie, eu sunt bucatar profesionist.
      2. Te rog sa aduci niste argumente stiintifice pentru a-ti sustine afirmatia ca mierea devine toxica la temperatura ridicata. Prin argumente stiintifice nu ma refer la articole panicarde citite pe internet. Iti aduc la cunostinta ca toata, absolut toata mierea din magazine este pasteurizata la 80 de grade, nu o sa gasesti miere cruda decat daca ai o sursa direct la stup. Cu toate ca mierea din comert este pasteurizata, nu a a ucis pe nimeni. La o temperatura peste 46 grade Celsius, enzimele specifice mierii se distrug, adica mierea isi pierde unele din proprietatile medicinale, dar asta nu inseamna ca devine toxica. Exista tari in care turta dulce facuta cu miere este o emblema nationala, daca ar pune pret pe zvonistica de internet ar elimina de pe piata un simbol national.
      3. Prajitura cu miere de albine fara miere… mie imi suna a nonsens, cu scuzele de rigoare.
      4. Foile se umfla intr-un fel dezordonat daca nu sunt intepate si daca se respecta reteta, tu ai facut cu totul altceva.
      5. Referitor la afirmatia ca ar fi trebuit sa specific dimensiunile tavii iti dau dreptate, de cativa ani am inceput sa fac asta, in 2009, cand am publicat aceasta reteta, blogul meu avea abia 1 luna de viata si am considerat, probabil, ca dintr-un aluat impartit in 4 parti egale poate omul sa intinda 4 foi atat cat ies de mari.
      6. Foile mele nu au fost arse, atunci cand se foloseste miere, au o culoare mai inchisa decat daca sunt facute doar cu zahar. In afara de asta, in martie 2009 nu aveam in dotare un DSLR, faceam si eu poze cu ce imi permiteam.
      7. Din nou, datorita faptului ca tu ai facut o alta reteta, foile nu ti s-au intarit dupa ce le-ai copt, asa cum se intampla cu orice foi cu miere. Vezi turta dulce, vezi biscuiti cu miere etc. Se poate sa fi fost bune imediat dupa asamblare, dar… nu mai era prajitura cu miere. Pentru asa ceva, mai degraba ar fi mers patru foi subtiri din pandispan, ar fi avut calorii mai putine, nu era nevoie nici de bicarbonat si nici nu mai munceai cu sucitorul.
      8. Ciudat lucru, incepi comentariul cu “mi-a placut ca idee” si “mi-a iesit foarte buna” si il inchei prin a ma certa. Probabil acesta este stilul tau de a-mi multumi, daca nu pentru reteta, ca tu evident ai facut ce-ai vrut din ea, macar pentru idee. Sa iti fie de bine.

      Vreau sa iti amintesc ca acest site are o medie de 20.000 de vizitatori pe zi. Multi intreaba diverse lucruri, multi exprima multumiri, altii isi exprima frustrarile legate de o reteta. Le raspund daca am timp, daca eu consider ca intrebarile sau mesajul lasat poate avea relevanta si pentru alti cititori si daca aceeasi intrebare este pusa de vreo sase cititori, fara a citi celelalte raspunsuri, da, este posibil sa imi schimb tonul, ca sunt o fiinta omeneasca chiar si eu. Daca nemultumitii ar fi facut reteta dintr-o carte si nu le-ar fi iesit, ma intreb daca i-ar mai fi scris autorului ca sa il certe. In ce ma priveste, am consumat un sfert de ora, in care as fi putut sa editez o alta reteta, ca sa raspund comentariului tau numai si numai pentru ca am considerat ca vor fi si altii lamuriti, citindu-l.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)