Prajitura cu miere de albine

31 martie, 2009

Autor: Laura Laurentiu

Prajitura cu miere de albine  o iubesc din copilarie si imi place si acum, atat e de usoara, pufoasa si gustoasa. Cand eram copil, se gasea in cofetarii sub denumirea de „Dulcineea” sau „Albinita” iar vecinii mei unguri faceau cate o tava zdravana de prajitura la sarbatori si ii ziceau ”Mezes-Cremes”. Foi cu miere de albine fragezite de o crema de lapte iar la mijloc, gem de fructe acrisor. Ce poate fi mai bun?prajitura cu miere de albine 024

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura cu miere de albine:prajitura cu miere de albine 002Pentru foi:
  • 600 de grame de faina
  • 180 de grame de zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • 80 de grame de margarina
  • 1 oucateva linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul

Crema:

  • 1 pahar de lapte (250 ml)
  • zahar vanilat, sau esenta de vanilie
  • 180 de grame de zahar
  • 1 lingura de miere
  • 80 de grame de gris
  • 200 de grame de unt cu 80% grasime
  • 5-6 linguri de gem acrisor (macese, caise)
  • zahar praf pentru finisat

Preparare:Foi:Margarina, mierea si zaharul se pun pe foc si se fierb la foc mic pana se dizolva zaharul complet (poza 1).Se da deoparte si cand se racoreste putin compozitia se adauga cate putin din faina amestecata cu bicarbonatul, amestecand (poza 2).Se adauga si restul fainii si oul (poza 3), se incepe framantarea, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea compozitiei (poza 4).Alatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri – mai demult se coceau pe dosul tavilor unse, dar eu recomand sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale (poza 5).Inainte de a se introduce in cuptor, foile se perforeaza cu furculita (poza 6).prajitura cu miere de albine foiSe gliseaza cele 4 foi, pe rand, cu ajutorul suportului de hartie de copt, intr-o tava incapatoare si se introduc (tot pe rand) in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Foile vor fi gata destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor:prajitura cu miere de albine 015Crema:Laptele, zaharul si mierea se pun pe foc:prajitura cu miere de albine 010Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu:prajitura cu miere de albine 011Compozitia se fierbe pana se ingroasa bine:prajitura cu miere de albine 013Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat si untul:prajitura cu miere de albine 016Se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o crema spumoasa:prajitura cu miere de albine 017Asamblare:Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema:prajitura cu miere de albine 018Se acopera cu a doua foaie, presand usor pe toata suprafata, apoi se unge foaia 2 cu gemul:prajitura cu miere de albine 019Se acopera cu foaia a treia, pe care se pune restul de crema, apoi cu foaia a patra:prajitura cu miere de albine 021Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi minunat.Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate, romburi, cum va place, indreptati marginile cu cutitul (marginile sunt la fel de bune la gust, dar nu asa de aspectuoase), apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra. Apoi o impartiti dupa plac si o savurati cu incantare:prajitura cu miere de albine 023prajitura cu miere de albine 025Locul 1 in top 9 foodbuzz.com din 2975 de postari ale zilei, click aici.

Print Friendly

Lasa un comentariu

120 Comentarii la "Prajitura cu miere de albine"


Vizitator
iohanna
19 aprilie, 2015

foarte buna .Este una dintre prajituriile copilariei.

Vizitator
iohanna
19 aprilie, 2015

este o reteta foarte buna am facut o ,e cea mai buna reteta de foi cu miere careiese perfect. *****

19 aprilie, 2015

Ma bucur mult ca ai incercat-o si ti-a reusit. Sa iti fie de bine!

Vizitator
Narnia's Photos
6 aprilie, 2015

Laura, arata grozav. As vrea sa o fac si eu pentru Craciun, dar vreau sa ma asigur ca nu gresesc. Este vorba de bicarbonat de sodiu sau de amoniu? A doua intrebare este daca pot inlocui grisul cu altceva, din pacate la magazinele de aici nu gasesc gris. Multumesc mult pentru raspuns.

Vizitator
Ana Bella
6 aprilie, 2015

Suuuuper,acum pot sa printez retetele :-) sper ca am scris corect,ca nu mai stiu exact daca asa se spune(printez) ;-)
Multumesc mult

Vizitator
Camelia Ungureanu
6 aprilie, 2015

nu mai puneti miere in prajituri fiindca bagata la cuptor sau fiarta devine toxica, puneti zahar mai bine!!!!

Vizitator
iohanna
19 aprilie, 2015

ca zaharul nu devine toxic la prajire? Sau nu mai mancam nici o prajitura…